Torstai 25.4.2019

Seksuaalirikokset: Ministerin avustajalta kolme ehdotusta – ”Nyt mitataan poliittisen päätöksenteon uskottavuus”

Luotu: 
13.1.2019 11:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunnassa on käsittelyssä lakiesityksiä, joissa muun muassa puututaan turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten väärinkäyttöön ja mahdollistetaan kansalaisuuden menettäminen esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta. 
|

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) erityisavustaja Petteri Leino (sin) esittää, että kolme kokonaisuutta on korjattava seksuaalirikoksiin syyllistyneiden osalta.

Ensimmäiseksi lainsäädäntöä on Leinon mukaan kiristettävä merkittävästi. 

”Eduskunnan käsittelyssä olevat hallituksen esitykset on hyväksyttävä nykyisen eduskunnan aikana. Tarvittaessa hallituksen on annettava täydentäviä esityksiä”, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Lisäksi viranomaisten resursseja on Leinon mukaan lisättävä ja toiminnan on oltava nykyistä uskottavampaa.

Kolmanneksi hän listaa, että tuomiovallan on huomioitava nykyistä paremmin kansalaisten oikeustaju ja moraalikäsitys. 

”Tuomioiden on oltava nykyistä ankarampia. Ilman näitä toimia kansalaisten luottamus yhteiskuntaan rapautuu. Kansalaiset odottavat nyt nopeita ja tehokkaita toimia. Nyt mitataan poliittisen päätöksenteon uskottavuus”, Leino sanoo.

Hän huomauttaa, että ongelman ratkaisemiseen tarvitaan kaikkien eduskuntapuolueiden tuki.

”Viime päivien kommenttien perusteella olen vakuuttunut myös oppositiopuolueiden halusta tukea hallitusta nopeilla korjaavilla toimilla. Suomalaisella lainsäätäjällä on mahdollisuus näyttää mihin se kykenee. Aikaa on kaksi kuukautta.”

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan hallituksen esitys, jonka tarkoituksena on kiristää lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Tämä laki on Leinon mukaan saatava voimaan vielä nykyisen eduskunnan aikana.

”Lainsäädännön on mahdollistettava törkeissä rikoksissa kansalaisuuden menettäminen ja ilman kansalaisuutta olevien karkottaminen. Kansanturvallisuus ja kansalaisten luottamus yhteiskuntaan eivät kestä, että Suomeen tullaan suojelun varjolla ja sen jälkeen itse aiheutetaan uhkaa, pelkoa ja tuhoa muille. Poliisin ja muiden viranomaisten resurssit sekä käytänteet pitää olla sellaiset, että näihin rikoksiin tartutaan välittömästi ja tehokkaasti. Valitettavasti nyt on jäänyt kansalaisille käsitys, että viranomaisten toiminta ei ole ollut riittävän aktiivista ja tehokasta. Näin ei voi jatkua.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) huomautti lauantaina, että käytännön lainvalmistelutyö ei aina ole yksinkertaista. 

”Meidän kaikkien oikeustaju sanoo, että teemme kaikkemme, ettei rikollisia tule Suomeen. Joka Suomeen tulee, lähtökohtana on, että täällä noudatetaan Suomen lakeja ja toimitaan Suomen arvojen mukaisesti tai täältä poistetaan. Käytännössä se ei ole ihan näin yksinkertaista, meitä sitoo kansainväliset sopimukset ja oma perustuslaki”, hän sanoi Oulussa tavattuaan kaupunginjohtoa yhdessä sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin) kanssa.

Sipilän mukaan sisäministeriössä on joulukuussa aloitettu lisätoimien selvittäminen ulkomaalaisten rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja niihin puuttumiseksi. Työssä selvitetään esimerkiksi kansalaisuuden myöntämiskriteerejä ja maahantulojärjestelmän toimintaa kokonaisuudessaan.

Lisäksi eduskunnassa on käsittelyssä kaksi hallituksen esitystä, joista  toisessa puututaan turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten väärinkäyttöön ja toisessa mahdollistetaan kansalaisuuden menettäminen esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta. 

Poliisi otti Helsingin Roihuvuoressa lauantai-iltana kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. 

Oulun poliisi kertoi perjantaina aloittaneensa esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin. Rikoksiin epäiltyjen on kerrottu olevan ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Oulun poliisilla on tutkittavana myös joulukuussa paljastunut tapaus, jossa epäillyt teot ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaaseen tyttöön kuluvan vuoden aikana. Tästä rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan henkilöä.

Lue lisää:

Näkökulma: Oulun seksuaalirikosepäilyistä tuli yhteinen huolenaihe

STT: Kolme otettu kiinni epäiltyinä lapseen kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista Helsingissä

Juha Sipilä Oulussa: ”Käytännössä se ei ole ihan näin yksinkertaista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ojala

Asiat tulee ratkaista heti. Galluppien mukaan seuraavien vaalien voittajia on demarit ja kokoomus, vihreät, vasemistoliitto ja perussuomalaiset. Demarit ja Kokoomus ovat ilmoittaneet, että perussuomalaiset ei mahdu niiden kanssa samaan hallitukseen. Mitää jää jäljelle? Voi sanoa, että lisää pakolaisia. Lisäksi kokoomus, vihreät ja vasemistoliitto ovat esittäneet, että syntyvyys korvataan ottamalla lisää pakolaisia. Kokoomus on lisäksi epäonnistunut täysin kolmen eri sisäministerin voimin. Heikolla mallilla on Suomi neidon asiat.

Juri Sivonen

Perussuomalaiset on puhunut hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista ainakin 10 vuotta, ei muita kiinnostanut siinä vaiheessa, kun olisi ollut mahdollista ennaltaehkäistä asioita. Vasta sitten reagoidaan, kun paska on housuissa, kyllä suomalaiset poliitikot ja osa kansastakin on äärimmäisen sinisilmäisiä.

Raimo Hakala

Heh, että tuli kiire, kun mandaatti on katkolla ja uskottavuus on vaalikauden aikana rapautunut. Mutta nyt kaikki puolueet kokoavat yhteisen halunsa ottaa vakavasti kansan oikeustajun ja koventaa tuomioita myös erilaisten kulttuurien kohdalla. Ja lisäksi tarvitaan taas pikaluottamusta näihin "päättäjiin". Kansan on unohdettava tehtyjen päätösten seuraukset ja annettava anteeksi osaamattomuus ja omanedun mukaiset puolueen hajotus sekä ostovoiman poisto sekä työttömyyden hoito tilastokikkailulla. Palkaton työnteettäminen sosiaalituilla ja köyhyysrajan alle joutuminen. Sekä itsenäisyyden poisto joka tarkoittaa paluuta autonomiseen valtioon eli samaan mikä oli Venäjän alaisuudessa. Päättäjien on muutettava päätöksiensä kohteet omistavan luokan sijaan tavallisen kansan hyvinvoinnin tukemiseen. Sillä ilman kansaa ei eliittiäkään ole.

Petri Heiniemi

1. Keskustaoikeistolaisten työllisyys ensin -poliitikkojen toivehan on, että maahantulijat olisivat enimmäkseen työikäisiä miehiä, sillä heidän työllistymisensä on huomattavasti paremmalla tasolla naisiin verrattuna. Sukupuolijakauma lisää raiskauksia ja ongelma on keskustaoikeiston synnyttämä.
2. Suuri osa maahantulijoista pakenee nimenomaan sitä kulttuuria, jota nämä raiskaajat edustavat. Tulisiko heitä kaikkia siis rangaista laittamalla rajat kiinni vai pelkästään poistaa väkivaltaista kulttuuria edustavat henkilöt maasta?

Raimo Laine

Paperittomista on havaittu. että vain 10 % aikoo todella kotoutua Suomeen
ja että, heillä on aivan muut asiat mielessä.
Monet maathan eivät ota paperittomia vastaan ollenkaan, Heidän sijastaan Suomi voisi ottaa enemmäm kiintiöpakolaisia, koska heidän motiivinsa tunnetaan.

Mark Andersson

Kansan olisi pitänyt mennä tästä syystä kadulle kymmeniä, satoja vuosia sitten. Pedofilia, raiskaukset ja seksuaalinen häirintä oli aiemmin paljon yleisempää.

Miksi vasta nyt?

Toisaalta, miksei nytkin, parempi toki myöhään kuin ei milloinkaan. Kunhan ongelmaa ei eristetä koskemaan vain maahanmuuttajia, jolloin koko operaatio mitätöisi itse asian ja päästäisi valtaosan seksuaalirikollisista luikahtamaan kuin koiran veräjästä.

Petri Hämäläinen

Näissä Andersonin imbesillikommenteissa ihmetyttää tärkein eli logiikka.

Jos kaikki maahanmuuttojien rikokset aina rinnastuvat kantaväestön tekoihin, pitäisikö maahanmuuttajien keksiä täysin uusia rikoslajeja, jotta heidän tekonsa voisi saattaa kritiikin ja arvioinnin piiriin?

Voi naapuri hakkaa vaimoaan, onko se oikein ja suvaittavaa, koska muuallakin joku oli tehnyt näin? Jos rasisti muslimintappaa juutalaisen, niin ei siinä mitään, tapahtuuhan juutalaisten tappamisia muuallakin?

Irakilaisten raiskausten määrä menee täysin arviointiasteikon ulkopuolelle (50-kertainen yleisyys verrattuna kansalliseen keskiarvoon). Onko tällä Andersonille minkäänlaista relevanssia?

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #20

M Andersson, P Hämäläinen lyhyesti tiivistettynä tarkoitti: "Maassa maan tavalla tai maasta pois" ja se tarkoittaa sitä, että maahantulijoiden pitää omaksua meidän yhteiset hyvät tapamme eikä kopioida joidenkin huonoja tapoja.

Mark Andersson
Vastaus kommenttiin #30

Ikävä kyllä maan tapana on suhtautua vähätellen seksuaalirikoksiin – ainakin silloin kun tekijä on suomalais"taustainen", mitä se ikinä tarkoittaakaan. Usein niitä ei edes noteerata, kuten viime päivien keskusteluissa käy hyvin selväksi.

Jos maan tavat hyväksytään, tulevat väkisinkin hyväksytyksi myös ne huonot tavat.

Siksipä lähtisin muuttamaan maan huonoja tapoja – ja niitähän piisaa aina kiusaamisesta hyvävelikorruptioon ja hallitsijoiden valehtelusta juopotteluun.

Petri Hämäläinen
Vastaus kommenttiin #31

Logiikkasi on yhä se, että mitä enemmän ulkomaalaiset tekevät seksuaalirikoksia, tekevät muita rikoksia, käyttävät turvapaikkajärjestelmää valheellisesti hyväkseen tai käyttävät sosiaalijärjestelmää valheellisesti hyväkseen, sitä enemmän kaikkia kansalaisia pitää kurittaa lisärangaistuksilla, sitä enemmän pitää muita kansalaisia syyllistää heidän vastaavista rikoksista ja väärinkäytöksistä. Miksi?

Samaa logiikkaa käytettiin Ruotsissa kun Bråvallan musiikkifestivaaleilla ulkomaalaiset miehet syyllistyivät joukkokähmintään. Valheellisen feministisen vihervasemmiston johtopäätös ja seuraus: kaikilta miehiltä pääsy kiellettiin.

Miksi muslimimaahanmuuton kannattajat eivät vastaa teoistaan jos ja kun raiskauksiin syyllistyvät 50-kertaisesti juuri kyseiset maahanmuuttajat ?

Ja pääkysymys: vaikuttaisiko näkökantaasi laisinkaan jos muslimimaahanmuuttajien raiskausten määrä olisi tuhatkertainen ?

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #31

Mark Anderson! Jatka vaan hyviä juttujasi. En minäkään jokaisesta ole samaa mieltä kuten en kuvittele jokaisen olevan jokaisesta asiasta minunkaan kanssa samaa mieltä.
Tarvitsemme kaikkien mielipiteet yhteisen ja yleisen mielipiteen muodostumiseksi.
Osa aina pyrkii vaimentamaan tai estämään omistaan poikkeavat mielipiteet. Se on aina aidon demokratian ja sananvapauden vastaista.
Yleensä mitä rikollisempi ajatustapa puolustettavana, sitä kärkkäämmin yritetään estää jokainen omiin "etuihin" puuttuva mielipide,

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #19

"Jos kaikki maahanmuuttojien rikokset aina rinnastuvat kantaväestön tekoihin, pitäisikö maahanmuuttajien keksiä täysin uusia rikoslajeja, jotta heidän tekonsa voisi saattaa kritiikin ja arvioinnin piiriin?"

Eiköhän se pääasia ole että käytetään lakeja ja sääntöjä yhdenvertaisesti eikä keksitä jotain mielivaltaista ihmisryhmää esimerkiksi ihonvärin, uskonnon tai etnisen taustan mukaan mitä arvioidaan erikseen.

Mikko Toivonen

Kun tunnistetaan aiheuttaja mikä tässä tapauksessa on puhtaasti eräs uskonto eikä lainkaan ihmisten väri tai lähtömaa, niin ratkaisu maan sisäisesti mahdollisessa lainsäädännön paikkaamisessa kyllä hyvällä halulla löytyy.

Menemättä asian pituuden vuoksi yksityiskohtiin niin yleistän kuitenkin asian niin että lähestulkoon kaikki maahanmuuton ongelmat poistuvat kun laiton maahantulo lakkautetaan ja tarvittava tulijamäärä otetaan suoraan työnantajan tuomana valmiiseen työhön määräaikaisella työviisumilla, joka on uudistettava vaikkapa 3 vuoden intervalleissa eikä uusiinnu jos on mitään oikeuden merkintöjä. Poislukien tietysti parkkisakot ja peltipoliisi sakot.

Massatulijoille erään uskonnon maista ei ole mitään mahdollisuuksia saada aikaan kotoutusta tai yhteensopivuutta sekulaarisen demokratian sääntöihin

Kun tiedetään että muutamat "ongelmamaat" eivät huoli takaisin pakkopalautettavia omiaan niin täällä on laittomalle olijalle järjestettävä sellainen olotila mitä esimerkiksi Tanskassa suunnitellaan ja Australiassa toteutetaan, mikä heti pysäyttää laittoman maahantulon ja maahanjäännin. Siihen ei suurta mielikuvitusta käsittääkseni vaadita.

Ensio Jauhiainen

tehokkain keino kun ruvetaan välittömästi tekijöiltä kellit leikkaamaan niin ne hevosetkin rauhoittuu kun suoritetaan kastraatio varmuuden vuoksi ilmoitetaan että kaikilta eläteiltä rajalla suoritetaan tämä toimenpide puolen vuoden kuluttua ei tule yhtään turhaa hakua kun tieto leviää

Mark Andersson

On.

Tämä on juuri viime päivien keskustelujen ongelmana: osa kansalaisista ei edes tiedä – tai myönnä tietävänsä – mitään suomalaisten tekemistä seksuaalirikoksista. Ikään kuin niitä tekisivät pelkät maahanmuuttajat.

Hannu Leino

Sipilä juuri sanoi että "Suomen lakeihin sopeutumattomat poistetaan maasta". Siis MIHIN poistetaan jos heidän kotimaansa ei heitä ota vastaan? Milloin täällä aletaan puhua oikeasti siitä, että kyseiset "sopeutumattomat" on eristettävä muusta yhteiskunnasta. Tämän valitettavan tosiasian esille tuominen on vaikeata poliitikoille!

Raimo Laine

Nämä paperittomat ovat usein tulleet toiseen EU-maahan ja saaneet siellä kielteisen päätöksen, jonka jälkeen he ovat tulleet Suomaan, jonka tietävät vastaanottavan avosylin paperittomia.
Dublinini-sopimuksen mukaan heidät voi palauttaa maahan, johon he ovat
alunperin saapuneet eli tervemenoa !

Tapio Ukkola

Leino: ”Viime päivien kommenttien perusteella olen vakuuttunut myös oppositiopuolueiden halusta tukea hallitusta nopeilla korjaavilla toimilla. Suomalaisella lainsäätäjällä on mahdollisuus näyttää mihin se kykenee. Aikaa on kaksi kuukautta.”

Ongelma ei ole opposition haluttomuus tukea hallitusta korjaavissa toimissa. Ongelma on saada aikaansaamaton hallitus tekemään korjaavia toimia.

Heikki Karjalainen

Niin, että kodilla ja nuorilla naisillako ei ole asiassa mitään vastuuta ?

Suurin vastuunkantaja on VANHEMMAT, joiden tulee valvoa kännykän käyttöä, ulkona liikkumista aikoineen, pukeutumista ja seuraa. Jos tässä päästään edes piirun verran eteenpäin , se on paljon.

Viranomaisten niskaan tämän kaataminen on mahdotonta- paras viranomainen on isä ja äiti !

Taisto Pihlajamaa

Turha täällä on asiasta kirjoitella.

Virkamiehet hoitavat hommansa kuten ennenkin. He istuvat kunnes eläkeaika koittaa, ja hoitavat tehtäväänsä noudattaen minimitoimeliaisuutta, hissunkissun, ja antavat ikävien asioiden häipyä unhon helmaan.

Poliitikko taas tietää, että heidän valtansa on poissa sen yhden vaalipäivän ajan, ja seuraavana päivänä kaikki jatkuu taas kuten ennenkin. Äkkiä ne vanhat suhteet on uudistettu taas neljäksi vuodeksi, ja hallintoalamaisethan käyttäytyvät taas ja aina kuten sanotaan..

Ja Tasavaltaan on sovittu sääntö, jonka mukaan kaikki kulttuurit ovat tasa-arvoiset. Siihen kaikki tyytykööt!

Kari Aaltonen

Sipilä ja Mykkänen ovat kauhean pahoillaan tapahtuneesta, mutta mitään ei tapahdu asioiden korjaamiseksi, päätöksenteko ei ole yksinkertaista Sipilän hallitukselle silloin jos pitää tehdä jotain kantaväestön hyväksi, mutta jos hallitus on tekemässä päätöstä kansalaisten maksujen, liikenne sakkojen, asumiskustannusten lisäämisestä tai muutoin kansalaisten nyöryyttämisestä päätökset syntyvät hyvinkin nopeasti, eikä ole mahdotonta järjestää ylimääräistä istuntoa.

Pentti Westerholm

Tätä se monikulttuurisuus teettä kun ei kerrota tulijoille suomalaisia perusarvoja.Jotkut suomalaiset myötäelävät heidän kanssaan sallivuuden rajojen ylityksessä.Mikäli joku yrittää asetella rajoja hän on rasisti.Maahanmuuto on sinänsä kelvollinen,mutta maassa maan tavalla.Tämä on enemmän poliisiasia kuin hallituksen syytä.Suomessa on lait olemassa nyt tarvitaan vain toimia.Se ei ole rasismia jos rikoksen tekijät otetaan kiinni ja tuomitaan.