Lauantai 20.7.2019

Näkökulma: Oulun seksuaalirikosepäilyistä tuli yhteinen huolenaihe

Luotu: 
12.1.2019 19:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Humanitaarisesta maahanmuutosta on tulossa painava vaaliteema. Arkistokuvassa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat SAK:n vaalitentissä marraskuussa.
|

Hyvin moni suomalainen järkyttyi ja huolestui, kun poliisi oli perjantaina tiedottanut neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä Oulussa. Uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä, ja rikoksista epäillään noin tai alle 20-vuotiaita ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Tänään Oulun tapahtumia kommentoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka mukaan on kestämätöntä, että epäilyjä on tullut lisää.

Presidentti on kommentissaan enemmän kuin oikeassa, ja voi vain toivoa voimia uhreille ja heidän läheisilleen.

Huolestuttavaan rikosuutiseen on reagoinut moni muukin poliitikko niin hallituksen riveistä kuin oppositiostakin.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, sanoi perjantaina ymmärtävänsä ”täysin kansalaisten keskuudessa esiintyvän huolen ja järkytyksen”. Hänen mukaansa rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan.

Sipilä nosti esille myös turvapaikkajärjestelmän.

”Turvapaikkajärjestelmän tehtävä on auttaa hädässä olevia, mutta rikollisia se ei voi suojella”, pääministeri sanoi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) puolestaan kertoi keskustelleensa Oulun tapauksista pääministerin kanssa. Tänään Mykkänen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että kaksoiskansalaisilta pitäisi voida törkeissä seksuaalirikosten tapauksissa poistaa kansalaisuus.

”Kyllä minä lähden siitä, että on kansallinen uhka, jos aivan perusarvojamme, yksilön koskemattomuutta, törkeällä tavalla loukkaa”, sisäministeri totesi.

Mykkäsen puoluetoveri, kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo, ilmoitti puolestaan jo eilen Twitterissä, että ”kokoomus esittää lakien tiukentamista ulkomaalaisiin liittyvän rikollisuuden estämiseksi ja edellyttää lakien pikaista käsittelyä”.

Oulussa on epäiltyjä nyt yhteensä kuusitoista. Ylen mukaan he ovat kaikki ulkomaalaistaustaisia, ja heistä osa on tullut Suomeen turvapaikanhakijoina ja osa kiintiöpakolaisina.

Sinisten puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on vaatinut hallitusta ylimääräiseen istuntoon Oulun tapausten vuoksi.

Terhon puoluetoveri, Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo esitti ajatuksiaan uudistuksista turvapaikkapolitiikkaan, jotta vuoden 2015 tilanne ei voisi toistua Suomessa ainakaan samassa laajuudessa. Euroopan unionin tasolla päätöksiä ei tunnu syntyvän.

Elo suosisi Itävallan mallia, jossa valtio on valmis ottamaan vastaan vain rajoitetun määrän turvapaikanhakijoita vuodessa. Enimmäismäärän täyttyessä turvapaikkaa voisivat hakea vain erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät, esimerkiksi lapset ja raskaana olevat naiset.

Itävallassa maksimimäärä oli viime vuonna määritelty 30 000:ksi uutispalvelu Deutsche Wellen mukaan. Pakolaiskriisivuonna 2015 Itävaltaan tuli turvapaikkahakemuksia 90 000. Se oli lähes kolminkertainen määrä Suomeen verrattuna.

Itävallassa maahanmuutto oli merkittävä vaaliteema syksyn 2017 parlamenttivaaleissa. Siellä suuriin voittajiin kuului oikeistopopulistinen vapauspuolue FPÖ, joka sai 26 prosenttia äänistä. Populistit pääsivät siellä muodostamaan hallituksen konservatiivis-oikeistolaisen kansanpuolueen ÖVP:n (äänistä 31,5%) kanssa.

Suomessa eduskunnan oppositio on arvostellut jyrkästi hallitusta sen hitaudesta puuttua ongelmiin.

”Sisäministeri Mykkänen virittelee toimenpideohjelmaa, pahasti myöhässä. Ohjelman sisällön on oltava kunnollinen ja konkreettinen. Enemmistölle suomalaisista eivät pääministerin nuhteet ja sisäministerin puuhastelu riitä”, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalen kirjoitti Puheenvuorossa. 

”Hallituksen on herättävä tähän hälyttävään tilanteeseen. Tarvitsemme nyt ennen kaikkea turvallisuudesta vastaavien viranomaisten resurssien vahvistamista, raiskauslainsäädännön uudistusta ja kriisiavun ohjaamista Ouluun”, sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin tiedotti.

Koska Suomen eduskuntavaaleihin on aikaa enää kolme kuukautta, on selvää, että humanitaarisesta maahanmuutosta on tullut nyt painava vaaliteema myös niihin.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Näillä käytännössä kaikilla nyt epäillyllä lienee islamilainen tausta, kuten lukuisissa
tapauksissa Euroopassa mm. Britanniassa on asian laita ollut. Mikä on yhteinen
nimittäjä, voitteko arvata Suomen islamia halaavat puolueet ? Vai onko vaikea
tunnustaa tosiasiaa ja nostaa kissaa pöydälle ?

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #16

"Sipilän hallitus on Suomen tasavallan 74. ja nykyinen hallitus. Se muodostettiin vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen ja nimitettiin tehtäväänsä 29. toukokuuta 2015. Pääministerinä toimii Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, ja siihen kuuluu Keskustan lisäksi Kansallinen Kokoomus ja Perussuomalaisista irtaantunut Sininen tulevaisuus.."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sipil%C3%A4n_hallitus

Jouni Suninen
Vastaus kommenttiin #16

Sinisiä soinilaiset olivat jo vuonna 2015, mennessään Sipilän hallitukseen renkiministereiksi. Sininen naama oli persunaamion takana.

Kun perussuomalainen puolueväki vuonna 2017 äänesti Sipilän soinilaiset renkiministerit vilttiketjuun niin naamiot poistettiin, erottiin persuista, perustettiin Sininen puolue ja jatkettiin kuin ei vaaleja olisi ollutkaan. Sinisten juttuihin ei pidä luottaa missään tilanteessa, koskapa ovat politiikan korttihuijareita vailla vertaa.

Jan Hamm

Sitä kutsutaan vaalimainokseksi. Suomessa kaikki asiat annetaan ensin tapahtua ja sitten kannetaan huolta ja murhetta. Ihan kaikki. Ketään ei kuunnella ja ennakointi ontuaa ja se jatkuu niin kauan kun hallitusta johtaa tällaiset paskapuolueet mitkä ei välitä

Hannu Rautomäki

Kuinka Oulun ulkomaiset lapsiin sekaantujat osasivatkin ajoittaa rietastelunsa näin vaalien alle?
Tästähän tulee paha päänsärky kaikille maahanmuuttoa ajaville puolueille, ja ainoalle sitä vastustavalle puolueelle valttikortti käteen.

Jouni Suninen

Sipilähän ne Suomeen kutsui, mutta syyllisiä ovat kaikki hallituspuolueet. Siniseksi sittemmin paljastunut perussuomalainen oikeusministeri Jari Lindström selitteli pettyneille äänestäjilleen miksi oli ryhtynyt mamujen hyysäriksi, vaikka oppositiopuheet olivat jotain muuta.

Kari Aaltonen

Muualla Euroopassa on ollut varoittavia esimerkkejä, Suomessakin muutama politiiko on uskaltanut varoitella jo useamman vuoden mitä tulee seuraamaan, mutta Sipilän hallitus on vain viitannut kintaalla, vaatinut asioiden suhteen vaikenemista, kärsivällisyyttä ja niin edelleen, saa nähdä pystyykö tämä hallitus ominpäin korjaamaan näitä tekemiään virheitä vai odottavatko sitä hetkeä kun ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiin.

Irina Gagarin

Oulun tapahtumat ovat otsikoissa. Onko vastaavia grooming-rinkejä muissakin kaupungeissa? Valtamedia ja viranomaset yrittivät Oulussakin salata tapahtumat ja salailua on tapahtunut muuallakin muissa asioissa. Mistä löydetään ASYL-ryhmän kaltaisia toimijoita, jotka oikeasti yrittävät murtaa vaikenemisen muurin.

Timo Hietanen

Yksi ja sama näytelmä tulee jatkumaan, kuten ennenkin. Täytyy omat kantapäät
kipeinä käydä läpi koko Via Dolorosa, kun pelastetaan kivikauden maailmoja.
Meillä on taakka, vastuu ja velvollisuus, mikäli Demareiden, Vihreiden ym.
"islamia halaavien" puolueiden agendaa on ymmärtäminen. Omat uhrit sivuseikka.

Jo Ka

Miksi näitä työikäisiä nuoria miehiä päästetään ollenkaan muka turvan hakijoiksi. Kai naiset ja lapsineen olisivat oikeita töitä ja avun tarpeessa olevia! En uskoisi meidän nuorukaisten olevan raukkamaisia vastaavassa tilanteessa.