Tiistai 21.5.2019

”Jostain verhojen takaa aina putkahtavat” – Komissaaritarjokas Heidi Hautalalta suora haaste Jutta Urpilaiselle

Luotu: 
23.1.2019 11:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala.
|

Suomi saa Euroopan komissioon yhden komissaariin, mutta vihreistä tehtävään on tarjolla jo kaksi ehdokasta. Erikoiselta kuvio näyttää siksikin, että perinteisesti komissaarin paikka on suurten hallituspuolueiden kahden kauppa.

Vihreiden pitkäaikainen europarlamentaarikko ja komissaaritoiveistaan jo viime kesänä ilmoittanut Heidi Hautala perää muutosta komissaarin valintatapaan. Hänestä Suomen komissaarin pitäisi olla ehdolla myös europarlamenttivaaleissa.

”Tässä suhteessa oletan, että Alexander Stubb (kok) lähtee eurovaaleihin ja tavoittelee komissaarin paikkaa. Hän on sisäistänyt tämän ajatuksen, että eurovaalien kautta komissaariksi. Se on minusta tervetullutta. Mutta me haluaisimme tästä nyt reilua kilpailua”, sanoo Hautala.

Onko tämä nyt suora haaste sdp:n Jutta Urpilaiselle?

”Tuli mieleeni. Hän olisi ihan erinomainen ehdokas. Kun tässä sukupuolikysymys 25 vuoden jälkeen on myös syytä nostaa esiin, niin toivoisin näkeväni Jutan europarlamenttivaaliehdokkaana.”

Aiemmin Urpilainen on kertonut olevansa ehdolla ensi sijassa eduskuntavaaleissa ja kiinnostunut vastuullisista tehtävistä hallituksessa tai muuallakin. Sdp:n nykyisen europarlamentaarikon Miapetra Kumpula-Natrin nimi on myös ollut esillä komissaarispekulaatioissa. Kumpula-Natri ja Urpilainen ovat molemmat kotoisin Vaasan vaalipiirin alueelta.

LUE MYÖS: Näkökulma: Ville Niinistö yllättää uudella tempulla – Pyrkii paikalle, jolle ei voi päästä

Nimikisaa enemmän Hautala painottaa komissaarin valintatavan uudistamista.

”Pääviesti on se, että Suomen komissaari, joka on aina jaettu tiskin alta hallitusneuvottelujen käytäväkeskusteluissa kahden suurimman puolueen välillä, niin sen valintatapa ei oikein enää vastaa nykypäivää. Haluaisimme koko tällä keskustelulla saada aikaan sen, että komissaarin paikasta käytäisiin avoin keskustelu”, Hautala toteaa.

”Ei se ole mikään luonnonlaki, politiikan laki eikä varsinkaan perustuslaki, joka sanoo, että komissaarin paikan pitäisi mennä suurimmalle hallituspuolueelle”, hän jatkaa.

Erityisesti Hautala viittelöi katsomaan Ruotsin suuntaan. Kaksi viimeisintä kautta komissiossa on istunut Cecilia Malmström. Hänen puolueensa on Ruotsissa pienpuolue liberaalit, joka sai viime syksyn parlamenttivaaleissa 5,5 prosenttia äänistä. Lisäksi Hautala huomauttaa, että kaikki Ruotsin komissaarit ovat olleet naisia.

Suomen komissaarit ovat olleet Erkki Liikanen (sd), Olli Rehn (kesk) ja Jyrki Katainen (kok). Rehn ja Katainen ovat olleet valintahetkellä pääministeripuolueen ehdokkaita. Liikasen nosti komissaariksi Esko Ahon (kesk) hallitus.

Hautalaa harmittaa myös, että yksikään heistä ei ole ollut ehdolla eurovaaleissa.

”Jostakin verhojen takaa ne komissaariehdokkaat [Suomessa] putkahtavat”, Hautala kertoo.

”Minusta tällainen sopii hirveän huonosti tällaiseen orastavaan eurooppalaiseen demokraattiseen päätöksentekoon, jossa koko ajan läpinäkyvyyden vaatimus vahvistuu.”

Uuden komission muodostamiseen voi tuoda uusia mutkia tulevien eurovaalien tulos. Perinteisesti europarlamentissa oikeistolaisella EPP:llä ja sosiaalidemokraattisella S&D:llä on ollut kahdestaan enemmistö meppipaikoista. Vaaliennusteiden mukaan näiden puolueiden kahdenkauppa olisi murtumassa. EPP ja S&D tulisivat riippuvaiseksi muista ryhmistä kuten vihreistä ja liberaalista Aldesta, johon Suomesta kuuluvat keskusta ja rkp.

Komissaaripaikat vahvistetaan Euroopan parlamentin äänestyksessä, joten valinnat jäävät riippuvaisiksi muidenkin ryhmien tuesta kuin vain EPP:n ja S&D:n.

Hautala kertoo, että jo nyt vihreät valmistelee ”rakentavaa yhteistyötä” EU:n ”toimintakykyä puolustavien ryhmien kanssa”, jotta päätöksenteko jatkuisi parlamentissa sujuvasti sittenkin, jos kansallismieliset populistit saisivat ennakoidun ”eurojytkyn”.

Tällainen rakentava yhteistyö tarkoittaa, että eurovihreillä on myös omia tavoitteita. Kuuluuko komissaarin paikka keskeisiin tavoitteisiin?

”Nyt kun kysyt, niin voisi hyvin kuuluakin. Ei varmaan tässä vaiheessa kannata keskustella siitä, että mistä maasta, mutta minusta se on aika luontevaa.”

Kun Suomi voi saada vain yhden komissaarin, niin kumpi se sitten vihreistä olisi: Heidi Hautala vai Ville Niinistö?

”No älä minulta kysy! Komission puheenjohtaja joutuu sommittelemaan komission kokoonpanon. Silloin on erittäin hyvä, jos tarjolla on eri vaihtoehtoja esimerkiksi juuri mies ja nainen. Eikä tämä ole mikään vihreiden keksintö. Tasa-arvoa ajavat järjestöt ovat pitäneet tätä esillä jo aiemmissa eurovaaleissa”, Hautala sanoo ja korostaa Niinistön ja hänen komissaariehdokkuuden olevan linjassa tavoitteen kanssa.

”Ja vaikka minulla on tässä omat intressini, niin tasa-arvokysymystä on syytä pitää esillä.”

LISÄÄ AIHEESTA:

Ville Niinistö teki päätöksensä: Lähtee ehdolle eurovaaleihin – ”Olen käytettävissä myös komissaariehdokkaaksi”

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”

Uusi ennuste Suomelle – Politico: Punavihreä voitto eurovaaleissa

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Ministeri Lindström ehdolle sekä EU- että eduskuntavaaleihin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Eeronheimo

Komissaariksi Heidi Hautala - olisi huonoin mahdollinen ehdokas Suomesta. Hän on tukemassa jokaista turhanaikaista yhden asian oppositioliikettä idässä, lännessä, pohjoisessa, etelässä ja jossakin muualla. Oi Pyhä Sylvi pelasta meidät Heidi Hautalalta.