Perjantai 24.5.2019

Maahanmuutto: Nyt perataan Suomen kansainväliset sopimukset

Luotu: 
18.1.2019 14:22
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
|

Ulkoministeriö käy läpi Suomen kansainväliset sopimukset ja selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin, tiedottaa hallitus.

Hallitus kokoontui tänään perjantaina neuvotteluun koskien lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta.

Hallituspuolue siniset esitti tiistaina, että Suomen pitäisi voida tulkita uudelleen YK:n pakolaissopimusta törkeistä seksuaalirikoksista tuomittujen kohdalla. Puolueen mielestä tuomion saaneen pitäisi voida palauttaa myös sellaiseen maahan, jossa ei ole turvallista. LUE LISÄÄ: Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) tyrmäsi ehdotuksen tuoreeltaan ja totesi, ettei perustuslain muutoksia voi äkkiseltään tehdä. Häkkänen myös sanoi, että perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaan henkilöä ei voi palauttaa, jos häntä lähtömaassa uhkaa kuolemantuomio. LUE LISÄÄ: ”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle

Hallitus kertoi myös käyneensä läpi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta.

”Erityisesti Irakin kanssa palautuksia on tehostettava. Tässä Suomi kääntyy EU:n komission puoleen ja käy jatkossa myös neuvotteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa”, hallitus toteaa.

Sinisten puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho sanoo nyt tiedotteessa näin:

”Hallitus on tänään päättänyt käynnistää selvityksen kansainvälisten sopimusten uudelleenarvioinnista Suomen näkökulmasta ja käy EU-komission kanssa keskusteluja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamisesta. On tärkeä kysymys minkälaista tulkinnanvaraa eri sopimuksissa on. Kaikkein paras keino koko turvapaikkajärjestelmän ja sen lieveilmiöiden korjaamiseen on koko turvapaikkaprosessin siirtäminen EU:n ulkopuolelle. Suomella on unionin tulevana puheenjohtajana erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa tämän linjauksen toteutumiseen.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Eiköhän se lähtömaa ole ratkaisevin ongelma koko tässä härdellissä ?
Kaikki muu on jälkisammutusta, selittelyä ja hammasten kiristelyä.
Eikö koko turvapaikanhakijoiden vastaanotto voitaisi pistää jäihin toistaiseksi,
kun ei ole edellistäkään saatu selvyyttä moneen vuoteen, saatika palautettua ?

63/1999
Ulkoasiainministeriön ilmoitus Euroopan ihmisoikeussopimuksesta (Yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi) sellaisena kuin se on muutettuna yhdennellätoista pöytäkirjalla:

"5 artikla

Oikeus vapauteen ja turvallisuuteen

1. Jokaisella on oikeus vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Keneltäkään ei saa riistää hänen vapauttaan, paitsi seuraavissa tapauksissa ja lain määräämässä järjestyksessä:

a) henkilö vangitaan lain nojalla sen jälkeen, kun hänet on tuomittu toimivaltaisessa tuomioistuimessa;

b) henkilö pidätetään tai vangitaan lain nojalla, koska hän ei ole noudattanut tuomioistuimen laillista määräystä, tai jonkin lakimääräisen velvoitteen täyttämisen turvaamiseksi;

c) henkilö pidätetään tai hänen vapautensa riistetään lain nojalla hänen saattamisekseen toimivaltaisen oikeusviranomaisen tutkittavaksi, milloin on syytä epäillä hänen syyllistyneen rikokseen tai jos katsotaan välttämättömäksi estää häntä tekemästä rikosta tai pakenemasta teon jälkeen;

d) alaikäiseltä riistetään vapaus lain nojalla hänen kasvatuksensa valvomiseksi tai hänet pidätetään lain nojalla hänen saattamisekseen toimivaltaisen oikeusviranomaisen tutkittavaksi;

e) henkilöltä riistetään vapaus lain nojalla tartuntataudin leviämisen estämiseksi tai hänen heikon mielenterveytensä, alkoholisminsa, huumeidenkäyttönsä tai irtolaisuutensa vuoksi;

f) henkilö pidätetään tai häneltä riistetään vapaus lain nojalla, jotta estettäisiin hänen laiton maahantulonsa, tai jos on ryhdytty toimiin hänen karkottamisekseen tai luovuttamisekseen.

2. Vapaudenriiston kohteeksi joutuneelle on viipymättä ilmoitettava hänen ymmärtämällään kielellä vapaudenriiston perusteet ja häneen mahdollisesti kohdistetut syytteet.

3. Tämän artiklan 1 kappaleen c kohdan määräysten nojalla pidätetty tai vapaudenriiston kohteeksi joutunut on viipymättä tuotava tuomarin tai lain nojalla tuomiovaltaa käyttävän muun viranomaisen tutkittavaksi, ja hänellä on oikeus oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa tai oikeus tulla vapautetuksi oikeusjutun ollessa vireillä. Vapaaksi laskemisen ehdoksi voidaan asettaa takeet siitä, että asianomainen saapuu oikeudenkäyntiin.

4. Jokaisella, jolta on riistetty hänen vapautensa pidättämällä tai muuten, on oikeus vaatia tuomioistuimessa, että hänen vapaudenriistonsa laillisuus tutkitaan viipymättä ja että hänet vapautetaan, mikäli toimenpide ei ole laillinen.

5. Jokaisella, joka on pidätetty tai jonka vapaus on muuten riistetty tämän artiklan määräysten vastaisesti, on täytäntöönpanokelpoinen oikeus vahingonkorvaukseen."

---

1. Jokaisella on oikeus vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Keneltäkään ei saa riistää hänen vapauttaan, paitsi seuraavissa tapauksissa ja lain määräämässä järjestyksessä:

c) henkilö pidätetään tai hänen vapautensa riistetään lain nojalla hänen saattamisekseen toimivaltaisen oikeusviranomaisen tutkittavaksi, milloin on syytä epäillä hänen syyllistyneen rikokseen tai jos katsotaan välttämättömäksi estää häntä tekemästä rikosta tai pakenemasta teon jälkeen;

---

Siis artikla 5 kohdan 1 c-kohdan mukaan lapsia esimerkiksi netissä tai vaikkapa lasten harrastuksissa tai koulutiellä houkutellut niin kantasuomalainen kuin ulkomaalaistaustainen henkilö voitaisiin hänen netti- tai lähisuhteissa tapahtuneen käyttäytymisensä perusteella ottaa poliisiviranomaisten puhutteluun, vangita - tai jopa karkoittaa maasta, jos hänen laiton käytöksensä vielä toistuu.

Tällainen laki tulisi saattaa kiireellisenä voimaan. Tällainen henkilö voidaan myös palauttaa kaikkiin maihin, kun hän ei ole syyllistynyt siihen vakavimpaan eli lapsenraiskaukseen.

Risto Salonen

Ongelma ollut olemassa lähes neljä vuotta. Ei ulkoministeriöllä ole tullut mieleen sopimusten läpiläynti aiemmin? Eikö tällainen läpikäynti pitäisi olla jatkuvaa toimintaa, ja kai siellä ministeriössä jonkun pitäiso ne sopimukset hallita ilman läpikäyntiäkin. Ettei vaan ole sellainen ministeriö kuin on ministerikin.

Risto Nikander

Suomi, joka on muka maailman tasa-arvoisin ja paras maa monilla mittareilla mitattuna, on jatkuvasti ihmoisoikeusjärjestöjen hampaissa.
Esim. M.O.T issä kerrottiin suomalaisten pakkosteriloinneista, joita oli takavuosina satoja. Ruotsissa oli kymmenitätuhansia. Suomi oli järjestöjen hampaissa tästäkin syystä.

Mieleltään sairaita on politiikot, jotka aina ensiksi katsovat ettei Suomi vaan rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia. Muut rikkovat, Suomi ei. TYHMYYTTÄ, TYPERYYTTÄ, MORAALITTOMUUTTA, EPÄISÄNMAALLISUUTA, PIITTAAMATTOMUUTTA, SAAMATTOMUUTTA .

Tapio Pento

Miksei Suomi voi tehdä näiden sopimusten kanssa niin kuin se tekee monien muiden sopimusten kohdalla.
Suomi on EU:ssa sopinut tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta - - vaan yritäpäs tilata viiniä Saksasta niin näet miten Suomi ei noudata tekemäänsä sopimusta.
Suomi on sopinut useiden maiden kanssa, että eläketuloja verotetaan vain siinä maassa josta ne maksetaan - - mutta rikkoo sopimukset ja verottaa ulkomaisia eläketuloja.
Siis: kuka estää Suomea palauttamasta maassa laittomasti oleskelevia? Ei kukaan.

Timo Hietanen

Pohjois-Suomen islamilaisen alueen imaamilta Abdul Mannanilta ( Demareiden
varavaltuutettu ) voisi myös kysyä lisää näkökulmia näihin raiskaustapauksiin
liittyen. Myös Kokoomuksen, Vihreiden ja Vasemmistoliiton riveissä on lukuisia
eurooppalaisia arvoja tunnustavia jäseniä ? Yhdistyksiin voi vapaasti liittyä
Suomessa ja jäseneksi pääsee kuka tahansa ns. vaikuttamaan, politiikassakin.