Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Sietokyky ylittyy kaikilla – mutta poliitikkojen on yhä vaikea puhua seksuaalirikollisuuden ja turvapaikanhaun kytköksestä

Luotu: 
14.1.2019 17:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Päättäjien tehtävä ei ole kadehdittava. Useimmin tarjotut keinot, seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen ja karkotusten nopeuttaminen, puolestaan auttavat vasta silloin kun on jo liian myöhäistä. Silloin kun uhreja jo on. Monen poliitikon esiin nostama poliisin resurssien kasvattaminen voi tuoda konkreettista apua.
|

”Kotoutumisessa on kiinnitettävä enemmän huomiota suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin ja siihen, että niitä pitää pystyä täällä kunnioittamaan…”

”Nämä luvut kertovat, että jotain on mennyt pieleen maahanmuuttajien laillisuuskasvatuksessa…”

”Meidän pitää nyt kysyä, olemmeko epäonnistuneet kotouttamisessa ja onko niin, ettei Suomeen muuttaneille ole kerrottu riittävästi…”

Yllä olevat ovat lainauksia suomalaisilta puoluejohtajilta.

///

Oulun epäillyt seksuaalirikokset pakottavat suomalaiset kohtaamaan yhden humanitaariseen maahanmuuttoon ja turvapaikkajärjestelmäämme liittyvän valitettavan totuuden.

Se on erityisen kiusallinen useimmille puolueille ja mediallekin siksi, että yksi puolue on oman käsityksensä asiasta ilmoittanut tosiasiana jo vuosia sitten – ja vaikka optimistisemmat suomalaiset ovat toivoneet toisin, se näyttää osin olevan totta. Harva poliittinen toimija perussuomalaisten ulkopuolella pystyykään vieläkään sanomaan sitä ääneen, vaikka epäiltyjä rikoksia ei ymmärrä kukaan ja ”sietokyky ylittyy” kaikilla, kuten eräs poliitikko tiedotteessaan sanoi. Tästä kertovat myös yllä olevat lainaukset.

Se tosiasia on tämä: jos haluamme auttaa ja ottaa vastaan hyvin erilaisen nais- ja seksuaalisuuskäsityksen kulttuurista tulevia ihmisiä – antaa heille turvaa ja ottaa heidät keskuuteemme vapaan yhteiskunnan pelisäännöin – meidän täytyy hyväksyä samalla se, että omien kansalaistemme turvallisuus heikentyy ainakin joiltain osin. Ikävintä on, että tuo jokin osa näyttää olevan alaikäiset lapset ja erityisesti nuoret tytöt.

Jos turvapaikanhakijoita tulee massoittain, mikä tällä hetkellä ei ole tilanne, myös tällaisia rikoksia voi odottaa tapahtuvan kasvavasti. (Poliisille ilmoitettujen raiskausten määrä on vuosina 2014–2017 kasvanut 1009 kappaleesta 1242 kappaleeseen määrän kasvaessa jokaisena vuotena välissä. Lasten seksuaaliset hyväksikäytöt sen sijaan vähentyivät samalla ajanjaksolla, mutta palasivat viime vuonna jälleen vuoden 2014 tasolle.)

Poliisin tänään Ylellä julkaisemien ennakkotietojen mukaan ulkomaalaisten osuus kaikista tietoon tulleista seksuaalirikoksista oli viime vuonna 25,3 prosenttia ja lasten seksuaalisissa hyväksikäyttötapauksissa 19,2 prosenttia. Ulkomaan kansalaisten osuus Suomen väestöstä on alle viisi prosenttia.

Päättäjien kannalta tosiasian myöntäminen tarkoittaa sitä, että perusturvallisuuden heikentyminen täytyy ottaa huomioon, kun mietitään turvapaikanhakijoiden ottamista ja sitä, voidaanko järjestelmää jatkaa nykyiseen malliin. Täyden valvonnan poliisivaltiota tuskin haluamme tai edes talouden puolesta kykenemme pystyttämään, ja pari tuntia kotoutusluentoa tai ”laillisuuskasvatusta” ei varmasti muuta asiaa, jos aikuinen, rikollisuuteen taipuvainen ihminen on valmis järjestelmällisesti hyväksikäyttämään alaikäisiä, alle 15-vuotiaita tyttöjä. Lapsia.

Tuhanteen kertaan netissä siteeratut Optulan rikostilastot vahvistavat tiettyjen kansallisuuksien ja kulttuuripiirin edustajien moninkertaisesti suuremman riskin syyllistyä seksuaalirikoksiin. Ja kun maahamme on ollut eniten tulijoita tältä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueelta, ja tulijoita oli yksittäisenä vuotena hurja määrä, ovat haittapuolet nyt nähtävissä.

LUE MYÖS: Poliisin uudet tilastot: Seksuaalirikokset lisääntyivät eniten Helsingissä – raiskauksesta epäillyistä 54% ulkomaalaisia

Päättäjien tehtävä ei ole kadehdittava. Turvapaikkajärjestelmään puuttuminen muin keinoin, kuin mitä EU-alueella on jo yhteisesti tehty, ei ole helppoa. Siitä irtautuminen vaatisi kansainvälisten sopimusten rikkomista, eikä avun lopettamiseen muutenkaan ole monilla halua. Toisaalta EU-maista Itävalta on ottanut käyttöön turvapaikanhakijakiintiön, joka EU:n ministerineuvoston mukaan ei riko kansainvälistä lakia.

Sosiaaliturvamme muokkaaminen vähemmän houkuttelevaksi – kuten monissa Euroopan maissa – sillä tarkoituksella, että ankeampi elämä ajaisi nuoria miehiä nopeammin kotimaihinsa, lipsahtaa perustuslain nojalla helposti heikennykseksi myös omille kansalaisille. Turvapaikanhakijoiden eristäminen taas estää kotoutumisen mahdollisuudet niidenkin osalta, jotka siihen oikeasti olisivat kykeneväisiä.

Useimmin tarjotut keinot, seksuaalirikosten rangaistusten koventaminen ja karkotusten nopeuttaminen, puolestaan auttavat vasta silloin kun on jo liian myöhäistä. Silloin kun uhreja jo on.

Monen poliitikon esiin nostama poliisin resurssien kasvattaminen voi tuoda konkreettista apua.

Varmaa lienee ainakin se, että ”kotoutumisen tehostamisen” hokeminen ei suurelle osalle suomalaisista riitä. Sen ei pitäisi jatkossa riittää myöskään suomalaisille poliitikoille, jotka ovat vastuussa kansalaisten turvallisuudesta.

Ja samaan aikaan pitäisi kaikkien jaksaa muistaa, että kaikissa ihmisryhmissä, kaikkien kansallisuuksien joukossa, ylivoimainen enemmistö on hyviä ihmisiä, jotka eivät halua vahingoittaa toisia.

////

Tätä kirjoittaessa sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on tuonut julki tiedon, että Oulun seksuaalirikoksista epäillyt ovat tulleet Suomeen ”tyypillisistä turvapaikanhakumaista”. Hänen mukaansa Oulussa näkyy epäiltyihin liittyvä yhdistävä seikka eli tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevien miesten yliedustus seksuaalirikoksissa. Heidän rikostasonsa oli vuosikymmenen alussa raiskausrikoksissa 17-kertainen syntyperäisiin suomalaisiin nähden.

”Jos Suomesta hakee turvaa, ei voi olla niin, että sen jälkeen itse aiheuttaa turvattomuutta”, Mykkänen myös sanoo.

Myös vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo MTV:llä suoraan, että vuoden 2015 turvapaikanhakijapiikki näkyy nyt kaikkialla Euroopassa ja Suomessa. Hän ihmettelee sitä, että kotoutuminen on vielä usean vuodenkin jälkeen heikkoa. Toisaalta Haavisto yhä uskoo kotouttamisen tehoon ja vetoaa kotouttamistoimien lisäämiseksi.

”Meillä on luottamuksen kulttuuri Suomessa. Lapset voivat liikkua vapaasti, naiset voivat liikkua rauhassa kaduilla. Tässä on hyvin suuri kulttuurinen ero moniin Lähi-idän maihin”, Haavisto pohtii erityisesti sodan runteleman Irakin ja Suomen eroa.

Osaa esille tulleista maahanmuuton haitoista voidaan kenties ehkäistä vain turvapaikanhaun määriä radikaalisti rajoittamalla, mutta Suomen on vaikea nähdä itsenäisesti ryhtyvän niin poikkeukselliseen toimeen. Se on muutenkin kysymys, joka liittyy tulevaisuuteen, ei nykyiseen rikosilmiöön.

Suomessa jo olevien riskiryhmään kuuluvien nuorten miesten osalta täytyy keksiä muunlaisia keinoja. Oma osaamiseni ei riitä sen arvioimiseen, kuinka paljon viranomaiset voivat tehdä ennaltaehkäisyn lisäämiseksi. Yksi kansalaisten keinoista on vanhempien tiukentuva valvonta lasten ja nuorten sosiaalisen median käytön suhteen. Siihen on syytä kaikkien netin jahtaajien vuoksi.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS:

Siniset vaatii: Eduskunnan toimittava nyt – paikka poistaa kansalaisuus törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneiltä

Hallitus ja eduskuntaryhmät koolle tiistaina - Juha Sipilä: ”Murheellisia uutisia Helsingistä”

Näkökulma: Oulun seksuaalirikosepäilyistä tuli yhteinen huolenaihe

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Kukapa sitä nyt omaa tymyyttään mieluusti tunnustaa. Kun ovat itse tämän sopan keittäneet, niin nyt on pakko olla kuin k***si sukassa, vaikkei se enää mitään autakaan. Pitää sanoa kuin se entinen mummo sairaalassa, että "turha se nyt on p****tä ummistella, kun P****at on jo housuissa".

Jaakko Aalto

"Sietokyky ylittyy kaikilla – mutta poliitikkojen on yhä vaikea puhua seksuaalirikollisuuden ja turvapaikanhaun kytköksestä"

Näinhän tässä on käynyt, niin poliitikojen kuin mediankin osalta. Kun silmät pyritään ummistamaan yleisesti tiedetyiltä asioilta, kun ne pyritään kiistämään ja piilottelemaan, kun unilukkareilta pyritään suut tukkimaan ja heitä pyritään leimaamaan joskus aiheellisesti mutta hyvin usein aiheettomasti, niin lopulta tapahtuu niin, että pato murtuu ja reaktio on silloin jyrkkä. Toivottavasti tästä nyt on opittu jotakin ja parannuksia saadaan aikaan niin lainsäädännön, käytäntöjen kuin mediankin puolella. Valitettavati hinta on jo ehtinyt monessakin mielessä nousta kohtuuttoman korkeaksi. Yksi uhri on itse turvapaikkajärjestelmä, joka on menettänyt uskottavuutensa ja monen silmissä oikeutuksensakin. Ja kuitenkin, se on tarpeellinen, edellyttäen että sen uskottavuus jotenkin pystytään palauttamaan.

Jukka Mattsson

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja. Olisiko toimittaja voinut kertoa lukijoille: Sietokyky ylittyy kaikilla muilla paitsi KANSANEDUSTAJILLA... he ovat niitä poliitikkoja.

Täytyy kiittää presidentti Niinistöä. Julkisella kritiikillään hän on osoittanut olevansa koko kansan presidentti. Muuten näitä inhottavia uutisia kaunisteltaisiin yhä päätoimittajien ohjeilla.

Markus Kujala

Taitaa poliisin verkkovalvonta olla aika tehoton tälläisiin yksityisviesteillä tapahtuviin lähestymisiin.

Ei taida laki sallia, että poliisi tekisi valeprofiileja joiden avulla houkuttelisi pedofiilit juttusille.
Ja kovin kummoista tuomioita ei pelkkien suunnitelmien perusteella voisi antaa.

Mites olisi naiskiintiö näihin turvapaikkahakijoihin.
Alkuunsa seuraavat 30t turvapaikka hakijaa tulisi olla naisia.

Juha-pekka Naukkarinen

Anteeksi pyyntö olisi paikallaan näiltäpuolueilta ja henkilöiltä,jotka ovat pakolaisia Suomeen kaikin keinoin haalineet,sen kansa ymmärtäisi ja hyväksyisi,enemmän nöyryyttä myöntää virheensä! Ainut keino on estää islamin leviäminen kaikella mahdollisilla keinoilla,sen ovat monet EU maat tehneet ja mitään sanktioita ei ole tulossa, he saavat runsaasti EU rahaa eri tarkoituksiin,Suomi on maksaja maa joten rangaistusten pelko on olematon,ainoastaan poliitikkojen mahdollisuus EU virkoihin voi kadota,koska sinne ei pääse EU vastaiset!

Samy Arling

Nyt on erittäin tärkeää,että päättäjille jotka ovat mahdollistaneet rikollisten saapumisen Suomeen,jaetaan todellista vastuuta ja joutuvat tuomituksi vähintään tuottamuksellisesta osallisuudesta tapahtumiin.Muuten sama vastuuton hulluttelu jatkuu ennallaan.Myös poliisin kansan harhauttamiseksi tehty tilasto "ulkomaalaisten"osuus raiskauksista tulee muuttaa muotoon "ulkomaalaistaustaisten"osuus raiskauksiin ja poliisin tulee esittää nöyrä anteeksipyyntö harhauttamisyrityksestään Suomen kansalle.

Juha-pekka Naukkarinen

Kiitän Uuden Suomen toimitusta siitä avoimuudesta ja rehellisyydestä (ei salailua) sekä siitä,että keskustelupalstanne on vapaasti auki joka jutun yhteydessä ja julkaisette ne myös,näin ei ole muiden valtalehtien kohdalla,jotka ovat jonkinlaisessa salaliitossa valtaajohtavien tahojen kanssa,erityisesti maahanmuutto asioissa he eivät aukaise keskustelupalstojaa,joka on täysin demokratian vastaista,eli sananvapauden rajoittamista,olen alkanut boikotoimaan näitä lehtiä,koska en luota niiden muuhunkaan uutisointiin,kuin mitä maahanmuuttoon tulee!

Einari Kypry

"Sosiaaliturvamme muokkaaminen vähemmän houkuttelevaksi – kuten monissa Euroopan maissa – sillä tarkoituksella, että ankeampi elämä ajaisi nuoria miehiä nopeammin kotimaihinsa, lipsahtaa perustuslain nojalla helposti heikennykseksi myös omille kansalaisille. "

Eiköös perustuslakia voi myös muuttaa, vaikka kiireellisenä jos tarvetta on?

Erkki Saarinen

Moneen ongelmaan on jo EU-tasoinen ratkaisu olemassa: Dublin sopimus. Turvapaikkaa on haettava ensimmäisessä EU-maassa, eikä matkustettava Euroopan läpi Suomeen turvapaikkaa hakemaan. Tätä sopimusta Suomi voi noudattaa heti, kun poliittista tahtoa hallituksella on.
Yt. Tolkun persu, Helsinki

Markus Weyland

Lähinnä muslimitaustaisten seksuaalirikollisten kotouttaminen ei todellakaan ole onnistunut.
Jos poliitikoilla on ollut vaikeaa yhdistää seksuaalirikollisuutta ja maahanmuuttopolitiikkaa, niin ehkä se on eduskuntavaalien jälkeen helpompaa.