Maanantai 17.6.2019

Hallitus ja eduskuntaryhmät hätäkokouksiin tiistaina - Juha Sipilä: ”Murheellisia uutisia Helsingistä”

Luotu: 
13.1.2019 18:17
Päivitetty: 
13.1.2019 18:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (oik.) on kutsunut eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan toimista lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen toivoo, että eduskunnassa käsittelyssä olevat lakiesitykset seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja turvapaikkamenettelyn väärinkäytön ehkäisemiseksi etenevät nopeasti tällä vaalikaudella.
|

Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan toimista lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi. Myös hallitus kokoontuu saman aiheen vuoksi sekä tiistaina että perjantaina.

”Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat kaikin puolin tuomittavia. Kutsun eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan toimenpiteistä nyt koettujen rikosten estämiseksi. Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta”, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

Aikaisemmin sunnuntaina oppositiopuolue sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitti, että eduskuntaryhmät kokoontuvat sopimaan seuraavista yhteisistä, vielä tällä vaalikaudella tehtävistä konkreettisista toimenpiteistä.

”Hyväksyessään nämä muutokset eduskuntaryhmät lähettäisivät vahvan yhteisen viestin siitä, että me päätöksentekijät pystymme nopeisiin ratkaisuihin ihmisten oikeudentajua vakavasti koettelevien rikosten ehkäisemiseksi”, hän kommentoi blogissaan.

Lindtman listaa kuusi toimenpide-ehdotusta, jotka eduskunta voi hänen mukaansa päättää vielä tällä vaalikaudella. 

Ensimmäiseksi hän esittää, että eduskunnan hallintovaliokunta pyytää käsittelemäänsä kansalaisuuslain muutokseen liittyen, että hallitus selvittää ja tarvittaessa tuo eduskuntaan täydentävän esityksen, jolla kansalaisuuden menettäminen tulisi mahdolliseksi myös törkeiden väkivalta- ja seksuaalirikosten perusteella.

Lindtman ehdottaa lisäksi, että eduskunnan lakivaliokunta täydentää käsittelemäänsä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia koskevaa hallituksen esitystä koventamalla lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia nykyisestä.

”Samassa yhteydessä lakivaliokunta muuttaa nykyistä raiskauskriminalisointia niin, että alle 13- vuotiaaseen lapseen kohdistunut sukupuoliyhteyden sisältänyt hyväksikäyttö tuomitaan törkeänä raiskauksena. Lakivaliokunta arvioi myös laajemmin nykyisten seksuaalirikoskriminalisointien ja niiden rangaistustasojen riittävyyttä ja esittää tarvittavat aloitteet lainvalmisteluun ryhtymiseksi”, hän lisää.

Lakivaliokunta voisi lisäksi Lindtmanin mukaan liittää hallituksen esitystä koskevaan mietintöönsä ponnen, jossa hallituksen edellytetään käynnistävän valmistelun riittävästi resursoidun poliisin erikoisyksikön perustamiseksi tutkimaan ja torjumaan internetissä tapahtuvaa rikollisuutta.

Viimeinen Lindtmanin ehdotus on, että eduskunta edellyttää, että hallitus tuo vielä tämän vaalikauden aikana eduskuntaan lisäbudjettiesityksen, jolla poliisin resursseja vahvistetaan ja osoitetaan poliisille lisävaroja erityisesti internetissä tapahtuvan ja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan ja tutkimiseen. 

”Lisäbudjetin tulee sisältää myös varoja nuoriin kohdistuvan sosiaalityön vahvistamiseen, sekä tarvittaessa Oulun tapausten sosiaaliseen jälkihoitoon tarvittaviin toimenpiteisiin”, hän kommentoi.

”Murheellisia uutisia Helsingistä”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri vastaa Lindtmanille sanomalla olevansa valmis istumaan alas ja esittämään koviakin keinoja rikosten ehkäisemiseksi. Samalla hän ihmettelee, miksi sdp ei kuitenkaan lähtenyt mukaan perussuomalaisten välikysymykseen aiheesta. Perussuomalaiset haastoi joulukuun alussa muut oppositioryhmät välikysymykseen siitä, onko hallitus onnistunut turvapaikkapolitiikassa, kotoutuksessa, kansalaisten suojelussa, yhteiskuntarauhan säilyttämisessä ja erityisesti lasten suojelussa.

”Keskusrikospoliisi on jo paljon aikaisemmin sanonut, että Oulun vyyhti on vain jäävuoren huippu. Toki on hyvä, että demaritkin vihdoin heräävät totuuteen, mutta ihmettelen, miksi vasta nyt”, hän kommentoi tiedotteessaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen toivoo, että eduskunnassa käsittelyssä olevat lakiesitykset seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja turvapaikkamenettelyn väärinkäytön ehkäisemiseksi etenevät nopeasti tällä vaalikaudella. 

”Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että ministeri Antti Häkkäsen esittämät kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi”, Jokinen sanoo tiedotteessaan.

Rikoslakiin ollaan tekemässä muutoksia oikeusministeri Häkkäsen esityksestä. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Lisäksi rikoslakiin esitetään uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta, jonka maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota. Rangaistusasteikko olisi 4—12 vuotta vankeutta, joka merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019.

Jokinen sanoo suhtautuvansa myönteisesti Antti Lindtmanin yhteistyötarjoukseen, jotta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristykset saadaan hyväksyttyä viivytyksettä eduskunnassa. 

Uusin alaikäisiin kohdistunut seksuaalirikosepäily tuli julki tänään sunnuntaina. Poliisi kertoi ottaneensa Helsingin Roihuvuoressa lauantai-iltana kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. 

”Murheellisia uutisia Helsingistä. Nyt poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee. Ajatukseni ovat uhrissa ja hänen läheisissään. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi sunnuntai-iltana Twitterissä.

Oulun poliisi kertoi perjantaina aloittaneensa esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin. Rikoksiin epäiltyjen on kerrottu olevan ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Oulun poliisilla on tutkittavana myös joulukuussa paljastunut tapaus, jossa epäillyt teot ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaaseen tyttöön kuluvan vuoden aikana. Tästä rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan henkilöä.

Sininen tulevaisuus on vaatinut hallituksen hätäkokousta näiden tapahtumien vuoksi myös sunnuntaina. Juha Sipilä ilmoitti sunnuntaina, että hallitus kokoontuu Oulun ja Helsingin tapahtumien vuoksi neuvotteluun sekä tiistaina että perjantaina. Vielä lauantai-iltana Sipilä arvioi, ettei hallituksen hätäkokous ole tarpeen. Hän piti todennäköisenä, että Oulun tapauksista keskustellaan valtioneuvoston istunnossa torstaina.

 

 

 

 

Lue myös: 

Seksuaalirikokset: Ministerin avustajalta kolme ehdotusta – ”Nyt mitataan poliittisen päätöksenteon uskottavuus”

Näkökulma: Oulun seksuaalirikosepäilyistä tuli yhteinen huolenaihe

STT: Kolme otettu kiinni epäiltyinä lapseen kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista Helsingissä

Juha Sipilä Oulussa: ”Käytännössä se ei ole ihan näin yksinkertaista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Näköjään pitää törmätä jäävuoreen ennen kuin kaduilla tiedossa ollut asia viimeinkin etenee poliittisten päättäjienkin tietoon. On tietysti parempi edes myöhään kun ei silloinkaan. Toivottavasti tämä ei nyt ole vain tilanteenmukaista näennäishuolestumista ja irtopisteiden haalintaa, vaan johtaa siihen, että selvittätään kunnolla, mitä kaikkea siellä pinnan alla on piilossa ja ryhdytään oikeasti tarvittaviin toimenpiteisiin.

Elias Petäjäkari

Tämä nyt on uusi normaali tilanne ja pahemmaksi menee. Koko ajan lappaa porukkaa lisää keppostelemaan. Yksikään päättäjä ei ole sanonut suoraan olleensa väärässä. Päättäjät varmaan noituu mielessään tätä ajankohtaa. Se on ikävää kun täytyy silloin tällöin uusia valtakirja.

Elis Aspelin

Noita tapauksia tulee vielä paljon tietoon. Oulussa poliisit aluksi yrittivät pimittää tapahtuneen, Helsingissä tapaus vahingossa paljastui. Muissa matu-kaupungeissa on ihan sama meno päällä. Naiivia kuivitella, ettei olisi.

Jari Ikonen

Hyvä juttu että nyt pakon edessä aletaan tehdä jotain. Mutta jos tuloksena on tämmöistä (mitä luulen):

1) Aluksi pidetään suuri lehdistötilaisuus jossa pöyristyään oikein urakalla ja kerrotaan että ajatukset ovat nykyisten ja tulevienkin uhrien luona

sitten

2) Perustetaan työryhmä, jolle nimetään parlamentaarinen ohjausryhmä
3) käydään asiasta keskustelua
4) aloitetaan tutkimushanke

ja näiden tuloksena

5) perustetaan 1-5 projektia tekemään ehdotuksia

Näinhän se luultavasti menee, että varmasti saadaan siirrettyä tämäkin ilman ensimmäistäkään vaikuttavaa toimenpidettä ensi vaalikaudeksi

Pasi Käyhkö

Voisivat tässä asiassa pyytää Jussi Halla-aholta konsultaatiota. Hän tutkijana antaisi lisäarvoa kyseisen ongelman ratkaisuun näin jälkikäteenkin.
En ole Perussuomalainen, mutta ymmärrän, että meillä kaikilla on omat vahvuutemme.

Arto Lähteelä

Turvapaikka politiikka voidaan korjata vain eroamalla Euroopan Unionista.
Yhtä huono tulevaisuus odottaa Sotessa.
Terveydenhoidon tehtäväksi tulee voiton maksimointi.
Köyhät ja vanhukset jätetään kylmäverisesti hoitamatta.
Raha ei tunne sääliä, kun se on isäntänä.

Mikko Toivonen

Paljon on poliitikoille ja hallitukselle annettu täältä asiantuntevasta yleisöstä eli palkkojenne maksajista erinomaisen hyviä ja jopa toteuttamiskelpoisia ehdotuksia. Toistaiseksi ei ole mikään kelvannut.
Tiivistetetäänj vilä kerran:
-Pistäkää rajat kiinni laittomalle maahantulolle ja elintasoshoippailulle
-Jos ette kykene palauttamaan laittomia tulijoita vapaaehtoisesti niin sijoittakaa heidät sellaisiin turvallisiin oloihin mistä haluavat vapaaehtoisesti poistua maasta
- Luokaa järjestelmä millä työnantaja voi tuoda maahan tarpeeseensa määräaikaisella viisumilla EU ulkopuolelta työvoimaa ja osaajia. Sellainen missä myös työnantaja on tuomastaan vastuussa.
- Pitäkää varsinainen turvapaikanmyöntö YK kiintiöpakolaisille jotka maa valitsee itse ja se korkeintaan 100 kiintiöpakolaisessa per vuosi

Joni Nieminen

mitä ihmettä sipilä ensin sanoi että hätäkokousta ei tarvita ?? mutta nyt kun on omat lapset vaarassa helsingissä niin nyt niitä hätäkokouksia tehdään ja päätetään .... sipilän joku tarvisi pistää parrua sinne missä päivä ei paista ja sanokoot sitten omista tuntemuksista ettei se mitään toimenpiteitä vaadi kun se ei jätä mitään traumoja

Hannu Rautomäki

Suuresti täytyy ihmetellä valtiojohdon yksinkertaisuutta.
Maahan saapui laittomasti 30 000 nuorta arabimiestä anomaan turvapaikkaa.
Kaikki kertoivat korvat lepattaen kokemistaan kauhuista.
Oli luettu arabiankielisiä netin neuvontasivustoja, kuinka viranomaisille pitääkin satuilla.
Parhaiten satuilleet saivat turvapaikan, ja heidät sjoitettiin ympäri Suomen.
Nyt he ovat kohdelleet tyttöjä uskontonsa mukaisesti alempiarvoisina olentoina, ja alkaa ihmettely, kuinka tässä näin kävi?
Valtiojohtoon tässä päti vanhat sanonnat "sitä saa, mitä tilaa" ja "tyhmästä päästä kärsii koko ruumis."
Kärsijöinä tosin nuoret tytöt.

Erkki Malinen

Eikös se elinkeinoelämän herratkin olleet myötäsukasia näihin pakolaisiin. Ilmeisesti niistä odotettiin halpaa työvoimaa, pistämään ay liike polvilleen. Tämä hallitushan tietenki teki mitä isot herrat käski. Tais tulla kallis lasku tästä kokeilusta, sen takia Sipilläkin taloaan tarjos.

Pertti Ikonen

Poliitikioiden tulisi väistyä silloin kun maata uhkaa ulkoinen vaara. Eli tullin ja puolustusvoimien olisi pitänyt ottaa vastuu maahantulijoiden kirjaamisesta sekä majoittamisesta. Mutta kun ykistyiset yritykset lähellä poliitikkoja pääsivät maahanmuuton myötä laskuttamaan miljoonia, niin sitten tässä ollaan. Poliitikot kun tuppaavat ajattelemaan kannatustaan.