Maanantai 27.5.2019

Suomeen tulossa hyytävät pakkaset – Meteorologi: ”Toteutumassa kaikista kylmin mahdollinen talvisääskenaario”

Luotu: 
13.1.2019 12:50
|

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa kovien pakkasten tulevan Suomeen ensi viikolla. 

”Ilmamassa on ensi viikolla varsin kylmää ja tuuletkin vähitellen heikkenevät, joten siellä missä taivas selkenee, pakkanen kiristyy nopeasti kuluneen talven pohjalukemiin. Kylmimmät lukemat ensi viikon aikana tulevat pohjoisessa olemaan -30…-35 ja etelämpänäkin -15…-25 astetta.”

Mäntykannas sanoo, että uuden Euroopan keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteen valossa on todennäköistä, että kireitä pakkasia mitataan koko maassa erityisesti tammikuun jälkimmäisellä puoliskolla ja helmikuun alussa. Kireän pakkasen raja etelässä on 15, maan keskiosassa 20 ja pohjoisessa 25 astetta. 

”Tuoreimman kuukausiennusteen valossa meillä on toteutumassa kaikista kylmin mahdollinen talvisääskenaario tammi-helmikuun vaihteessa. Tavanomaista korkeampi ilmanpaine Jäämeren ja Islannin ympäristössä antaa osviittaa siitä, että itävirtausten todennäköisyys on kasvanut ja matalapainetoiminta hiipuu. Talven kylmimpänä aikana tämä saattaa tietää useamman viikon paukkupakkasjaksoa – varsinkin, jos korkeapaine pääsee muotoutumaan Venäjän tai Jäämeren ylle”, hän kirjoittaa Forecan blogissa.

”Jos ennusteen mukainen hyytävä korkeapaine ja sääasetelma pääsee toteutumaan tammikuun jälkimmäisellä puoliskolla, on syytä varautua talven 2009-2010 kaltaisiin olosuhteisiin. Etelärannikolle vastaava asetelma voi tietää hyvin suuria lumikertymiä ennen kuin meri pääsee jäätymään”, Mäntykannas jatkaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Ja näin taas kerran ilmasto lämpenee. Ilmastohörhöille tiedoksi, että tilastot on saatu näyttämään lämpenemistä sen suoksi, että viime aikoina on alettu mittaamaan myös merveden lämpötiloja. Tätä ei aiemmin ole tehty, ja näin on saatu käppyrät nousemaan.

Jos jätetään meriveden lämpötilat huomiotta, niin ilmasto on lämmennyt viimeisen 100 vuoden aikana vain 0.8C.

Hactar incognit.o

On se vaan hassua, miten levää on nykyisin joka paikka täynnä ja ei tarvitse kuin mennä laivalla tammikuussa ruotsin puolelle, kun huomaa ettei jäätä tunnu enää kunnolla olevan.
Juu, en ole opiskellut googlessa, nämä ovat vain omia havaintoja joten eipä nämä tietenkään paikkaansa pidä.

Markus Vuorivirta

Vai, että kaikista kylmin talvisääskenaario? Miten ihmeessä? Ollaan jo tammikuun puolivälissä. Tuli kuinka kovat pakkaset tahansa, ne on tähän vuodenaikaan ihan normaalia ja viimeistään maaliskuun puolivälissä taittuvat kun auringon vaikutus alkaa todenteolla. Eiköhän kylmin talvisääskenaario ole se, mitä oli parina talvena 2010-alussa. Kovat pakkaset alkavat jo joulukuun alussa, jatkuivat päivästä päivään maaliskuulle asti. Taisi yksi tai kaksi päivää olla noina aikoina koko talvena kun kävi sen pari astetta plussalla. Tuo skenaario ei siis enää tänä talvena ole mahdollinen, vaan voisi jo sanoa, että tänä talvena ollaan nyt jo selvitty todella helpolla.

Kukka Keto

On noita kylmempiäkin ilmoja nähty Suomes. Eikä oo kovin epätavallista et koviakin pakkasia tulee, asummehan pohjolassa. Täälä se vaan on luonnollista. Jospa ne pakkaset kompensois sen helteen mitä oli viimekesänä.

Sami Rinta-Mänty

Johtuuko tämäkin kylmyys hiilidioksiidista? Vai onko tämä vain säätä mutta kun kesällä on normaalia lämpimämpää niin silloin kyse on ilmastosta...?

James Hansenin, Al Goren ja monien muiden neropattien ennustusten mukaan pohjoisen merialueen merijään pitäisi olla jo kadonnut ja Grönlannin jäätiköiden sulamassa kovaa vauhtia. No kuinkas onkaan käynyt. Täsmälleen päinvastoin.

Toista talvea peräkkäin tehdään erilaisia talvisää-ennätyksiä ympäri maapalloa. Tänä talvena marraskuu oli ennätysluminen monin paikoin Pohjois-Amerikassa. Viime talvi oli erittäin kylmä Floridaa myöten. Tammikuussa on Välimeren maissa mm. Sisiliassa tapahtunut kylmyyden vuoksi satomenetyksiä ja Intiassa teeplantaasit ovat kärsineet samasta vitsauksesta. Lunta on tullut Saudi-Arabiassa ja Iranissa paikoissa, joissa sitä ei normaalisti tapahdu. Viime talvena Saharassa satoi lunta kahdesti, mikä oli erittäin poikkeuksellista. Jostain kumman syystä näistä ilmiöistä ei valtamediassa pukahdeta sanakaan.

Entä jos maapallo onkin kylmenemässä...? Auringon aktiivisuus on laskenut hyvin matalaksi kuten on ennustettu tapahtuvan jo pitkään. Grand Solar Minimum. It is the sun, stupid!

Kaarlo Kunnari

Edelliseen kommenttiin jatkona muistutan, että venäläisten ja englantilaisten tiedemiesten ennustama pieni jääkausi alkaa vuonna 2020 eli talvet kylmenevät ja kesät lyhenevät. Jos ihminen on toimillaan saanut edellisen vuosisadan toisella puoliskolla maapalloa lämpimämmäksi, niin sehän on meille onni. Jos pienen jääkauden aikana kesälläkin satoi lunta ja sadot jäivät niin pieniksi että 300000 suomalaista kuoli nälkään olisi toivottavaa että tuo estyisi. Viimeinen pieni jääkausi oli 1800 luvulla. Pieni jääkausi on ennustettu olevan vuosien 2020-2050 välisenä aikana ja kylmintä olisi silloin v 2035 ja siitä lähtisi lämpeneminen aina vuosteen 2050 asti. Lämpötila ei tietenkään heti muutu, vaan hiljalleen kylmenee ja aikanaan lämpenee. Tämä pieni jääkausi johtuu tiedemiesten mukaan auringon säteilyn heikkenemisestä, jolla on määrätty vajaan parin sadan vuoden periodi . Saattaapa noilla lämpenemisilläkin olla jokunen aikaperiodi ja uskon niihin enemmän kuin ihmisten tekemisten vaikutuksiin. Ensi vuosikymmen näyttää pitääkö ennusteet paikkansa, tietenkin myös ilmastovouhottajienkin ennusteet tulevat oletettavasti todennettua.

Marina Äimä

1960-luvun puolivälissä - muistan sen edelleen oli 1986-87 lisäksi hyvin hyytävän kylmää. Muistan, kuinka Helsingin päärautatieaseman yläpuolella leiskuivat revontulet ja pakkasta oli sillä hetkellä samassa paikassa - 27 C.