Sunnuntai 26.5.2019

Tilastokeskuksen luvut julki: Ilmoitukset raiskauksista +7,5 % – Seksuaaliset ahdistelut ryöpsähtivät

Luotu: 
17.1.2019 09:15
Päivitetty: 
17.1.2019 13:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Seksuaalirikokset lisääntyivät vuonna 2018.
|

Viranomaisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä kasvoi kokonaisuutena 13,8 prosenttia edellisvuodesta vuonna 2018, Tilastokeskus kertoo.

Raiskauksia ilmoitettiin 7,5 prosenttia enemmän ja seksuaalisia ahdisteluja 27,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Raiskauksia ilmoitettiin yhteensä 1338 eli 93 tapausta enemmän kuin vuonna 2017. Raiskausrikosten kokonaismäärä oli alle vuoden 2017 tason vielä heinäkuussa, mutta elo-syyskuussa ilmoituksien kokonaismäärä ylitti vuoden 2017 tason.

Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tietoon 1363, mikä on 16,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Lisäksi ilmoitettiin 1019 muuta seksuaalirikosta. Näistä 529 oli seksuaalista ahdistelua, mikä on 115 tapausta (eli 27,8 prosenttia) enemmän kuin vuonna 2017, mutta yhtä paljon kuin vuonna 2016.

”Viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrät vaihtelevat vuosittain paljonkin. Yksittäiset rikosilmoitukset voivat sisältää usean osateon käsittäviä tapahtumasarjoja”, Tilastokeskus muistuttaa.

Poliisi kertoi ulkomaalaisten osuudesta

Poliisi kertoi jo aiemmin tällä viikolla ennakkotietoja viime vuoden seksuaalirikostilastoista. Valtaosa seksuaalirikoksista epäillyistä on kantasuomalaisia, mutta poliisi kävi läpi myös ulkomaalaisten osuutta seksuaalirikoksista epäiltyjen henkilöiden joukossa. Koko maassa poliisille ilmoitetuissa lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä ulkomaalaisten epäiltyjen osuus oli 19,2 prosenttia. Raiskausilmoituksissa epäillyistä oli ulkomaalaisia 34 prosenttia.

LUE LISÄÄ: Poliisin uudet tilastot: Seksuaalirikosilmoitukset lisääntyivät eniten Helsingissä – raiskauksesta epäillyistä 54% ulkomaalaisia

Kaikista tietoon tulleista seksuaalirikoksista ulkomaalaisten osuus oli viime vuonna noin 25 prosenttia. Ulkomaan kansalaisten osuus Suomen väestöstä on alle viisi prosenttia.

Poliisin mukaan seksuaalirikokset lisääntyivät eniten Helsingissä. Poliisille ilmoitettujen raiskausten lukumäärä oli Helsingissä viime vuonna 254, kun edellisvuonna tapauksia oli 60 vähemmän. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus Helsingin tapauksista oli lähes 54 prosenttia. Poliisille ilmoitettuja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä oli viime vuonna Helsingissä 205, missä oli kasvua edellisvuoteen verrattuna lähes 70 prosenttia. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä oli viime vuonna noin 32 prosenttia Helsingissä.

Väkivaltarikokset vähentyivät hieman

Muuten väkivaltarikokset ovat vähentyneet. Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin 33 200, mikä on 360 tapausta (1,1 prosenttia) vähemmän kuin vuonna 2017. Toisaalta henkirikoksia tuli ilmi 90 mikä on 17 tapausta enemmän kuin vuonna 2017.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuonna 2018 kaikkiaan 439 200 rikoslakirikosta, mikä on 800 tapausta (0,2 prosenttia) enemmän kuin vuonna 2017. Omaisuusrikoksia tuli tietoon 205 100, mikä on 2,7 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tietoon tulleista rikoksista ja rikkomuksista valtaosa on poliisin kirjaamia.

LUE MYÖS: Oulun poliisi julkaisi tilaston seksuaalirikosilmoituksista – perustelee poikkeuksellista tiedottamista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Olet Hannu oikeassa. Lisäksi tilastotiedot eivät ole täsmällisiä ja todenmukaisia, kun ei niissä ole eritelty etnisen taustan Suomen kansalaisuuden saaneita. Pitäisi eritellä ulkomaalaiset, kantasuomalaiset ja "suomalaiset". Tilastot olisivat vielä karmeampaa luettavaa Suomen nykytilasta, jos tekijät eroteltaisiin tosiasioiden mukaan. Nythän etnisen taustan suomalaisuuden saaneet lasketaan kaikki kantasuomalaisiksi, kun verrataan ulkomaalaisten ja suomalaisten tekemiä raiskauksia keskenään.

Veikko Savolainen

""raju kasvu johtuu valtaosin maahanmuutosta""

- Kuinka niin? Tilastolukujen mukaan kylläkään ei niinkään maahanmuutosta, kuin turvapaikanhakijoista. Heistä valtaosa ei ole maahanmuuttajia, vaan ulkomaalaisia, jotka sattuvat olemaan Suomessa. Katsotaanpa tilastouutisointia tarkemmin:

"Kaikista tietoon tulleista seksuaalirikoksista ulkomaalaisten osuus oli viime vuonna noin 25 prosenttia. Ulkomaan kansalaisten osuus Suomen väestöstä on alle viisi prosenttia -- Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus Helsingin tapauksista oli lähes 54 prosenttia. Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä oli viime vuonna noin 32 prosenttia Helsingissä."

- 'Ulkomaalaisiksi' ei tilastoissa lasketa maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita, jotka ovat ehtineet saada Suomen kansalaisuuden, vaan heidät on tilastoitu 'suomalaisiksi'. Mm. Oulun rikosvyyhdessä oli myös näitä "uussuomalaisia", jotka rekisteröityvät suomalaisten rikostilastoihin. Turvapaikanhakijat, jotka eivät ole saaneet kansalaisuuttamme samoin kuin turistit ovat tilastoissa ulkomaalaisia. Rikostilastoissa heidän osuutensa korostuu näin ehkä liikaa verrattuna muihin 'ulkomaalaistaustaisiin'. Näistä merkittävällä osalla on maamme kansalaisuus, varsinkin useilla pitkään Suomessa asuneilla ja täällä syntyneillä somaleilla sekä myös afgaaneilla ja irakilaisillakin. Ks. Rikostilastointi kansalaisuuden vai kansallisuuden mukaan?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267652-rikostilastointi-kansal...

Veikko Savolainen

"Kyllä niistä on kerrottu."

- Oikeastaan ei taida olla ulkomaalaistaustaisten osuudesta, vaan ulkomaalaisten. Ne ovat ihan eri lukuja. 'Ulkomaalaisiksi' ei tilastoissa lasketa lainkaan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita, jotka ovat ehtineet saada Suomen kansalaisuuden, vaan heidät on tilastoitu 'suomalaisiksi'. Mm. Oulun rikosvyyhdessä oli myös näitä "uussuomalaisia", jotka siis rekisteröityvät rikostilastoihin suomalaisina. Ks. https://www.uusisuomi.fi/comment/828396#comment-828396

Janne Pirinen

En ole totaalisen pessimistinen tässä asiassa. Kolme vuotta sitten kohistiin samaan malliin taharrush gamea joukkoahdisteluista, esim Hesan rautatieasemalla uudenvuodenyönä. Nyttemmin kyseiset ahdistelut on ilmeisestikin saatu kuriin, kyllä niistä somessa ainakin kohistaisiin jollei törkeydet olisi lakanneet. Mikseipä nämä seksuaaliset ahdistelutkin saataisi loppumaan toimimalla samoin kuten kolme vuotta sittenkin?

Samy Arling

Ulkomaalainen ja ulkomaalaistaustainen, sanoisin että törkeää kansan harhauttamista ja asioiden kaunisteluksi.Mielestäni olisi nöyrän anteksiipynnön paikka poliitikoilla ja poliisilla jotka tälläiseen kansan kusettamiseen ovat sortuneet.

Matti Loikkanen

Vihervasureiden on tässä asiassa vaikea kaatsoa peiliin, kun tähän saakka on kurkku suorana huudettu, että otetaan KAIKKI tänne pyrkivät.

Anteeksipyytöä on turha idottaa, mutta tarkat tilastotiedot "ukomaalaistaustaisten" tekemistä rikoksista on ehdottomasti julkaistava. Sen jälkeen päätös on äänestäjillä.