Sunnuntai 26.5.2019

Oulun poliisi julkaisi tilaston seksuaalirikosilmoituksista – perustelee poikkeuksellista tiedottamista

Luotu: 
15.1.2019 17:07
Päivitetty: 
15.1.2019 17:11
  • Kuva: Poliisi
    Kuva
    Oulun poliisilaitokselle ilmoitetut raiskaukset ja lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt vuosina 2014 -2018. Tiedot on haettu poliisin tulostietojärjestelmästä 15.1.2019. *Huom. Rikosnimikkeet Törkeä raiskaus, raiskaus ja raiskauksen yritys pitävät sisällään kaikenikäiset uhrit. Oulun poliisilaitoksen toiminta-alueeseen kuuluu 38 kuntaa: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Paltamo, Pudasjärvi, Puolanka, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Ristijärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska
|

Oulun poliisi kokoaa tiedotteessaan yhteen tämänhetkistä tilannetta Oulun seksuaalirikostapausten tutkinnassa. Lisäksi poliisi julkaisi samassa yhteydessä tilaston viime vuosilta koskien poliisille ilmoitettujen raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määriä Oulun poliisin alueella. Tilasto koskee poliisille tulleita ilmoituksia, ei ratkaistuja tapauksia.

Poliisi toteaa tiedotteessaan, ettei yleensä tiedota tutkinnassa olevista seksuaalirikoksesta muun muassa rikoksen uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

”Näistä tapauksista poliisi päätti tiedottaa, koska lyhyellä aikavälillä poliisin tietoon on tullut useita samantyyppisiä tapauksia. Nuorten ja vanhempien valistaminen ja varoittaminen nähtiin tarpeelliseksi uusien rikosten ennalta estämiseksi”, poliisi perustelee.

”Vaikka puheena olevissa rikoksissa ei näyttäisi olevan liittymiä keskenään toisiinsa, on tämän kaltaisten rikosten viimeaikainen määrä sekä niiden samankaltaiset piirteet erittäin huolestuttava asia”, poliisi myös toteaa.

Tämän hetken tilanteesta poliisi toteaa näin:

”Oulun poliisilaitos on tiedottanut yhteensä yhdeksästä tällä hetkellä tutkinnassa olevasta alaikäisiin 10 - 15 vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneesta epäillystä seksuaalirikoksesta Oulussa. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Kaikissa teoissa epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Suurimpaan osaan on liittynyt yhteydenottaminen sosiaalisessa mediassa. Rikoksiin liittyen poliisilla on tällä hetkellä kymmenen henkilöä tutkintavankeudessa.”

Juttukokonaisuudet ovat poliisin mukaan seuraavat:

- Yhdessä tapauksessa tutkitaan laajempaa kokonaisuutta. Rikoksista vangittuna on kahdeksan miestä. Epäillyt teot ovat kohdistuneet yhteen henkilöön. Rikosnimikkeinä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus.

- Toisessa tapauksessa tutkitaan kahta Tuiran kaupunginosassa tapahtunutta seksuaalirikosta. Tekoja tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäillyt teot ovat kohdistuneet kahteen henkilöön. Tekoihin liittyen on vangittuna yksi henkilö.

- Neljännessä tapauksessa tutkitaan marraskuussa yksityisasunnossa tapahtunutta epäiltyä törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Epäillyt teot ovat kohdistuneet yhteen henkilöön. Tekoihin liittyen on vangittuna yksi henkilö.

- Viidennessä tapauksessa tutkitaan lokakuussa tapahtunutta törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

- Tuoreimpana tutkintaan on tullut rikoskokonaisuus, jossa tutkitaan neljää seksuaalirikosepäilyä (tapaukset 6 - 9). Rikosnimikkeinä ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäillyt teot ovat kohdistuneet neljään henkilöön. Teoista on otettu kiinni kolme miestä. Tähän juttukokonaisuuteen liittyen poliisi vahvisti yhden uhrin menehtyneen syksyn aikana. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta. Koska kyse on kuolemansyyn selvittämisestä, poliisi ei kerro asiasta enempää. Kuolemansyyn selvittämistä koskevat asiat ovat lain mukaan kokonaan salassa pidettäviä.

Poliisi kehottaa edelleen erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Poliisi myös rohkaisee tekemään rikosilmoituksen, jos epäilee itsensä tai läheisen joutuneen rikoksen uhriksi sekä rohkaisee lapsia ja nuoria kertomaan aikuiselle epäilyttävistä yhteydenotoista ja henkilöistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Näyttää siltä että törkeät raiskaukset ovat lisääntyneet kautta linjan ja siksi tästä on noussut niin kauhea meteli. Harmi että näin täytyi tapahtua ennen kuin viranomaiset heräsivät. Suomessa uhrit ovat noin yleisestikin heikoilla, enemmän huolehditaan rikollisten oikeuksista. Suomen syntyisetkin raiskaavat todella paljon, mutta tulijat suhteessa tätäkin enemmän.

Luin tänään Iltalehdestä realistisen jutun turvapaikkajärjestelmän puutteista, siinä kerrotaan kuinka naiset ja lapset jäävät sodan armoille koska heillä ei ole tarpeeksi voimaa selviytyä näistä vaarallisista matkoista pitkin Eurooppaa. Eli järjestelmä suosii nuoria miehiä. Siksi sekä Ruotsiin että Suomeen on tullut huomattavasti enemmän miehiä kuin lapsia ja naisia. Puhumattakaan sairaista ja vammaisista. Järjestelmän on kertakaikkiaan muututtava.

Yhteiskuntamme on myös autettava jo tänne muuttaneita tyttöjä ja naisia - naisten täytyy maahanmuuttaja-yhteisöissä saada päättää omasta elämästään ja tehdä omia valintoja itsenäisesti. Hän ei ole mikään miestä alempi olento vaan tasavertainen tämän kanssa.

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/e574c4e8-fd30-4c50-86ac-bd54227b...

Juha Lapveteläinen

Antikristuksen seuraajat saalistavat harkiten laumassa kuten profetian kirjoituksissa on usein mainittu, pedot etsivät edelleen, myös tänä päivänä, Vanhan Testamentin mukaisesti, mahdollisimman monia viattomia sieluja somesta, ennen kuin osa heistä nostetaan Danielin Kirjassa olevan näyn mukaisesti kahdella jalalla seisomaan, kuten kaikkivaltiaan Jumalan luoma ihminen teki. Kun pahin mahdollinen hirviö, myös Ilmestyskirjassa esiintyvä Antikristus ja Peto, hakattiin kauan sitten ihmisten poikien toimesta kappaleiksi ja palasiksi, se lopulta poltettiin roviolla. Jokainen osa pedosta poltettiin. Näin osalle jäljelle jäävistä seisovista pedoista, annettiin mahdollisuus elämään Jumalan maan päällisessä valtakunnassa, ja ihmisen sydän asetettiin myös niille pedoille, jotka ottivat sen vastaan Jumalan sanan ja tahdon mukaisesti. Tämä kaikki, myös aikaisemmin toteutunut Jumalan suunnitelmaan kuulunut hirmuliskojen tuho vedenpaisumuksessa, on profetiaan kirjoitettu totuus maan päällisestä elämästä. Taivaan valtakunnasta, pilvien korkeudelta saapuvan ihmisen Pojan seuraajat, täällä maan päällä, jotka kuuluvat Jumalan valittuun kansaan, tuskin hyväksyisivät tänä päivänä sitä, että 21-23% suomalaisista tekevät kaikki poliittiset päätökset isänmaassa äänestyskäyttäytymisellään, 100% edestä Suomen kansalaisia, poliittisesti suurimman puolueen asemaa eduskunnassa hyväksikäyttäen, hyläten näin täysin yksilönoikeudet ja perustuslaillisen alueellisen itsemääräämisoikeuden, ja itsehallinnollisen maakuntavaltuuston päätökset, ihmisen Pojan ja valitun kansan seuraajien puolesta, saalistajien ja petojen poliittisia sääntöjä seuraten.