Perjantai 24.5.2019

Harvinainen kuunpimennys näkyy ainakin osassa Suomea: ”Mahdollisuus superverisusikuun näkemiseen on olemassa”

Luotu: 
20.1.2019 12:03
  • Kuva: Ursa / Veikko Mäkelä
    Kuva
    Kuvassa kuunpimennyksen kulku taivaalla. Kuvaan merkityt täys- ja puolivarjon alue eivät näy taivaalla.
|

Maanantai-aamun täydellinen kuunpimennys on Forecan mukaan mahdollista nähdä kokonaan Pohjois-Suomessa. Eteläisessä ja itäisessä Suomessa ehditään nähdä pimennyksen syvin vaihe ennen kuin Kuu laskee.

Kuunpimennys alkaa puolivarjopimennyksenä kello 4.36. Täydellinen vaihe kestää reilun tunnin, kello 6.41-7.43. 

Yhdysvalloissa tammikuun täysikuuta kutsutaan susikuuksi, joten tätä kuunpimennystä kutsutaan maailmalla laajasti ”superverisusikuuksi”.

”Täydellinen kuunpimennys näkyy Suomen länsitaivaalla maanantaiaamuna – pilvisyys on vaihtelevaa, joten mahdollisuus superverisusikuun näkemiseen on olemassa”, Forecan meteorologit tviittaavat.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että nyt nähtävän pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia. 

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikana, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan nähdä pimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden. Kuu kulkee yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta. 

Ursan mukaan erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–4 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki näistä eivät näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys voidaan nähdä Suomessa 2025. Edellinen koko maassa näkyvä täydellinen pimennys tapahtui elokuussa 2018.

 

 

 

 

Jaa artikkeli: