Perjantai 24.5.2019

Kansanedustaja Taavitsainen järkyttyi uusista luvuista: ”Sairaiden ihmisten saalistuksen on loputtava – Eikö kellään hallituksen ministerillä ole hälytyskellot soineet?”

Luotu: 
24.1.2019 11:48
Päivitetty: 
24.1.2019 11:50
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    ”Koko Suomessa sairaala- ja laitoshoitomaksujen ulosottoon joutuneiden maksujen määrä on kasvanut 25%”, Satu Taavitsainen kertoo.
|

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittaa blogissaan järkytyksestään koskien tuoretta tilastoa julkisten sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ulosottoon päätymisestä.

”Valtakunnan voudin tuore tilasto julkisten sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ulosottoon päätymisestä on vuodelta 2018 aivan karmea. Yhteensä 386 471 maksua meni ulosottoon! Kasvua on vuodessa tapahtunut 21 prosenttia, eli eli nyt ulosottoon meni 66 712 laskua enemmän kuin vuonna 2017”, Taavitsainen kirjoittaa.

Hän on tarkastellut erikseen oman maakuntansa Etelä-Savon tilannetta, jossa ulosottoon päätyneiden sote-asiakasmaksujen määrä on Taavitsaisen mukaan kasvanut 85% edelliseen vuoteen verrattuna eli lukumäärässä kerrottuna noin 7000 laskua enemmän.

”Koko Suomessa sairaala- ja laitoshoitomaksujen ulosottoon joutuneiden maksujen määrä on ollut yhteensä 125 629, jossa kasvua on ollut 25%, eli 25233 laskua enemmän meni koko maassa ulosottoon kuin vuonna 2017. Järkyttäviä kasvuprosentteja. Eikö kellään hallituksen ministerillä ole hälytyskellot soineet?” Taavitsainen kirjoittaa.

Hänen mielestään pienituloisia ihmisiä ei saa ajaa ulosoton toimenpitein umpikujaan, sillä sairastumiselle ei mahda mitään.

”Tämä järkyttävä sairaiden ihmisten saalistus on loputtava”, Taavitsainen vaatii.

LUE BLOGI PUHEENVUOROSTA: Satu Taavitsainen: Ulosoton tuoreet tilastot paljastavat entistä karmivamman tilanteen

Taavitsainen kritisoi samalla hallituksen asiakasmaksulain esitystä, joka poistaisi niin sanotun välikaton.

LUE TARKEMMIN AIHEESTA: 

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

”On ällistyttävää, että hallitus ei ymmärrä luovansa mahdottoman tilanteen osalle suomalaisia”

Ylilääkärin havainto asiakasmaksujen ”pommista”: ”Merkitsee todellisuudessa maksujen kasvamista 2020-luvulla”

Asiakasmaksujen uudistus: Tutkija selvitti voittajat ja häviäjät – Näin ”pommi” todella vaikuttaa

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Kun olin aikanaan töissä vammaispuolella, autoin joskus jotakuta laskujen kanssa. Esimerkiksi, jos jokin firma oli huiputtanut kehitysvammaista ostamaan jotain turhaa krääsää, soitin firmalle ja lasku perutettiin. Joskus vanhus tai vammainen ei ole ymmärtänyt saaneensa uusintakäynnin sairaalaan ja siten ei ollut mennyt vastaanottokäynnille - asiakas sai tästä sakkolaskun - minä puhuin laskuttajan kanssa ja lasku hylättiin. En tiedä onnistuisiko tämä tänä päivänä?

Kari Kivi

Myös ulosottotoimella ja siellä työskentevillä pitäisi löytyä järkeä touhinsa eikä juosta muutaman vanhuksen piienten eurojen perässä kun verkoirat.Tämä kieroutuma johtuu näiden koirien kalkkauksesta joka on privika pohjanen ,siksi pitää olla ja toimia kun täysi idiootti.

Mikko Toivonen

Saalistus jatkuu, kunnes joku rehellinen ja vastuullinen panee sille lopun.
Niin kauan kuin rahansiirtokiima pörssiterveydenhuollolle ja isäntien maakuntahallinnolle jatkuu muutos ei ole mahdollista oikeaan suuntaankaan.
Äänestäjien on laitettava sekä pörssisoten että maakuntahallinnon himoajat vastuuseen poliittisesti.

Mikko Toivonen

ps- Miksi muuten Taavitsainenkin tulee nyt vasta vaalien alla hymistelemään, kun me kansalaistarkkailijat olemme mourunneet vastuuta ja kohtuutta jo vuosi toisensa perään sote asiassakin ja nähneet aivan kirkkaasti syyt ja seuraukset

Markku Nieminen

Naulan kantaan Mikko! Vaalit ovat taas ainoa oikea syy näihin ulostuloihin! Kun katsoo SDPn vaaliohjelmaa niin Taavitsaisen puheilta putoaa pohja täysin! Siltä suunnalta ei ole luvassa kuin entisestään huononnuksia vanhusvelallisten asiaan. Koska rahat menee ohjelman kukaan aivan muualle kuin suomalaiset tarpeisiin.

Esa Väyrynen

"Asiakasmaksulain 11 § 1 momentti velvoittaa kunnat ja kuntayhtymät alentamaan tai jättämään perimättä maksun silloin kun sen periminen vaarantaa henkilön tai hänen perheensä toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista. "
Kuntaliiton sivuilta löytyy tuo ja varmaan myös Suomen laista. Miksi tästä EI kerrota asiakkaille?!

Pertti Yritys

Suomi on erilaisten perintäfirmojen Paratiisi,suurin osa laskuista menee suoraan ulosottoon ja perintäfirmat ostaa ja myy perittäviä laskuja ja perintämaksut on taivaissa ja jos aiot yrittää oikaista väärää perintää niin täytyy olla aikamoinen ja todella sitkeä fakiiri jos meinaat saada perinnän keskeytettyä! Kyllä nyt köyhän kansan puolustajat miljonääritoverit ovat muka huolissaan,onhan vaalit tulossa!

Pentti Westerholm

SOTE.n yksi merkittävä tavoite on päästä eroon näistä ulosottomaksuista.Mutta,jotkut hihkuvat entistä innokkaammin sen kaatumisen puolesta.Onko tämä sitä uussuomalaista solidaarisuutta.Ilman uudistusta hinnat tulevat nousemaan entisestään.Muutamissa maakunnassa on alettu perimään maksuja sairaanhoitajan palveluista ,että silleen...

Simo Tamminen

Kansanedustajan juttu antaa helposti ajatuksen ymmärtää, että nuo kaikki luvut koskevat yhtä montaa eri henkilöä. Reilua olisi ollut kertoa noiden ulosottojen kerääntyvän suppealle joukolle. Ei ulosottolasku tietysti oikeassa ahdingossa oleville olisi suotavaa, mutta olisi kansanedustajalta ollut suoraselkäistä jos hän olis ottanut selvää sen ydinjoukon koosta jolle ylivoimaisesti suurin noista ulosotossa kerääntyy ja kertonuts sen kansalaisille.Todennäköisesti hän on vain löytänyt itselleen vaaliteeman jolla voisi ratsastaa taas Arkadianmäeltä.

Wille Neoff

Onpa erikoista kuinka pihalla nämä edustajat ovat todellisesta suomesta.
Esim. meidän kunta, samoin täällä oleva sote yhtymä ym. ovat ulkoistaneet jälkilaskutuksen intrum justitialle jotka sitten hoitavat näitä laskuja ja summa nousee nousemistaan ja he kun lähettävät sen sitten ulosottoon jos katsovat että asiakkaalla voisi olla jossain elämänkohtaa maksaakin se.
Kyllä SDP puolueena pitäisi tietää kuinka sairas yhteiskuntamme on ja yksilöt sairastuvat samoin.
Terveyttäkää yhteiskuntamme, terveyspalvelut kuntoon.sillä nyt makuutetaan terveitäkin ihmisiä joilla eesim, polvi, lonkka ym. nivelvammoja niin sen hoitotakkun ajan ja syötetään kipulääkkeitä turhaan ja ihminen joutuu olemaan pois töistä lähes vuoden kaikkineen hoitoineen ja hänen taloutensa romahtaa, mieliala huononee jne.
Kokonaisuutena todella huono yhdistelmä ja kallein.
Suomessa on 22000 lääkäriä, ai niin mkuinka iso osa näistä lääkäreistä toimikaan kelalla, vakuutusyhtiöillä jotka yrivilääkärinä pystyvät eväämään erikoislääkärien lausunnot ja ihmisen kyykyttääminen voi alkaa.