Perjantai 24.5.2019

Professori Scheininiltä tymäkät terveiset hallitukselle palauttamiskiellosta: ”Siinä se selvitys”

Luotu: 
18.1.2019 17:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallitus kertoi tänään, että ulkoministeriö perkaa Suomen kansainväliset sopimukset ja ”selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin”. Kuvassa pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri SAmpo Terho.
|

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin antaa hallitukselle yhden tviitin selvityksen Suomen kansainvälisistä sopimuksista.

Hallitus kertoi tänään, että ulkoministeriö perkaa Suomen kansainväliset sopimukset ja ”selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin”. LUE LISÄÄ: Maahanmuutto: Nyt perataan Suomen kansainväliset sopimukset

Hallituspuolue siniset esitti tiistaina, että Suomen pitäisi voida tulkita uudelleen YK:n pakolaissopimusta törkeistä seksuaalirikoksista tuomittujen kohdalla. Puolueen mielestä tuomion saaneen pitäisi voida palauttaa myös sellaiseen maahan, jossa ei ole turvallista. LUE LISÄÄ: Sauli Niinistön ”jäätävät sanat” nousivat nyt esiin – Siniset valmis puuttumaan pakolaissopimukseen

Scheinin toteaa ensinnäkin, että YK:n pakolaissopimuksen voi irtisanoa 12 kuukauden varoitusajalla.

Tämä on kuitenkin yhtä tyhjän kanssa palautuksia ajatellen, sillä kahdessa muussa sopimuksessa palautuskiellot menevät vielä pidemmälle kuin YK:n pakolaissopimuksessa – ja niistä eroaminen todella on sitten ongelmallista. Nämä kaksi kansainvälistä sopimusta ovat niin sanottu KP-sopimus eli Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus sekä EIS eli Euroopan ihmisoikeussopimus.

Scheininin mukaan KP-sopimusta ei voi irtisanoa. EIS:stä sekä EU:n perusoikeuskirjasta eroon pääseminen edellyttää eroa EU:sta.

”Pakolaissopimuksen voi irtisanoa 12kk varoitusajalla, mutta sillä ei saavuta mitään kun KP-sopimusta ei voi irtisanoa ja EIS:stä ja EU:n perusoikeuskirjasta pääsee eroon vain eroamalla EU:sta. Noiden palauttamiskiellot menevät pitemmälle kuin pakolaissopimuksen. Siinä se selvitys”, Scheinin tiivistää Twitterissä.

Scheininin ”selvityksen” on jakanut Twitterissä myös muun muassa Elina Pirjatanniemi, joka on kansainvälisen oikeuden ja valtionsääntöoikeuden professori Åbo Akademissa sekä Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja.

Scheinin kertoi aiemmin näkemyksensä myös Helsingin Sanomille. Hän toteaa lehdelle seuraavan kysymyksen olevan, onko Suomi ylitulkinnut sopimuksia, ja vastaa itse, että ei ole.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Mynttinen

Onkohan professorin tulkinta kansainvälisten sopimusten päättämisestä nyt varmasti ihan vedenpitävä vai onko kyseessä henkilökohtainen mielipide? Ymmärtääkseni lähtökohtaisesti mikään sopimus ei voi olla "tappiin asti" päättymätön "pakkosopimus", sopimuksen tyypistä, asiasisällöstä ja ehdoista riippumatta. Jos sopimus käy kohtuuttomaksi toiselle osapuolelle se on irtisanottavissa.

Kaippa nyt samaa pätee myös kansainvälisiin sopimuksiin, olipa ne vaikka ihmisoikeussopimuksia tai ei. Sopimuksen päättymisen sijaan, lievempänä vaihtoehtona on sopimuksen muuttaminen. Ymmärtääkseni myös valtion ulkoinen suvereniteetti pätee edelleen, eli valtio voi täysin itsenäisesti päättää mihin kansainvälisiin sopimuksiin se sitoutuu ja voi myös luopua sitoumuksistaan juuri silloin kun itse haluaa ja sellaisella irtisanomisajalla kuin haluaa, niiden tyypistä, asiasisällöstä ja ehdoista riippumatta.

Jarkko Mynttinen

Siinäpä se, minä kun olen tuota kansainvälistä oikeutta jonkin verran lueskellut, ja todistuksen arvosanoineen siitä jopa saanut. Siksi heitinkin haasteen, että olisko jollain viisaammalla asiasta parempaa tietoa, mihin tällaiset professorin "arvailut ja tulkinnat" perustuvat kun en itse niitä ymmärrä?

Pasi Karlsson

Tän hallituksen hommat on ihan "jack in the box" menttaalia.

Soinikin toimii on yhtä typerää, kun spåran takaosassa Soinilla tulee sköntsat bögaan, Soini juoksee etuosaan kurat housuissa ja luulee ettei kukaan huomaa karmivaa hiilarien tuottamaa skeidan lemua.

Risto Nikander

Nämä Scheinit ja vastaavat ovat täysin elämästä vieraantuneita yksilöitä kutan kaiken maailman ihmisoikeusjärjestöjen ja tasa-arvovaltuutetut yms. Tasa-arvo Suomessa merklitsee sitä, että "pakolaisiin", jotka ovat nuoria miehiä, usein potentiaalisia terroristeja, rikollisia, makean ja helpon elämän hakijaoita, toteutetaan "oikeusvaltio" periaatetta, pakolaissopimuksia, ja heille jaetaan etuja, joita ei suomalasille sallita. Puhumattakaan rajattomista sopeuttamisjärjestelyistä, ylimääräsistä turva, vankila, oikeuskäsittelyistä ym. y.m.
Näiden nuorten miesten pakolaisstatukset ja tasa-arvot ovat tärkeämpiä kuin suomalasiten lasten. Näin Mykkänen totesi. Uskoo Scheineja kun oma järki ei riitä.

Raimo Tulkki

Koko hässäkän saa kaataa tämän kokomustan eliitti porukan niskaan kööliin pöljä etunenässä
Nyt huutaa kurkkusuorana ei voitu tehdä niin ??????
No siitähän saa muijakin osansa kun firman kaa avustaa näitä pakolaisia ja rahastaa valtiota eli meitä veronmaksajia.

Timo Virtanen

Eikös tämä professori ollut SKP:n keskuskomitean jäsenkin aikoinaan ? Silloin hänen veljespuolueensa sulki toisinajattelijat mielisairaaloihim ja vankiloihom. En nyt suuremmin luottaisi häneen missään asiassa. Hesarin nykylinja ihmetyttää ?

Markus Vuorivirta

Professori unohti, että Ruotsit, Tanskat, Italia, Kreikka, Espanja, Saksa, Unkarikin yms on allekirjoittaneet ihan samat sopimukset ja kuuluu ihan samaan EU:n ja silti näiltä onnistui rajojen kiinnilaitto. Eiköhän Suomellakin ole mahdollisuus samaan tarvittaessa... vai onko Suomi taas se ainoa maa mitä sopimukset koskee mutta muita maita samat sopimukset ei koske? Suomi voi ihan hyvin vedota siihen, että niinhän ne muutkin teki ja nyt tehdään me!

Taisto Pihlajamaa

Ainahan näitä pykälien ihannoijia riittää. Unkari tässä vitjassa tuli jo mainittua. Voidaan lisätä vielä nämä Välimeren rantavaltiot näiden raha-asioittensa kanssa, kun EU:sta puhutaan. Onko Suomi se viimeisin kirkasotsainen mallioppilas ja jos on, niin mitä siit sitt.

En tietenkään mitään mistään ohjeeksi anna, kun ei ole sitä auktoriteettiakaan. Muistutan vain mieleen vaikka venäläisen totuuden: Proobuska proobuska, praktika praktika.

Hannele Korpela

Euroopan ihmisoikeussopimus, 5 artikla
Oikeus vapauteen ja turvallisuuteen
1. Jokaisella on oikeus vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Keneltäkään ei saa riistää hänen vapauttaan, paitsi seuraavissa tapauksissa ja lain määräämässä järjestyksessä:

a) henkilö vangitaan lain nojalla sen jälkeen, kun hänet on tuomittu toimivaltaisessa tuomioistuimessa;

b) henkilö pidätetään tai vangitaan lain nojalla, koska hän ei ole noudattanut tuomioistuimen laillista määräystä, tai jonkin lakimääräisen velvoitteen täyttämisen turvaamiseksi;

c) henkilö pidätetään tai hänen vapautensa riistetään lain nojalla hänen saattamisekseen toimivaltaisen oikeusviranomaisen tutkittavaksi, milloin on syytä epäillä hänen syyllistyneen rikokseen tai jos katsotaan välttämättömäksi estää häntä tekemästä rikosta tai pakenemasta teon jälkeen;

d) alaikäiseltä riistetään vapaus lain nojalla hänen kasvatuksensa valvomiseksi tai hänet pidätetään lain nojalla hänen saattamisekseen toimivaltaisen oikeusviranomaisen tutkittavaksi;

e) henkilöltä riistetään vapaus lain nojalla tartuntataudin leviämisen estämiseksi tai hänen heikon mielenterveytensä, alkoholisminsa, huumeidenkäyttönsä tai irtolaisuutensa vuoksi;

f) henkilö pidätetään tai häneltä riistetään vapaus lain nojalla, jotta estettäisiin hänen laiton maahantulonsa, tai jos on ryhdytty toimiin hänen karkottamisekseen tai luovuttamisekseen.

2. Vapaudenriiston kohteeksi joutuneelle on viipymättä ilmoitettava hänen ymmärtämällään kielellä vapaudenriiston perusteet ja häneen mahdollisesti kohdistetut syytteet.

3. Tämän artiklan 1 kappaleen c kohdan määräysten nojalla pidätetty tai vapaudenriiston kohteeksi joutunut on viipymättä tuotava tuomarin tai lain nojalla tuomiovaltaa käyttävän muun viranomaisen tutkittavaksi, ja hänellä on oikeus oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa tai oikeus tulla vapautetuksi oikeusjutun ollessa vireillä. Vapaaksi laskemisen ehdoksi voidaan asettaa takeet siitä, että asianomainen saapuu oikeudenkäyntiin.

4. Jokaisella, jolta on riistetty hänen vapautensa pidättämällä tai muuten, on oikeus vaatia tuomioistuimessa, että hänen vapaudenriistonsa laillisuus tutkitaan viipymättä ja että hänet vapautetaan, mikäli toimenpide ei ole laillinen.

5. Jokaisella, joka on pidätetty tai jonka vapaus on muuten riistetty tämän artiklan määräysten vastaisesti, on täytäntöönpanokelpoinen oikeus vahingonkorvaukseen.

Kiinnittäisin huomiota tuohon kohtaan 1 f ja 2

YKn pakolaissopimuksest kiinnittäisin huomion 2 artikla
Yleisvelvoitukset
Jokaisella pakolaisella on oleskelumaataan kohtaan velvollisuuksia, jotka vaativat erityisesti, että hän noudattaa sen lakeja ja määräyksiä ja alistuu toimenpiteisiin, joihin on ryhdytty yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi.
sekä, 33 artikla
Karkoituksen ja palauttamisen kieltäminen
1) Sopimusvaltio ei tavalla tai toisella saa karkoittaa tai palauttaa pakolaista sellaisten alueiden rajoille, jossa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan rodun, uskonnon, kansalaisuuden ja tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

2) Ensimmäisessä kohdassa olevan määräykseen ei kuitenkaan voi vedota pakolainen, johon nähden on perusteltua aihetta olettaa, että hän on vaaraksi oleskelumaansa turvallisuudelle tai joka on lainvoiman saaneella tuomiolla tuomittu erityisen törkeästä rikoksesta ja on yhteiskunnalle vaarallinen sanotussa maassa.

Että mielestäni ihmisoikeus juristi professori Scheinin tulkitsee asiantuntijaksi aika puusilmäisesti näitä. Joten, kyllä keinoja on, nyt pitäisi vain löytyä tahtotila. Scheininillä sitä ei näemmä ole.

Timo Hietanen

Pohjois-Suomen islamilaisen piirin imaamilta Abdul Mannanilta, Demareiden
varavaltuutettu, voisi kysyä lisää neuvoja nyt tähän akuuttiin. Kokoomuksella,
Demareilla, Vihreillä ja Vasemmistoliitolla on useita muslimijäseniä poliittisina
toimijoina - kysykää heiltä lisää toimintaohjeita.

Toni Tamminen

Pienen enemmistön suuri virhe, jonka jälkeen Suomen itsenäisyys oli menetetty for ever, I rest my case. RIP Independent Finland.

Suomen EU-kansanäänestys oli 16. lokakuuta 1994 Suomessa järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan unioniin. Enemmistö (56,9 %) äänestykseen osallistuneista kannatti liittymistä ja eduskunta noudatti tulosta. Suomen EU-jäsenyys astui voimaan 1. tammikuuta 1995.[

Pirjo Hokkanen

No juuri tuossa yhdessä keskusteluketjussa eräs juristi totesi että turvapaikkahakemuksia ei olisi tarvinnut ottaa käsittelyyn. Rajalla pikainen selvitys siitä mihin maahan EU:ssa on ENSIN tultu ja sitten palautus sinne. Tosin näitä 30 000 nuorta miestä ei varmaan olisi voinut jättää taivasalle ja oltaisiin tarvittu jonkinlaista kattoa pään päälle. Mutta oltaisiin säästytty miljardikustannuksista koska 2 viikkoa Suomessa ylöspitoa suhteessa monen vuoden oleskeluun. Kustannuksissa on tietty eroa sen tyhmempikin tajuaa...

Jaakko Karki

Scheinin kommentit voi panna omaan arvoonsa, tietäen hänen taustansa, ”arvonsa” ja poliittiset tavoitteet.
Jos ainoa tapa päästä eroon tietyistä sopimuksista on erota EUsta, sitten pitää tehdä niin.
Nyt on toiminnan aika, kantasuomalaisten etujen mukaan. Jos tietyt kansanedustajat eivät edusta kansaa, vaan tuputtavat omia ”arvojaan”, meidän tulee panna heidät vaihtoon mitä pikimmiten.

Reko Kauranen

Eihän kyse ole joka kerta pakolaisista vaan laittomista maahantunkeutujista. Heidät pitää palauttaa siihen Eu_maahan josta ne tulivat. Professori Scheinin on vasemmistolainen rajattoman maahanmuuton ja genderideologian lanseeraaja oikeuden varjolla.

Jouni Suninen

Outo tosiaan on tällainen demlajuristin tulkinta, jonka mukaan meidän on annettava ulkomaalaistaustaisten (käytännössä muslimien) raiskata naisiamme ja lapsiamme koska jokin "sopimus" ei anna lupaa tehokkaisiin vastatoimiin. Taatusti voidaan irtaantua sellaisesta sopimuksesta, olemmehan vielä muodollisesti itsenäinen valtio.

Juhani Iivari

Mitenköhän prof. Scheinin mainitsemat kansainväliset sopimukset suhtautuvat hypoteettiseen, mutta täysi ajateltavissa olevaan, tilanteeseen, jossa Venäjän kautta - mahdollisesti Venäjän mobilisoimana ja avustuksella - Suomen rajalle tulee muutamassa kuukaudessa 500.000 - 1.000.000 turvapaikan hakijaa? Jos kaikki täytyy ottaa vastaan, siinä saataisiin Suomi nopeasti polvilleen.