Maanantai 17.6.2019

”Havahduin: Mitä me olemme täällä tekemässä?” – Maria Lohelan sote-avautuminen leviää

Luotu: 
21.1.2019 16:30
Päivitetty: 
21.1.2019 16:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kansanedustaja Maria Lohela saapui Liike Nytin tiedotustilaisuuteen maanantaina annettuaan median ensin odotella tietoa, kuka kansanedustaja on Liike Nytin riveihin siirtyvä loikkari.
|

Kansanedustaja Maria Lohela perusteli hallituspuolue Sinisten jättämistä ja Liike Nytiin siirtymistä ennen kaikkea epäilyksillään sote-uudistuksen toteuttamista kohtaan. Lohelan tämänpäiväinen ilmoitus sotea vastaan äänestämisestä saa hehkutusta oppositiopuolueiden poliitikoilta ja Helsingin kaupungin johdolta.

”Virtuaalinen kukkakimppu Lohelalle Helsingin kaupungilta”, viestii Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä.

Lohelan ei-ääni jättää hallitukselle niukimman mahdollisen enemmistön, 100–99, soten puolesta eduskunnassa, ja moni arvioi, että hänen liikkeensä voi osoittautua kohtalokkaaksi uudistukselle. LUE LISÄÄ: Näkökulma: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten

Lohelan hylkäämän Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho toteaa tiedotteessa, että Lohela ”on hautonut sote-päätöstään yksin”.

Lohela totesi maanantain tiedotustilaisuudessaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta seuraavasti.

”Yksi keskeinen ratkaisua vailla oleva asia on ylitse muiden, ja se on sote-uudistus. Sote-uudistus, joka koostuu kokoomuksen himoitsemasta valinnanvapaudesta ja keskustan vaalimasta maakuntiin perustuvasta hallintomallista. Ensin perussuomalaiset ja sitten Siniset ovat osaltaan kannatelleet tämän suunnitelman pystyssä pysymistä”, Lohela viittasi entisten puolueidensa rooliin.

Hän sanoi, että uudistuksen hidasta etenemistä seurattuaan hän ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, ”että uudistuksella todella tavoitellaan sitä, mikä on suomalaiselle parasta – vaan sitä, mikä on isoille markkinavoimille ja hallinnolle parasta”.

Toissa viikolla hallitus toi eduskuntaan kolme uutta erillistä, mutta soteen linkittyvää lakiesitystä. Niistä esimerkiksi asiakasmaksujen uudistus herätti huomiota, koska se nostaisi joidenkin runsaasti terveyskeskuspalveluita käyttävien suomalaisten maksuja.

”Kun seurasin sitä keskustelua ja luin asiasta, niin oikein havahduin siihen, että mitä me olemme täällä tekemässä? Vaikeutammeko me täällä niiden ihmisten asemaa, joilla on jo tänäänkin liian vaikeaa? Kysyin itseltäni, mikä on minun velvollisuuteni kansanedustajana, ja hyvällä omallatunnolla en voi näitä asioita tukea”, Lohela taustoitti Liike Nytin infossa.

Lohelalta kysyttiin varmistavasti, äänestäisikö hän sote-lakiesitystä vastaan eduskunnassa.

”Aivan”, hän tyytyi vahvistamaan.

LUE MYÖS: Tässä on Hjallis Harkimon jättiyllätys: Kansanedustaja Lohela Liike Nytiin

Oppositio ja Helsinki hehkuttavat

Pormestari Vapaavuoren lisäksi myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) hehkuttaa Lohelan avautumista.

”Maria Lohelalta itsenäistä ajattelua ja ymmärrystä soten markkinamallin ongelmista. Samaa rohkeutta toivoisi muiltakin kansanedustajilta”, Vesikansa tviittaa.

Vapaavuori siteeraa twiitissään Lohelan sanoja: ”En voi hyvällä omallatunnolla tukea sote-uudistusta. Havahduin miettimään, mitä me oikein olemme täällä tekemässä”. Tästä hyvästä hän lähettää Lohelalle virtuaalisen kukkapuskan. Samoihin sanoihin viittaa Outi Alanko-Kahiluoto, vihreä oppositiopoliitikko eduskunnan sote-valiokunnasta.

”Hattu päästä Maria Lohelan sote-loikkaukselle: ’En voi hyvällä omallatunnolla tukea sote-uudistusta. Havahduin miettimään, mitä me oikein olemme täällä tekemässä.’ [Entinen sote-ministeri Juha] Rehula vastasi tähän jo haastattelussa: hallitus on yksityisten terveysfirmojen vietävänä”, Alanko-Kahiluoto kommentoi.

Hän viittaa entisen sote-ministerin Juha Rehulan (kesk) haastatteluun, joka herätti huomiota vuodenvaihteessa. LUE TARKEMMIN: Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

Eduskunnan oppositio lähettää muutenkin vuolaita kiitoksia Lohelalle ja ennustaa, ettei uudistus voi mennä läpi hallituksen enemmistön kuihduttua yhteen edustajaan.

Eduskunnan edellinen puhemies Maria Lohela siirtyy hallituspuolueen riveistä oppositioon. Lohela ei halua olla tukemassa sote-uudistusta. Soten markkinamallin tuki eduskunnassa on nyt 99-100. Pienestä se on hyvinvointivaltion tulevaisuus kiinni. Ei tämä voi mennä läpi”, kansanedustaja Emma Kari (vihr) kirjoittaa.

”Hallituksen sote-esitystä kannattavien porukka pienenee pienenemistään Lohelan ilmoituksen myötä. On hyvin ymmärrettävää, että eduskunnasta pois jäävä kansanedustaja ei halua olla viimeisenä tekonaan hyväksymässä tuollaista. Saattaapa jäädä uudistus tekemättä”, arvioi sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi.

 

 

 

LUE MYÖS:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Asiakasmaksujen uudistus: Tutkija selvitti voittajat ja häviäjät – Näin ”pommi” todella vaikuttaa

”Kuka tästä pannaan vastuuseen ja kenet pitäisi nostaa syytteeseen?” – Hjallis Harkimolta raju ulostulo sote-esityksestä IL-blogissa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

En kovin mielelläni kiitä Lin ja Emman kanssa, mutta pakko on.
Hyvä asia, että Sote ei nyt etene. Vanhana (yli 50 vuotta kannattaneena) kokkarina en hyväksy tätä Sammonryöstö Kokoomusta enkä 18 maakunnan Kepua.
Kokeilkaapa demmarit, jyväjemmarit ja sosiaalikokkarit kerrankin yhdessä saada asiallinen Suomen etua ajava soteuudistus. Jokainen tinkii vähän aatteestaan Suomen hyväksi.
Kansa ja kansantalous kiittää.

Pasi Käyhkö

Jos Sote-äänestys järjestetään ennen huhtikuun vaaleja niin lähimpänä kansanedustajan pestiä ovat ne edustajat/ehdokkaat, jotka äänestävät sote-/maakuntauudistusta vastaan. Samoin ne, jotka ovat jättämässä eduskunnan nyt ovat enemmän irti puoluekurista. Puoluekurihan on lisäksi monessa asiassa perustuslain vastainen.

Kalevi Salonen

Todellakin ollaan tekemässä uudistusta, joka nostaa kustannuksia miljardeilla vuodessa eikä mikään terveydenhuollon tavoitteista toteutuisi.

Ei toteutuisi myöskään valinnanvapaus. Kokoomus puhuu valinnanvapaudesta, mutta valinta korkeintaan kahdesti vuodessa ei sitä ole. Se on valintapakkoa, jolla yksityiset yritykset saavat sementoitua asiakkaansa ja voittonsa. Kokoaikainen aito valinnanvapaus löytyy pelkistetystä sotesta (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/), josta hallitus ei ole koskaan halunnut kuullakaan.

Sen sijaan maakuntahallinto toteutuisi ja sen myötä avautuisi iso joukko palkkiovirkoja isommille ja pienemmillekin puoluepampuille.

Seppo Simonen

Kuten toisen uutisen kommentissani kirjoitin nyt aletaan kattaa pöytää jo tulevalle hallitukselle jossa mitataan sotea suurempia asioita kuten maamme puolustuskyvyllä jonka uskottavuutta punavihervasemmisto nyt syömässä.
Samoin kuin utopistinen sähköauto konseptit meidän pitkien matkojen Suomessa. Sekä aukkohakkuu kiellot, joka on hölmöyden huippu tehdä metsästä hiilipäästölähde.

Näyttää siltä Sanna Marin SDP varapuheenjohtaja linjaa linjojaan tiiviiksi punavihervasemmisto hegemonialle jossa ei ei ole sijaa jossa vapaampi elo on rajoitettua.
Tuolla ylempänä kirjoitetaan tulevasta uuden mallin sote ja maakunta konseptista että muka vastustamalla sitä on uusi kansanedustaja paikka turvattu mutta asia on juuri päinvastoin kansa on perin juurin kyllästynyt soteen ja haluaa sen pois jaloista uuteen vaiheeseen.

Pentti Westerholm

Saas nähdä vieläkö näitä myöhäisheränneitä Soten vastustajia ilmenee ennen vaaleja lisää. Vastustajat ovat yhteiskuntaluokista missä ei pulmia terveyden huollosta ole eikä tule.Pahiten uudistuksen puutteesta kärsii pienituloiset lapsiperheet.

Marja Sinisalo

Hienoa Maria Lohela! En yleensä tykkää "takinkääntäjistä", mutta nyt tuli oikeaan paikkaan. Toivottavasti hallituspuolueista tulee muitakin x-puhemiehen seuraajia, ettei Sotea tulisi. Nykyinen terveydenhoito on mielestäni Suomessa hyvissä kantimissa, aina saa terveyskeskuksissa tarvittavaa hoitoa, lähetteen tarkempiin erikoistutkimuksiin ja hoitoihin kohtuuhintaan. Kokemusta on! Varakkaat voivat nytkin mennä yksityiseen hoitoon...

Raimo Hakala

Sotea on kehitetty jo 4 vaalikauden ajan. Ja vasta nyt jotkut edustajat heräävät näkemään todellisuuden sotesta. Voisiko olla kysymys oman paikan säilyttämisestä hillotolpalla? Sillä kansa on huomannut jo kauan mihin tarkoitukseen tämä uudistus johtaa. Yhtä asiaa ihmettelen. Nimittäin sitä, että eduskunta on muuttunut vain osan kansasta hyvinvoinnin takaajiksi. Joka tarkoittaa, ettei koko maan ja kansan etu olekaan se mikä on kaikille edustajille tärkeintä. Ja se johtaa kansan kahtiajakoon ja seuraukset tulevat olemaan erittäin ikävät kaikille.