Keskiviikko 22.5.2019

TE: Taas epäily – kaappasiko Sipilän hallitus virkanimityksen seuraajaltaan?

Luotu: 
17.1.2019 10:26
  • Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Hallitus on käynnistänyt virkanimitysprosesseja hyvin ajoissa.
|

Maanmittauslaitokselle ollaan valitsemassa uutta pääjohtajaa. Tehtävän hakuaika alkoi viime vuoden marraskuun lopussa ja päättyi 21. joulukuuta. Tehtävä laitettiin haettavaksi varsin varhain, koska uuden pääjohtajan virka alkaa vasta ensi syyskuun alussa.

Asiasta kertova Talouselämä kysyykin, onko hallitus tekemässä jo toisen "etukäteiskäpälöinnin" virkanimityksissä.

Uuden pääjohtajan valitsee maan hallitus. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kausi on vähissä, koska eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta vajaan kolmen kuukauden päästä.

Maa- ja metsätalousministeriön hallintojohtaja Eeva Pystysen mukaan Maanmittauslaitoksen uusi pääjohtaja pyritään valitsemaan mahdollisimman nopeasti. Jos valmistelu saadaan hoidettua tyypillisessä noin kolmessa kuukaudessa, Sipilän hallitus ehtii päättää pääjohtajasta juuri vähän ennen vaaleja.

Talouselämä kysyi Pystyseltä, miksi rekrytointi aloitettiin lähes vuotta ennen kuin virka alkaa.

"Ei nyt ihan vuotta ennen. Oli pitkät joulupyhät. Varsinaisesti asian käsittelyyn päästiin vasta tammikuussa. Jos siihen menee se kolme kuukautta, se on normaali aika", Pystynen vastaa.

Onko taustalla ajatus, että nykyinen hallitus saa päättää pääjohtajasta?

"Lähtökohtana ei ole se, mikä hallitus päättää vaan se, että turvataan tehtävien hoitaminen."

Kuka päätti, että rekrytointi aloitetaan siinä vaiheessa?

"Nämä ovat asioita, joista meidän ylin johtomme päättää, eli ministeri ja kansliapäällikkö", Pystynen vastaa Talouselämälle.

Hallitus sai viime syksynä kovaa kritiikkiä toisesta aikaisessa vaiheessa aloitetusta viran täyttämisestä. Sosiaali- ja terveysministeriö laittoi viime vuoden lokakuussa haettavaksi kansliapäällikön tehtävän, vaikka virka alkaa vasta tämän vuoden lokakuussa. Kansanedustaja Mika Kari (sd) syytti Demokraatti-lehdessä, että varhaisessa haussa oli kyse hallituksen "etukäteiskäpälöinnistä".

Maanmittauslaitoksen nykyisen pääjohtajan Arvo Kokkosen kausi päättyy ensi elokuun lopussa.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Ei toisen vaan kolmannen etuajassa tehtävän nimityksen. Viime viikolla laitettiin myös Business Finlandin pääjohtajan paikka kiireellä hakuun, vaikka nykyisen pesti päättyy vasta 1.9.2019. Tavoitteena lienee, että nykyhallitus kerkeää nimityksen tekemään, vaikka homma tässäkin alkaa vasta seuraavalla hallituskaudella.

Oma veikkaukseni on, että tuosta vuoden Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajana harjoitelleesta Pertti Korhosesta tulee yllättäen uusi pääjohtaja. Tehtävä on tietysti viisivuotinen ja sen alkaessa homma jatkuu niin pitkälle yli ensi halituskauden, ettei uusi hallitus pysty uutta nimittämään. Pertti Korhonen on Sipilän Elektrobitin entinen toimitusjohtaja. 2017 joulun välipäivinä hänestä tuli BF:n johtokunnan puheenjohtaja minimaalisella julkisuudella.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249461-sipilan-luottomie...

Kimmo Salomaa

Kepulit suhmuroinnin mestarit,kepua ei koske lait eikä säännöt vaan kepulien oma etu.Lehdet eivät kerro mitään mutta jos olis demari jo lehdistö kirjoittaa kissan korkuisin kirjaimin.SIPILÄ LAHJOITTI 50 MILJOONAN EDESTÄ FORTUMIN OSAKKEITA LASTEN SÄÄTIÖLLE JOTA JOHTAA KESKUSTALAISET ONKO LEHDET KIRJOITTANUT EI.