Tiistai 18.6.2019

Kova väite ay-liikkeestä: ”Tuttuja ovat työntekijät, jotka eivät tule palkallaan toimeen”

Luotu: 
13.1.2019 10:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    PAM vaatii yrityksille vahvempaa velvoitetta tarjota työntekijöilleen elämiseen riittävä määrä työtunteja.
|

Palvelualojen ammattiliiton PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo vaatii yrityksille vahvempaa velvoitetta tarjota työntekijöilleen elämiseen riittävä määrä työtunteja. Hänen mukaansa nyt näyttää siltä, että yhteiskunta maksaa yhä suuremman siivun työntekijöiden toimeentulosta, vaikka aloilla menee hyvin.

 ”Vaikka Suomi menestyy ja toimialamme menestyvät, eivät tulokset jakaudu tasaisesti. Köyhyys ja epätasa-arvo lisääntyvät ja yhteiskuntamme polarisoituu vauhdilla”, Ylitalo sanoi liiton Kuopion seudun MaRaKiVa ammattiosaston 80-vuotisjuhlassa.

Hän sanoo, että kyseessä on erittäin monitahoisen ilmiön, josta PAMille ovat tuttuja työntekijät, jotka työpaikasta huolimatta eivät tule palkallaan toimeen.

”Tiedämme, että yksityisillä palvelualoilla palkkataso on matala. Palkan riittämättömyyttä syventää entisestään se, että työsuhteet ovat hyvin usein osa-aikaisia”, Ylitalo totesi.

Hän sanoi pitävänsä erittäin myönteisenä uutisena sitä, että työllisyysluvut ovat parantuneet merkittävästi. Palvelualojen työttömyyskassassakin työttömyys on Ylitalon mukaan selvästi laskenut, mutta samaan aikaa sovitellun päivärahan saajien määrä on kivunnut ennätyskorkealle. 

Loka-marraskuussa kassan etuuksien saajista yli 40 prosenttia sai Ylitalon mukaan tätä osa-aikatyöntekijöille maksettavaa soviteltua päivärahaa. Se pistää Ylitalon mukaan kysymään, millaisia nämä uudet työsuhteet ovat ja mikä tilanteessa on työnantajien rooli.

”Onko niin, että kasvava joukko työnantajia haluaa maksattaa yhteiskunnalla entistä isomman siivun työntekijöiden toimeentulosta ja hyväksymmekö me sen?”

Vuonna 2014 yhteiskunta kompensoi osa-aikatyöntekijöiden toimeentulovajeita pelkästään vähittäiskaupan alalla lähes 400 miljoonalla eurolla PAMin teettämän selvityksen mukaan.

 ”Tämä ei voi olla oikein. Siksi me PAMissa katsomme, että työnantajilla tulisi olla nykyistä vahvempi velvoite tarjota työntekijöilleen elämiseen riittävät työtunnit.”

Lue myös:

Professori: ”Nuoret miehet on saatava opiskelemaan ja työhön - tärkeää myös yhteiskuntarauhan kannalta”

Ay-johtajalta kuitti: ”Kokoomuslaiset havahtuivat köyhyysongelmaan – Silmät ja korvat voi taas sulkea heti vaalien jälkeen”

Havainto tuloeroista: ”Suomessa on riittävän kivaa olla hyväosainen ja riittävän kurjaa olla huono-osainen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljo Manninen

Noin se menee, kuten Ylitalo toteaa. Suomessa on tuollaista piilotettua yritystukea. Melkoista osaa sosiaalituesta, joita liian pienillä ansiotuloilla elävät saavat, voi tosiaan kutsua aivan hyvin yritystueksi. Asumistuet vaikkapa myös.

Raimo Laine

Mikäli työstä ei makseta edes sen vertaa, että työntkijä tulee sillä toimeen, ei ko. työtä ilmeisesti tarvita.
Toisaalta mitä enemmän valtio kustantaa työn tekemistä sosiaalituilla, sitä enemmäm liikutaan entisen Neuvostoliiton suuntaan. Tätäkö todella halutaan ?

Pertti Ikonen

Sipilä ja Co. käyttää harkitusti käsitetttä "työ", ikään kuin ihminen hankkii ruokansa ja muut välttämättömyydet pelkällä työllä. Työn palkasta S&Co. ei mainitse vaan jättää palkasta keskustelun aloittamisen kansalaisille. Näin palkkakeskustelu onkin muualta peräisin kuin em. yhtymältä.

Ari Mikkola

Öö, kokoaikaisessa vakityössä olen teollisuudessa ja perjantaina tuli kahden viikon tili ja 270e on sitä jäljellä ja en vielä ole autoa tankannut tai ruokakaupassa käynyt. Ja syytänkö verottajaa, yhteiskuntaa, työnantajaa tai ay liikettä.. en vaan itse olen menotasoni tuloihini nähden liian suureksi kasvattanut, asuntovelkaa ottanut ja sukua jatkanut.. Ja taisi ne koulutkin jäädä liki käymättä ja enkä kyllä niitä koulutuksia vastaavia töitäkään ole päivääkään tehnyt..

Mikko Järvinen

Kokoomus haluaa lisää ulkomaalaista halpatyövoimaa.
Kokoomus haluaa pienempiä palkkoja ja pienempää sosiaaliturvaa.
Kokoomus haluaa siirtää yhä suuremman osan palkkakuluista meidän veronmaksajien maksettaviksi.
Kokoomuksen kärkihankkeisiin kuuluu paikallisen sopimisen laajentaminen niin, että työntekijän irtisanominen tulee mahdollisimman helpoksi. Nollatunti-sopimuksilla, pitkillä koeajoilla ja työsuhdeturvan heikennyksillä työntekijöistä tulee ihmiskaupan uhreja. Todellisuudessahan Orpo haluaa luoda Suomeen paarialuokan, jolle ei anneta ihmisarvoa.

Arja Paakkanen

"Verot valtion maksettaviksi" vitsailtiin tosiaan ennen aikaan. Nyt ihan kauhistuttaa, että verot menevät paratiisisaarille ja valtio maksaa yritystuet ja työntekijöien palkkauksenkin osittain! Näin se kestävyysvaje säilyy hyvänä.