Tiistai 18.6.2019

Kaikkien aikojen suurin tietovuoto paljastui: Yli 700 miljoonaa uhria – Näin tarkistat sähköpostisi tilanteen

Luotu: 
17.1.2019 10:53
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Valtava määrä sähköpostiosoitteita ja salasanoja on päässyt vääriin käsiin ja julkaistu.
|

Maailmalla paljastunut valtava tietovuoto jättää kaikki aiemmat tietoturvakatastrofit varjoonsa, Tivi kertoo.

Sekä entinen it-jätti Yahoo että luottoyhtiö Equifax ovat keikkuneet otsikoissa viime vuosina ahkeraan. Yhtiöitä yhdistää massiivinen tietovuoto, jossa miljoonien asiakkaiden tiedot jäivät hakkerien haaviin.

Tuorein tietovuoto jättää nämä molemmat varjoonsa. Wired kertoo, että hakkerit julkaisivat hakkerointifoorumilla Collection #1 -nimisen kokoelman ihmisten yksityistietoja, kuten sähköpostiosoitteita ja niihin liitettyjä salasanoja.

Kokoelmasta löytyy 772 904 991 nimeä. Hakkerit sanovat saatteessaan, että datapaketti on koostettu yli 2000 hakkeroidusta tietokannasta.

Kokoelman löytänyt tietoturvatutkija Troy Hunt kertoo blogissaan, että 773 miljoonaa uhria itse asiassa vähättelee tietovuodon laajuutta. Hunt nimittäin siivosi datapakettia. Raakamuodossaan siitä löytyy 2,7 miljardia riviä sähköpostiosoitteita ja salasanoja, joita on yhdistelty yli miljardilla eri tavalla. Paketin koko on yli 87 gigatavua.

Hopeareunuksena voidaan pitää, että Collection #1:ssä ei ole arkaluontoista materiaalia kuten luottokorttinumeroita tai sosiaaliturvatunnuksia.

Hunt ylläpitää Have I Been Pwned -verkkosivustoa, joka kertoo, onko oma sähköpostiosoite tai salasana joutunut hakkerien uhriksi jossain vaiheessa.

Vuodosta kertoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Suurin tietovuoto on ehdottomasti amerikkalaisten tiedusteluelinten globaalin urkinnan tuottamat tietokannat. 2014 vuonna oli urkinta jo huomattavasti laajempaa Edward Snowdenin paljastaessa sen laajutta. Nyt on kerätty luottamuksellista tietoa viisi vuotta lisää ilman mitään rajoituksia ja miljardien lisärahoituksella sekä uusilla tekniikoilla, joita ei saatavilla kaupallisina tuotteina.

Muita kovan luokan urkkijoita riittää myös kuten Englannin, Saksan, Kiinan ja Venäjän vakoiluorganisaatiot.

Kirjoittakaa siitä mieluummin kuin yleensä harmittomista vuodoista.

Kaarlo Kunnari

Olettaisi viranomaisten keräämällä tiedolla olevan joku turvallisuus, verrattuna hakkeriin, jolla ei ole ketään valvomassa mitä hän tekee. Tarkoitan siis sitä, ettei tavallisen rehellisen kansalaisen tarvitse murehtia viranomaisten keräämästä tiedosta, jos organisaation valvonta pelaa oikein.