Keskiviikko 22.5.2019

Sdp:n ehdokas polttomoottorilinjauksesta: ”Itsellänikin kohosi kulmakarvat – uutinen on provokaatio”

Luotu: 
22.1.2019 19:58
Päivitetty: 
22.1.2019 20:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    ”SDP ei ole kieltämässä polttomoottoriautoja vaan selvittämässä, millainen aikataulu asialla voisi olla joskus tulevaisuudessa”, demariehdokas korostaa.
|

Sdp:n eduskuntavaaliehdokas Marko Varajärvi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan puolueensa ilmasto-ohjelmasta, jonka polttomoottorilinjaus on herättänyt huomiota.

Sdp linjaa ohjelmassa, että polttomoottoriautojen kieltämiselle tulee laatia aikataulu seuraavalla vaalikaudella. Tästä on julkisuudessa syntynyt käsitys, että sdp haluaisi jo kieltää polttomoottoriautot.

”Itsellänikin kohosi kulmakarvat kun luin asiaa koskevan uutisen sdp:n ilmasto-ohjelmasta”, Varajärvi myöntää blogissaan.

Hän alleviivaa kuitenkin, että aina on syytä tarkastella alkuperäistä kirjoituista. Suora sitaatti sdp:n ilmasto-ohjelmasta kuuluu seuraavasti:

”Seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä ja biopolttoaineisiin siirtymiseksi raskaassa liikenteessä. Lisäksi on otettava käyttöön riittävät taloudelliset ohjauskeinot sähköautokannan kasvattamiseksi ja panostettava latausinfrastruktuurin kehittämiseen.”

Varajärven mukaan asiasta tehty uutinen on provokaatio. Hänen mukaansa jokainen ohjelmatekstin lukenut ymmärtää, että ”sdp ei ole kieltämässä polttomoottoriautoja vaan selvittämässä, millainen aikataulu asialla voisi olla joskus tulevaisuudessa”.

”Siinä on iso ero. Veikkaanpa toki, että jos sähköautot kehittyvät yhtä nopeaa kuin kännykät aikoinaan niin polttomoottorit voivat olla historiaa muutamassa vuosikymmenessä. Vielä ehditään kuitenkin körötellä bensalla ja dieselillä vaalikentilläkin. Sdp ei ole viemässä kenenkään polttomoottoriautoa romuttamolle. Ajelkaa rauhassa, niin aion minäkin tehdä”, Varajärvi kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi henkilöautojen valmistajista Volkswagen ja Volvo ovat jo ilmoittaneet lopettavansa kokonaan pelkästään polttomoottoreilla toimivien autojen valmistuksen. Suomessa sähköautojen vallankumoukseen on kuitenkin pitkä matka, Varajärvi uskoo.

”Sähköautot ja kovat pakkaset sekä latauspisteiden vähyys ovat Lapissa ja koko Suomessa haaste ja veikkaanpa, että vielä pitkään. Eikä sähköautojen tuotantokaan ole vielä ympäristön kannalta kovin kestävää.”

Varajärvi toteaa, että eduskuntavaaleissa polttomoottoreilla yritetään varmasti hutkia sdp:tä.

Varajärvi on entinen Vasemmistoliiton puoluesihteeri, joka siirtyi sdp:n riveihin vuonna 2016.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Kukkonen

Yleensä ottaen, on myöhäistä pidätellä kun huonot on jo housuissa.
Kaikki yrittävät nyt epätoivoisesti noudattaa totuusmedioidemme lanseeraamaa "ympäristövaaligenreä" vaikka maallamme ei ole juuri mitään negatiivisiä vaikutuksia maapallomme ilmastoon saatikka maailman saastumiseen. Kunhan vaan kukaan ei äänestäisi "maahanmuuttoa" vastaan, vaikka jo omat lapsemmekin maksavat siitä karmean hinnan.