Tiistai 21.5.2019

Antti Kaikkosen tv-esiintyminen oli liikaa kansanedustajalle: ”Soten joutsenlaulu alkoi – hallitus ei enää itsekään usko”

Luotu: 
22.1.2019 18:22
Päivitetty: 
22.1.2019 19:10
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen arvioi tv-uutisissa sote-uudistuksen todennäköisyyttä Matti Nykäseltä lainatuin termein.
|

Hallitus ei enää itsekään usko sote-uudistuksensa läpimenoon, epäilee oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Juvosen mielestä hallituksen tulisi vetää sote-esityksensä kokonaan pois eduskunnan käsittelystä ja valmistella sen ongelmakohdat uudelleen. Juvonen nostaa tiedotteessaan esiin kaksi tuoretta seikkaa, jotka hänen mukaansa kertovat soten ”joutsenlaulun” alkamisesta.

Kansanedustaja Juvonen ei pitänyt keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen esiintymisestä MTV:n uutislähetyksessä maanantaina.

”Kaikkonen heitti haastattelussa toimittajan kysymyksen sotesta vitsiksi ja naureskeli mattinykäs-heitoin, että sote tulee fifty sixty. Kaikkosen vitsailu kesken vakavan asian paljasti sen, että hallitus ei enää itsekään usko tuotokseensa”, Juvonen toteaa tiedotteessaan.

Kaikkonen sanoi Kymmenen uutisissa uskovansa, että sote-uudistus menisi kyllä läpi eduskunnan täysistunnossa. Enemmän Kaikkosta jännitti, ”saadaanko se tuosta valiokuntavaiheesta läpi”. Kysyttäessä tämän todennäköisyydestä Kaikkonen repesi nauruun.

”Matti Nykänen sanoisi kai että fifty-sixty, mutta kyllä pidän sitä kuitenkin todennäköisempänä kuin Nykänen”, hän naureskeli.

LUE MYÖS: Elina Lepomäki: ”Sote kaatuu”

Juvosen mukaan sote-uudistuksesta ”puuttuu usko ja yhä useampi kansanedustaja pohtii, että mitä onkaan päättämässä”. Maanantaina Sinisten kansanedustaja Maria Lohela käytti kutakuinkin näitä sanoja perustellessaan siirtymistään hallituspuolueen eduskuntaryhmästä Liike Nytin ryhmään ja soten vastustajiin.

”Hallitus naureskelee kuin velkainen isäntä tälle vakavalle asialle. Hallituksen on aika todeta, että sote-uudistuksen joutsenlaulu on alkanut. Vetäkää esitys pois ja valmistelkaa se siten uudelleen, että tiedämme konkreettisesti mitä tuleman pitää. Ydinkysymys on lääkärille pääsyn nopeutuminen ihan oikeasti. Lääkärille pääsyn vaikeus on suurin ongelma suomalaisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa”, sote-valiokunnassa istuva Juvonen linjaa tiedotteessaan.

STT uutisoi tiistaina, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemien valtiosääntöoppineiden mukaan sote-paketissa on yhä isoja ongelmia. Professori Juha Lavapuro kertoi näistä ongelmista Uudelle Suomelle viime viikolla. Lue tarkemmin: Professori listaa 3 isoa sote-ongelmaa – ”Demokratian kannalta aivan ytimessä”

Juvonen muistuttaa, että kansanedustajat myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ovat kuulleet lukuisia kriittisesti soteen suhtautuvia asiantuntijoita.

”Vuosikausien valmistelu on tullut jo maksamaan meille veronmaksajille valtavasti, mutta ne lopulliset kustannukset ovat vielä täysin pimennossa. Soten perusteluiksi kerrotut kolmen miljardin kustannussäästöt ovat unelmaa, sillä emme ole saaneet mitään konkreettista tietoa ja näyttöä siitä, mistä säästöt on aiottu hakea”, hän sanoo.

LUE LISÄÄ: Pekka Haavisto ennustaa: Vaalikevät murtaa hallituksen sote-rintaman

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Arja Juvosella on nyt totuuden ajat edessä niin tomera kun onkin ollut.
Arja Juvonen pääsi eduskuntaan Timo Soinin siivellä ja nyt hän on omillaan. Tässä naapurissa odotellaan miten ison nivahkan laastareita saamme vaali lahjaksi sillä entiset loppui aikaa sitten, kiitos vain niistä. Onnea vai Arjalle.

Katsoin mtv 10 uutiset jälkijunassa ja jäi sellainen kuva että ei hallitus ole heittänyt kirvestä kaivoon ollenkaan sillä tämä on vain nokittelua loppukirin turvallisen sota/maakunta mahdolisuuden auetessa ja monen sotekeskuksen antamien hyvien palvelujen parissa sillä jo nyt Mehiläisen omalääkäri terveyskeskus toimii rajoitetusti Espoossa.

Mikko Toivonen

Olen myös systemaattisesti ja välillä pitkäänkin perustellen ja vaihtoehtoja esittäen sitä mieltä, että tämä Kepun maan taannuttamisyritys maakuntahallitushevosella ja kokoomuksen läpinäkyvä yritys kaataa julkinen liha osiltaan pörssiterveystaloille joihin ovat jo lähettiläänsä rädyttäneet, anteeksi, lähettäneet veronmaksajien rahoja uusiin osoitteisiin ohjailemaan vastineetta.

Sen sijaan en tiedä mikä olisi vaihtoehto, kun demarit, vassarit ja vihernistit ovat sote asian lisäksi kaikissa muissakin asioissa ulapalla ilman kompassia.

Parempi olisi että demarit, kokoomus ja kepu vaihtaisivat sekä johtoaan, että ajatuksiaan ja olisivat sen jälkeen hallituksen palikkoina käytettävissä vaikkapa persujen, kristillisten ja hätätilassa myös rkp ja vassareiden kanssa. Mutta vain johdollisesti ja henkisesti uusiutuneena niin että markkintalouteen pohjautuvaan politiikkaan on palautettu vastuu ja yhteisen edun ajaminen. Kepulaisille erityisesti olisi tarpeen sisältää yhteinen etu.

Veltsu Ruismäki

Naulan kantaan, kiitos että puit sanoiksi minunkin ajatukseni. Kyllä hallituksessa pitää jatkossakin olla isompia puolueita estämässä turhan radikaalit ehdotukset, mutta vaikka puolueissa hyviä ehdokkaita olisikin, nykyinen johtoporras tuntuu menettäneen kansan syvien rivien luottamuksen.

Mika Korhonen

SOTE tullaan todennäköisesti runnomaan lävitse. Tämä teatteri tulee näyttämään miten rahan voimalla ohitetaan aito demokratia. Pari kansanedustajaa löytyy aina joukosta jotka ovat valmiita tekemään kompromissin rikastumisen toivossa. Korkeasti palkatuilla "lahjaviroilla" kun tulee olemaan merkittävä vaikutus edustajan mielipiteeseen jos oma poliittinen jatko on vaakalaudalla.

Pasi Käyhkö

Komppaan kommentoijia Jani Tuononen ja Mikko Toivonen.
Siniset putoavat eduskunnasta. Asia varmistuu jos ja kun soteäänestys on ennen vaaleja ja ryhmä äänestää yhtenäisesti soten-/maakuntauudistuksen puolesta
Keskustan tappiolukemat päätyvät n. 14%:n kannatukseen. Kokoomuksen tilannekkaan ei hyvältä näytä. Ääniharavana heillä kuitenkin Elina Lepomäki.

Seppo Simonen

Nythän Pasi höveliksi rupee tuossa hiljan lupasit Keskustalle vain 12 % vaaleihin on aikaa viellä vaikka huru mycket.
Katsotaan kun konkarit ja sossut ottaa mittaa toisistaan niin kärkkyjä kepu viuhahtaa ohi tukka hulmuten.
Tuosta uudesta sote/maakuntamallista sen verran että lopussa kiitos seisoo ja kansa kiittää vaaleissa hyvää tulosta.

Juha-pekka Naukkarinen

Nyt ollaan tekemässä sote vaaleja,joka sopii kaikille muille puolueille paremmin,kuin maahanmuutto vaalit,sotesta on ollut kaikki tämä tietous jo paljon aiemmin,nyt sitä hehkutetaan joka suunnalta,jotta ikävät lasten raiskaukset unohtuisivat,on se kieroa tämä politiikka!

Jorma Ahponen

Olen ollut alalla vuodesta 1982 ja on ollut surullista huomata kuinka toimiva terveydenhuolto on soten myötä romutettu. Viimeiset neljä vuotta ovat tehneet niin suurta tuhoa, että jos ja kuten toivon sote kaatuu, virheiden korjaamiseen menee enemmän kuin neljä vuotta. En ymmärrä miksi terveydehuolto jota maailmalla kehuttiin maailman parhaaksi, romutettiin. Kun tiedoss oli suurten ikäryhmien ikääntyminen, niin samalla hoivapaikkoja vähennetteein ja vanhukset jätettiin oman onnensa nojaan. Johtoa on osattu lisätä mutta ei tekeviä käsiä, jotka hoitasivat hienot ideat.