Tiistai 18.6.2019

”Se maksaisi 200 €/päivä” – Ministeri Mykkänen ja perussuomalaisten Meri ottivat yhteen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönotosta

Luotu: 
17.1.2019 16:46
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    ”Jos kaikki kielteisen päätöksen saaneet otettaisiin säilöön, 200 euroa päivä, 10 000 henkilöä tällä hetkellä suunnilleen – 365 miljoonaa euroa vuodessa. Jos tällä rahalla voisin estää seksuaalirikoksia, tekisin sitä huomattavasti tehokkaammin kuin ottamalla henkilötä säilöön, joista 90 prosenttia ei ole vaara suomalaisille tytöille, lapsille, aikuisille”, Kai Mykkänen sanoi. Arkistokuva.
|

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanailivat kiivaasti maahanmuuttopolitiikasta eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Meri sanoi kysymyksensä yhteydessä, ettei hallituksella ole ollut riittävästi halua tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa.

”Hallitukselta kysyn: Aiotteko te ottaa viimein vähintään laittomasti maassa olevat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet säilöön suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi?” Meri kysyi.

Sisäministeri Mykkänen listasi vastauksessaan lukuja ja kertoi, että vaarantavien henkilöiden säilöönottoon ja kiinniottoperusteisiin on tulossa tarkennusta.

”Edustaja Meren mukaan hallitus on ollut hidas. Hallitus, joka perussuomalaisten mukana ollessa neuvotteli turvapaikkapoliittisen ohjelman, sai vuodessa kesästä 2015 voimaan seitsemän lakimuutosta, joilla turvapaikkajärjestelmää tiukennettiin ja hallitsematon maahanmuutto Suomeen tyrehtyi. Seitsemän lakia tuli voimaan vuodessa, siis 2016 syksyllä voimaan. Tämän jälkeen on tehty toinen mokoma pelkästään lakeja, 80 toimenpidettä, ja kuten Meri viittasi, vuoden alussa voimaan tuli – kiitos eduskunnalle, että syksyllä käsittelitte nopeasti – karkotuksia, oleskeluluvan perumista mahdollistava laki, jolla nimenomaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneet voidaan karkottaa. Mitä tulee kysymykseen uusista toimenpiteistä, käännämme kiviä, vaikka perustuslain – jonka Meri tuntee hyvin – myötä meillä on hyvin karikkoinen ympäristö, mitä kaikkea voi tehdä. Tässä täytyy olla oikeudenmukainen. Mutta käännämme kiviä, miten voimme hallita tilannetta entistä paremmin. Ja sen osalta kysymys myös siitä, että vaarantavien henkilöiden osalta säilöönotto- ja kiinniottoperusteita tarkennetaan on meidän pöydällä.”

LUE MYÖS: Ulkomaalaisten karkotuksia nopeutettiin 1.1.2019 – Myös uusintahakemusten ”väärinkäyttöön” halutaan puuttua

Meri vastasi Mykkäselle, että maahanmuuttopolitiikkaa tiukennettiin silloin, kun perussuomalaiset oli hallituksessa vuosina 2015–2017.

”Meidät heitettiin ulos, jos muistatte tämän. Pysytään kuitenkin faktoissa”, Meri piikitteli.

Hän tivasi uudelleen Mykkäseltä, onko laittomasti maassa olevien ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden säilöönottoon tulossa esitys.

”Puhutte perustuslaista ja oikeudenmukaisuudesta. Miten te voitte käyttää sanaa oikeudenmukaisuus tässä keskustelussa? Mikä on oikeudenmukaista suomalaisten turvallisuuden kannalta?” Meri myös kysyi.

”Kyllä tulee säilöönoton ja kiinnioton säännösten tarkennuksia, joilla pystytään puuttumaan paremmin”, Mykkänen vastasi.

Ministeri kuitenkin jatkoi huomauttamalla, ettei kaikkia kielteisen päätöksen saaneita voida ottaa säilöön ja tämä myös tulisi kalliiksi.

”Jos kaikki kielteisen päätöksen saaneet otettaisiin säilöön, 200 euroa päivä, 10 000 henkilöä tällä hetkellä suunnilleen – 365 miljoonaa euroa vuodessa. Jos tällä rahalla voisin estää seksuaalirikoksia, tekisin sitä huomattavasti tehokkaammin kuin ottamalla henkilötä säilöön, joista 90 prosenttia ei ole vaara suomalaisille tytöille, lapsille, aikuisille. Ja se mitä tulee oikeudenmukaisuuteen: meidän tulee aidosti tehdä toimia jotka kohdistuvat erityisesti ulkomaalaisiin, koska meillä on tietty segmentti ulkomaalaisia, jotka ovat täällä ilman oleskelulupaa tai syyllistyvät rikoksiin. Heistä pitää päästä eroon. Tässä on yhteinen tahtotila ja niitä toimia viedään eteenpäin ja on viety tähänkin asti. Mutta samalla olisi väärin leimata tuhannet ulkomaalaiset ihonvärin perusteella, ikään kuin päästä heistä eroon, vaikka he toimivat täysin moitteettomasti. Minä puhuin tässä oikeudenmukaisuudesta, joka sisältyy perustuslakiimme, mutta ilmeisesti teillä on eri käsitys asiasta”, Mykkänen sanoi.

LUE MYÖS: Kokoomuslaiset: ”6000 turvapaikanhakijaa kadonnut” – hallitukselta lisäraha ulkomaalaisvalvontaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

Kansalaiselta vaan Mykkäselle kysymys. Sekö on minun ja monen muun kohtalo, että kotimaassani on tulevaisuudessa vaikkapa 10 000 paperitonta ulkomaan kuljeksijaa kiertämässä maita ja mantuja, kuten sotien jälkeen suomalaisia ns. Lentojätkiä. Millä ne elää täällä ja missä asuvat?. Minun arvaus on, että he joutuvat elättämään itsensä pimeillä töillä joista eivät maksa valtiolle mitään veroja. Suurin epäilys on, että he ajautuvat rikollisuuden pariin, koska sillä toki voi elättää. Kuka hoitaa heidän terveyspalvelut, koulutuksenkin tms. Veikkaanpa suomalaisia. Ikävä on, että heistä on kustannuksia ja harmeja, ei hötyjä. Tuo nyt suunniteltu poliisimäärien nosto ei riitä tulevaisuudessa lainkaan. Kaupunkiosat ovat sitten määrättyjen joukkojen halussa, jonne ei edes ole poliisilla asiaa. No, saatiinhan alkuun niitä panssaroituja autoja ja tulevaisuudessa paljon enemmän.

Airi Pulkkinen

Jussi, Suomessa on jo ainakin 9 000 laittomasti maassa olevaa, hienommin sanottuna paperitonta. Ruotsissa kymmeniä tuhansia, länsirajamme on avoinna. Onko tämä huomioitu vai tuleeko taas yllätyksenä?
Tania Kambouri, Naispoliisin rankka arki monikulttuurisessa Saksassa (2017)
Sivulta 30: "Juuri islaminuskon leimaamista maista tulleiden maahanmuuttajien kanssa on suurimmat vaikeudet, etenkin nuorten miesten kanssa. Tästä kulttuuripiiristä tulleiden on huomattavan vaikeaa kotoutua Saksaan – olivat kyseessä sitten turkkilaiset, kurdit, libanonilaiset, tunisialaiset tai muiden kansallisuuksien edustajat. Minun kokemukseni mukaan kulttuuritausta on ratkaiseva, ja siihen kätkeytyy arvoja, moraali- ja roolikäsityksiä, maailmankuva ja ihmiskuva." Siinäpä se.

Pertti Kostiainen

Paljonko nyt maksaa?

Montako jättää tulematta kun tietävät että täällä ei aukea ilmainen taivas?
Miksi Mykkänen ei pysty ajattelemaan asioita useammalta kannalta vaan on muka yksi latu. Moni lähtee samantien pois kun tietävät mitä seuraa ja se olisi suuri säästö.

Petri Hämäläinen

Tämä 10000 lentojätkää on nimenomaan vaalikevään kuuma kysymys.

Puolueet - mitä tehdään todistetusti oikeudetta ja laittomasti Suomessa oleskeleville 10000:lle kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle?

Tehdäänkö niin kuin Vihreät ja Vasemmistoliitto ja SDP:n suvaintisiipi (Haatainen&Marin) haluavat, eli että he elävät veronmaksajien varoilla täällä maailman tappiin, uusia tp-hakemuksia rustaillen ja sillä riskillä että osa heistä tehtailee seksuaalirikoksia ilman ulkomaalaislain seuraamuksia.

Tehdäänkö niin kuin Kokoomus ja Keskusta ja loput SDP:stä haluavat eli että he elävät veronmaksajien varoilla täällä maailman tappiin, uusia tp-hakemuksia rustaillen ja sillä riskillä että osa heistä tehtailee seksuaalirikoksia ja tällöin he saavat karkoituspäätöksen jota ei kuitenkaan voida toteuttaa.

Vai tehdäänkö niin kuin PerusSuomalaiset haluavat, ja pistetään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet 10000 lentojätkää maasta ulos?

Harri Salonen

Ei mihinkään säilöön. Se on ihmisarvoa loukkaavaa. Eikä suljettuja leirejä, se on väärin ihmisiä kohtaan.

Pakkopalautus vaan suoraan. Kielteisen turvapaikkahakemuksen takana on joko turvalliset olot kotimaassa tai se, että tyyppi ei vaan sovellu Suomeen (eli on mahdollisesti terroristi tai rikollinen). Kummassakin tapauksessa palautus olisi oikea vaihtoehto.

--

Poikkeus on Oulun lastenraiskaajat, joita varten voisimme palauttaa kuolemanrangaistuksen käyttöön. Tai vähintään Suomen huonoimpaan vankilaan ensin kärsimään tuomio ja sitten vasta palautus. Olisi kyllä hyvä valtion toimesta teloittaa nämä tyypit, etteivät ole uhka lapsille myöskään kotimaassaan.

Jukka Mikkola

Moni ongelma vähenisi Suomesta, jos Irtolaislaki palautettaisiin jälleen voimaan. Se oli voimassa vuosina 1936–1986. Olisi hyvä säätää uusi ja ajantasaistettu irtolaislaki.

Aidossa oikeusvaltiossa ihmiset eivät voi kuljeskella paperittomina.

Pasi Rantanen

Mykkänen puhuu palturia.
Oulun poliisi on tätä nykyä väistötiloissa vanhassa Hiukkavaaran varuskunnassa. Varuskunta-alueen rakennukset ovat suureksi osaksi käyttämättömiä. Laitetaan 10 henkilöä tupaa kohti, joka ei ole edes ahdasta ja otetaan koko alue käyttöön, niin vanhan varuskunnan alueelle saisi majoitettua helposti 3000 kielteisen tp-päätöksen saanutta.
Alueelta löytyisi tilat keskittyä ruokailua ja terveydenhoitoa varten, lukuisia harrastusmahdollisuuksia sekä auditoriot opskelua varten. Myös poliisi olisi aivan vieressä, jos järjestyshäiriöitä ilmenisi.
Kymmenet tuhannet suomalaismiehet suorittivat varusmiespalveluksena Hiukkavaarassa ja se kesti kuukausia. En näe ongelmaa, mikseivät kielteisen tp-päätöksen saaneet voisi olla samoissa tiloissa muutamia viikkoja odottamassa palauttamistaan?
Murto-osalla siitä rahasta, jota Mykkänen väittää säilöönoton maksavan henkilöä kohti per päivä.

Jouni Suninen

"Mutta samalla olisi väärin leimata tuhannet ulkomaalaiset ihonvärin perusteella, ikään kuin päästä heistä eroon, vaikka he toimivat täysin moitteettomasti. "

Sisäministeri Mykkänen kieroilee. Eihän kukaan puhu ihonväristä vaan uskonnosta nimeltä islam. Joukkoraiskauksia ei Suomessa edes tunnettu ennen tuhansien naimattomien muslimimiesten saapumista tänne vuonna 2015.

Jone Tuominen

Mikä on Kokoomuksen hintalappu kuollelle 14 vuotiaalle joukkoraiskauksen uhrille?

Seteliselkärankaisilla on raha mittana kaikelle, viis sadoista raiskauksista jotka voisi välttää sulkemalla rajat ja seulomalla tulijat.

Ai niin, mutta miljardien hyväserkkuporukoiden VOK, lakiapu- ja asuntobisnes ei sitten kukoistaisi.

Kuvottavaa.

Mikko Räsänen

Mitä ihmettä! 90% ei aiheuta vaaraa naisille ja lapsille. Tarkoittaako tuo sitä, että 10% turvapaikanhakijoista aiheuttaa? Niinhän ministeri tuossa sanoo. Se tarkoittaa sitä, että 35000:sta laittomasti maassa olevasta 3500 aiheuttaa vaaraa naisille ja lapsille. Se on hurja luku, kun nyt on ilmeisesti kiinni otettu n. 10 henkilöä. Noista jokainen häslää luultavasti n. 10 uhrin kanssa. Sitä kautta voidaan laskea, että 35000 naista ja lasta on potentiaalinen raiskauksen uhri turvapaikanhakijoiden vuoksi. Ja Mykkänen puhuu rahasta!?! Onko se aivan kujalla?

Mikko Räsänen

Pahoittelut. Ei suinkaan 35000 laittomasti olevaa, vain 10000 lorvailee ilman lupaa, laittomasti. Ja se ei haittaa oikeusministeriä lainkaan. Hän alkaa puhumaan rahasta. Kun on kuulemma kallista. Kai - se nyt oli jo alussa tiedossa, että nämä veikot maksavat ihan sairaasti rahaa. Punainen Risti kuppasi jo melkoisen omaisuuden ja muut kiinteistökeinottelijat. Rahaa oli rajattomasti eikä kukaan kysellyt mitään. Nyt on akat ja penskat turvapaikkaa vailla ja Mykkänen höpöttää siitä, että rahaa ei ole. Eli nuorille turvapaikkaturisteille rahaa on, mutta ei oman maan turvaa tarvitseville kansalaisille. Niinkö, veli Kai?

Ensio Jauhiainen

kaikilta seksirikoksen syyllistyneiltä leikattava" pallit" pois samoiten turhan hakemuksen tehneiltä voit olla varma Mykkänen että tapahtuisi täysi romahdus rikos tilastoissa ja voit laskea jos ymmärrät paljonko valtio säästäisi tosin voisi niiltä politikoilta ketkä on osallisena maahantuonti bisneksessä tulot romahtaa .tätä toimenpidettä käytetään laajasti hevosten ,kissojen ja sikojen hoitossa

Pertti Yritys

Ei rahalla voi mitata näiden sairaiden raiskaajien aiheuttamaa vahinkoa ovat tuhonneet monen nuoren koko loppuelämän! Poliitikot ja suvakit pyörittelee ja selittää kuinka perustuslaki ja YK: n suositukset estää leirien perustamisen palautuksia varten! Mielestäni Suomalaisten suojeleminen on ykkösasia sen pitäisi olla perustuslaissa ykkösenä ja mennä yli kaikkien muiden lakien! Poliitikkojen pitäisi lopettaa puhuminen ja tarttua toimeen ja saada jotain valmista! Säälittävää lässytystä on jo kuultu tarpeeksi! Työhaastattelu on tulossa ja monella on potkut tiedossa työn laiminlyöntien takia!

Esko Riikonen

Tarkoitatko näitä puheena olevia? Paljonko meillä on työttömiä, jotka eivät pysty muuttamaan työn perässä asunto-ongelmien takia. Velkainen Talo Kainuussa, miten muutat tänne. Etelän asunnot jaetaan näille maahanmuuttajille, jotka eivät ole töissä.

Petri Hämäläinen

Eka vuosi 2015 pakolaiskriisiä maksoi Suomelle 1000 miljoonaa. Sen jälkeen menee 300-500 milliä ajan loppuun asti.

730 miliä siihen päälle on pieni juttu.

Ja kaikkea fyrkkaa ei tarvita. Jos ja kun vaihtoehtona on säilö tai joku freakin Örö niin alkaa äitin Tashreeb ja couscous Badgadissa kiinnostamaan. Ani harva valitsee säilön ja maitojuna on pop !

anita frisk

Eihän tässä vok-rahaa säästy, koska laittomasti maassa olijoilla ei ole enää oikeutta vok-majoitukseen eikä muuhunkaan ilmaismajoitukseen.

Säilöönottokeskusten tarkoitus on käsittääkseni se, että kielteisen päätöksen saaneet otetaan talteen kunnes heidän palautuksensa/karkoituksensa saadaan toimeenpantua tai he lähtevät vapaaehtoisesti. Ei ole tarkoituskaan, että keskuksista tehtäisiin nykyvankiloiden kaltaisia hemmottelukeskuksia punttisaleineen, terapeutteineen ja yhteiskuntaan "sopeuttamisineen" - se juna meni jo.

Esko Riikonen

Säilöönotolla saadaan myös haluttomat ja laittomasti maassa olevat lähtemään kotiin rasittamasta yhteiskunnan kustannuksia. Ja tuskin säilöönootoa tarvitsee rakentaa niin kalliiksi kuin vankilaa.
Mykkänen haluaa nykytilanteen jatkuvan ja laittomasti ”Jos kaikki kielteisen päätöksen saaneet otettaisiin säilöön, 200 euroa päivä, 10 000 henkilöä tällä hetkellä suunnilleen – 365 miljoonaa euroa vuodessa. "

Tyypilinen puolitotuus. Tämä perustuu siihen, ettei nykytilanteessa olisi mitään kuluja ko henkilöistä. Vastaanottokeskusmajoitus ja palvelut ovat ilmaisia?maassa olevien määrän kasvavan. Muuta johtopäätöstä ei voi tehdä.

Esko Riikonen

Olethan varmaan huomannut, että meitä sopeutetaan. Esim Oulun tapauksessa meidän pitää varautua ja suojella itseämme ja perhettämme. Näinhän meitä opetetaan. Ja kauhistellaan, kun maahanmuuttajat eivat enää uskalla pyöriä kauppakeskuksissa. Pyydystämässä.

Arto Vilèn

Tyhjiin varuskuntiin koulutusta saamaan . Ollaanko tässä taas leipomassa joillekkin TOSI RAHAKAS BISNES : Mihinkä voi mennä 200 € / vrk ???? Eihän täällä Oikean työn tekijäkään saa päivässä kuin 50-70 € ja siitä on kustannettava 21 päivässä kuukauden asuminen ja ruoka ja vielä useallekkin ihmiselle ! Onko tarkoitus majoittaa Loistohotelleihin ???? Muslimeille olemme väärä uskoisia elukoita ja olisivat valmiit katkaisemaan meiltä kaulan, vaikka muka " Turva paikkaa" =elintaso oleskelu paikkaa ovat hakemassa !!
Missäs muuten Feministit on hiljaa tässä asiassa ?? Vai onko nämä tummat nuoret miehet tuotu juuri heidän tarpeita tyydyttämään ?
Voisi samalla periaatteella esittää kutsun Ukrainaan (Sotaa käyvä maa ) 20 -35 vuotiaille ( kauniille ) naisille kutsu Tänne Suomeen Valtion = ( veron maksajien ) kustannuksella . Voisin ottaa vastaan pari - kolmekin.

Esko Riikonen

"Hallitus sai vuodessa kesästä 2015 voimaan seitsemän lakimuutosta, joilla turvapaikkajärjestelmää tiukennettiin ja hallitsematon maahanmuutto Suomeen tyrehtyi. Seitsemän lakia tuli voimaan vuodessa, siis 2016 syksyllä voimaan. Tämän jälkeen on tehty toinen mokoma pelkästään lakeja, 80 toimenpidettä,"

Kovasti on muutettu, miten niin huonot systeemit on aikoinaan voitu luoda.

Mutta tekemistä riittää, nyt tarvitaan oikeita ja tehokkaita toimenpiteitä, ei kikkailua.