Torstai 20.6.2019

Amerikkalaisyhtiö osti suomalaispoliitikon yrityksen miljoonilla – ”Minun ei periaatteessa tarvitse tehdä enää koskaan töitä”

Luotu: 
14.1.2019 08:07
Päivitetty: 
14.1.2019 08:10
  • Kuva: Alma Talent / Paul Öhrnberg
    Kuva
    Petrus Pennanen on paitsi Leiki Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja myös Piraattipuolueen puheenjohtaja. Hänet valittiin puolueen johtoon marraskuussa.
|

Amerikkalaisyhtiö DoubleVerify on ostanut suomalaisen tekoäly-yhtiö Leikin, jonka perustaja ja pääomistaja on Piraattipuolueen poliitikko Petrus Pennanen. Kaupasta kertoo Kauppalehti.

Fysiikan tohtori Pennanen on Piraattipuolueen tuore puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Pennanen ei paljasta joulukuun lopussa solmitun käteiskaupan hintaa, mutta Kauppalehden analyytikko Ari Rajala arvioi kauppahinnaksi 7–10 miljoonaa euroa.

”Tämä lienee Suomen tekoälyklusterin ensimmäinen menestyksekäs exit. Toivottavasti näitä tulee jatkossa lisää. Yrityskaupat tuovat Suomeen rahaa, bisnestä ja töitä”, Pennanen sanoo Kauppalehdelle.

Leiki on erikoistunut sisältöanalytiikkaan ja mainonnan kohdentamiseen. Sen asiakkaita ovat mediayhtiöt, mainostajat ja mediatoimistot.

Pennanen jatkaa Leikin toimitusjohtajana ja uuden omistajan, DoubleVerifyn liiketoiminnan kehittäjänä. 25 henkilöä työllistävän Leikin toiminta jatkuu Suomessa entiseen malliin.

Pennanen oli Leikin suurin omistaja 36 prosentin potillaan. Hän ei vielä tiedä, mitä tekisi kaupasta saamillaan rahoilla.

”Minulla on ollut nyt kaupparahat kaksi viikkoa enkä ole ostanut niillä mitään. Pointti on se, että nyt voin ottaa rennommin. Minun ei periaatteessa tarvitse tehdä enää koskaan töitä vain sen takia, että pärjään. Minulla on nyt taloudellinen turva, eikä minun tarvitse stressata asiasta. Voin nyt keskittyä hyvän tekemiseen”, hän sanoo.

Leikin uusi omistaja on yritykselle entuudestaan tuttu kumppani DoubleVerify. Bränditurvallisuuteen keskittyvä amerikkalaisyhtiö tekee yhteistyötä muun muassa Facebookin ja Googlen omistaman YouTuben kanssa.

Leiki teki vuonna 2017 2,1 miljoonan euron liikevaihdolla 485 000 euron tuloksen.

Lue laajempi juttu yrityskaupasta Kauppalehdestä.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Hienoahan se on että näitä miljonäärejä tulee, mutta mielummin näkisin että nämä pysyis kotimaisessa omistuksessa. Ne on niin helppo tarvittaessa viedä maasta pois, saadaankohan koskaan enää Nokian kaltaista suuryritystä. Tietenkin se tyrittiin omaa typeryyttä, ehkä se ulkolainen omistus on ihan hyvä.

Eero Pekonen

Olen samaa mieltä kuin Erkki. Osittain tämä epäisänmaallinen käytös johtuu kylläkin meidän huonosta perintöverolainsäädännöstä. Pitäisi ottaa mallia esim. saksalaisesta lainsäädännöstä, jossa yritysvarallisuus voidaan tietyin edellytyksin siirtää sukupolvelta toiselle (jos yritystoiminta jatkuu ja jos työpaikat säilyvät).

Sami Rinta-Mänty

Inhimilliseltä kannalta on täysin ymmärrettävää että vastaavassa tilanteessa yrittäjä myy tilaisuuden tullessa vastaan. On totta kuitenkin että Suomen kannalta olisi parempi että useampi yrittäjä jättäisi myymättä ja pyrkisi kasvattamaan yritystään suomalaisessa omistuksessa ja luoda sitä kautta työpaikkoja ja hyvinvointia Suomeen. Kun omistus karkaa Suomen rajojen ulkopuolelle on selvää että toiminnan siirtäminen vaikka vähitellen muualle on paljon todennäköisempää. Lisäksi tytäryhtiö taloudessa jäävät monet yrityksen tukitoimintojen työpaikkat syntymättä Suomeen (taloushallinto, HR, viestintä,...).

vt

Työntekoa ei kannata lopettaa. Jos rahat antaa pankin salkunhoitajalle vaikkapa sveitsiläiseen pankkiin, niin vähintään viiden vuoden päästä niistä ei ole mitään jäljellä.

Juha Kuikka

"Leiki teki vuonna 2017 2,1 miljoonan euron liikevaihdolla 485 000 euron tuloksen."

Hyvän diilin on kaveri tehnyt, jos noilla eväillä päästään 7 - 10 miljoonan euron hintaan. Ostajalla pitää olla kiikarissa tosi varmat ja rajut kasvuodotukset.