Perjantai 24.5.2019

Voiko yleissitovuuden poistaa? Ay-pomo TE:ssä: ”Vaihtoehdoista on keskusteltu”

Luotu: 
18.1.2019 11:34
  • Kuva: Kari Mankonen
    Kuva
    Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo, että ay-liikkeessä on keskusteltu yleissitovuuden vaihtoehdoista.
|

Yleissitovuus ei ole ammattiyhdistysliikkeelle pyhä asia, sanoo ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen Talouselämän haastattelussa. Hänen mukaansa ay-liikkeen on valmistauduttava keskustelemaan yleissitovuuden korvaamisesta jollakin toisella mallilla.

”Useat palkansaajajärjestöt ovat keskustelleet keskusjärjestötasolla siitä, mitä vaihtoehtoja yleissitovuuden tilalla voisi olla”, Malinen kertoo Talouselämälle.

Ammattiliitto Pro on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen ja Malinen vaikuttaa STTK:n hallituksessa.

Pron puheenjohtaja täsmentää, ettei yleissitovuutta voi poistaa niin, että tilalle jää pelkkä minimipalkkalaki.

”Se ei ole mahdollista”, Malinen toteaa.

”Suomessa on kaksi miljoonaa järjestäytynyttä työntekijää, ei ay-liike voi vain todeta, että tämä oli nyt tässä.”

Malinen painottaakin, että ay-liike voi tehdä oman mallin yleissitovuuden korvaajaksi. Hän kuitenkin epäilee, ettei palkansaajapuolen ehdotukset miellytä Elinkeinoelämän keskusliittoa.

”Voisimme ottaa käyttöön myötämääräämisoikeuden ja ammattiliittojen tulkintaetuoikeuden kuten Ruotsissa tai yritysneuvostot yli kymmenen hengen yrityksissä kuten Saksassa”, Malinen ehdottaa.

”Nämä veisivät paikallista sopimista merkittävästi eteenpäin. Jos tästä keskustellaan Etelärannan kanssa, se saa itkupotkuraivarit ja sanoo, että ei ole mahdollista.”

Lue koko haastattelu Talouselämästä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Johannes Hissa

Viime vuonna 2018 palkansaajajärjestöt ilmoittivat Euroopan ammatilliselle yhteisjärjestölle EAY:lle (European Trade Union Confederation ETUC) edunvalvonnan piirissä olevan SAK 607 000 jäsentä, Akava 430 000 ja STTK 330 000 eli yhteensä edunvalvonnan piirissä on 1 367 000 jäsentä
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005901258.html
Tuo 2 miljoonaa saadaan, jos mukaan otetaan myös eläkeläiset, joita on jo reilut kolmannes palkansaajajärjestöjen jäsenmääristä.

Timo Harju

Juuri niin. Ja oikeasti ay-liike on ollut pelkkö vahingollinen viides kolonna , jota ilman Suomen talous- ja muukin historia olisivat kokonaan toisen näköisiä. On tunnettua, että olot ovat vakaimmat ja parhaimmat niissä maissa, joissa ay-liike on kielletty kokonaan

Ilkka Tähtinen

Oikeasti AY-liike on antanut historiansa aikana suojan työntekijälle täydellistä työnantajan mielivaltaa vastaan. Mutta se mikä on unohtunut, on maailman muuttuminen AY-liikkeen ympärillä. Globaali kilpailu työpaikoista, työn muuttuminen ja sirpaloituminen, työn tekeminen mistä päin maailmaa tahansa, työn automatisoituminen. Moni asia on muuttunut ja tulee muuttumaan lisää, tämä on kehitys joka tulee tapahtumaan meistä riippumatta, mutta johon voimme vielä vaikuttaa.

AY liikkeen pitää muuttua ja edelleen työntekijän oikeuksia pitää suojella.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #4

Oikeassa olet. AY-liike on antanut historiansa aikana suojan työntekijälle täydellistä työnantajan mielivaltaa vastaan vaan eipä ole antanut enää vuosiin mitään suojaa tai vastavoimaa!

Näyttää siltä että EK ja Teknologiateollisuus ovat verhoituneet joittenkin ammattiliittojen nimen alle.

Ammattiliitoille näyttää kelpaavan jäsenmaksu mutta on aivan eria asia toimia työntekijöiden edunvalvojana teoriassa kuin oikeassa elämässä. Ammattiliitot ovat unohtaneet keitä he oikein edustavat.

Jotkut heidän lakimiehensä saattavat riitatilanteessa edustaa yhtäaikaa työntekijäliittoa ja työnantajaliittoa.
Mitä luulette kenen asiaa asianajaja hoitaa jos työmäärää ja tuloksia ostetaan rahalla? Yrityksiltä ei raha lopu.

Pelkillä puheilla ja torikokouksilla saatte viimeisenkin jäsenen poistumaan edustamastanne liitosta. Työntekijöitten luottamus omiin ammattiliittoihin on koetuksella. Ne jotka jäävät luotttavat mutta ne jotka lähtevät näyttävät kehityksen ja luottamuksen tason.

Olisiko aika toimia?