Perjantai 24.5.2019

Professorien sote-kommenteista heräsi ihmetys – ”Outoa toimintaa”

Luotu: 
24.1.2019 08:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunnan perustuslakivaliokunta.
|

Kelan entinen pääjohtaja ja keskustan entinen ministeri Liisa Hyssälä ihmettelee sitä, että professorit Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen ovat esittäneet julkisesti kritiikkiä koskien sote-uudistusta kesken eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyn.

Lavapuro ja Ojanen ovat olleet perustuslakivaliokunnan kuultavina koskien sote-lakeja. Perustuslakivaliokunnan kanta on merkittävä sote-uudistuksen etenemisen kannalta. Hyssälä jopa kysyy, painostetaanko valiokuntaa professoreiden ulostuloilla.

”Perustuslakivaliokunnan käyttämät asiantuntijat Lavapuro ja Ojanen ovat kesken perustuslakivaliokunnan sote käsittelyn lausuneet medialle negatiivisen mielipiteensä laista. Painostetaanko tällä valiokuntaa keskeneräisessä tilanteessa?” Hyssälä kirjoittaa Twitterissä.

 

 

Lainkäytön emeritusprofessori Jyrki Virolainen yhtyy ihmettelyyn.

”Minusta valiokunnan "pysyvät asiantuntijat" eivät toki saisi mennä kesken valiokunnan käsittelyn kertomaan medialle, mitä mieltä he ovat käsiteltävän asian keskeistä kohdista ja mitä he ovat valiokunnalle lausuneet. Tämä on selvä asia. Outoa toimintaa!” Virolainen vastaa Hyssälälle.

 

 

Hyssälän avaus herättää myös vastareaktioita.

”On normi perustuslakivaliokunnan käytäntö, että asiantuntija saa halutessaan tuoda kantojaan julki, mutta ei muiden valiokunnassa kuulemiensa. Vihjaatko että valiokunta ei kykenisi arvioimaan tasapainoisesti lausuntoja, jos on avointa keskustelua? Mitä hiljaisuus sitten palvelee?” kysyy oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö Hyssälältä.

”Valiokunnissa ylipäänsä kuunnellaan paljon asiantuntijoita, jotka ovat ottaneet samoihin asioihin kantaa myös julkisesti”, kommentoi vihreiden kansanedustaja Satu Hassi.

”Asiantuntijoina meillä on sananvapaus. Olen kommentoinut vain asioita, jotka olen jo sanonut perustuslakivaliokunnalle enkä ota kantaa siihen, mitä perustuslakivaliokunta on päättämässä”, Juha Lavapuro sanoo Ylelle.

Lavapuro listasi Uuden Suomen haastattelussa viime viikolla kolme isoa sote-ongelmaa. LUE LISÄÄ: Professori listaa 3 isoa sote-ongelmaa – ”Demokratian kannalta aivan ytimessä”

Lavapuro ja Ojanen kommentoivat sote-ongelmia myös STT:lle tällä viikolla.

Soten läpimeno on alkanut näyttää epätodennäköisemmältä. 

LUE LISÄÄ:

Orpolta ”viimeinen naula soten arkkuun”? – VU: Kokoomus ei vaadi ryhmäkuria

Lepomäki: ”Sote kaatuu”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Tulkki, eivätkö soten vastustajat ole kertaakaan vetäneet hernettä neniinsä soten kannattajien puheista.
Tulkki, oletko tullut miettineeksi, miksi nämä kaksi asiantuntijaa kertovat julkisuuteen mielipiteensä, mutta muut asiantuntijat ovat hiljaa. Heille on riittänyt, kun ovat kertoneet mielipiteensä perustuslakivaliokunnalle.

Ralf Karlsson

Oletko siis sitä mieltä että kansalaisten ei kuulu saada tietää mitä mieltä asiantuntijat ovat näin mittaavasta yhteiskunnallisesta hankkeesta, joka tulee koskettamaan joka ikistä kansalaista? Kumma käsitys avoimmuudesta politiikassa teillä Keskustan kannattajilla.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #7

Karlsson, en missään tapauksessa. Kun puhut asiantuntijoista muista, että perustuslakivaliokunta on kuullut kymmeniä asiantuntijoita, mutta vain kaksi heistä kertoo kansalaisille mielipiteensä. Täyttääkö se vaatimuksen siitä, että kansalaisten täytyy saada tietää mitä mieltä asiantuntijat ovat olleet. Mielestäni ei täytä. Ei tämä tieto vaadi kovin suurta tietoa eikä Keskustan kannattamista.

Ralf Karlsson
Vastaus kommenttiin #10

Ei kai mikään laki kiellä heitä kertomasta vai mitä? Kyllä se täyttää varsin hyvin vaatimuksen että kansan kuuluu saada tietä mitkä asiantuntijalausunnot tuon mittakaavaan päätöksenteon pohjaksi annetaan. Oletko todellakin sitä mieltä että uudistus, joka vaikuttaa yhteen valtion perustehtäviin, kuuluu valmistella salassa niiltä joihin uudistus vaikuttaa. Ei tuollainen asennoituminen päätöksenteon läpinäkyvyyteen kuulu 2019-luvulle.

Mikko Toivonen

JokaInen, joka osallistuu yhteiskunnallisen asian keskusteluun nimenomaan sen valmisteilla ollessa on ns. kansalaissankari. Mitä professorimpi, sitä parempi.
Kun taqas se, joka yrittää keskustelun kieltää ja juntata etuja keskusteluitta omalle ryhmälleen, tai ideologialleen on, joko kommunisi, fasisti, tsaristi, tyranni tai kepulainen

Hannu Kauppinen

Miksi kutsutut ja/tai käytetyt asiantuntijat ja professorit eivät kykene esittämään tarvittavia korjauksia ja muutoksia sote -uudisukseen sekä käyttöönottoon. Samalla tässä on ihmeteltävä, että miksi oppositio SDP:n johdolla illakoi ja kaiken tavoin jarruttelee sekä sapotoi median avustuksella hallitusta sote -uudistuksen valmisteluprosessissa. Lopuksi toteaisin, että tässähän SDP ja Vasemmisto sekä Vihreät kyseenalaistavat keskeisten ministeriöiden johtavien virkamiesten ja asiantuntijoiden osaamisen myös tässä sote -valmistelussa.

Mitenkä ja millä eväillä mahdollisesti uusi hallitus SDP johdolla ensi vaalikaudella kykenee tekemään suuria ja pakotettuja uudistuksia ja erityisesti 3-4 miljardin leikkaukset pöhöttyneisiin julkishallinnon rakenteisiin, itseasiassa koko sote -uudistuksen 1. vaiheen kustannukset ovat 5-8 miljardiin. Taitaa uudella hallituksella olla jakovarat jo nyt hukassa ja kohta päätehakkuutkin hakattu. Latvakasvusta ei löydy verotattavaa eikä biotaloudesta visioita enempää bkt - ylläpitämiseen saatika lisää verotuloja valtion kassavarojen kasvuun. Edessä on 4-5 vuotta aikaa korjata ja vakauttaa Oy Suomi Ab:n talous.