Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Koko eduskunnalta kaksi väkevää linjausta – ja yksi heikko lenkki

Luotu: 
15.1.2019 17:43
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajat antoivat tiistaina kolme konkreettista linjausta, joilla halutaan kiristää seksuaalirikosten rangaistuksia ja vastata kansalaisten huoleen Oulussa ja Helsingissä ilmenneistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.
|

Eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajat antoivat tiistaina kolme konkreettista linjausta, joilla halutaan kiristää seksuaalirikosten rangaistuksia ja vastata kansalaisten huoleen Oulussa ja Helsingissä ilmenneistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

LUE TARKEMMIN: Nyt tuli koko eduskunnan linjaus – Nämä 3 esitystä runnotaan läpi seksuaalirikosten takia

Viimeinen jää linjauksena muita heikommaksi, eikä sen läpimenoon uskota kaikissa ryhmissä.

Nykyinen eduskunta istuu enää noin kaksi kuukautta ennen vaalitaukoa. Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen korostikin, että jokaiselta eduskunnalta jää aina lakiesityksiä käsittelemättä ja linjauksilla halutaan varmistaa, että nyt nämä kolme toimenpidettä on saatava valmiiksi.

Puolueiden ryhmäjohtajat katsovat, että törkeisiin lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa minimirangaistuksia on korotettava. Parhaillaan eduskunnan lakivaliokunta käsittelee lakiuudistusta, jolla nostetaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön maksimirangaistus nykyisestä neljästä vuodesta kuuteen vuoteen, ja että lakiin tulisi uusi pykälä, jonka mukaan sukupuoliyhteyden käsittävä törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olisi aina lapsenraiskaus. Kaikkien puolueiden edustajat katsovat, että lakimuutokset on ”vietävä ripeästi läpi”.

Toiseksi ryhmäjohtajat haluavat, että eduskunta kiirehtii poliisien henkilötietojen käyttöä koskevaa lakiuudistusta. Se parantaisi poliisin mahdollisuuksia käyttää monipuolisemmin nykyisillä toimivaltuuksilla saatuja henkilötietoja seksuaalirikosten ja muiden rikosten torjunnassa.

Listan kolmas ja heikoin lenkki koskee kansalaisuuslain muutosta. Hallitus on tuonut eduskuntaan lakiesityksen, jolla halutaan viedä kansalaisuus terrorismiin syyllistyneiltä. Käytännössä laki koskisi ainoastaan kaksoiskansalaisia, koska Suomi on sitoutunut kansalaisuudettomuuden ehkäisyyn, eli että ainoata kansalaisuutta ei voida ottaa pois.

Muun muassa sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on pitänyt julkisuudessa esillä, että hän haluaisi lakiin mukaan myös törkeät seksuaalirikokset.

Nyt tiistaina ryhmäjohtajat linjasivat, että hallituksen on nopealla aikataululla arvioitava mahdollisuus täydentää esitystä törkeillä seksuaali- ja väkivaltarikoksilla. Linjauksessa on nollavaatimuksen makua, koska hallitus voi toimivaltansa puitteissa ryhtyä selvittämään eri asioita ilman eduskunnan linjauksiakin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoikin aiemmin tiistaina Uudelle Suomelle, että selvitystyö on jo ministeriössä käynnistynyt.

Kirjaus oli tehty taiten, koska esimerkiksi vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat uudistukseen skeptisesti. Krista Mikkonen (vihr) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) arvioivatkin ennen kaikkien ryhmäjohtajien kokousta, että kansainväliset sopimukset voivat tulla asiassa hyvin nopeasti vastaan.

”Meidän täytyy noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, ja olen ymmärtänyt, että se ei onnistu. Eikä siitä kannata lähteä ryhmäjohtajien kesken huutokauppaa käymään”, Mikkonen totesi.

”Kun lukee sitä hallituksen esitystä, joka on tällä hetkellä eduskunnassa sisällä, niin sen perusteella jo voinee todeta jo, että kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on sitoutunut, estävät tämän tapaisen ratkaisun. Minusta se on ministeriön selvitettävä asia”, Pekonen jatkoi.

Viesti tuli selväksi: siinähän selvittävät, mutta läpi ei mene. Huomio päätyi lopulta ryhmäjohtajien linjapaperiin sulkeisiin. ”Velvoitetaan hallitus nopealla aikataululla arvioimaan mahdollisuus (kv-sopimukset huomioiden) täydentää esitystä törkeillä seksuaali- ja väkivaltarikoksilla”.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS:

Ministeri Mykkänen: Poliisille lisää rahaa? – Asia esillä hallituksessa vielä tällä viikolla

”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Ilman minkäänlaista lähdetietoa olen antanut kertoa itselleni Talvisodan aikaisen kirkkoherran viestin etulinjaan. Papilla oli jo puheet ja menot suunniteltuina, mutta jotakin puuttui. Niinpä lähti viesti:

Missä viipyvät Hauhon sankarivainajat!

Tämä vanha asia tuli mieleeni, kun luin tätä neuvotteluraporttia. Missä viipyy esitys rikoksentekovälineen luovuttamisesta Valtiolle?

Juha-pekka Naukkarinen

Taaskaan ei puututtu asian todelliseen syyhyn eli islamin uskoisten maahanmuuttoon,vedotaan Suomen tekemiin erilaisiin kansainvälisiin sopimuksiin,Portugalin ja Suomen välinen verosopimus sanottiin Suomen toimesta irti yksipuolisesti,pelkästä kateudesta,rahallista hyötyä ei tullut,maahanmuutto aiheuttaa miljardien menot joka vuosi ja henkiset kärsimykset sen lisäksi,ne miljardit on pois Suomen vähäosaisilta,tätä maahanmuuttoa ajaa eniten vihervasemisto,joka sanoo olevansa suomalaisten köyhien ystävä ja ajavansa heidän etujaan,samaan aikaan he jakavat ja jakaisivat miljardit islamin uskoisille,joita kukaan ei haluaisi naapureikseen,kyselyjen perusteella,eikö tässä ole melkoinen ristiriita???

Marita Suo

Mitä tehdään näille yli 9000: lle, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen? Missä on se palautusmaa, kun oma maa, ei takaisin ota? Ruotsilla palautussoppari, muttei toimi, joten keksikää myös tälle asialle ratkaisu. Säilöönotto?
Menee nimittäin veronmaksajien rahoja hukkaan, koska joutuu elättämään. Harva maa EU: ssa on noudattaa täysi kansainvälisiä sopimuksia totaalisesti, kuten Isänmaamme. Ei yllätys, että vihervasemmiston naisedustajat puuttuvat asiaa ja vastustavat Suomen ja suomalaisten etua. Kansainväliset sopimukset ovat omille suomalaisille epäoikeudenmukaisia, joten miksi niitä kirjaimellisesti noudatetaan, sillä ne pitävät turvapaikan hakijoita kantasuomalaisia paremmassa asemassa. Onko tämä rasismia, sillä yhtä tiettyä joukkoa pidetään paremmin huolta kuin toisista? Kuka suomalainen saa ilmaiset discorahat Kelalta, majoituksen ja viisi kertas aterian vuorokaudessa lisäksi ilmainen terveydenhuolto jne, jne? Miksi ikääntyneet ja moni lapsiperheen jäsen seisoo leipäjonossa, muttei turvapaikanhakijat?

Juha Askola

Anna mun kaikki kestää. Ei mitään järkeä pidentää maximi rangaistusta sillä ei ole ainuttakaan tuomaria joka maxima jakaa. Minimi rangaistus on saatava moninkertaiseksi...sen jälkeen kun rikollinen on salvattu.