Sunnuntai 19.5.2019

Poliisi epäilee Brother Christmasia neljästä rikoksesta

Luotu: 
14.1.2019 13:22
  • Kuva: Cycled Media / Pasi Sauna-Aho
    Kuva
    Brother Christmas -hahmona tunnettu Ari Koponen kiistää kaikki epäilyt väärinkäytöksistä tiedotteessaan.
|

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että Brother Christmas -yhdistykseen liittyy neljä rikosepäilyä: kolme epäiltyä rahankeräysrikosta ja yksi epäilty törkeä kirjanpitorikos.

Kirjanpitorikosepäilyihin liittyen poliisi epäilee, että Mesenaatti-nimisellä sivustolla on kerätty rahaa ja tuotteita on myyty ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

Lisäksi poliisin mukaan ”yhdistys on julkaissut keräysvetoomuksia Facebook- sivuillaan ja vain ajoittain ilmaissut vetoomuksissaan, että jos varoja kertyy enemmän kuin avustamiseen tarvitaan, ylimenevä osa voidaan käyttää yhdistyksen muiden avustuskohteiden rahoittamiseen”. Poliisin mukaan yleisö on voinut jäädä käsitykseen, että lahjoitus käytettävään nimenomaisesti vetoomuksessa ilmoitettuun kohteeseen.

Törkeän kirjanpitorikoksen epäilystä poliisi kertoo näin:

”Tilikaudella 2017 yhdistyksen pankkitilillä on ollut yhteensä 764 kappaletta maksuja, yhteismäärältään 867 982,12 euroa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että näistä maksuista yhteensä 471:stä maksusta eli yhteismäärältään 390 091,25 euroa puuttui kirjanpitolain mukainen tosite, tai peruste ei selvinnyt kirjanpitoon liitetystä tositteesta.”

Poliisin mukaan ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen toimintaan.

Brother Christmas -hahmona tunnettu Ari Koponen kiistää kaikki epäilyt väärinkäytöksistä tiedotteessaan. Brother Christmas -yhdistyksen keräystoiminta on tällä hetkellä käytännössä seisahtunut kokonaan, tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi on nyt saanut esitutkinnan päätökseen. Tapaus menee seuraavaksi syyteharkintaan.

LUE MYÖS: Tapaus Brother Christmas: Syytteet neljälle – kaksi syytettä nurin

LUE MYÖS: 

Yle: Tilintarkastajat eivät löytäneet Brother Christmasilta väärinkäytöksiä – ”Meillä ei ole valtuutta antaa puhtaita papereita”

Brother Christmas lupaa: ”Julkistan tilikirjani todistaakseni väitteet vääriksi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: