Torstai 27.6.2019

Petteri Orpolta ”viimeinen naula soten arkkuun”? – Entinen sote-ministeri toppuuttelee

Luotu: 
23.1.2019 18:42
Päivitetty: 
23.1.2019 18:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpon mukaan kokoomus ei vaadi ryhmäkuria sote-äänestyksessä.
|

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on antanut lausunnon, jota innokkaimmat veikkaavat viimeiseksi naulaksi sote-uudistuksen arkkuun. Entinen sote-ministeri toppuuttelee tulkintaa.

Puheenjohtaja Orpo kertoo kokoomuksen Verkkouutisille, että puolue ei edellytä kansanedustajiltaan ryhmäkuria sote-äänestyksissä. Tämä siitä huolimatta, että kansanedustaja Maria Lohelan loikkaus Sinisistä Liike Nytin eduskuntaryhmään kutisti entisestään hallituksen enemmistöä.

”Meillä ei olla menossa ryhmäkuriin, mutta me tietenkin teemme sen eteen töitä, että jos ja kun esitys valmiiksi saadaan, se olisi kaikkien hyväksyttävissä”, Orpo sanoo Verkkouutisille.

”Ajattelen, että jos tämä lakikokonaisuus kaikista näistä haasteista selviää ja etenee eduskunnan suureen saliin, kyllä se vaatii silloin aika paljon jokaiselta edustajalta olla kaatamassa asiaa, joka on näin valtavan valmistelutyön tulos ja on läpäissyt eduskunnan valiokuntakäsittelyn.”

Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kommentoi lausuntoa Twitter-tilillään.

”Pääministerin sijainen taisi lyödä tänään viimeisen naulan soten arkkuun. Vaikea nähdä, miten kukaan helsinkiläinen äänestäisi soten puolesta”, Arhinmäki kommentoi.

Helsingissä sote-uudistusta vastustetaan laajalti, kokoomuslaista pormestari Jan Vapaavuorta myöten.

Keskustalainen entinen sote-ministeri, kansanedustaja Juha Rehula vastaa Arhinmäelle.

”Pidä nyt muutama naula varastossa – tarvitset niitä vielä. Ei tainnut olla ihan ensimmäinen kerta kun ’viimeisestä naulasta’ kirjoitat”, Rehula kommentoi.

 

Hallituksen enemmistö eduskunnassa supistui 103 kansanedustajaan Lohelan siirron jälkeen. Eduskunnan puhemies ei kuitenkaan äänestä, ja lisäksi kaksi kokoomuksen kansanedustajaa on antanut ymmärtää vastustavansa sote-uudistusta. Sote-äänestyksessä hallituksen enemmistö on siis tämän laskelman mukaan vain 100–99. LUE LISÄÄ: Näkökulma: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten

Orpo myöntää Verkkouutisille, että jotkut kokoomuksen edustajat saattavat äänestää sotea vastaan.

”Onhan se mahdollista. Mutta kuten sanottu, homma on kesken ja katsotaan sitten, millainen lopullinen esitys on. Me otamme siihen kantaa ja pyrimme tietysti yksimielisyyteen.”

Orpon ilmoitus on alkanut herättää huomiota Twitterissä.

 

 

 

LUE MYÖS:

Elina Lepomäki: ”Sote kaatuu”

”Havahduin: Mitä me olemme täällä tekemässä?” – Maria Lohelan sote-avautuminen leviää

Antti Kaikkosen tv-esiintyminen oli liikaa kansanedustajalle: ”Hallitus ei enää itsekään usko soteen”

Pekka Haavisto ennustaa: Vaalikevät murtaa hallituksen sote-rintaman

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Tämäpä onkin hyvä uutinen sillä on oikein toivottavaa että kaikilla eduskuntaryhmillä on nyt mahdollisuus suurensalin äänestyksessä noudattaa valinnanvapautta sote äänestyksessä.
Sillä se vaatii todella kanttia selittää kansalle miksi äänesti vastaan ja luopua luvatusta 3 miljardin säästöistä jotka Petteri Orpon mukaan tulee, sekä terveyden huollon parannuksista.

Pasi Käyhkö

Mitkään järkevät ja oikeat laskelmat eivät osoita 3 miljardin säästöjä. Muutama laskelma kylläkin 3 miljardin lisäkuluja.
Kun vielä lasketaan järjettömän maakuntauudistuksen ja hallinnon kulut päälke niin johan tulisi veronmaksajille laskua.

Erkki Malinen

Toivottavasti tämä on viiminen niitti tuolle hullutukselle. Meijän ongelma on terveyskeskukset, kun niihin ei saada lääkäreitä. Mikä on ymmärrettävää, ei nuori lääkäri viihdy syrjäkylällä mummoja ja pappoja hoitamassa, ei siinä ammattitaito juuri kehity. Tarvitaan sellanen keskus-sairaala vetoinen homma, eli terkkarit keskus-sairaalan siipien suojaan. Näin kaikki lääkärit on samaa orkanisaatioo, niin näitä lääkäreitä voi kierrättää että se syrjäkylän lääkäri voi välillä olla vaikka sairaalasa töissä. Ja sairaalan erikoislääkäri vois käydä potilaskäynnillä sielä syrjäkylällä. Joku tällänen systeemi ettei sen syrjäkylän lääkärin tarvii pelkästään niitä terkkarin rutiineja pyörittää.

Pekka Määttä

Joku onnistunut kertomaan Petteri Orpolle, että erittäin moni kokoomusta äänestänyt ei näe mitään järkeä uudistuksessa, jossa kustannukset nousevat, on mahdollisesti perustuslain vastainen ja joka kaiken lisäksi luo uuden hallintohimmellin. Olisiko Lepomäki?

Mikko Toivonen

Se on kylläkin erittäin kaukana maailman "parhaasta".
Se on kuitenkin varsin kohtuullisesti toimiva tällaisenaankin ja ennen kaikkea olisi muutamilla oikeilla parannus toimenpiteillä helposti muunnettavissa vieläkin paremmaksi.
Hallituksen avainajatukset muuttamiseksi ovat kuitenkin 100% susia ja johtaisivat sekä palvelutason heikkenemiseen, että hintojen nousuun. Tosin kokoomuksen tukemat pörssianastajat saisivat suuren palkkion julkisista pois ja kepu isännät ihka tarpeettoman maakuntahimmelin, mihin isäntiä ja emäntiä istuttaa juurikin helsinkiläisten ja uusimaalaisten kustannuksella

Seppo Simonen

On itsensä pettämistä jos kuvittelee julkisen monopolin teveydenhuoltojärjestelmän korjaaminen toisi avun ongelmiin.
Joten hallituksen uusi sote ja maakuntamalli on erinomainen saavutus käyttöön toimeenpantavaksi. Eihän armeijassa asentoa korja vaan tehdään kokonaan uusi asento.

Kalevi Salonen

Talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreen lausunnon jälkeen ei Orpolle jäänyt enää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa järki käteen. Jos hän ei olisi siihen suuntaan mennyt, olisi hänenkin uskottavuutensa heikennyt liikaa, sillä jokainen vähänkään järjissään oleva ymmärtää nyt, ettei sotien jälkeisen ajan suurinta mullistusta voida tehdä olemattomin perustein.

Seppo Simonen

Talouspolitiikan arviointineuvoston Roope Uusitalolla oli suuntautunut epämääräinen mielipide ja ei antanut Yle uutisissa vakuuttavavaa kuvaa.
Kun Kokoomus ei saa pidettyä rivejään ojennuksessa vaan on aisan yli hyppijöitä ja omien itsekkäiden etujen pauloissa olevia kansanedustajia.
Sanoin tuolla ylempänä että josko myös oppositio antaa reilusti vapaanvalintamahdollisuuden suuren salin äänestyksessä olla tai ei olla sote/maakuntamalli puolella se katsotaan hyväksi. Keskustapuolue lienee vapaasti yhtenäkin sekä siniset.
A-studiossa pääekonomisti Juhana Brotheru ja tutkimusprofessori Kaisa Kotakorpi ei näneet sellasena kuvana sote/maakuntamalia kuin Roope Uusitalo.

Pasi Käyhkö

Orpo ja Kokoomuksessa on nyt ymmärretty se, että kansanedustaja vastaa tekemisistään äänestäjille eli kansalle ei puolueelle. Ks. perustuslaki.
Keskustassa tätä ei varmaankaan tapahdu. Lähiviikot näyttävät Sinisten otteet tässä asiassa. Jos äänestävät Soten puolesta niin todennäköisesti yksikään ehdokkaista ei mene Arkadianmäellä huhtikuun jälkeen.

Ilkka Paananen

Se on sittekin totta. Punaisinkin Lapin korpikommunisti on enemmän isänmaan asialla kuin etelän porvari. Ihme hiippari tämä Orpo. Jätkä lipsuu rintamalta viime tipassa Oikein vänrikki nappula tässä meillä. Ei silti kyllähän sotea vielä ainakin seuraavat kymmenen vuotta on vara rakentaa...tulee sitten varmasti hyvä.