Keskiviikko 17.7.2019

SAK:n Eloranta tylyttää aktiivimallia keskustan lehdessä: ”Tätä ei kyetä ymmärtämään – muserrettu, syyllistetty ihminen on kauempana työllistymisestä”

Luotu: 
23.1.2019 12:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee Suomenmaassa ja SAK:n sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, että aktiivimalli pikemminkin ajaa työtöntä kauemmaksi työllisyydestä kuin auttaa häntä työllistymään.

Suomenmaa on pääministeripuolue keskustan pää-äänenkannattaja. Eloranta arvostelee, että työttömyys nähdään Suomessa nykyisin ”yksilön vikana”, ”eikä yhteiskunnan vastuuta ja roolia haluta tunnustaa”.

”Samana päivänä kun arvostettu ja luotettu, osaava ja itseään johtava työntekijä jää työttömäksi, luottamus häneen loppuu. Tilalle tulee kontrollia ja pakkoa, rangaistuksia ja holhousta.”

Kontrollilla, pakolla ja rangaistuksilla Eloranta viittaa työttömyysturvan aktiivimalliin, jolla Juha Sipilän (kesk) hallitus patistaa työttömiä töihin, yrittäjiksi ja työllisyystoimien pariin. Jos työtön ei täytä aktiivisuusvelvoitteitaan, työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia kuussa.

”Aktiivimalli ei toimi. Se on työttömyysturvan leikkuri, eikä juuri muuta. Se syventää työttömän taloudellista ahdinkoa ja langettaa syyllisyyden viitan niiden ylle, jotka eivät syystä tai toisesta pysty aktiivisuusehtoa täyttämään. Muserrettu, syyllistetty ihminen ei ole lähempänä työllistymistä, vaan kauempana. Tätä ei nähtävästi kyetä ymmärtämään”, Eloranta arvostelee keskustan lehdessä.

Eloranta nostaa kirjoituksessaan esille myös Helsingin Sanomien tekemän niukkuuskyselyn, jolla kerättiin suomalaisten tuntoja ja kokemuksia pienituloisuudesta ja köyhyydestä.

”Sivistysvaltion mittana on pidetty sitä, miten huolehdimme heikoimmassa asemassa olevista. Tämän kyselyn tulosten perusteella voi vähintäänkin sanoa, että parantamisen varaa on. Kuluva hallituskausi on ollut sekä taloudellisesti että kohtelun näkökulmasta vaikea monille pienituloisille ja työttömille”, Eloranta toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Jyrkynen

Jos hävittäjät jätettäisiin hankkimatta, kaikille nuorille 100 000 syrjäytyneelle saataisiin työpaikka. Eli jos 30 vuoden aikana hävittäjien kokonaiskustannus on 30 miljardia euroa, niin saman 30 vuoden aikana voitaisiin jakaa kaikille näille nuorille 300 000 euroa rahaa esim. kuntouttavan työn avulla. Syrjäytymisessä on kyse nuorten tulevaisuudesta ja Suomen tulevaisuudesta. Ei siihen välttämättä hävittäjiä tarvita, tuskin niistä syrjäytyneistä tulee yhdestäkään enää hävittäjälentäjää loppu-urallaan. Pitääkö Suomen olla aseistaunut supervalta, vai ihmisistä välittävä humaani valtio. Sen päättää hallitus teoillaan. Ehkä fiksuin jätkä historiassa oli Mahatma Gandhi, joka uskoi väkivallattomuuteen, ja todellakin Intian ei ole paljon tarvinnut käydä sotia viime aikoina. :) Intia osti jopa Hawkeja täydentämään ilmavoimiaan, ja käytössä on mm. venäläistä kalustoa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Intian_ilmavoimat

Jari Eeva

Suomen päättäjät pyrkivät tekemään Suomesta ilmaston lämpenemisen torjujana ykkösmaan maailmassa, tai, no ainakin Euroopassa. Ei se ilmatteeeksi tule. Yhtä lailla voisimme uskoa globaaliin rauhaan ja edistää päätöksillämme sitä. "Suomen hallitus valitsi maansa nuorison hävittäjien sijaan". Miltä kuulostaisi?

Jari Eeva

Eloranta on oikeassa. Aktiivimalli on helvetinkone, jota ei edes Vartijainen hallitse. Ei naapurin ikkunoita niin vaan pesemään mennä, niin kuin televisiossa esitti. On tehtävä työsopimus ja etsittävä alan työehtosopimus, jonka perusteella sovitaan palkka. Naapurin on tehtävä palkkalaskelma ja tilitettävä valtiolle sille menevät maksut. Myös palkkatodistus on tehtävä ja allekirjoitettava. 18 tuntia ikkunanpesua on suoritettava 65 päivän jakson sisällä, jos terveys sallii. Minulla on epäilys, että tavallisen naapurin tarjoama työ ei edes ole aktiivimallissa hyväksyttävä, toisin sanoen "väärin työllistetty". Tätä asiaa en ole ainakaan missään nähnyt, että olisi hyväksyttävän joukossa. Onko joku muu? Yli kuuskymppisiä ei mihinkään kursseille enää oteta, "koska tarkoituksenasi on vain välttyä päivärahan leikkaukselta". Ei sen puoleen oteta töihinkään. 90 % yli kuuskymppisistä työttömistä on aktiivimallin leikkauksen uhreja.