Tiistai 21.5.2019

Huoli varhaiskasvatuksesta: ”Onko oikein, että käytetään yksityiseen voitontavoitteluun?”

Luotu: 
12.1.2019 09:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Sdp:n kansanedustaja Joona Räsänen ihmettelee yksityisen varhaiskasvatuksen suurta roolia Suomessa. Hän sanoo, että on perusteltua kysyä laajemminkin, onko oikein, että julkisin varoin rahoitettuja hyvinvointipalveluita käytetään yksityiseen voitontavoitteluun.

”Varhaiskasvatuksen rooli osana koulutusjärjestelmää nostaa esiin tärkeän periaatteellisen pohdinnan yksityisen varhaiskasvatuksen roolista. Samaan aikaan kun perusopetuslaissa koulutuspalveluilla on kielletty taloudellisen voiton tavoittelu, voidaan varhaiskasvatuksella edelleen pyrkiä voittojen tuottamiseen”, Räsänen huomauttaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mukaansa varhaiskasvatuksesta on tullut yhä kannattavampaa liiketoimintaa, jota harjoittavat tätä nykyä myös isot ketjut. 

”Yksityisiä toimijoita toki tarvitaan, mutta miksi suomalaisen koulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe voi olla voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa, kun muilla koulutusasteilla voitontavoittelu on rajattu pois”, hän kysyy.

Räsäsen mukaan myös varhaiskasvatus tulisi määritellä sellaiseksi sivistykselliseksi perusoikeudeksi, jonka toteuttamisella ei saisi nykyisellä tavalla kilpailla voittojen toivossa.

Lue myös:

Pekka Haavisto varoittaa ”lasten luokkayhteiskunnasta”

MLL: Dramaattinen kehityskulku käynnissä Suomessa – ”Leikkaukset kohdistuneet nuoriin ikäluokkiin”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Yritys

Yksityiset eivät suostu opettamaan pienille lapsille sosialismin ihanuutta ja sekös tovereita inhottaa! Kyllä se täytyy jo pienenä olla selvää ketä ja vain tovereita voi äänestää koska heillä niitä referenssejä riittää ,Kuuba ,Venetzuela ,Pohjois-Korea ,Kreikka niitä riittää,niissä kaikissa voi vapaasti äänestää koska ehdokkaat on jo valmiiksi valittu ns.Kansan syvistä riveistä älykkäämmät ja uskollisimmat ja jälki on karmeaa!

Arja Karhuvaara

Entistä enemmän tulisi tuoda esiin myös sitä millaisen [email protected] vanhemmat lapsilleen haluavat opettaa. Varhaiskasvauksen ja päiVähoidon tulee tukea kotien kasvatuksen arvoja, eitoisinpäin. Tämän takia kodeilla pitää olla valinnan vapautta valita lapsilleen arvojensa mukaan toimiva hoitopaikka ja opettajat, jotka toimivat kyseisen arvomaailman mukaan.
Päivähoidon ja varhaiskasvatuksen ei tule olla vain lapsen päiväsäilö ja hoitohenkilöstön oikeaksi kokemien omien arvojen siirtoyksikkö.
Nähtäväksi jää myös miten paljon esimerkiksi luonto- ja liikuntapainotteisia päiväkotiryhmiä joudutaan sulkemaan ( niihin pääsee 2 vuotiaana) kun entistä pienemmät pakotetaan isoihin päivähoitoryhmiin heikentämällä kotihoidon ja erikoispäiväkerhojen mahdollisuutta taloudellisesti.
Nyt mm. Näihin ulkopäiväkerhoihin on voinut myös kaupunki asettaa esim. homealtistuneet työntekijät.

Erkki Malinen

Eikai yhteiskunnan velvollisuus ole lapsia kasvattaa, oikesto. kapitaliksi tai vasemmistolaiseksi. Kasvattakaa itse oma aatemaalimanne, tällä perusteellahan meillä pitäis olla eri uskontoryhmien päiväkoteja mitä verovaroin tuetaan. Ei ihme ole jos moraalirappio rehottaa kun vanhemmat on jo näin asenteellista.