Tiistai 21.5.2019

”Minua kammoksuttaa, ei päätöksenteko voi tällaista olla” – Kokoomuksesta jämäkkä viesti hävittäjähankinnoista Ylellä

Luotu: 
23.1.2019 09:05
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    "Minua hiukan kammoksuttaa se, että vastuunkantajatahoillakin ruvetaan sanomaan, lyömään uusia lukuja pöytään, tietämättä, tuntematta asian taustoja lainkaan. Ei se päätöksenteko voi Suomessa tällaista olla", Kanerva sanoo viitaten oppositiopuolueen kantoihin hävittäjähankinnoista.
|

Faktakulma

HX-hanke?

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena. Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa ja hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva moitti keskiviikkona Ylen Ykkösaamussa sdp:tä ja muita oppositiopuolueita niiden kriittisestä suhtautumisesta uusien hävittäjien lukumäärään.

Kanervan kanssa keskustelemassa olivat puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) ja rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

”Kaikki lähtee siitä, että tällä on turvattava Suomen sotilaallinen suorituskyky. Ja pidän hiukan kummallisena sitä keskustelua, enkä ihan vähääkään, että nyt otetaan niin kuin hihasta varistaen erilaisia lukuja tähän keskusteluun ilman, että on asiaan ollenkaan syvällisemmin perehdytty. Me ollaan Mika Karin kanssa eduskunnan syvällä kallion sisällä ilman minkäänlaisia viestiyhteyksiä, jossa meille avattiin hyvin tarkasti perustellen, miksi se on tämä lukumäärä. Se ei ole mitään randomilla otettua lukua tarkoittava, vaan se perustuu Suomen sotilaalliseen suorituskykyyn, Suomen sotilaalliseen strategiseen ajatteluun, miksi se on näin. Minua hiukan kammoksuttaa se, että vastuunkantajatahoillakin ruvetaan sanomaan, lyömään uusia lukuja pöytään, tietämättä, tuntematta asian taustoja lainkaan. Ei se päätöksenteko voi Suomessa tällaista olla. Sen täytyy perustua hyvin tarkkaan harkintaan. Kyllä lähden siitä henkilökohtaisesti omissa mielikuvissani, että sdp on myöskin isänmaallinen puolue, joka osaa asettaa ne periaatteet keskeisimmiksi, miten Suomen puolustamisesta vastataan. Silloin ei kannata heittää mitään ilmapalloja siitä, mikä olisi oikea lukumäärä sattumanvaraisesti ilmaan ja katsoa, miten yleisö siihen reagoi. Tässä on kannettava vastuuta”, Kanerva sanoi.

Kanerva kertoo Uudelle Suomelle tarkoittaneensa kommentilla paitsi professori Roope Uusitalon heittoa 47 hävittäjästä myös oppositiopuolueiden sdp:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten linjauksia, että Suomeen voidaan hankkia myös vähemmän hävittäjiä kuin 64 kappaletta. Asia kävi ilmi Ylen kyselystä.

LUE MYÖS: Suomen hävittäjähankinta: ”Entä jos ostettaisiin vain 47? Tämä ei ollut vitsi”

”Eikö se ole aika kova juttu? Se on astetta kovempi, kun puolueet ovat liikkeellä”, Kanerva sanoo Uudelle Suomelle.

”Tämä ei ole mistään hihasta vedetty tämä 64, vaan se perustuu tietysti meidän melkeinpä sotilasstrategiaan, ja sitä nyt kukaan valtio ei tietysti toisille valtioille kerro, että minkälainen se strategia on, jolla esimerkiksi Suomen ilmapuolustus tullaan hoitamaan”, Kanerva sanoo.

Ykkösaamun keskustelussa Mika Kari toisti näkemyksen, jonka hän kertoi Uudelle Suomelle jo maanantaina. Karin mukaan sdp ei ole lyönyt lukkoon mitään lukumäärää hävittäjille, vaan haluaa odottaa tarjouspyyntövaiheen loppuun ennen linjauksen tekemistä. Kari kritisoi US:n haastattelussa lukuihin lukkiutumista. LUE TARKEMMIN: Sdp:n Kari: HX-hankinnassa lukkiuduttiin lukumäärään – vaatii lisää kertausharjoituksia

Rkp:n Henriksson huomautti, että yhteisymmärrys on puolueissa siitä, että nykyisten Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Henriksson totesi, että lukumäärää voidaan vielä tarkastella uudelleen, jos ilmenee yllättäen, että joku konetyyppi olisi niin valtavan paljon parempi suorituskyvyltään, että vähempikin määrä riittäisi.

”Hieman huolestuttaa demareiden näkökanta, olisi hyvä tietää mitä mieltä olette”, Henriksson sanoi Karille.

Kari puolestaan sanoi saaneensa asiantuntijalta vahvistuksen kannalleen siitä, että 64 koneen luku perustuu vain nykyiseen koneiden lukumäärään. Kari ei halunnut mainita tätä asiantuntijaa nimeltä.

LUE MYÖS: Kenraali Puranen: Tämän takia Suomi tarvitsee juuri 64 hävittäjää

Kanerva sanoo Uudelle Suomelle, että tulevaan hallitusohjelmaan tulisi kirjata parlamentaarinen kanta, jonka mukaan nykyisten hävittäjien suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Lukumäärää ei Kanerva olisi hallitusohjelmaan kirjaamassa.

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen hämmästyi: ”Onko tämän takana demarien haaveilema sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden hallitus?”

Hallituksen riveistä sivallus hävittäjäkauppaa arvostelleelle Li Anderssonille: ”Tässä on se suurin harha”

Faktakulma

HX-hanke?

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena. Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa ja hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Linnanmaa

Turvaisitte nyt ensimmäisenä suomalaisten (aikuisten & lapsien) turvallisuuden omassa kotimaassaan. Hävittäjähankinnat voisi mielestäni laittaa suosiolla jäihin ja ohjata rahat terrorismin torjuntaan. Ongelmaan jonka Kokoomus, Keskusta ja Siniset loivat. Jatkosodan päättymisestä on yli 70 vuotta, Turun terrori-iskusta kaksi.

Jari Eeva

Moderneilla hävittäjillä on oma roolinsa ja hyvät puolensa, mutta montaako hävittäjää Venäjä käytti Krimin valtauksessa? Sen maan armeija, joka partioi kaupungeissa ja eduskunta-/parlamenttitalon ympärillä, määrää tahdin.

Erkki Malinen

Minua kiinnostaa koneitten määrää enempi millä ne maksetaan. Sanotaan erillisrahotuksesta, mikä se on ja miten se maksetaan jos se velkanakin on. Otetaanko eläke kassoilta ja pienennetään eläkkeitä, sillä suurituloiset ei veroja maksa vaikka niitten omaisuutta niillä härveleillä mahdollisesti turvattas . Minusta ensin pitäis käydä keskustelu rahoituksesta, tässä ollaan menossa perse edellä puuhun.

Raimo Hakala

Eikö niiden joilla on jotain puolustettavaa myös kuulu maksaa aseet joilla sitä puolustettavaa puolustetaan? Miksi köyhyysrajan alapuolella elävät joutuvat maksamaan päättäjiensä omaisuuden puolustamisen? Päättäjien jotka "laillisesti" siirtävät yhteisen omaisuuden itselleen. Ja vielä uhraamaan henkensä ja terveytensäkin puolustaessaan "johtajiaan"? Johtajia jotka ovat valmiita uhraamaan kansan joka on heidän omaisuutensakin tuottanut osaamisellaan ja ahkeruudellaan.

Teppo Raininko

Köyhyysrajan alapuolella ei makseta valtionveroa, joten ei tarvitse myöskään osallistua hävittäjähankintoihin. Siitä huolimatta saa maksuttoman koulutuksen, lähes maksuttoman terveydenhuollon, neuvolapalvelut, kirjastopalvelut, työmarkkinatuet, asumistuet, toimeentulotuet ja vielä voi mennä purkamaan pahaa oloaan terveyskeskuksen psykologille, sossun tädille tai poliisille. Kirkkokaan ei käännytä luotaan, vaikka ei maksaisi kirkollisveroa. Tätä kaikkea se maanpuolustus puolustaa.

Kari Matti Nivala

Tuskin nyt eläke kassoilta mitään otetaan. Turhaa peloittelua. Mutta ihmetyttää kuinka SDP on lähtenyt vasemmistoliiton ja vihreiden matkaan? Ennen sentään isänmaallinen puolue! Erkki Tuomioja ko tämän takana on? Tuntuu kuin hän johtaisi koko puoluetta. Oli virallinen kasvo kuka tahansa.

Kari Matti Nivala

Tuskin nyt eläke kassoilta mitään otetaan. Turhaa peloittelua. Mutta ihmetyttää kuinka SDP on lähtenyt vasemmistoliiton ja vihreiden matkaan? Ennen sentään isänmaallinen puolue! Erkki Tuomioja ko tämän takana on? Tuntuu kuin hän johtaisi koko puoluetta. Oli virallinen kasvo kuka tahansa.

Jussi Tuusa

Kanerva puhuu asiaa ja Kari yrittää kierrellen ja kaarrellen korjata Marinin lausuntoja. HX-hankkeen täytyy olla eduskunnan kontrollissa ja se edellyttää kansanedustajilta perusasioihin perehtymistä. Yksi perusasia on pystyä arvioimaan konemäärä, joka saadaan yhtä aikaa ilmaan - tappioiden jälkeenkin. Suorituskyvyn täytyy olla hankinnan pääkriteeri ja eduskunta myöntää siihen sen rahoituksen kuin pystyy. On myös syytä seurata kriittisesti suorituskykyarviointia: jos valitaan elinkaarikustannuksiltaan kallein kone, niin se on pois maavoimilta. Tälläinen valinta herättäisi kysymyksiä, onko kokonaissuorituskyky ollut pääkriteeri.

Jorma .Rosenberg

Kysymys on myös aseistuksesta jos hävittäjiin ei saada ohjuksia niin ei niillä mitään tee. Kaupan ehdoton ehto on saada kaikkein nykyaikaisimmat aseistukset heti käyttöön se joka tähän suostuu pitää valita ja kappalemääräksi sama mikä oli Horneteissa.

Erkki Malinen

Se tuo ryssän pelko käy meille kalliks, tiete pitäähän sitä pelätäkkin. Mutta tällä Krimin miehityksellä on turha ratsastaa, sehän nähtiin uutisissa livenä. Anna-Maija Manninen oli kuvaajan kanssa ihmettelemässä että mitä täälä oiken tapahtuu. Kun Venäläinen upseeri meni Ukranalaiseen tukikohtaan huom. aseettomana, ja sieltä alkoi kuulua kovaäänistä ilmeisesti käskytystä, kun kohta Ukranalainen upseeri tuli korvat luimussa ulos, ja se sota oli siinä.

Matti Villikari

Lähes kaikki puolueet ovat sitä mieltä, että nykyiset monitoimihävittäjät pitää korvata, kun niiden käyttöikä loppuu. Siitäkin ollaan yksimielisiä, että korvaus tehdään täysimääräisesti.

Nyt käydään aika turhanaikaista keskustelua siitä, ämonellako koneella täysimääräisyys saavutetaan. Uskon, että tämän tarvittavan määrän pystyy arvioimaan paremmin sotakorkeakoulun käynyt sotatieteiden tohtori kuin yhden kauden Eduskunnassa istunut kansanedustaja. Jos määrä arvioidaan väärin, parempi on yli kuin ali.

Typerää on myös nähdä monitoimihävittäjät ilmatorjuntaohjusten vaihtoehtona.

Pekka Kohonen

Jos ei kerran haluta mennä NATOn niin sitten on pantava tarpeeksi rahaa tiskiin, että puolustus säilyy edes jotenkuten uskottavana. Hävittäjille on vieläkin enemmän tarvetta jos NATOn puolelta (tai Ruotsista) ei ole odotettavissa vahvistuksia.