Perjantai 24.5.2019

Uusi tuki maaseudulle – Ministerin ehdottamaa kyläkauppatukea voisi saada jopa 15 000€ vuodessa

Luotu: 
23.1.2019 16:39
  • Kuva: Mauri Ratilainen
    Kuva
    Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) katsoo, että kyläkauppatuki voisi turvata harvaan asuttujen alueiden palveluita.
|

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ehdottaa uutta tukea kyläkaupoille harvaan asuttujen alueiden palveluiden turvaamiseksi. Uutta tukea varten on varattu täksi vuodeksi miljoona euroa.

”Monilla seuduilla kyläkaupat ovat ainoa lähipalvelu, ja siksi niiden pärjäämistä on tuettava”, toteaa Leppä tviitissään.

Nyt julkistetussa asetusluonnoksessa ehdotetaan muun muassa, että tukea myönnettäisiin sellaiselle harvaan asutulla maaseudulla sijaitsevalle kyläkaupalle, joka toimii vuoden ympäri ja jonka päivittäistavaroiden myynti on vähemmän kuin kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi etäisyyden lähimpään toiseen päivittäistavarakauppaan tulisi olla vähintään 7,5 kilometriä tai muuten vaikeasti saavutettavissa.

Kyläkauppatukea voisi saada enintään 15 000 euroa hakijaa kohden. Tuen myöntämisen ehtona olisi myös, että kauppa sitoutuu tarjoamaan kahta muuta palvelukokonaisuutta, jotka olisivat joko posti-, käteisnosto-, apteekki-, tai polttoainejakelupalvelu.

Maa- ja metsätalousministeriö huomauttaa, että kyläkauppoja on Suomessa enää noin 220 ja joka vuosi määrä vähenee ministeriön mukaan noin 30 kaupalla.

Keskiviikkona julkistettu asetusluonnos lähetettiin kaksiviikkoiselle lausuntokierrokselle ja se on tarkoitus panna toimeen vielä ennen eduskuntavaaleja. Tuen haku on tarkoitus avata syksyllä 2019.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Mitäpä jos kehitettäisiinkin verkkokauppaa niin, että muutama kerta viikossa kuljetusauto kiertäisi jakamassa netin kautta tilatut elintarvikkeet + muut ostokset sivukylien asukkaille ? Voisiko se jopa olla kannattavaa ilman tukiaisia ? Siihen kuljetukseen voisi yhdistää muitakin palveluita.

Kari Aaltonen

Kaupunkilaiset maksaa kaikesta moninkertaisen hinnan, tukee jo nyt maaseutua ja kaikkea mahdollista tässä tukien luvatussa maassa, kyllä lähtökohta pitäisi olla että pärjätään niinsanotusti omillaan, jos haluaa metsässä asua, joutuu kaupassa käymään kauempaa, ei markettia voi jokaiseen niemennotkoon perustaa.