Torstai 27.6.2019

Jättipyry Suomeen: Tälle alueelle pamahtaa 15–20 cm lunta – Kannattaa jopa jäädä kotiin

Luotu: 
16.1.2019 16:36
Päivitetty: 
16.1.2019 16:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva. Ilmatieteen laitos varoittaa haastavista liikenneolosuhteista torstaina ja kehottaa ihmisiä harkitsemaan, voisiko torstaina pitää esimerkiksi etätyöpäivän.
|

Ilmatieteen laitos varoittaa hyvin haastavista liikenneolosuhteista eteläisessä Suomessa huomenna torstaina. Suomeen tulee voimakas lumisadealue ja lunta tulee vuorokaudessa jopa 20 senttimetriä.

Uudellamaalla lunta tulee yli 20 senttimetriä keskimäärin kerran kolmessa vuodessa, Ilmatieteen laitos kertoo.

Ilmatieteen laitos kehottaa kahdenkin meteorologin suulla miettimään, voisiko torstaina pitää etätyöpäivän tai lomapäivän.

”Huomiselle on odotettavissa hyvin haastavat olosuhteet liikenteeseen, joten kannattaa miettiä, onko mahdollisuus pitää esimerkiksi etäpäivä ja lähteä ollenkaan liikenteeseen”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi laitoksen videolla, jonka näet alempana jutussa.

Meteorologi Eerik Saarikalle sanoo puolestaan Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa, että liikenteeseen tulee ongelmia, ”varsinkin jos niihin ei varauduta riittävästi esimerkiksi varaamalla runsaasti aikaa työmatkoihin ja pitämällä vapaa- ja etätyöpäiviä".

VR on jo varoittanut myöhästymisistä ja kertonut lähijunavuorojen perumisista: Jättipyry tulee Suomeen: Nyt varoittaa VR – osa junavuoroista perutaan suosiolla

Myös Finnair peruu lentoja: Jättipyry: Nyt peruu Finnair

Ilmatieteen laitoksen videolla kerrotaan myös, minne alueelle lunta on tulossa eniten.

Keskiviikkoillasta alkaen Kotka–Hanko-alueen välillä lumikertymä tulee olemaan vuorokaudessa 15–20 senttimetriä, ilmatieteen laitoksen meteorologi kertoi Periscope-videolla. Senkin jälkeen lunta vielä sataa huomenna torstaina. Turku–Tampere–Lappeenranta-linjan eteläpuolella lumikertymä on 24 tunnissa 8–15 senttimetriä ja tämän linjan pohjoispuolella vain muutamia senttejä.

Juuri julkaistussa tiedotteessa Ilmatieteen laitos tarkentaa, että lunta  kertyy Turku–Lahti–Savonlinna-linjan eteläpuolella 10–20 senttimetriä, rannikon tuntumassa jopa enemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisadealue saapuu Suomeen keskiviikkoiltana kello 19 alkaen. Lumisade kestää aina huomiseen iltapäivään asti myös maan eteläosissa, mutta painopiste siirtyy huomisen aikana maan itäosiin.

Meteorologin mukaan etenkin pääkaupunkiseudulla lumisade on pahimmillaan aamuyön tunteina ja vielä aamuruuhkan aikaan.

Katso Ilmatieteen laitoksen video tästä:

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pirinen

Uudellamaalla lunta tulee yli 20 senttimetriä keskimäärin kerran kolmessa vuodessa, kertoo uutinen. Melko usein, kuten Pasi nerokkaasti havaitsi. Jos on mahdollista tehdä etätöitä kerran kolmessa vuodessa, huomenna on se päivä.

Jarkko Haarla

1. Lumi ei muuten pamahda maahan
2. Suomessa on osattava varautua ja ajaa mihin haluaa vaikka lunta tulisi 50 cm
3. Tämä uutinen ei olisi tapahtunut 15 vuotta sitten. Median luomaa hypeä.
4. Tavallinen talvinen lumisade, joka hypetetään joksikin kansalliseksi katastrofiksi.

Hävetkää oikeasti!!

Te olette Suomalaisia! Eli siis puusaunan polttajien, lumessa ajavien ja niin edelleen ihmisten lapsia!!

Taisto Pihlajamaa

Tuntuu maailma muuttuneen.
Ennen otettiin talvella porraspielestä sukset jalkaan, ja mentiin sinne mihin menossa oltiin, eikä edes kesällä sulana olevat vesistöt haitanneet.

No, suksiakaan ei enää ole. Ne tikut, mitä jotkut jalassaan suksina pitävät, niillä nyt lumessa ei mitään tekisi.

Mutta lumi ja talvi olivat normaalitilanne ennen. Hyvästi muistan.

Juha Nevalainen

Julkisesti kehoitetaan jäämään kotiin, kun on normaali talvikeli! Näinkö pitkällä on suomen väkevä kansa avuttomuudessaan? No, ei onneksi, mutta sääprofeetat voisivat kertoa VAIN sääolosuhteet, eikä muuta. Kyllä jokainen tekee tarvittavat päätökset ihan ITSE.

Janne Pirinen

Näin linja-autonkuljettajana haluan kiittää luottamuksesta. Koululaiskuljetuksia sorateitä pitkin pääasiassa kun olen ajellut, niin joka talvi on noin neljä tai viisi todella pahaa lumikeliä. Reilu puoli tuntia myöhässä ei ole tämänpäiväisen kaltaisessa säässä mikään uutinen. Hinausautoa tarvitaan keskimäärin kerran talvessa. Viime talven ensimmäisenä pahana lumiaamuna kollega piti ylämäkeen juuttunutta linjuria jalkajarrulla paikallaan kolme tuntia kunnes hinaaja pääsi paikalle.

Lars Nyman

Kanadassa eräillä paikkakunnilla ei ole mitenkään outoa jos sataa kerralla n. 50cm lunta. Lumet vaan ajeteaan teiltä ja asuntojen pihoilta pois sen enempää lehdissä kuin säänennustajissa kiihkoilematta. Auraus toimii aina jopa launtaisin ja sunnutaisin. Meillä taas lumiongelmat ovat ihan faktaa jos lumisada alkaa perjantai-iltapäivänä ja sataa tuollaiset 5cm lunta. Lumitöitä kun tulee ryhtyä tekemään heti kun lunta sataa. Eikä vasta maanantaina.