Lauantai 20.7.2019

Ex-diplomaatti kyllästyi: Brexit-sekoilu ei ole enää Britannian sisäinen asia – ”EU:n tutkittava kansanäänestyksen mitätöimistä”

Luotu: 
16.1.2019 09:36
Päivitetty: 
16.1.2019 09:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Britannian EU-eroa ajanut Leave-kampanja perustui merkittäviltä osin virheellisiin tietoihin.
|

Entinen diplomaatti ja historioitsija Jukka Seppinen toivoo Euroopan pääsevän nopeasti eroon ”brittien brexit-sekoilusta”.

”Maailman vanhin edustuksellinen demokratia yskii pahemman kerran. Illan tyrmäävä äänestystulos 432–202 pääministerin esitykselle erosopimukseksi on numeraalisesti täystyrmäys. Brexit on muodostunut jo Eurooppaa ja sen kehitystä häiritseväksi tekijäksi. Asia ei ole nykyoloissa enää yksin Ison-Britannian sisäinen”, Seppinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Maailma ei odota, vaan etenee Euroopan kärsiessä brexit-prosessista, jonka pitkittymistä on syytä välttää viimeiseen asti. Euroopan unionin oma etu vaatii sitä.”

Seppinen toteaa, että ”brexit voidaan perua, mistä on oikeudellinen kanta olemassa”. Sen sijaan esillä ei hänen mukaansa ole ollut mahdollisuutta selvittää, olisiko koko brexit-kansanäänestys julistettavissa mitättömäksi juridisin perustein.

”Brittiäänestäjät eivät saaneet oikeata tietoa brexit-kampanjoinnin aikana. Koko brexit-kansanäänestys näyttäisi siis olleen fake-tilanne”, Seppinen sanoo.

Muun muassa brexitin Britannialle tuomaa taloudellista etua liioiteltiin rajusti Leave-kampanjassa, kuten brittilehdistössä on kerrottu kansanäänestyksen jälkeen.

”Jos tuollaisin virhetiedoin ostaisit käytetyn auton tai talon tai muuta arvokasta, edessä olisi kaupanpurku. Brexit-kansanäänestyksen tulos perustui vääriin tietoihin sitä ajaneiden taholta. Tästä ei liene erimielisyyttä”, Seppinen kirjoittaa.

”Niinpä katson, että EU:n tulisi tutkia vaihtoehtoa mitätöidä kansanäänestyksen tuloksen, koska on syytä epäillä valheellisten tietojen johtaneen brexit-äänien lievään enemmistöön. Saattaa olla, että päättäjä voisi olla Ison-Britannian korkein oikeusistuin.”

”Jos kansaäänestys mitätöitäisiin, pääministeri May ei voisi enää väittää, ettei kansan ääntä olisi kuultu. Iso-Britannia voisi palata pää pystyssä keskeiseksi Euroopan ja maailmanpoliittisen toimijan EU:n vahvaksi tekijäksi”, Seppinen lopettaa.

Monien arvioiden mukaan brexit voidaan kuitenkin perua uskottavasti vain uuden kansanäänestyksen välityksellä.

Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen tiistaina murskaavin äänin. Äänestystulos nostaa sopimuksettoman brexitin todennäköisyyttä, mutta myös brexitin peruminen ja vähintään lykkääminen ovat nousseet vakaviksi keskustelunaiheiksi.

LUE LISÄÄ:

”Britannia jättää lopullisesti EU:n sisämarkkinat – myrkkyä 15 000 suomalaisyritykselle”

Donald Tuskilta vihjaus briteille: ”Jos sopimus on mahdoton eikä kukaan halua sopimuksetonta eroa niin…”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Korpilampi

EU:sta on tulossa pelottavaa vauhtia imperiumi, kansojen vankila, jossa asiantuntijabyrokraatit sanelevat kansalaisille mitä tehdään ja erimieliset vaiennetaan tavalla tai toisella. Tällä hetkellä vielä tyydytään internet-sensuuriin. Jos se ei toimi, en epäile hetkeäkään etteivät kovemmatkin keinot tule tarvittaessa käyttöön.

Väärin äänestäneiden maiden vaikutusmahdollisuudet yhteisiin asioihin poistetaan (Unkari) ja kun maat alkavat ymmärtää mikä on homman nimi, näiden maiden pakeneminen pyritään estämään kohtuuttomin vaatimuksin (Britannia).

EU:han on esittänyt Britannialle vaatimuksia mm. alueluovutuksista (Skotlanti, P-Irlanti, Gibraltar, jne.), EU:n lakien ja säädösten alaisuuteen jäämistä, jne., joiden yksipuolinen muutosoikeus jäisi EU:lle, ja jotka käytännössä olisivat tehneet Britanniasta EU:n siirtomaan.

Ja kuten aina, kaikki tehdään "kansalaisten parhaaksi" – niinhän ne tehtiin Neuvostoliitossakin aikoinaan.

Jokainen joka seuraa mitä EU:ssa tapahtuu ei voi olla huolestumatta EU:n tilasta, kun katsoo miten EU:n Brexit -neuvottelija toisaalla esittää Britannialle kohtuuttomia vaatimuksia, toisaalla taas paasaa EU-parlamentissa EU:n vallan lisäämisen puolesta kansallisen itsemääräämisoikeuden kustannuksella ja vaatii EU:n armeijan perustamista, kädet huitoen kuin Hitlerillä konsanaan.

Sanokaa minun sanoneen: seuraava sota Suomessa tullaan käydään EU-joukkoja vastaan itsenäistymisemme yhteydessä.

Lauri Kiiski

Seppisen ajatus kansanäänestyksen mitätöinnistä EU: n taholla on täyspöljä. Onkohan Seppinen miettinyt ollenkaan sen seurauksia ja jos on, niin onko menettänyt käsityskykynsä ja todellisuudentajunsa kokonaisuudessaan ?

Sami Rinta-Mänty
Vastaus kommenttiin #12

Huonompi yhteiskunnan kannalta? Miten niin? EU:n komission tilaaman tutkimuksen mukaan? Kukaan ei pysty tarkkaan arvioimaan Brixitin vaikutuksia - ei taloudellisesti eikä muutenkaan. Lisäksi vaikutuksia on sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Mielipiteitä asiasta kyllä riittää. Joidenkin "asiantuntijoiden" mielestä UK:ta kohtaavat kaikki raamatulliset vitsaukset tämän johdosta. Lisäksi jos puhutaan itsenäisyydestä ja itsemäärämisoikeudesta on täysin mielipide kysymys, minkä hinnan siitä on lyhyellä aikavälillä valmis hyväksymään (sikäli kun siihen edes on syytä). UK:ssa miljoonat ihmiset arvostavat itsenäisyyttä yli kaikkien mahdollisten sivuvaikutusten.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #14

Juuri niin. Huonompi vaihtoehto. Eihän tätä nyt tapahtuvaa hässäkkää olisi syntynyt jos asiat olisivat menneet paremmin. Nyt Briteissä on ymmärretty että luvatut säästöt muuttuvatkin kuluiksi. EU:n edut kuuluvat vain EU:n jäsenvaltioille.

Hannu Korpilampi

Brittien näkökulmasta asiassa on paljon suurempi periaatteellinen kysymys, kuin pelkkä lähdetäänkö vaiko eikö, ja historiallisesti nimenomaan periaate on ollut Briteille tärkeä.

Jos Brexit peruttaisiin, Briteiltä de facto vietäisiin itsemääräämisoikeus. Tämä olisi valtava isku paitsi Brexitin kannattajille, myös Brexitin vastustajille.

On yksi asia joutua myöntymään eri mieltä olevien maanmiesten tahtoon, kuin tajuta ettei omaa enää valtaa oman maansa asioihin niinkin kriittisessä asiassa kuin itsenäisyydessä.

Lauri Kiiski

Demokratiaan ei kuulu että ulkopuoliset tahot mitätöisivät itsenäisen valtion kansanäänestyksen tuloksen. Tällainen toiminta on lähellä totalitaristista kommunismia.

Tässä tapauksessa kansanäänestys tulisi mitätöidä vieläpä maassa, jonka puolustuskyky on varmasti Euroopan paras ydinaseineen.

Sami Rinta-Mänty

Herranen aika millainen kommentti! Brysselin byrokraateille oikeus mitätöidä itsenäisen valtion kansanäänestyksen tulos... Jos joku tosissaan lähtee tälläistä ehdotusta ajamaan eteenpäin pelaa hän todellakin kansallismielisten lapaa. Antaa mennä vain! Ei muuta kun lapa jäähän ja maalin kulmalle odottamaan.

Kai Lähteenmäki

Kansanäänetyksessä voittaa aina jokin [email protected]# .. kanta. Pieni osa väestöstä on kiukustunut jostain pikkuasiasta ja äänestää siksi EI!
Luotettavampi otos koko väestön mielipiteistä saadaan Gallupeilla:
Esim. 3-5 kpl 10 000-20 000 kokoisen otoksen riippumatonta (eri alan firmojen tekemiä) gallupia antaa paljon oikeamman kuvan koko väestön mielipiteistä.

Kai Lähteenmäki

Kansanäänetyksessä voittaa aina jokin [email protected]# .. kanta. Pieni osa väestöstä on kiukustunut jostain pikkuasiasta ja äänestää siksi EI!
Luotettavampi otos koko väestön mielipiteistä saadaan Gallupeilla:
Esim. 3-5 kpl 10 000-20 000 kokoisen otoksen riippumatonta (eri alan firmojen tekemiä) gallupia antaa paljon oikeamman kuvan koko väestön mielipiteistä.

Rauno Kujala

Seppinen ei näytä ymmärtävän, että tämä todellakin on brittien oma asia, mihin Eu:lla ei voi olla mitään asiaa tulla sölkkäämään. Tällaiset Eu-federalistien aivopierut ovat todellisuudessa hyvin vaarallisia...mutta mutta, tuolla logiikallahan Suomeen voidaan samantien järjestää kansanäänestys Eu:ssa pysymisestä/eroamisesta, koska Suomen kansa ei ole saanut kaikkia oleellisia tietoja liittymisestä v.-94 kun äänestettiin. Se on nääs fake-tilanne, kuten Seppinen asian ilmaisee. Olen täysin valmis äänestykseen, niin on moni muukin.

tom brunila

Jukka Seppinen on kirjoittanut paljon suomettumisesta, se on asia josta hän on hyvin perillä! Sen sijaan Brexitistä hänen tietonsa ovat varsin hatarat ja perustuvat sellaisiin lähteisiin jotka ovat alusta asti vastustaneet Brexitiä.
Jäämistä kannattava kampanja sai sanoa mitä halusi ja mitä katsoi välttämättömäksi joten kansalle sai kerottua kaikki relevantit asiat! Brexit äänestystä valmisteltiin sen verran kauan ja huolellisesti, että kaikki juridiset näkökohdat tuli otetuiksi huomioon!
On sen sijaan outo, että suomettumisesta kirjoittava ja siihen hyvin kriittisesti suhtautuva vaatii, että EU:n on puututtava Britannian tilanteeseen samalla tavalla kuin Neuvostoliitto puuttui Suomen asioihin.