Keskiviikko 22.5.2019

Nyt repesi riemu: ”Suostumus2018 etenee – raiskauksen määritelmää ollaan muuttamassa”

Luotu: 
15.1.2019 11:57
Päivitetty: 
15.1.2019 12:01
  • Kuva: Valtioneuvosto
    Kuva
    Oikeusministeri Antti Häkkänen edistää suostumuksen painottamista raiskauksen määritelmässä.
|

Raiskauslainsäädännön muutosta ajavan Suostumus2018-kampanjan vastuuhenkilöt ja muun muassa oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson riemuitsevat oikeusministeriön aloitteesta, joka edistää kampanjan tavoitteita.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) tiedotti tänään, että oikeusministeriö ryhtyy selvittämään raiskauslainsäädännön uudistamista. Tavoitteena on vahvistaa suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä tekemällä tarvittavat muutosehdotukset, jotta sukupuoliyhteys ilman toisen suostumusta on aina rangaistavaa. Lisäksi selvitetään, voidaanko suostumuksen asemaa tunnusmerkistössä vahvistaa muilla keinoin. Lue lisää: Raiskauslait halutaan uusiksi – Ministeriö: Suostumuksen asema vahvistuisi

”Suostumus2018 etenee pitkän työn jälkeen! Valtava kiitos kaikille aloitteen allekirjoittajille ja tukijoille. Ei tarkoittaa aina ei, ja on todellakin korkea aika tunnistaa tämä myös laissa”, iloitaan kampanjan Twitter-tilillä.

”Vielä vuosi sitten oikeusministeri kutsui tätä ’elämälle vieraaksi’ – nyt raiskauksen määritelmää laissa ollaan muuttamassa suostumukseen perustuvaksi! Valtava kiitos kaikille aloitteen allekirjoittajille ja tukijoille”, jatkaa kampanjan vireillepanija, Vihreiden nuorten vaikuttaja Iiris Suomela.

Hän viittaa ministeri Häkkäsen huomiota herättäneeseen lausuntoon haastattelussa. Lue lisää: Kansanedustajat vaativat raiskauslakiin muutosta – Ministeri SK:ssa: ”Elämälle vieras”

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tyytyväinen selvityksen käynnistämiseen.

”Tämä on hyvä uutinen! Oikeusministeriö selvittää lisäksi suostumusperustaisuuden lisäämistä raiskauksen tunnusmerkistöön, mitä Suostumus-kampanja on ajanut”, hän viestii.

Suostumus2018-kampanja pyrkii muuttamaan raiskauksen rikosoikeudellisen määritelmän ”jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi”.

”Tällä hetkellä raiskauksen määritelmä perustuu käytettyyn väkivaltaan tai sen uhkaan. Me haluamme, että raiskaus määritellään suostumuksen puutteen kautta”, kampanjan sivuilla todetaan.

Suostumusperustaisessa mallissa seksiin ja sukupuoliseen kanssakäymiseen olisi annettava selvä suostumus.

Asiaan liittyviä Twitter-reaktioita alla.

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Hienoa!
Erityisen ilahduttavaa on, että aloitteen edistymisilmoitus tuli juuri tähän ajankohtaan. Oikeusministerillä riitti pelisilmää ymmärtää, että koskemattomuuden vaatimuksen kasvattaminen on hyvä järjestää samalla, kun seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskausta koskevaa lainsäädäntöä tarkistetaan.

Hienoa työtä myös aloitteen tekijöiltä!

Risto Salonen

Eikö sivistysvaltiossa asia ole selvä ilman lainsäädäntöäkin. Voiko asian siis tulkita, että Suomi ei ole sivistysvaltio?
Normaalien ihmisten takia ei tarvita lakia. Epänormaalit eivät laista piittaa. Vrt ajokortitta ja/tai päihtyneenä ajo.

Petri Hämäläinen

Käsittämätöntä paskaa. Ihmisille valehdellaan ja aloitetta viedään eteenpäin tunnuslauseella „ei on aina ei“ vaikka kyseessä on aivan muuta.

Suostumus tarkoittaa myönteistä tahdonilmaisua eli suomeksi „kyllä“. On tosielämän seksuaalisuudelle täysin vierasta edellyttää tätä. Eikä aloitteen tekijällä ei ole mitään mahdollisuutta tätä myöhemmin todistaa.

Olen harrastanut naisen aloitteesta abauttiarallaa tuhat tai miljoona kertaa seksiä enkä koskaan ole suostumustani ilmaisut. Ja vaikka olisin, ei sitä kukaan pystyisi todistamaan. Kuuluvatko nämä kaikki raiskauksista vuosiksi nyt linnaan ?

Jaakko Aalto

Kun ongelmana ovat alaikäisiin kohdistuvat törkeät seksuaalirikokset, kiristetään teon lievempien muotojen rangaistuksia ja laajennetaan raiskauksen käsitettä. Eipä tuossa ainakaan suhteellisuuden tajusta ja järjen käytöstä voi moittia. Niiden puutteesta kylläkin.

Juhani Vinberg

sillä olleissa puheenvuoroissa köäsditellään vain naisen oikeutta omaaan kehoonsa, sama pitää tietenkinsoveltaa myös miehen oikeudesta omaan kehoonsa,pitää voida kieltäytä seksistä, jos ei kerta ksikkiaan haluta, eja joskus kohtaa krertakaikkisen tyrkyn, jolla onmkielessä vain se , ei miehen tarvitse olla aina partiopoikaeikä siitä tarvitse loukkaantua

Mauri Hirvonen

Kansaa hämmennetään. Lakitoimistoille tässä järjestetään kaiketi ison luokan tienestejä. Oisko näin?
– Miten perhe-elämän tilanteet ratkaistaan … onko ratkaisuja?
– Jos kerran koskemattomuudesta puhutaan, millä muodoin MeeToo hankkeen väärinkäytöksiä voi ehkäistä … keinottelu tullee alalle ja johtanee houkutuksiin johdattaa pursuaviin ongelmiin?
– Miten ratkaistaan ansaan houkuteltu tilanne?
– Tai jotkut kyselleet, miten käy jos nainen tungettelee, onko miehillä oikeuksia? … edelleen … mikäli on kysymyksessä "älytön neutraali" ilman sukupuolta vissiin … onko siis kohde vai uhri riippuen näytelmästä kohtaaminen?
– Entä tanssiaisissa … miten sopimus jalkojen käytöstä tanssiaskeleissa tavataan?