Sunnuntai 19.5.2019

Näkökulma: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten

Luotu: 
21.1.2019 14:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituspuolue Sinisten eduskuntaryhmästä Hjallis Harkimon Liike Nytin riveihin siirtyvä kansanedustaja Maria Lohela aikoo äänestää hallituksen sote-uudistusta vastaan.
|

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tärkeimmäksi nimetty hanke, sote-uudistus, horjahti entistä pahemmin, kun hallituspuolue sinisistä Liike Nytin eduskuntaryhmään loikannut Maria Lohela siirtyi uudistuksen vastustajien puolelle.

Lohela vaihtoi eduskuntaryhmää Harry Hjallis Harkimon otettua häneen yhteyttä. Siirtymä oli siis vahvasti Harkimon rakentama yllätys.

Tuorein tilannearvio on, että Sipilän hallituksella on takanaan niukkaakin niukempi enemmistö 100–99. Ääniä on jaossa 199, sillä eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ei saa äänestää.

Matematiikka perustuu siihen, että hallituspuolueiden Elina Lepomäki (kok) ja Susanna Koski (kok) äänestävät suurella todennäköisyydellä vastustajien puolella. Näin he ovat julkisuuteen kertoneet.

Ratkaisevaa oli myös se, että oman ryhmänsä perustanut ex-keskustalainen Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan ja korvasi siellä keskustalaisen Mikko Kärnän. Väyrynen on myös kertonutäänestävänsä hallituksen sotea vastaan.

Perussuomalaista sinisten riveihin vuonna 2017 siirtynyt Lohela haluaa tukea Harkimon operoimaa Liike Nytiä lähtemättä ehdolle eduskunta- tai eurovaaleihin.

Lohela kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa äänestävänsä sote-uudistusta vastaan, jos asia tulee eduskunnan käsittelyyn.

Jos sote kaatuu, menee nurin myös maakuntauudistus. Tämä olisi iso tekijä kevään eduskuntavaaleissa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ: ”Havahduin: Mitä me olemme täällä tekemässä?” – Maria Lohelan sote-avautuminen leviää

LUE MYÖS:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Asiakasmaksujen uudistus: Tutkija selvitti voittajat ja häviäjät – Näin ”pommi” todella vaikuttaa

”Kuka tästä pannaan vastuuseen ja kenet pitäisi nostaa syytteeseen?” – Hjallis Harkimolta raju ulostulo sote-esityksestä IL-blogissa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Nygård

Meni niin tai näin, keskeinen kysymys mielestäni on pitääkö näin mittavia uudistuksia tehdä näin ohuella enemmistöllä / vähemmistöllä. Itse näkisin paremmaksi, että olisi jonkuntasoinen kynnys isoissa asioissa, kynnys joka olisi merkittävästi puolta korkeampi.

Seppo Simonen

Antaa nyt ensiksi pölyn laskeutua joten ei mitään paniikkia.
Paremminkin voisi sanoa että kuka haluaa jatkaa brezneveliläistä pönötystä nyky sosialistisessa monopolissa, vaan näkee ja haluaa jo uutta aamua päivään.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #17

Mitä marxilaista on Suomen terveydenhoitojärjestelmässä? Yhteisvastuuko?
Simonen on sitten varmaan valmis ajamaan koko hyvinvointiyhteiskunnan alas? Sehän perustuu juuri yhteisvastuuseen eli teidän vihaamaan marxilaiseen ideologiaan. Samoin kuin yritystuet ja verohelpotukset, oikeastaan koko julkinen sektori on siten marxilaista.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #23

Olenko valmis ajamaa koko hyvinvointiyhteiskunnan alas kysyy Anttila. En ole mutta kylläkin muuttamaan sitä juuri muuttamalla julkisen monopolin nykyisen terveyden hoito konseptin monen palvelun tarjoajan toisistaa parempaa palvelua tarjoavaksi uudeksi sote ja maakuntamalliksi.
Muutoin hyvinvoitiyhteiskuntaa on muutettava brittiläisen mallin suuuntan päinvastoin kun Suomessa jossa toiset tekee työtuloja ja heidän työtulonsa sosialisoidaan tulosiirtämällä progressiivisen verotukse avulla jopa tulottomille terveille, siis parempaa sosiaaliturvaa sitä oikeudenmukaisesti priorisoituna oikeaan suuntaan.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #26

Ei sitten pidä puhua marxilaisuudesta jos kerran hyväksyy sen jossain muualla. Pitää olla rehellinen ja johdonmukainen.
Väitän että tässä maassa ei asu montaakaan ihmistä joka pärjäisi avoimessa liberaalissa markkinataloudessa. Ja vielä vähemmän on heitä jotka siinä viihtyisivät.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #23

Tällä hetkellä Suomen terveydenhuollon järjestelmä on tutkimusten mukaan sijoilla 3-7 maailman maiden vertailuissa. Sijoitus vaihtelee riippuen eri tutkimusten painotuksista eri asioille.
Jos tämä on Marxsismia on antaapi olla. Silti Suomelta hyvä sijoitus.
Simonen näkee koko ajan sosialismia ympärillään. Taitaa olla niitä Keskustan Moskovan yhteyksien haikuja.

Arvo Tammela

Maria Lohelan samalla vaalikaudella tekemän toisen puolueloikkauksen jälkeen on aiheellista miettiä hänen moraaliaan. Ihmettelen, miksi hän ei kertonut mielipidettään sote-uudistuksesta toimiessaan Eduskunna puhemiehenä tai viimeistään heti sen jälkeen, kun hänet palautettiin tavalliseksi kansanedustajaksi.
Odotan suurella mielenkiinnolla, miten Lohelan tuplaloikkausta kommentoivat nyt henkilöt, jotka haukkuivat urakalla muut Perussuomalaisista eronneet ja Sinisen ryhmän perustaneet kansanedustajat.

Arvo Tammela

Rautiainen, kyllä puhemiehellä sentään puheoikeus on. Vai eikö puhemies voi puhuakaan. Ei se mitään mielenosoitusta ole, jos puhemies kertoo mielipiteensä sotesta vaikka Uuden Suomen toimittajille ja he julkistavat sen ääntäkin nopeammin lehdessään.

Pertti Rinne

Toimittaja ei kerro, millä perusteilla hän olettaa äänten jakautuvan hallitus/oppositio-suhteessa. Itse en pidä ollenkaan varmana että kaikki rkp:n, kd:n ja vihreidenkään edustajat äänestävät sotea vastaan. Vai onko toimittajallavarma tieto siitä, että sote-äänestyksestä olisi tehty ryhmäpäätökset kansanedustajia sitovasti? Muuallakin kuin salin vasemmalla laidalla?