Maanantai 17.6.2019

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Luotu: 
9.1.2019 18:07
Päivitetty: 
9.1.2019 18:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Asiakasmaksulain uudistus liittyy sote-uudistukseen, mutta jää toteutuessaan voimaan, vaikka hallituksen sote ei menisi läpi. Sote-uudistuksesta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk) myönsi eduskunnassa, että huoli pienituloisten asiakasmaksuista on oikeutettu.
|

Maksukatto ja välikatto olivat päivän sanoja, kun eduskunta käsitteli hallituksen esitystä laiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuista. Hallituspoliitikotkaan eivät kiistä, että asiakasmaksulain muutos voi kasvattaa paljon terveyskeskuspalveluita käyttävien maksuja jopa sadoilla euroilla, mutta sen sijaan he korostavat uudistuksen positiivisia vaikutuksia.

Kunnallisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittäville potilas- ja asiakasmaksuille on säädetty 683 euron maksukatto, jonka täyttymisen jälkeen palveluista ei enää sinä vuonna pääosin tarvitse maksaa. Maksukatto säilyisi samana myös uudessa asiakasmaksulaissa, mutta maksukattoa täyttävien palveluiden määrä laajenee uudistuksessa.

Maksukattoon sisällytettävien palveluiden määrän laajentuminen on hyvä uutinen kansalaisille, sillä jatkossa esimerkiksi suun terveydenhuollon käynti- ja toimenpidemaksut kerryttävät maksukattoa.

Sen sijaan terveyskeskusmaksujen niin sanotun ”välikaton” poistaminen on huono uutinen kansalaisille, jotka käyttävät paljon terveyskeskuspalveluita. Tähän asti lääkärinvastaanoton kertamaksua (20,60 euroa) on peritty yhdessä terveyskeskuksessa enintään kolme kertaa kalenterivuodessa, eli kansalaisen vuosimaksu on ollut enintään 61,80 euroa.

Uusi laki muuttaa tilanteen. Jatkossa kansalaista voitaisiin laskuttaa jokaisesta lääkärikäynnistä terveyskeskuksessa aina maksukattoon eli 683 euroon asti. Toki katto täyttyy aikaisemmin, jos kansalainen käyttää muita asiakasmaksullisia palveluita.

Kielteinen muutos koskisi täysi-ikäisiä suomalaisia, sillä alaikäisiltä uusi laki poistaisi sairaanhoitopalveluiden maksut kokonaan.

”Terveyskeskuksessa käynnin enimmäishinta kymmenkertaistuu”

Oppositio mätki peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk) ja hallitusta täysistunnossa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi, että välikaton poisto kasvattaa joidenkin kansalaisten – usein pienituloisten ja iäkkäiden – maksuja ”jopa sadoilla euroilla”. Hän kirjoitti jo ennen täysistuntoa blogissaan, että yli 600 euron maksukatto on Suomessa kestämättömän suuri pienituloisille.

”Terveyskeskuksessa käynnin enimmäishinta kymmenkertaistuu”, hän tiivisti bloginsa otsikossa.

”Ihmiset, jotka sairastavat paljon, joutuvat erityisen hankalaan asemaan”, sanoi sdp:n kansanedustaja, eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru.

”Maksimimaksuista tulee uusi normaali”, sanoi Kristiina Salonen (sd).

Rkp:n Veronica Rehn-Kivi laskee tiedotteessaan, että jos kansalainen menee lääkäriin kerran kuussa, tulee lasku tulevaisuudessa olemaan 247,20 euroa vuodessa aiemman noin 60 euron sijaan.

”Tämä on valtava hinnankorotus”, hän sanoo.

Krista Kiurun, kuten muunkin opposition, mielestä asiakasmaksujen yhdenvertaistaminen on uuden lain hyvä puoli, kun taas terveyskeskusmaksujen välikaton poisto on ”se iso kompastuskivi, joka nyt on luotu”.

”Tässä esityksessä on hyviä asioita, mutta kyllä tässä suurin pommi on tämä välikaton poistaminen”, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen sanoi.

”Tässä esityksessä on hyviä asioita, mutta kyllä tässä suurin pommi on tämä välikaton poistaminen”

Vihreä kansanedustaja Touko Aalto piti ratkaisua vääränä ja huonona paitsi kansanterveyden myös kansantalouden kannalta. Hän kyseli, miten terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen onnistuu uudella mallilla.

Maria Guzenina (sd) nosti esiin asiakasmaksujen, lääkemenojen ja kuljetuspalveluiden yhteenlasketun maksukaton. Oppositio on vaatinut noin 1600 euron yhteenlasketun maksukaton alentamista ja niiden yhdistämistä.

”Täytyy käyttää 1600 euroa ennen kuin nämä kaikki maksukatot täyttyvät – 1600 euroa!” Guzenina painotti puheenvuorossaan.

Vasemmiston Pekosen mukaan vastaava omavastuun katto on Ruotsissa noin 379 euroa ja Norjassa noin 260 euroa.

”Aika kohtuuttomat on nämä Suomen maksut.”

LUE MYÖS: ”Hävytön temppu, Sipilän hallitus ajamassa Suomen terveydenhuollon vaaralliseen tilanteeseen” – Kokoomuslaiselta lääkäri-poliitikolta kova ulostulo

Ministeri Saarikko: Oikeutettu huomio – mutta katsokaa kokonaisuutta

Peruspalveluministeri Saarikko korosti omissa puheenvuoroissaan uudistuksen puolia, jotka ovat kansalaiselle edullisia. Muuta ei ollutkaan tehtävissä, sillä myös sosiaali- ja terveysministeriö myöntää sivuillaan, että uudistus voi heikentää joidenkin kansalaisten asemaa, ”jos asiakas käyttää paljon perustason lääkäri- tai hoitajapalveluja taikka sarjahoitoa, joista maksun saa jatkossa periä jokaiselta käyntikerralta”. Ministeriön mukaan lakiesityksen voidaan kuitenkin ”kokonaisuutena katsoa parantavan asiakkaan asemaa”.

Kokonaisuutta korosti myös ministeri Saarikko.

”Minusta tämä salidebatti osoittaa, että lakiuudistus on kokonaisuus. Siitä on löydettävissä yksityiskohtia, joissa voi sanoa, että tämä kohta huononee, ja yksityiskohtia, joissa jonkun asema paranee”, Saarikko sanoi.

”Tämä saattaa olla se syy, miksi tätä esitystä ei koskaan aiemmin ole tuotu [eduskuntaan]”, Saarikko sanoi viitaten nykylain vanhuuteen.

Ministeri myönsi, että täysistunnossa ”on aivan oikeutetusti nostettu esiin pienituloisten asema”.

”Oleellisinta on nyt huomata se, että tällä esityksellä ei ole tavoitteena kerätä yhteiseen kassaan lisää varoja kansalaisten palvelumaksuilla”, Saarikko sanoi viitaten siihen, että kerättyjen asiakasmaksujen kokonaissumma pyritään pitämään kutakuinkin ennallaan.

Saarikko korosti, että lakiesityksessä on myös pienituloisia auttavia pykäliä. Tällä hän tarkoitti esimerkiksi alaikäisten terveyspalveluiden muuttamista kokonaan maksuttomiksi sekä maksukattoon luettavien terveyspalveluiden laajentamista. Uusina maksuina mukaan laskettaisiin suun terveydenhuollon käynti- ja toimenpidemaksut, tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan maksut, ensihoitopalvelun maksut sekä toimeentulotuella maksetut maksut. Tämä nopeuttaa monessa tapauksessa maksukaton täyttymistä.

”Oleellista on myös havaita, että tämä laki velvoittaa palvelun järjestäjää eli jatkossa maakuntaa entistä selvemmin kertomaan ihmiselle oikeutuksestaan maksuhuojennukseen tai maksuvapautukseen”, Saarikko sanoi.

Ministeri painotti myös sitä, että niin sanotut ennaltaehkäisevät käynnit ovat pääsääntöisesti jatkossakin ilmaisia.

Hallituspuolue keskustan kansanedustajan Martti Talja toi esiin, että asiakasmaksujen välikattoa ei ole pakko poistaa, vaan maakunta voi halutessaan pitää sen voimassa. Laissa säädetään enimmäismaksut palveluille, mutta kunnat ja maakunnat voivat päättää sitä alemmista maksuista.

Vuonna 2015 asiakasmaksujen maksukatto täyttyi 161 858 henkilöllä eli noin 2,9 prosentilla väestöstä, kerrotaan hallituksen lakiesityksessä.

LUE LISÄÄ:

Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

Kuluttajaliiton sote-hämmästys: ”Miksi hallitus haluaa nostaa helsinkiläisten terveysmaksuja?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Korteista rakennettu talo ja EU jäsenyyden tuoma uusi valuutta on näemmä viemässä konkurssiin kokonaisen yhteiskunnan!

Miten ja keiden toimesta hävitettiin verorahoin rakentamamme hyvinvointivaltio? Mielestäni maanpetos joka on tutkittava ja syylliset tuomittava.

Jairi Palonen

Minä kiitän luojaa että sain lottovoiton kun synnyin isonikäpolven aikaan.Jolloin maassa oli vielä lait kaikille ja työstä maksettiin palkkaa jolla tuli toimeen.

Kansa oli yhdenvertaista myös sosiaaliaaliturvassa ja ne maksettiin perustuslain mukaan kaikille, jotka sitä tarvitsivat. Meille on syntynyt pitkän ajan kuluessa poliittinen kulttuuri, jossa ylin valtiojohto saa toimia lakien ja perustuslakien vastaisesti joutumatta siitä minkäänlaiseen vastuuseen.

Yksi selittävä tekijä on, että Suomessa ei ole riippumatonta perustuslakituomioistuinta.

Toinen selittävä tekijä on, että valta Suomessa on hallituksessa olevien puolueiden puheenjohtajilla, koska heidän tahtonsa mukaan nämä kaalimaan varijana olevat kansanedustajat toimivat myös perustuslakivaliokunnassa .

Kolmas selittävä tekijä on valta media, josta on tullut valtiovallan vartioijasta valtiovallan nuoleskelija. Yle on tietenkin oma lukunsa, koska se on eduskunnan ja sitä kautta hallituksen valvonnassa-sieltä tulee vain oikeaa tietoa kuten Tassista aikanaan NL:ssa.

Erkki Johansson

Selvä juttu, kun tämä "uudistus" tulee voimaan puolet suomalaisista ovat samassa asemassa köyhän intialaisen kanssa. Lääkintäpalveluita olisi, mutta täytyy valita käykö tässä kuussa kerran lääkärissä (ja toivoa ettei tarvitse mitään hoitoja sen lisäksi) vai syökö.

Mutta tämähän on tietenkin Sipilän ja kumppaneiden tarkoitus. Lähimmäisenrakkautta kauneimmillaan.

Risto Nikander

Totta puhut. Itse käyn harvoin terveyskeskuksissa, mutt varsinkin matut tuntuvat kansoittavan niitä paljon enemmän kuin omat vanhukset. Kai se on sitä "tekemisen puutetta". Käydääb valittanassa terveyskeskusksissa kun ei ole muutakaan tekemistä. Tulkit tietysti mukana.

Jone Tuominen

Suomalaiset maksavat jo nyt EUn korkeinta maksua sairastumisestaan.

900.000 elää köyhyysrajan alapuolella ja yli 130.000 vanhusta elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Monelle on jo nyt liian kallista käydä terveyskeskuksessa tai ostaa hengen ylläpitäviä lääkkeitä.

Minkälainen sielu on ihmisellä jolle on annettu luottotehtävä huolehtia verojen oikeamielisestä käytöstä ja heikompien elämänlaadun turvaamisesta, mutta joka laittaa rahat omiensa taskuun?

Tapani Tuominen

"Kielteinen muutos koskisi täysi-ikäisiä suomalaisia, sillä alaikäisiltä uusi laki poistaisi sairaanhoitopalveluiden maksut kokonaan."

Onneksi VIP -vieraille on ohituskaistat yksityiselle puolelle. Olisihan se noloa, jos joutuisivat maksamiensa (not) verojen lisäksi vielä jonottamaan ja maksamaan erikseen jo veroissa kerätyistä terveyspalveluista. Mitä mahdettaisiin ajatella muualla meistä suomalaisista (lampaista)?

Sinikka Itkonen

Nyt on vaarassa Suomen kohtuuhintaisen terveydenhuollon alasajo, keisari Sipilä ja keisarinna Saarikko etunenässä ajomiehinä. Toivottavasti järki löytyy kokoomuksen suunnalta ja tämä järjetön sote hanke äänestetään eduskunnassa nurin.

Ensio Jauhiainen

varmasti korotusta ajetaan sairaille siksi että sipilä ja orpo kierrättää rahojaan veronkierto paratiisien kautta..Karua luettavaa ja vihaksi pistää.ANNELI LINDROOS on selvittänyt Panaman vuodetut veronkiertäjät . Ei ole ihme, että Suomen valtion verotarkastajat eivät ole saaneet lisää resursseja suorittamaan verotarkastuksia
Panama vuodetut lähes 300 veronkiertäjää... Joukossa on ministereitä, kansanedustajia, yritysjohtajia, miljonäärejä ja suuryhtiöitä. YKSITYISHENKILÖT:
Krister Ahlström, Esko Aho, Martti Ahtisaari, Matti Alahuhta, Matti Apunen, Juha Sipilä Antti Blåfield, Georg Ehrnrooth, Henrik Ehrnrooth, Aatos Erkko, Petteri Orpo, Jukka Harmaja
Eero Heinäluoma, Olli-Pekka Heinonen, Seppo Honkapohja, Sirkka Hämäläinen, Jaakko Ihamuotila, Max Jakobson, Ole Johansson, Atte Jääskeläinen, Jyrki Katainen, Sixten Korkman, Olli Kivinen, Jarl Köhler, Johannes Koroma, Paula Lehtomäki, Erkki Liikanen, Paavo Lipponen, Björn Mattsson

Mikko Toivonen

Odottakaapas vaan kustannusten nousu sitten jos Kepu ja Kok saavat läpi tämän sulle-mulle vedätyksensä. Nimittäin välittömästi kun riittävän suuri osa julkisen vapaavalinta asiakkaista on siirretty pörssiterveysrahastajien käyttäjiksi ne nostavat rajusti veloitushintojaan eikä julkinen enää voi mitään kun se ei itse kykenisi enää palaavia asiakkaita hoitamaan vaan sen on suostuttava hinnan nostoihin.
Tähän ei edes montaa vuotta mene jos nykyinen soteryöstö saadaan ajettua läpi.
Tästäkin kun onhan konkreettista näyttöä ulkomailta. Lähimpänä Ruotsin pilalle mennyt sote uudistus mikä vain nosti hintoja ja laski palvelutasoa.

Janne Rantala

Jokaisella meillä on yksi ääni vaaleissa se miten sitä käyttää on eri asia.En usko että miljonäärien äänestämisellä saat hyvää sosiaalipolitiikkaa jne.Jännä on myös että rahat riittää eikä niitä lasketa kun kyse on muista kun suomalaisista.Mutta kuitenkin sillloin kun on vaalit nämä asiat ratkaistaan.

Nita Hillner

Ongelmana on että media hehkutti ennen viime vaaleja miljonääri Sipilää - hänet esitettiin miltei messiaana ja pelastajana. Äänestävä kansa meni jälleen lankaan. Äänestäjillä ei ole riittävästi tietoa, jotta tekisivät päätöksiä, jotka edes olisivat järkeviä omalta kannaltaan- siksi ulkopuolinen vaikuttaminen on niin helppoa.

Edes ministereillä ja virkamiehillä ei ole riittävästi ymmärrystä tehdä järkeviä taloudellisia päätöksiä. Talouselämän toimijat ovat huiputtaneet heitä vuosien varrella lukuisia kertoja. Esimerkkinä Caruna, Digita, Kemiran lannoitteet ja nyt tulossa terveydenhuollon alasajo. Tyhmästä päästä saa koko kroppa kärsiä. Tämän olen kokenut omassakin elämässä, mutta silloin kärsijänä on ollut vain minä itse. Kun päättäjät tekevät tyhmiä päätöksiä, kärsii koko kansa.

Pekka Pylkkönen

Pienituloisimmille palvelut eivät edelleenkään maksa senttiäkään sillä ne korvataan toimeentulotuesta täysimääräisesti. Lisäksi lasten maksuvapautus helpottaa kyllä monia melkoisesti. Paljon sairastavilla katto tulee jo nyt täyteen ja jatkossa se tulee entistä nopeammin sillä myös hammasterveys kerryttää kattoa.

Jotkut vaan ruikuttavat ruikuttamisen riemusta. Että oikein kaksi kymppiä pitäisi maksaa lääkärikäynnistä. Ohhoh.

Hannu Rautomäki

"Pienituloisimmille palvelut eivät edelleenkään maksa senttiäkään sillä ne korvataan toimeentulotuesta täysimääräisesti."
Pitäähän pienituloisen ensin maksaa se palvelu jollain, että voi myöhemmin anoa korvausta toimeentulotuesta.

Kalervo Niementaus

Pakene nyt vuorille jo vihdoinkin. Pylkkäsen tohtorikäynnit luultavasti hoituu työterveyden kautta ja jatkossa jälkikasvunsakin saa ilmaiseksi juosta korvatulehduksiaan esittelemässä. Mikä se on siinä nautiskellessa ilmaisista palveluista ja etuuksista, jotka sitten toiset joutuvat maksamaan.
PS meitä pienituloisia on ihan saatanasti tässä maassa, jotka eivät toimeentulotukea saa.

Janne Aalto

Menee sitten köyhällä siihen että lekurille menemisiä viivytellään vielä entistä enemmän, jolloin varmasti monella terveydentila ehtii romahtaa hoidon puutteessa ja sitten yhteiskunta joutuu maksamaan paljon enemmän maksukyvyttömän sairaalahoidosta.

Eli taas idiootit ovat keksineet paikan mistä 'säästäminen' aiheuttaa todellisesti vain lisäkuluja. Hieno homma, toivottavasti saavat mätäpaiseet pakaroihinsa ja joutuvat lopettamaan eduskuntatalolla istumisen.

Anne Kajander

"Tähän asti lääkärinvastaanoton kertamaksua (20,60 euroa) on peritty yhdessä terveyskeskuksessa enintään kolme kertaa kalenterivuodessa, eli kansalaisen vuosimaksu on ollut enintään 61,80 euroa." Mistä tämä 20,60 € tulee? Turussa terveyskeskuskertakäynti on vähintäin 36,90 €, joka kyllä veloitetaan useammaltakin kuin yhteensä kolmelta käyntikerralta.

Jukka Hacklin

Terveyskeskuskäynnistä ei pitäisi olla mitään erillistä maksua. Julkinen terveydenhoitomme on jo maksettu veroilla. Niin sanottu omavastuu on sairas ilmiö, jonka Kokoomus lanseerasi meille aikoinaan. Se pitäisi poistaa laista.

Lauri Kiiski

Maailman korkeimmalla veroasteella ja piiloverotuksella kalliit maksulliset julkiset palvelut ?

Johtopäätöksiä julkisten menojen suhteen, jotka ovat karkaamassa kokonaan lapasista 2020 - luvulla ?

Sipilän hallitus on edes yrittänyt tuoda ongelman esille vasemmiston lakasisten sen maton alle jo vuosikymmenten ajan.

Vasemmiston mielestä tuleva veronmaksaja maksaa kaikki aiempien tökeröt ahneudet jopa kiitollisuurta tästä tuntien .

Lauri Kiiski

Eihän nyt hyvänen aika yli 2 miljoonaa suomalaista palvelevaa hyvin toimivaa työterveysjärjestelmää olla uudistamassa, vaikka järjestelmässä on valinnanvapaus ja palveluntarjoajana yksityiset yritykset.

Vastustus on kovaa, jotta samanlainen työterveyshoidon tapainen systeemi ei tulisi kilpailemaan julkisrahoitteisten terveyskeskusten rinnalle.

Tuija Venninen

Ulosotto maksut lisääntyvät tai jätetään jopa pakolliset,aiheelliset lääkäri käynnit käymättä,kun tietää ettei ole varaa niitä maksaa.Saattaa jopa kuolemat lisääntyä pienituloisille/köyhillä
Mutta toisaalta,eikös tätä haeta kokoajan?Pois maan päältä köyhät ja sairaat,hyödyttömät luuserit

Hilkka Irmeli Rantala

Kunnallinen hammaslääkärini totesi jo vuosi sitten, että jos sote toteutuu, hammashoito kallistuu valtavasti. Yhden, siis yhden reikiintyneen hampaan yhden pinnan täyttö muine töineen tulee maksamaan liki sata euroa.
Tämä johtaa siihen, että ihmisten hampaat menevät yhä huonompaan kuntoon, mikä taas tuo riskejä sairastua muihinkin sairauksiin.

Virpi Kurkela

Tulee mieleen, että maksukaton poistamisella valmistaudutaan soten tuloon ja sen myötä tuleviin hintojen kovaan korotukseen... :( Sote on muka valinnanvapautta (pah!!!), mutta sillä pohjimmiltaan pyritään julkisen puolen alasajoon ja hintojen nousuun...

Merja Latvala

"Ministeri painotti myös sitä, että niin sanotut ennaltaehkäisevät käynnit ovat pääsääntöisesti jatkossakin ilmaisia."

Mitä nämä ovat, miten niitä tarjotaan ja keitä niissä käy? Siis lasten neuvola- ja äitiysneuvolakäynnit hoitajalla ja lääkärillä, onko muita?

Ennaltaehkäisevään käyntiin voisi sisältyä tarkastus, johon kuuluisi laboratoriotutkimukset mahdollisten ravintoainepuutosten selvittämiseksi ja hoitamiseksi ennen kuin ne aiheuttavat sairauksia. Esim. raudanpuute (jo ennen anemian kehittymistä ja hemoglobiinin laskua) aiheuttaa vahinkoa mm. aivojen välittäjäaineiden toiminnassa, kilpirauhasen toiminnassa, lisääntymisterveydessä.. arjen toimintakyvyssä ja työtehossa.

Uskallan väittää, että esimerkiksi raudanpuutteen tutkiminen ja hoito mukaanlukien taustalla olevien syiden hoitaminen vähentäisi mm. masennusta ja uupumusta, lisäisi toimintakykyä ja tarmoa, ehkäisisi myös sairaanhoidon kuluja ja välillisesti myös sosiaalipalvelujen tarvetta.

Nykytilanteessa monissa terveyskeskuksissa pitää vaatimalla vaatia, itkeä ja valittaa eikä sittenkään saa näitä pitkäaikaissairauksia ennaltaehkäiseviä tutkimuksia. Jo ilmeneviin väsymys- ja uupumusoireisiin saa helposti vain masennusdiagnoosin ja lääkereseptin. Kipuoireisiin buranaa ja panadolia.

Reijo Helli

Onko jollekin vielä epäselvää se, että mitä tämä meidän Sipilöitsijä puuhastelee... ehkäpä nyt loppukauden aikana ei enää uskalla tuoda mitään uusia "Keksintöjä" jo valmiiksi erittäin huonon Kepu kannatuksen huonontumisen pelossa, mutta yleisesti ottaen on koko vaalikauden yrittänyt sohia "Kepillä" jäätä vähän sinne sun tänne ja kun on joku asia tullut aivan selvästi nähtäväksi ettei sillä ole mitään läpimeno mahdollisuuksia niin sitten on vetänyt "Hakemuksensa" pois.. siis kansalaisten loputtoman rahastuksen milloin milläkin uudella keksinnöllään.