Perjantai 24.5.2019

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Luotu: 
18.1.2019 16:09
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
|

Oppositiopuolue rkp:n varapuheenjohtaja, Kuntaliitossa työskentelevä Sandra Bergqvist vaatii Suomea ottamaan oppia Tanskan virheistä sote-uudistuksessa.

Tanskassa hallitus on kertonut lakkauttavansa itsehallintoalueet ja vahvistavansa kuntien roolia terveyspalveluissa. Suomessa asiasta kertoi Kuntalehti.

Bergqvist toteaa, että sote- ja maakuntauudistuksen suunnitteluvaiheessa moni delegaatio matkusti Tanskaan tutustumaan maan malliin, jossa maakunnilla on vastuu terveydenhuollosta – mutta nyt Tanska vaihtaa suuntaa.

Kuntalehti kertoo, että Tanska perusti viisi itsehallintoaluetta vuonna 2007 samassa yhteydessä, kun 13 lääniä lakkautettiin ja kuntien määrä väheni roimasti.

Jatkossa puolestaan olisi viisi alueellista organisaatiota, jotka vastaisivat sairaaloiden toiminnasta, ja nykyisten itsehallintoalueiden tehtäviä jaettaisiin 21 muodostettavalle paikalliselle hoitoalueelle. Kuhunkin näistä alueista kuuluisi 4–5 kuntaa.

”Tämä muistuttaa paljon suomalaista mallia, jossa meillä on viisi erityisvastuualuetta, joissa yliopistosairaalat ovat pohjana. Tämän lisäksi meillä on 20 sairaanhoitoaluetta jotka ovat kuntien yhteisiä”, Sandra Bergqvist huomauttaa tiedotteessaan.

LUE MYÖS: Professori Lavapuro listaa 3 isoa sote-ongelmaa – ”Demokratian kannalta aivan ytimessä”

Tanskan hallitus perustelee uudistusta muun muassa sillä, että terveydenhuolto halutaan tuoda lyhyemmän välimatkan päähän asiakkaasta. Hallituksen mukaan nykyään liian moni tanskalainen käy sairaalassa hoidattamassa yksinkertaisiakin vaivoja, mikä on välimatkojen takia hankalaa asiakkaalle ja kuormittaa sairaaloita. Tähän hallitus haluaa muutoksen.

”Valitettavasti Suomen hallitus on mennyt samaan ansaan. Ollaan luopumassa toimivista alueellisista yksiköistä ja halutaan luoda uutta hallintotasoa. Tämä pidentää potilaiden matkoja ja tuottaa isoja hallinnollisia kustannuksia”, Sandra Berqvist sanoo tiedotteessa.

LUE MYÖS:

Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

HUSin ylilääkäri ja professori: ”Sote-valmistelun lähtökohdissa valuvika, jota ei millään pystytä korjaamaan”

Oppositio: Sote-uudistuksesta otettiin koko ydin pois

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jone Tuominen

Suomessa on 253 sairaalaa myytävänä. Jos välistä saa vaikka miljoonan per sairaala "konsulttipalkkiota" (Suomessahan ei ole korruptiota) niin siitä tekee kivan tilin heti.

Jatkossa sitten yksityistetyistä, ulkomaille myydyistä sairaaloista saa osinkoja, poliitikothan ovat kilvan ostaneet terveysalan osakkeita koska tietävät kenelle ovat myymässä.

Arto Lähteelä

Suomessa olisi palattava konsensus politiikkaan.
Hyvinvointivaltion edellytys on julkisten palveluiden toimivuus ilman puliveivausta.
Kunnallinen terveydenhoito ostaisi maksusitoumuksilla yksityisiltä.
Emme tarvitse uutta maakuntahimmeliä. Kehitetään nykyistä kunnallista demokratiaa.
Näin myös hallitsemme paremmoin tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan.
Sipilän hallitus ehtisi vielä kääntää linjan.
Kansa kiittäisi varmalla vaalivoitolla ensi keväänä.
Suomi menestyy vain vakaudella.
Ohjataan soteen ja maakunta-uudistukseen ajatellut rahat ,koulutukseen ja tuotekehittelyyn.
Palautetaan Suomi Pohjolan Japanin maineeseen.
Kesällä johtava puheenjohtaja maa Suomi nostaa koko Euroopan Unionin kukoistukseen.
Haloo Sipilän hallituksen ministerit.......

Pertti Rinne

Toimittajan kannattaisi katsoa karttaa ja laskea montako tanskaa Suomen mahtuu. Meillä pn edelleen yli 300 kuntaa, joista melkein kolmesataa ei ole pystynyt takaamaan lakisääteisten terveyspalvelujensa kohtuullista saatavuutta.

Eihän meillä ole mitään mahdollisuutta mihinkään kuntapohjaiseen ratkaisuun, kun sdp kaatoi edellishallituksessa Henna Vrkkusen kuntarakenneuudistuksen eikä sen jälkeen löydetty - ei edes parlamentaarisissa työryhmissä - sellaista ratkaisua, joissa terveyspalveluihin olisi saatu järjestämisvastuun siirto loukkaamatta kuntien perustuslaillista autonomiaa, muuta kuin siten, että tuon organisaation valtuusto valitaan vaaleilla.

Kuka tällaisia uutisia kirjoittaa?

Kalevi Salonen

Kannattaisi ajatella asioita toiminnalliselta kannalta. Valtion rahoitusvastuu on itsestään selvä, mutta toiminnan painopisteen pitää olla niin lähellä kansalaista kuin mahdollista. Hallituksen malli vie juuri väärään suuntaan niin kansalaisten kuin kansantaloudenkin kannalta. Tulevaisuus on nähtävissä hajauttamisessa - ei keskittämisessä.

Seppo Simonen

Uusi sote ja maakuntamalli kipittelee maaliin monien tyrmistykseksi.
Olisi aivan järjetöntä jos 12 vuoden jälkeen tämä epäonnistui. Enkä oikein jaksa uskoa että että se kaadetaan isoon salin äänestyksessä.
Sekin on selvää että sote/maakuntalain päivitystä joudutaan tekemään monasti mutta se kuuluu asiaan.
Vielä kun Almamediakin löytää viisastenkiven sotesta voi heidänkin toimittajat lykätä hymyä kansalle.

Jari-Jukka Annala

Paljon terveydenhuollon palveluita käyttävänä minua pelottaa ihan helevetisti se, että tuo sätös saatettaisiin maaliin. Minulle tulee kuolema, jos niitä valuvikoja joudutaan päivittämään jälkikäteen. Arvannet, että ei kyseinen uudistus juurikaan kiinnosta.

Seppo Simonen

Juuri näin Kaarlo meilä on nyt hyvempi sote ja maakuntamalli tulossa. Nyt ei pidä sortua enää pikkusieluisuuteen vaan on luotettava että tämä on nyt parasta ja polittisesti harkitun edustuksellisen demokratian tulosta.
Valiokunnissa sote ja maakuntamallia käsitelty eduskunnan parlamentaalisin voimin.

Kalevi Salonen

Kunpa otettaisiinkin muiden pohjoismaiden kokemukset huomioon, mutta ei oteta. Ruotsin valinnanvapaus oli pettymys ja lisäsi myös rajusti kustannuksia, Tanska luopuu "maakunnista" ja tilaaja-tuottaja- eli järjestäjä-tuottaja-malli on todettu toimimattomaksi. Mitä eväitä hallituksen sotelle jää vielä jäljelle? Terveydenhuolto heikkenee ja kulut kasvavat, mutta Kepu saa maakuntansa ja Kokoomus yksityistämisen?

Arto Lähteelä

Suomessa korruptio on hallinnon sisään rakentunut.
Siten sitä ei ole virallisesti.
Sote-maakunta uudistus lisää korruptiota.
Hyvinvointi heikkenee ja Suonen turvallisuustilanne taantuu.
Epävakaus lisääntyy, joka lisää ulkovaltojen halua puuttua Suomen asioihin

Atso Eerikäinen

Miten se voi olla niin kauhean vaikeata antaa terveyspalvelut niitä tarvitseville vain 6 miljoonan ihmisen maassa? Miten se onnistuu hyvin 125 miljoonan ihmisen Japanissa, joka on pinta-alaltaan Suomen kokoinen, mutta 60 % siitä on asumatonta vuoristoa. Suomi vastaa asukasmäärältää yhtä japanilaista metropolia, Osakaa.

Asun Tokion metropolissa, jossa on 35 miljoonaa asukasta, suurin osa eläkeikäisiä vanhuksia. Yleisiä terveyspalveluja tarvitsevat vain vanhukset ja lapset. Klinikoilla ei näy työikäisiä. Heille on työnantajan tarjoamat työterveyspalvelut (siis kussakin suuressa firmassa omansa). Minulla on matkaa puolikilometriä klinikalle, jossa on sama lääkäri ollut terveyttäni hoitamassa jo 20 vuotta, Hammaslääkäriin 200 metriä. Koskaan ei tarvitse jonottaa. Nimittäin 200.000 asukkaan kaupungissa (jollaisia Tokiossa on noin 250) on paljon yksityisiä klinikoita ja vain yksi kunnallinen sairaala (täysin varustettu kaikenlaisiin tapauksiin). Sairaalassa hoidetaan vain kriittisimmät toimenpiteet, kuten leikkaukset. Ei sieltä lääkereseptejä haeta. Suuria "yhden asian" keskussairaaloita on lukuisia Tokiossa, kuten lasten sairaalat, syöpäsairaalat jne.

Hokkaidon saarella on yksi suuri keskussairaala, joka hoitaa koko Hokkaidon. Saarella on pieniä klinikoita, joissa on pari sairaanhoitajaa ja laborantti. Yhteys keskussairaalaan tapahtuu internetissä. Erikoislääkäri tutkii potilaan videoitse. Ei tarvitse mennä satoja kilometreja hoitoa hakemaan. Lääkket saa klinikasta. Jatkotoimet hoidetaan sairaalassa, jos tarvitaan. ---Omasta kokemuksesta tämän kirjoitin.

Atso Eerikäinen

Jäi sanomatta, että sekä julkinen että yksityinen toimija ovat samalla viivalla eli hinnat ovat täsmälleen samat. Terveysvakutuus, jota jokainen maksaa bruttotulojensa mukaan enemmän tai vähemmän, korvaa 70-80 % kaikesta terveyspalvelusta. Omavastuu on siis 20-30 %, mutta esim. yksinhuoltajat saavat lastensa hoidot ilmaiseksi.