Tiistai 26.9.2017

Juhannussää on surkea

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.6.2008 14:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Ilmatieteen laitoksen maanantaina laatiman ennusteen mukaan Suomi kuuluu juhannuksena matalapaineen alueeseen. Juhannuksena pilvisyys on runsasta ja sadekuuroja tai jatkuvampaankin sadetta tulee koko maassa. Myös ukkoset ovat mahdollisia.

Juhannuksesta ennustetaan vähän keskimääräistä viileämpää. Päivän ylin lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee alimmillaan 10 asteen tienoille. Metsäpalovarotus ei ole todennäköisesti voimassa juhannusaattona tämän viikon sateiden vuoksi. Tilanteen voi kuitenkin tarkistaa muun muassa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Edellisvuosina juhannusjuhlaa on vietetty enimmäkseen melko lämpimässä säässä. Viime vuoden juhannusaattona lämpötila nousi maan etelä- ja lounaisosassa 20 ja 23 asteen välille. Muualla Suomessa lämpötilat jäivät alle 20 asteen. Juhannuspäivänä ja sunnuntaina lämpötila nousi yli 20 asteen lähes koko maassa. Juhannusyö oli viime vuonna tavanomaista kylmempi lämpötilojen jäädessä lähes koko maassa 2 ja 6 asteen välille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksena päivälämpötilat kohoavat keskimäärin 20 asteen yläpuolelle ja Lapissakin 20 asteen tuntumaan. Hellelukemiin lämpötila yltää tilastojen mukaan kuitenkin vain joka neljäs tai viides juhannus. Lapissa helleraja saavutetaan joka kymmenes juhannus. Huippuhelteistä juhannusta vietettiin viimeksi vuonna 1999. Sen sijaan vuonna 2003 juhannusaattoa vietettiin koleassa ja maan eteläosassa varsin sateisessakin säässä. Päivälämpötilat jäivät silloin osassa Etelä- ja Keski-Suomea alle 15 asteeseen.

Voimakkaita kuurosateita esiintyy juhannuksen aikaan jo yhtä todennäköisesti kuin heinäkuussa. Suurimmat juhannuksena mitatut sademäärät ovat yli 70 millimetriä. Keskimäärin kuitenkin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Juhannussääkö sateinen?

Muurahaisen jalkaterien asennosta on kovin helppo päätellä, että Ilmatieteen laitos osuu jälleen kerran, kuten niin usein ennenkin, täysin harhaan.

Kaikkihan tietävät, että kun siipikusiaisen etujalkojen jalkaterät ovat yli 8 astetta sisäänpäin kääntyneet, seurauksena on ehdottomasti hyvin lämmin ja mukava sää.

Tällä hetkellä siipikusiaisen jalkateräkulma on jo 10 astetta 14 minuuttia. Ei epäilystäkään, lämmin ja kaunis juhannussää odottaa. Sateenvarjot voi huoletta jättää kotiin.

Tietäjä kansan syvistä riveistä