Perjantai 24.5.2019

Eero Heinäluoma paljasti ”murheellisen tosiasian”: Enemmistö Suomeen tulijoista ei opi suomea – vastaanottorahan sanktiota ”ei ole käytetty”

Luotu: 
22.1.2019 11:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Tässä vähän murheellinen tosiasia on se, että tämän tavoitekielitason kotoutumiskoulutuksen kieliopinnoissa olevista saavuttaa vain joka kolmas. Siis enemmistö ei saavuta tavoitekielitasoa, ja jos kielitaso jää vajaaksi, sen seurauksena tietenkään ei voi tapahtua todellista suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittymistä, tai ainakin se tulee huomattavan rajatuksi ja kestää kauan”, eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma sanoo.
|

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on julkaissut yksimielisen mietinnön oleskeluluvan saaneiden kotouttamisesta. Kotouttamistoimet alkavat, kun esimerkiksi Suomeen tullut turvapaikanhakija saa oleskeluluvan.

Valiokunnan mietintö viedään keskusteluun eduskunnan täysistuntoon. Valiokunta esittää toimenpide-ehdotuksia eduskunnalle ja hallitukselle asiasta.

”Iso havainto on, että me tarvitaan tällä alueella selvästi uusia ratkaisuja. Meidän täytyy olla kriittisiä niihin tuloksiin, joita tähän mennessä tällä alueella on saatu aikaan”, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) sanoi tänään valiokunnan tiedotustilaisuudessa.

Valiokunnan mielestä kotouttamistoimien tulisi alkaa jo turvapaikanhakuvaiheessa, Heinäluoma kertoi.

”Valiokunta esittää, että kotoutumisjakso lyhennettäisiin pääsääntöisesti yhteen vuoteen, sen jälkeen sitä voidaan jatkaa mutta merkittäviä tuloksia pitäisi saavuttaa jo tämän ensimmäisen vuoden aikana”, Heinäluoma sanoi.

Valiokunnan mielestä velvoittavuutta tulisi lisätä kotoutumisprosessissa.

”Myös tänne tulijoiden tulee ottaa oma vastuunsa siitä, että täällä pärjäävät”, Heinäluoma sanoi.

”Kolmas iso lähtökohta tässä valiokunnan mietinnössä on tämä työelämälähtöisyyden lisääminen, mahdollisimman nopeasti työelämään”, Heinäluoma tiivisti.

LUE MYÖS: OECD: Maahanmuuttajanaiset eivät työllisty Suomessa – kotihoidontukea uudistettava

Heinäluoman mukaan jo nyt on mahdollista alentaa vastaanottorahaa, jos turvapaikanhakija ei osallistu vastaanottokeskuksen koulutukseen suomalaisesta yhteiskunnasta. Heinäluoman mukaan sanktiomahdollisuutta ei kuitenkaan ole käytetty.

”Vastaanottokeskuksissa kerrotaan suomalaisen yhteiskunnan toimintatavat, säännöt ja arvot. Tämä näkökohta meillä korostuu, että nykyistä paremmin pitää jo tässä vastaanottokeskusvaiheessa pystyä kertomaan ne pelisäännöt, joilla Suomessa toimitaan. Tähän täytyy satsata enemmän ja tähän osallistuminen täytyy olla nykyistä enemmän velvoittavaa. Tiedossa on, että vastaanottorahaa voidaan jo nyt tällä hetkellä alentaa, jos henkilö ei osallistu tähän järjestettyyn opintotoimintaan tai koulutukseen, mutta todellisuudessa ei ole käytettävissä tilastoja, kuinka laajasti tähän koulutukseen osallistutaan, ja sitten ei myöskään tätä sanktiota ole käytetty”, Heinäluoma sanoi.

Valiokunta linjaa, että Suomeen tulijan tulee kokeilla osoittaa sekä ymmärryksensä suomalaisen yhteiskunnan säännöistä että kielitaitonsa. Tähän liittyy Heinäluoman mukaan ”murheellinen tosiasia”.

”Pidämme perusteltuna, että kokeiden avulla katsotaan, että tänne tulija on sisäistänyt suomalaisen yhteiskunnan toimintasäännöt ja pystyy sen kokeella näyttämään. Kieliopinnot on kotouttamiskoulutuksessa erittäin iso asia, sitä on valiokunnan tutkimustyön yhteydessä selvitetty. Tässä vähän murheellinen tosiasia on se, että tämän tavoitekielitason kotoutumiskoulutuksen kieliopinnoissa olevista saavuttaa vain joka kolmas. Siis enemmistö ei saavuta tavoitekielitasoa, ja jos kielitaso jää vajaaksi, sen seurauksena tietenkään ei voi tapahtua todellista suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittymistä, tai ainakin se tulee huomattavan rajatuksi ja kestää kauan. Eli kielikoulutuksen puolella tarvitaan uudelleen ajattelua ja työn uudelleen tekemistä. Valiokunta ehdottaa myös, että kielitaito mitattaisiin kokeella, jolloin nähdään, mikä on lopputulos. Lähtökohtana täytyy olla, että kun koulutuksessa ollaan, myös se kielitaito saavutetaan. On selvää, että myös kielikoulutusta tarvitaan lisää ja näitä mahdollisuuksia pitää parantaa”, Heinäluoma sanoi.

LUE MYÖS: ”Se maksaisi 200 €/päivä” – Ministeri Mykkänen ja perussuomalaisten Meri ottivat yhteen maahanmuuttopolitiikasta

Heinäluoman mukaan valiokunnan iso ajatus on se, että Suomessa tarvitaan tähänastista nopeammin etenevää kotouttamista.

”Kun aikaa kuluu ja tänne tulleet oleskeluluvan saaneet eivät pääse työelämään, sen seurauksena on juurettomuutta ja se on myös sosiaalisesti väärin. Se on väärin näitä ihmisiä kohtaan ja se on tietysti myös kustannuskysymys, ja mitä kauemmin tämä vaihe kestää, sitä kalliimmaksi se tulee yhteiskunnalle ja sitä vaikeammaksi käy työpaikan löytäminen, jos vuosia kuluu paljon”, Heinäluoma sanoi.

Valiokunta on sisällyttänyt mietintöönsä 11 kannanottoehdotusta. Valiokunta ehdottaa muun muassa eduskunnan edellyttävän, että hallitus laatii kokonaisvaltaisen toimenpideohjelman kotouttamistoimien uudistamistarpeesta ja toteutettavista uudistuksista vuoden 2020 loppuun mennessä sekä uudistaa kotoutumislain.

LUE MYÖS:

Petteri Orpolta selitys vuoden 2015 tapahtumille: ”Me emme voineet pysäyttää – He olisivat voineet hakea turvapaikkaa joka tapauksessa”

Keskusta haluaa turvapaikanhaun pois Euroopasta: ”Hallitumpaa on ottaminen suoraan pakolaisleireiltä tai järjestelykeskuksista”

Sisäministeri Mykkänen: Tämä lakiesitys on ”tärkein ratkaisemaan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kysymystä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Se on väärin,että näitä ihmisiä roudataan Suomeen,he eivät koskaan voi oppia tai hyväksyä länsimaisia arvoja sekä kulttuuria,koska heidän uskontonsa kieltää sen,koraanin mukaan muslimin tärkein tehtävä on käännyttää vääräuskoiset islamiin ja tätä imaamit saarnaavat Suomessakin heille jatkuvasti!

Nita Hillner

Hyvä että eduskunnassa edes suostutaan näkemään joitakin ongelmia järjestelmässämme. Mielestäni kaikki ne kansalaiset, jotka eivät osaa edes auttavasti suomen kieltä on laitettava koulunpenkille. Tämän jälkeen järjestetään koetilaisuus. Ellei kieltä osaa edes auttavasti voi menettää kansalaisuuden, mutta tietty oleskelulupa säilyy tänne jo aikaisemmin tulleille, suurin osa asunut Suomessa jo pitkään - ellei oleskelulupa säily, emme olisi enää oikeusvaltio.

Oikeastaan kansalaisuuden menettäminen ei vaikuta muuhun kuin ettei saa osallistua vaaleihin. Ja tämä on hyvä asia, koska jotkut tahot voivat populistisiin tarkoituksiin käyttää näitä tietämättömiä ihmisiä hyväkseen. Ellei osaa kieltä ei voi seurata Suomessa tapahtuvia asioita, eli ei silloin myöskään pitäisi voida äänestää.

Ei Virokaan myönnä kansailaisuutta ihmiselle, joka ei osaa viron kieltä. Järkevä toimintatapa.

Antti Salo

Suomenkursseista on tullut englanninkielen keskusteluryhmiä puolet eivät tiedä missä mennään,koska eglannikielentaito on vähäinen. Mielestäni ainoa oikea tapa olis Suomea suomeksi eli vanha Berliz metodi, mutta opettajia ei enään tahdo löytyä. Sillä saataisiin auttava suomenkielen taito, työharjoittelussa oppisi lisää . Mutta kuka ottaa töihin kieltä heikosti osaavan jos pitää maksaa täysi palkka,tässä on koko kotoutumisen ongelma.

Jukka Tuunanen

Voi rakkaat rantasalmelaiset. Olen keskustellut usean kansanedustajan kanssa, kirjoittanut mielipiteitä ja kommentoinut keskusteluja. Samalla olen tarjonnut neuvoa, kuinka tämä asia ratkaistaan. Yksi valtio maailmassa on pystynyt kotouttamaan 3 miljoonaa ihmistä yhteiskuntaan aivan ainulaatuisella menetelmällä. Siinä maahatulijalle annetaan 7 kk aikaa. 1 kuukausi on ns kuherruskuukausi ja 6kk kielen ja kulttuurin oppimista 6 päivänä viikossa 4 tuntia ja 4 tuntia työtä. Tuohon osallistuneet saavat rahan. Kun 8 kk alkaa sanotaan, tämä oli tässä. Ei tukia ei mitään muuta. Ohjelmassa olevat oppivat noin 6-7 vuotiaan lapsen kielitaidon ja kirjoitustaidon. Eräs suomalainen osallistui ohjelmaan ja ilahtui siitä. Olen kertonut myös Heinäluoman aatetovereille että menkää opintomatkalle. Siis minne: Israeliin. Siellä minkä maan kansalainen tahansa oppii hebrean kielen ja oppii tekemään työtä 7 kk. Suomessa kieltä opita edes 1 vuodessa. Ruotsissa Örebron kunta on ottanut mallia tästä. Mitä tulee suomen oppimiseen. Maailmassa on pari-kolme kieltä, jotka kirjoitaan ja lausutaan samalla tavalla: suomi ja latina ja joku muu. Siis suomenkieli on helppo oppia. Israelissa kieltä opetetaan ns intensiivimenetelmällä. Itsekin opin 4 vuotiaan lapsen kielitaidon venäjästä samalla menetelmällä 3 kk.

Nita Hillner

Taidat olla oikeassa, veljeni vaimo kävi muutamia suomenkielen kursseja ja oppi välttävästi puhumaan suomea. Kun hän meni töihin, kielitaidot paranivat huomattavasti. Eli vain puhumalla kantaväestön kanssa oppii sujuvasti puhumaan jotain vierasta kieltä. Harva meista on kuin tämä saksalainen kielinero, Roman Schatz

Juho Leppanen
Vastaus kommenttiin #12

Suomen kieli ei ole yhtään sen vaikeampi kieli kuin mikään muukaan kieli, eikä sen oppiminen vaadi mitään neuroutta. Jos vaatisi, miten me kaikki olemme sen lapsina oppineet? Kyse on vain tahdosta, mutta sitä näyttää puuttuvan. Pitäisi tehdä kuten USA:ssa, eli on uitava tai upottava.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #12

Kieltä oppii nopeasti ja helposti, jos siihen on halu ja motiivi! Ei siihen mitään erityisiä kotoutuksia tarvita. Siitä on täysin konkreettista näyttöä tuolta suuresta maailmasta.
Jos halua ja motiiveja ei ole niin nykyteknologialla ei ole mitään ongelmaa eristyä alkuperäiseen lähtökulttuuriinsa ja sen TV satelliittilähetyksiin.
Olen Nitan kanssa täysin samaa mieltä esimerkiksi siitä että kansalaisuutta ei pidä myöntää ellei maan kieltä osaa hyväksyttävästi ja se hyväksyttävän määritelmä on asetettava niin että pystyy vaihtamaan omia ideoitaan ja ajatuksiaan vaadittavan kieliitaidon puhujien kanssa (British Society of Arts Stage III, English)

Kaarlo Kunnari

Johan oli kannanotto. Etkö ole kuullut sanontaa: "Maassa maan tavalla tai maasta pois" Meidän suomalaisten ikäihmisten, jotka emme osaa kuin suomea, pitäisi ennen hautaa opetella englanti, jotta voisimme keskustella maahan tulijan kanssa. Tätä siis tarkoitat?

Leo Carena

Omista kokemuksista sanoisin, että pari vuotta menee suomen kielen hallintaan siten, että pystyy keskustelemaan suomeksi yleisellä ja ehkä jo vaativammalla tasolla. Yksi vuosi riittää hyvin ymmärtämään yleisluonteisia tekstejä sekä vastamaan suullisesti kysymyksiin. Edellyttää kuitenkin aina maahanmuuttajan omaa aktiivisuutta muuten tulosta ei synny. Toki on myös eroja kun toiset ihmiset oppivat vieraita kieliä nopeammin kuin muut, mutta oleskelulupaa hakevien maahanmuuttajien täyttä kielen opiskelupassiivisuutta ei saisi hyväksyä. Ei tämä sentään niin vaikea kieli ole (varsinkin puhuttu yleissuomi) kuin joskus väitetään.

Olen ollut jo pitkään sitä mieltä, että Suomen maahanmuuttopolitiikka on liian salliva, varsinkin kun valittu linjaus liiankin usein ei palvele maahanmuuttajan etua! Toivottavasti tarkastusvaliokunnan mietintö johtaa ainakin tässä suomen kielen oppimisen asiassa imperatiivisempaan suuntaan.

Harri Ikonen

Suomi kuvittelee kotouttavansa turvapaikanhakijoita, kotka ovat lahes lukutaidottomia. Eikö turvapaikka ole väliaikainen olotila, ja turvaa hakeva palautetaan kotimaahansa, kun tilanne sallii sen. Mikä viranomainen on asettanut vaatimuksen, että pakolaisen on jäätävä suomeen loppuelämäkseen? Aivan järjetön ajatus!

Hannu Mononen

Heinäluoman mukaan jo nyt on mahdollista alentaa vastaanottorahaa, jos turvapaikanhakija ei osallistu vastaanottokeskuksen koulutukseen suomalaisesta yhteiskunnasta. Heinäluoman mukaan sanktiomahdollisuutta ei kuitenkaan ole käytetty.

Miksi ihmeessä ei ole käytetty? Kyllähän valtiovalta aina muistaa soveltaa raskaimman jälkeen sanktioita, jotka kohdistuvat suomalaisiin. Ajapas pientäkään ylinopeutta peltipoliisin kohdalla, niin vaikka et millään tavoin vaaranna yhtään ketään tai mitään, pääset vuorenvarmasti maksamaan – tai se viedään Sinulta muuten perinnässä korkojen kanssa.

Poliitikot ilmeisesti pitävät meitä pilkkanaan.

Timo Hietanen

Kristus sentään teitä Demarit ym. Kustantakaa näille 2015 Suomeen kutsumatta
tulleille itämaiden tietäjille 4 ruskeasilmäistä neitsyttä, mahdollisuus noudattaa
sharialakia ja lapiot K-raudasta, joilla voi nykertää kivityskuoppia sopiviin paikkoihin,
jos neitsyet eivät nilkutakaan islamin ikeessä. Myös käytöstä poistettuja sorakuoppia
Suomesta löytyy. Jos tämänkään jälkeen ei kotoutus aivopesupuuhastelustanne
ja jokapäiväisestä huolestanne kuin "omista lapsistanne" osoita käännytyksen ja
aivopesun onnistumisen merkkejä eurooppalaisten arvojen auvoon, niin lähettäkää
nämä takaisin vaikka postiennakolla minareettien ja imaamien kutsuhuutojen
valtakuntiin, jotka sijaitsevat tuhansien kilometrien päässä Suomesta. Ja jotka ovat
kaikki olleet, ovat tai tulevat aina olemaan islamin uusien diktaattorien hallitsemia
ihmisoikeuspyhättöjä ja tulevat noudattamaan islamin oppeja - ei Suomen oppeja.

Juha Vuorio

Onnettomuustilanteessa ensimmäinen ohje on estää onnettomuuden paheneminen. Tässä tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meidän ei tule enää ottaa Suomeen ihmisiä, jotka alusta pitäen vain lisäävät yhteiskuntamme kestävyysvajetta.

Meillehän on 80-luvulta lähtien opetettu, että tarvitsemme maahanmuuttoa milloin mistäkin syystä. Käytännössä tuolla on sitten perusteltu maahanmuuttoa, joka huonontaa yhteiskuntamme tilannetta sekä lyhyellä, että pitkällä tähtäimellä. Toki maahanmuutosta on oma oligargiamme hyötynyt, mutta yhteiskunta siis hävinnyt.

On hyvä, että kun me perussuomalaiset olemme puhuneet asiasta ainakin koko tämän vuosituhannen, niin muutkin tahot alkavat pikku hiljaa huomaamaan aivan ilmiselviä asioita.

Vai onko kenties kyse vaalipuheista, jotka unohdetaan heti vaalien jälkeen?

Risto Nikander

Olen juuri nähnyt TV ohjelmia, joissa Heinäluoma sitjeästi puolustaa "pakolaisia" sellaisenaan kuin ne ovat tänään. Nuoria miheiä, lasten raiskaajia., soputumattomia paitsi muuhun kuin rikollisuuteen. Ei pinintäkään halua töihin. Vaativat vain lisää.

Marita Suo

Tämä kuullostaa systeemin väärinkäytöltä, koska sanktiot eivät ole käytössä. Kyllä täältä viesti lähtee eteenpäin, ettei tarvitse osallistua ja raha tulee. Miettikää päättäjät todellista tilannetta, älkää pelkästään vaalien takia kerätkö ääniä vaan toimia Isänmaamme ja sen talouden vuoksi.

Marita Suo

Oikeasti turha höpöttää "merkittävä", laittakaa joka rajat ja säännöt, koska epäselvät säännöt ei tarkoita yhtään mitään. Turhat vaalilöpinät pois, niin meillä suomalaisillakin on rajat ja säännöt, jotka kuuluvat kaikille Isänmaassamme oleville. Piste!

Jaakko Karki

"Eduskunnan tarkastusvaliokunta on julkaissut yksimielisen mietinnön oleskeluluvan saaneiden kotouttamisesta."
Taas mietintöjä ja puheita tekojen sijasta. On aivan selvää että kotouttaminen ei toimi lainkaan niiden kohdalla jotka eivät alunperinkään aikoneet integroitua Suomalaiseen yhteiskuntaan, menee koko touhu menee vain veronmaksajien maksettavaksi ja välikäsien rahastettavaksi. Eikö nyt ole korkea aika todeta että ei se onnistu meiltä, niinkuin ei onnistunut Tanskalaisiltakaan eikä Ruotsalaisilta, kotiuttaminen takaisin oman maansa imaanien helmaan toimii aina. Jos hangoittelevat vastaan niin kova karsseri kyllä sitten tuo paluuhaluja.

Matti Taskinen

Pakolaisista suurin osa on nuoria miehiä, heidän motiivinsa maahantuloon on ihan muu kun työ tai kielen oppiminen. Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet että he eivät sopeudu yhteiskuntaamme, he pitävät omasta kultuuriperinnöstään kiinni. Näin vaalien lähetyessä on lisääntynyt kannanotot pakolaishaitoista, laittomasti maassaolijat pitäisi ehdottomasi ottaa säilöön ja palauttaa kotimaahansa.