Perjantai 19.7.2019

Mikael Jungner tylyttää Ylen puoluegallupia: ”Miksi ehdoin tahdoin julkaista väärä uutinen?”

Luotu: 
10.1.2019 11:12
Päivitetty: 
10.1.2019 11:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Mikael Jungner.
|

Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja, Liike Nytissä vaikuttava Mikael Jungner esittää kovaa kritiikkiä Ylen puoluegallupia kohtaan.

Jungner, joka on aiemmin toiminut Ylen toimitusjohtajana, kirjoittaa Twitterissä Ylen gallupin olevan ”selkeästi rikki”. (Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

”Vai uskooko joku että RKP olisi menettänyt kolmanneksen kannatuksesta? Olisi kannattanut tehdä uusi gallup ja julkaista vasta jos siinä sama tulos”, Jungner tviittaa.

Yle Uutisten gallupista kertovassa jutussa noteerataan rkp:n kannatuksen lasku.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan kyse on todennäköisesti tilastopoikkeamasta, joka johtuu liian pienestä vastaajamäärästä tietyillä alueilla, Yle kertoo. Taloustutkimus aikoo myös perata rkp:n asiaa vaalien jälkeen.

Ylen Heli Suominen vastaa Jungnerille Twitter-keskustelussa, että Yle ei voi jättää julkaisemasta ”väärää” kannatusmittausta, mutta sen sijaan Yle avaa aiempaa enemmän puoluegallupin metodia ja taustatietoja.

”Haloo. Jos RKP:n kannatus on 2.5 prosenttia on tutkimus susi. Miksi julkaista väärä uutinen TIETÄEN että se on väärä? Jotain tuotevastuuta sentään”, Jungner vastaa.

”Satunnaisuus kuuluu näihin. Jos selkeästi näkee että nyt meni pieleen, silloin kannattaa tehdä uusi. Miksi ehdoin tahdoin julkaista väärä uutinen?” hän jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen huomauttaa, että otostutkimus ei ole ”väärää” tai ”oikeaa”.

”Se on mitä on, kunhan menetelmä on vakioitu. Laskuvirhe tai datankäsittelyvirhe on eri juttu, mutta tuskin tässä siitä on kysymys”, Vartiainen kommentoi.

”Ylen mittaukset ovat perinteisesti olleet alakanttiin meidän kannalta, mutta varsinkin sen jälkeen kun poiminta kuntavaalien jälkeen ruvettiin tekemään Bisnode Finlandin tietokannasta olemme saaneet ennaltanäkemätönta heilahtelua”, kommentoi rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff.

 

 

LUE MYÖS: Perussuomalaisten ilmiö näkyy nyt Yle-gallupissa – ”Heti selkeä piikki”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Veistos

Nyt kyllä pomppas Jungerilla pahasti. Vai ei saisi julkaista gallupia jos sen tulos on "väärä". Kuka määrittelee sen milloin tulos on väärä? Jungner ja hänen toimistonsa kenties? Muut oikeamieliset ihmiset? Jos perussuomalaisten kannatus olisi romahtanut niin vaatisiko Jungner edelleen gallupin hylkäämistä?

Gallupeihin liittyy aina virhemarginaali ja tilastopoikkeamat. Ne korjaantuu kyllä ajan kanssa kun gallupeja on riittävän paljon.

Janne Pohjala

Asiaan on helppo ratkaisu. 9 kuukauteen ennen vaaleja kielletään galluppien julkaiseminen, koska niitä on äärimmäisen helppoa käyttää vaalituloksen manipulointiin, koska otokset, aineistot ja menetelmät eivät ole julkisia.

Mauno Strandén

Kirjoitit asiaa Jukka Könönen! Toinen asia vielä, Suomessaha ei saisi syrjiä ketään millään perusteella, eikä minkään syyn nojalla, mutta ylen syrjintä on kehittynyt vuosikymmenten kuluessa taiteeksi, he haastattelee ja antaa pyheaikaa runsaasti vain niille, jotka on heidän kanssaan samaa mieltä, se on A ohjelmissa, ym haastatteluissa simiin pistävää ja korviin kuultavaa, vaikka maksetaan heidän syrjimisensä TV:ssä! Mukaan otetaan 2-3 ylenmieltä olevia ja yksi jota haukutaan porukalla, eikä anneta vastata oikein lausettakaan, kun muut katkaisee se toimittajan lisäksi välihuudoilla, ja nämä ylemieliset saa pulputtaa munkkilatinaansa loputtomasti, josta ei ota selvää se kuulu erkkikään! Aikoinaan Neuvostoliitossa oli kuulemma käytössä vastaava tapa!

Jaakko Aalto

Jungner ei nyt tunnu ymmärtävän näitä tilastollisia perusasioita eikä ehkä vaivaudu lukemaan uutisiakaan mitenkään tarkasti. Otoskoosta johtuen tuon gallupion virhemarginaaliksi ilmoitetaan +/- 2,1 prosenttia. Pienillä ryhmillä pienestä otoskoosta johtuuvat heilahtelut voivat olla suhteellisen suuria, mutta menevät hyvin tuon virhemarginaalin sisään.

Simo Tamminen

Ne henkilöt jotka ovat näissä tutkimusotannoissa vastaavina osapuolina ovat yleensä, kysyttäessä, aktiivisia muihinkin tutkimuksiin. Jotkut mahdollisesti ns. vakiovastaajia. Uskon kevään vaalituloksen olevan todella yllätyksellinen. Uuden hallituksen kasaansaaminen on useiden kuukausien väännön takana tai jopa uusien vaalien.

Tapio Mäkeläinen

Minusta nämä gallupit tässä mittakaavassa ja tiheydellä ovat ulkoparlamentaarista vaikutamista. Käytetään järeimpiä medioita ylläpitämään 24/7 rumbaa.
Kyllä se ohjaa käytöstä ja pahimmillaan latistaa äänestysintoa.
Tämä on helvetin paljon isompi ongelma kuin prosentti sinne tänne. Opiskelin joskus 70- luvun lopulla tilastotiedettä ja tehtiin galluppeja silloinkin, minäkin tein ovelta ovelle. Nykysillä ict/ somen nopeudella, tekniikoilla ja laitteilla tämä on lähtenyt täysin käsistä. Pressan vaaleissa se oli jo ällöttävää.
Vähin mitä voidaan tehdä on julistaa gallup-rauha ainakin kuukautta ennen vaalipäivää.

Kai Häppölä

Hämmentävää! Siis kuka tehnyt mitä? Oletusarvoisesti tilaajallakin pitäisi olla osaamista voidakseen antaan toimeksiannon. Siis kuka nyt tehnyt ja mitä?
Vaikuttamistarkoituskin nostettu esiin. Voi olla liioiteltu, mutta Ylen jos kenenkään tulee nauttia kansalaisten luottamuksesta!

Mauno Strandén

Niin ihmisten puheista päätellen yle ei nauti kansalaisten luottamusta, siellä on valittu tietystä piiristä toimittajat, jotka voi vapaasti valita vain ne vastaajat ohjelmiinsa jotka ovat samaa mieltä heidän kanssaan! Olen radion puolella siirtynyt Järviradion kuuntelijaksi ja haastatteluohjelmissa Alffa tv siellä on oikeita toimittajia, haastateltava saa sanoa lauseensa loppuun ja haastattelut etenee juohevasti, eikä toimittaja yritä tunkea haastateltavalle vastausta hänen suuhunsa! Haastatteluista suorataan nauttii!