Perjantai 24.5.2019

Ihmisoikeusjärjestöjen ulostulo: ”Tarvittiin rasistissävytteinen spektaakkeli – Vaatimukset raiskaustuomioiden koventamisesta ja uhrin suojaamisesta kaikuneet kuuroille korville vuosikymmeniä”

Luotu: 
18.1.2019 18:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeusministeri Häkkänen saa järjestöiltä kiitosta siitä, että on käynnistämässä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen.
|

19 ihmisoikeusjärjestön ja -verkoston kannanotossa kritisoidaan julkista keskustelua, joka leimahti Oulun lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyiden seurauksena.

Kannanotossa ovat mukana muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa ajava Seta, Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura Etmu sekä Monika-Naiset liitto, joka tarjoaa erityispalveluita väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille ja -lapsille. Katso koko lista mukana olevista tahoista jutun lopusta.

Kannanotossa huomautetaan, että seksuaalirikosilmiöt ovat rakenteellinen osa yhteiskuntaamme.

”Tämänhetkisen keskustelun pinnallisuus ja sen muukalaisvihamielinen pohjavire eivät jää epäselväksi kenellekään, joka on kuluneina vuosina tai vuosikymmeninä pohtinut sitä, miksi seksuaaliseen väkivaltaan ei tässä yhteiskunnassa suhtauduta vakavasti. On oireellista, että jo pitkään vaaditun seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisen käynnistämiseksi tarvittiin rasistissävytteinen spektaakkeli, jossa hyväksikäyttäjäksi on nimetty ja mielletty ulkopuolinen”, kannanotossa sanotaan.

Siinä myös ihmetellään, miksei hyväksikäyttöä vastaan otettu kantaa Me too -ilmiön yhteydessä.

”Vaatimukset raiskaustuomioiden koventamisesta, tuki- ja turvapalvelujen lisäämisestä ja lainsäädännön muuttamisesta uhria suojaavaksi ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville vuosikymmeniä”, järjestöt kritisoivat.

Kannanotossa nostetaan esiin myös se, että uhrilla ei edelleenkään ole ääntä keskustelussa. Kritiikkiä saavat osakseen poliitikot, joita kannanotossa syytetään kollektiivisen hysterian lietsomisesta, sekä media, joka kannanotossa mukana olevien mielestä on selvittänyt sensaatiohakuisesti yksipuolisia uutisia.

”Hyväksikäytetyillä ja haavoittuvassa asemassa olevilla ei edelleenkään ole ääntä tässä keskustelussa. Heidän puolestaan puhuvat nyt poliittisia irtopisteitä hakevat tahot, joita sukupuolten tasa-arvon edistäminen, seksuaalinen väkivalta ja sitä ylläpitävien rakenteiden purkaminen ei muissa yhteyksissä kiinnosta”, kannanotossa sanotaan.

Hyvänä järjestöt pitävät sitä, että oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on käynnistämässä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen, johon tulee mukaan myös niin sanottu suostumusperiaate. LUE LISÄÄ: Nyt repesi riemu: ”Suostumus2018 etenee – raiskauksen määritelmä muuttumassa”

Kannanotossa mukana olevat järjestöt:

Anti-Racism Media Activist Alliance (ARMA)

ARF (Anti-Racist Forum)

Critical Race Studies Network Finland

Fem-R (Feministinen ja antirasistinen kansalaisjärjestö)

ETMU ry (Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura) Heseta ry

Kotimajoitusverkosto Miehet ry Monika-Naiset liitto ry

Rasisminvastainen tutkijaverkosto Raster SahWira Africa international ry

Seta ry

Siitä viis - tutkijakollektiivi

Sopu ja Bahar -työ / Loisto setlementti ry Sukupuolentutkimuksen seura Suostumus2018

Tutu ry (turvapaikanhakijoiden tuki ry) Vapaa Liikkuvuus verkosto

We see you ry

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Suurtyöttömyyden maahan hankitaan maahanmuutolla lisää työttömiä ja raiskauksia.
Valtapuolueiden johtavien poliitikkojen pitäisi pikimmiten mennä lääkärin tarkastukseen, miksi he toimivat itsetuhoisesti ja vahingoittavat Suomea?
Onko heillä jokin masokistinen joukkopsykoosi?

Vesa Kokko

Raiskaus on raskas rikos, rikos jonka yhteydessä ei voida käyttää termiä lievä. Yllä olevassa kannanotossa viitataan poliittisten irtopisteiden keräämiseen. Kuitenkin asian tultua julki kaikki puolueet ja kansalaisryhmät, mukaanlukien perussuomalaiset olivat ihan hiljaa kolme päivää ja sen jälkeen alkoi tulla varovaisia kannaottoja. Mielestäni kyseiset järjestöt ratsastavat liian vakavalla aiheella. Lapsen ja aikuisen välisessä kanssakäymisessä seksi on tabu kaikissa yhteiskunnissa. Aikuisten välillä, kyseessä on äärimmäinen väkivalta ja voimankäyttö.

Janne Rantala

Ei helvetti.Perussuomalaiset ovat ajaneet jo vuosia sitä että tuomiot olisivat kovia ja mikä vielä parempaa että tälläistä ei edes tapahtuisi tarkemmalla maahanmuutto politiikalla mutta ei kelvannut hölmöille.Totuus on että hölmöjä ei voi suojella jos ne itse laittavat tehtävän mahdottomaksi äänestämällä rajat auki pölvästejä.Pitää sen verran myöntää että ylen ja hesarin aivopesulla on varmaan osuutta asiaan että itsesuojelu kuoli suomalaisten mielistä.Nämä asiat ratkaistaan aina vaaleissa ja on aika lopettaa uskomasta politikkoja joilla on taloudellisia etuja tässä bisneksessä(kokoomus,demarit,vihreät,keskusta,rkp)

Tapio Tuomisto

Janne Rantanen..Suomi on vuosikausia ollut Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Lähisuhdeväkivalta kuuluu maan tapaan ja on aina kuulunut. Jos Suomessa ei olisi yhtään maahanmuuttajaa, niin persut ei korvaansa lotkauttaisi koko asialle..persut on yhdenasian liike, eikä se raiskauksien uhreista mitään välitä..rajat kiinni- raivo on puolueen ainoa agenda ja Oulun tapahtumat tuli puolueelle erittäin sopivaan aikaan, uhrien puolesta ei puolue ole sanonut sanaakaan.

Vesa Kiljunen

On mielenkiintoista lueskellä,miten persut möyrii ihosi alla iloisesti!
Mutta valaiseppa hiukan tietämätöntä ja kerro,mitkä puolueet ovat tosissaan kitkeneet
pois tätä maan tapaa ja miksi se ei ole poistunut? Varsinkin itä-suomen suunnalta viime
vuosina näitä naurettavia tuomioita ovat jaelleet vissiin jonkun muiden puolueiden tuomarit/lautamiehet kun persujen.
Itse en ole persu enkä minkään muunkaan puolueen kannattaja,mutta on huvittavaa seurata teidän toisten yläpuolella olevien meuhkaamista suu vaahdossa kaiken maailman demoneista!!

Vesa Kiljunen
Vastaus kommenttiin #16

Jos kommenttisi oli minulle tarkoitettu,niin tarkoitin demoneilla lähinnä näitten
demareiden demonisoivaa "heil hynkkel" meininkiä.
Ja minulla ei ole mitään halua/tahtoa tuoda näitä ylimääräisiä ongelmia suomeen.

Mikko Kangasoja

"Suomi on vuosikausia ollut Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille."

Pohjoismaat ovat naisille väkivaltaisimpia (Euroopassa), ainakin tutkimuksissa. Tiedepiireissä sitä kutsutaan nimellä "Nordic paradox". Yksi arvelu on, että täällä naiset kertovat herkemmin väkivallasta. Jotain hämärää ristiriitaa on, koska naisia kuitenkin surmataan verrattain vähän.

https://www.elsevier.com/connect/nordic-paradox-highest-rate-of-intimate...

Persuista: niin monella on mielipide persuista ja niin harvoilla se on totta.

Nita Hillner

Kyllä noiden miesten tekoset osoittavat että halveksivat naissukupuolta, ei sitä voi kieltää kukaan järki-ihminen. En ymmärrä ihmisten pahuutta. Mistä ihmeestä näiden naisviha sikiää? Onko ihan pikku pojasta asti opetettu että nainen on arvoton? Mutta tämänkin jälkeen kysyn miksi? Miksi sellaista halutaan opettaa? Ei taida olla vain Venäjä, joka haluaa aiheuttaa sekasortoa maailmaan, tahoja on useampia ja ihmiskunta saa mitä tilaa.

Mikko Kangasoja

Julkilausumassa valheita. Uhrit sai äänensä kuuluviin ja suurelle mielenkiinnolla luin ymmärtääkseni paremmin. Artikkeli todellakin onnistui valistamaan minua asiassa ja uskon sen toteutuneen muidenkin kohdalla. Joten uhrinäkökulma on tullut esiin ja saavuttanut jo nyt paljon.

Mitä lausuman tarkoituksella hämärrettyyn persuviittaukseen tulee, toistan vasta sanomaani persuista: heistä on niin paljon mielipiteitä mutta niin vähän niistä on totta.

Jukka Mattsson

Häkkäselle uhri tietää tuloja. Kun rikoksen uhri tarvitsee asianajajaa, luulet että hänen tehtävänsä on auttaa uhria, mutta todellisuudessa asianajaja vie nykyisellä oikeusjärjestelmämme säännöillä uhrilta loputkin rahat.

Rikoksen uhrit tuntevat tämän totuuden liiankin hyvin.

Timo Hietanen

Pohjosi-Suomen islamilaisen piirin imaami, Demareiden varavaltuutettu
Abdul Mannan voisi antaa myös omia arvioitaa tämän asian tiimoilta.
Myös Kokoomuksen, Vasemmistoliiton ja Vihreiden puolueista löytyy
useita muslimeja, joilla voi olla lisää näkökulmia näihin raiskaustapauksiin.

Raimo Tulkki

Kun kuuntelee noiden ns. viisaiden ukkelien puheita niin pakaa naurattamaan
Se on näköjään noidenkin kuten kaikkien aina ja alati vedota siihen että on joku laki tai asetus sitä vastaan että ei voida tehdä mittään. Esimerkkinä Orpon ns. puolustus puhe 2015 tapahtumista. Laki kuulemma esti laittamasta tullimiehiä ja rajavartioita asemille.
No se onkin kööliin pöljä.