Tiistai 18.6.2019

Timo Soini lataa vaihtoehdot MT:ssä: Eurovaalit ”Soinilla” tai ”pillit pussiin”

Luotu: 
11.1.2019 11:08
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini (sin) pohtii tulevaisuuttaan politiikassa.
|

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin) povaa ”eurojytkyä” toukokuun tulevissa eurovaaleissa. Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan Soini pohtii myös, lähteekö hän itse ehdolle eurovaaleihin vai lopettaako hän politiikan kokonaan. Asettumista ehdolle eduskuntavaaleihin Soini ei pohdi lainkaan.

Keväällä järjestetään sekä euro- että eduskuntavaalit. Toistaiseksi Soini ei ole kertonut, asettuuko hän ehdolle jommassakummassa vaalissa vai kummassakaan. Soini on sanonut tekevänsä päätöksensä lähiaikoina.

Soini kirjoittaa MT:ssä, että häntä on kysytty ehdolle eurovaaleihin, mutta hän pohtii, onko halua enää politiikkaan. Sinisten puheenjohtaja, kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho kertoi viime syksynä Uudelle Suomelle käyneensä ”monia mielenkiintoisia keskusteluja” eurovaaleista Soinin kanssa.

”Vai onko nyt hyvä aika pistää pillit pussiin ja lopettaa politiikka tykkänään. Kerralla ja kunnolla. Kotimaassa ja ulkomailla. Siirtyä viisaan lepoon. Tottua politiikkaan Soinina ilman Soinia. Lopettaa plokin kirjoittaminen ja todeta, että pitäkää tunkkinne ja kasvis–homo–fillari- ja kaikki muu vouhotusasialistanne”, hän jatkaa.

”Toinen vaihtoehto on olla osa isoa eurojytkyä. Jossakin roolissa. Tiedän, että se tulee. Sitä tehdään jo täyttä päätä. Kyse on siitä, että Soinilla vai ilman”, Soini toteaa.

Soini muistuttaa, että meppikautenaan hän toimi EU:n konservatiiviryhmän ECR:n työvaliokunnan puheenjohtaja aikana, jolloin ryhmän puheenjohtaja Nigel Farage ajoi kiivaasti Ison-Britannia EU-eroa.

Eurojytkyllä Soini viittaa kokemukseensa, ”nenäänsä” sekä vaaliennusteisiin, jotka kertovat, että Euroopan parlamenttia toistaiseksi hallinneet Euroopan kansanpuolue EPP ja sosialistit S&D olisivat menettämässä enemmistönsä parlamenttipaikoista.

Muun muassa Politico-lehden ennusteen mukaan populistipuolueet olisivat nousemassa yhteenlasketulla kannatuksellaan jopa sosialistiryhmää suuremmaksi vaikuttajaksi. Neljään eri ryhmään jakautuneet kansallismieliset ja populistit ovat selvittäneet yhdistymistä tulevalla parlamenttikaudella.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Hakala

Tarkoittaako Soini kokemuksellaan miten tuhotaan hallituspuolue ja ollaan kansanedustajana sekä ministerinä ilman äänestäjien mandaattia sekä lupausten pettämistä niin siinä hän on mestari. Se jytky mikä perussuomalaisille tuli edellisissä eduskuntavaaleissa johtui vain ja ainoasataan siitä, että äänestäjät olivat saaneet tarpeekseen tehdyn politiikan epäoikeudenmukaisuudesta ja halusivat muutosta. Äänestäjät erehtyivät uskomaan Soinin lupauksia ja äänillään tekivät perussuomalaisista toiseksi suurimman puolueen. Sekä hallituspuolueen. Siitä seurasi myös ministeripaikat osalle johtajista. Demokratiassa käytössä olevan tavan mukaan puolueen jäsenet valitsevat oman johtonsa äänestyksellä. Niin kuin kansakin tekee valitessaan luottamushenkilönsä. Nyt kävi niin hassusti, että omat kannattajat hylkäsivät Soinin ja valitsivat toiset henkilöt johtajiksi. Se ei kelvannut Soinille vaikka se on demokratiaa. Perussuomalaiset hajotettiin ja samalla tuli hallitus toimintakyvyttömäksi. Silloin pääministeri keksi keinon jolla ei uusia vaaleja tarvittaisi. Vaikka perustuslain mukaan aina, kun hallitus tulee toimintakyvyttömäksi on uusilla vaaleilla eduskunta koottava josta seuraa myös uuden hallituksen kokoaminen. Nyt Soini ja hänen kannattajansa otettiin korvaamaan perussuomalaiset hallituksessa. Se ei ole väärin koska hallitukseen voidaan ottaa erityisasiantuntijoita joilla ei ole poliittista sitoutumista. Mutta eduskuntaan ei voida valita muita kuin äänestyksen antamalla valtuutuksella.

Markku Savikivi

Timbe oli Tupla-Juudas? Petti vielä sinisetkin. Houkutteli siniset vaaleihin ehdokkaiksi ja laittamaan omat ja lainatut rahansa vaalimainontaan. Loikkasi sitten ulkopuolelle ennen vaaleja.

Tällä oli oma vaikutuksensa koko sinisen porukan saamaan äänisaaliiseen. Timo Suurihan oli sinisten kannattajien idoli.

Uudeltamaalta siniset olisivat voineet saada kaksi edustajapaikkaa, ellei Timo olisi lähtenyt köpöttelemään.

Vai kallistuiko Timo sittenkin loppumetreillä vielä PS:n puoleen? Järjesti asiansa siten, että sinisten mahdolliset äänet menivätkin PS:n hyväksi? Ehkä sinisten naamataulut alkoivat nyppiä Timon aivokotelossa?

Mikko Toivonen

Vaikka Soini on hoitanut ulkoministerin hommansa aivan hyvin poisluettuna ne joidenkin yksityiset aborttikannanotot mistä muu maailma ei mitään ole noteerannut mutta mistä täällä poliittiset opportunistit yrittivät keittää myrkkysopan ja vääristellä yksityisen mielipiteen vaikutusta ministerin hommissa.

Faktat kuitenkin osoittavat ihan selvästi, että jäljelle jääneet perussuomalaiset pärjäävät ihan hyvin ilman Soiniakin ja siirtymäsiniset taas eivät näytä Soinista tarpeellista potkua saavan, joten näin ulkopuolisen päätelmänä Soinille olisi luultavasti viisaampaa siirtyä uusi askel elämässään menemällä yksityisten tai järjestöjen palvelukseen, jos paikaa aukeaa.
Vaihtoehtoisesti jäädä rivikansanedustajaksi Sinisissä jos sieltäkään eduskuntavaaleihin valitaan.
Arvelen nimittäin niin, että Soinilla voi olla tiukkaa päästä hyväpalkkaiseen väjätöiseen mepin "virkaan" vaan eurojytkystä on mahdollista tulla europannukakku

Pasi Käyhkö

Soini on jo politiikan "auringonlaskun ratsasta". Täällä Espoossa hänen kevään vaaleissa saamansa äänimäärä vähintään puolittuisi. Voi olla, että jopa kansanedustajan pesti jäisi saavuttamatta.
Mies puhuu aivan omiaan.

Johanna Sirén-Kaplas

Maaseudun Tulevaisuuden tarkoitus, julkaistessaan näitä Soinin mielipiteitä, on yrittää pysyttää keskustalaisia äänestäjiä Keskustapuolueessa niin, että nämä eivät vaihtaisi Perussuomalaisiin.

Siksi Soini saa rauhassa haukkua Halla-ahoa Maaseudun Tulevaisuudessa ja olla esillä hämärtämässä kuvaa Perussuomalaisista - ja nostamassa itseään esille.

Keskusta (ja Maaseudun Tulevaisuus siinä ohessa) laskee, että jokainen ääni, jonka Soini onnistuisi itselleen saamaan olisi pois Perussuomalaisilta, joista on nousemassa varteenotettava kilpailija Keskustalle(kin).

Harmittaa vain Maaseudun Tulevaisuuden puolesta. Olen tottunut pitämään lehteä arvostettuna asialehtenä, ja nyt se alentuu Soinin poliittiseksi käsikassaraksi.

Jos siellä MT:n markkinointiosastolla yhtään ollaan hereillä, niin sanoisin, että nyt kannattaa herätä brändin hallintaan ja korjata suuntaa.

Raili Sergejeff

Soinilla on todella iso ego.

Hän yrittää kerätä suosiota mukajoviaalisella jorinallaan ja mukahauskoilla sanayhdistelmillä, ja ilmeisesti saakin. Moni kyllä menee lankaan, ikävä kyllä.

Toisaalta, jos Siniset saavat ääniä, se on varmaankin pois Keskustalta ja Kokoomukselta, mikä sinänsä on hyvä asia.

Sinisten kannatus on niin huonoissa kantimissa gallupien mukaan, että tuskin siitä tulee kunnon jytkyä - toivottavasti ei tule.

Nykyisin nuo vihervassari- ja homo–fillari- yms. jutut lähinnä huvittavat.

Kaarlo Erjala

Soini on saanut rehvakkaalla populismillaan kaksi jytkyä, mutta hänen joukkonsa on revennyt ja hallitusvalta kuluttaa. Siniset toimivat hallituksessa asiallisesti ja vähäisellä populismilla, mutta eivät näytä pääsevän tasavallan rahvaan suosioon.

Mikael Nygård

Soinin vahvuus on siinä, että hänellä on sana hallussaan. Sanoma uppoaa kotimaassa hyvin ja se on 100% populistinen. Tämän tiedämme ja osaamme arvioida lausuntoja sen mukaan.

Nyt kuitenkin tuli uusi ulottuvuus viesiin. Pieni uhkailu puolueelle. Asettakaa nyt hyvät hyssykät minut EU-edustajaksi tai muuten ette pääse hyödyntämään omaa suosiotani jatkossa.

Saa nähdä miten tämä otetaan vastaan!