Torstai 27.6.2019

Kansanedustaja: Pelko reaktiosta vastaanottokeskuksessa ei saa estää turvapaikanhakijoiden sanktion käyttöä

Luotu: 
25.1.2019 16:58
Päivitetty: 
25.1.2019 17:24
  • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Sanktioiminen isossa [vastaanotto]keskuksessa nähdään turvallisuusriskinä”, todetaan Maahanmuuttoviraston lisäselvityksessä eduskunnan tarkastusvaliokunnalle.
|

Faktakulma

Valtaosa turvapaikanhakijoista osallistuu

Migri on aiemmin kertonut tarkastusvaliokunnalle, että kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista 88 prosenttia osallistui aktiivisesti vastaanottokeskusten työ- ja opintotoimintaan vuoden 2017 alussa. Asiasta ei ole tuoreempaa valtakunnallisesti yhteismitallista tietoa, Migrin vastauksesta selviää nyt.

Hakijoiden opintoihin osallistumista seurataan keskuksissa opettajien toimesta ja ”niistä raportoidaan vastaanottokeskuksen sosiaalipalveluille yksiköstä riippuen päivittäin tai muutaman viikon välein”. Turvapaikanhakijat eivät ole varsinaisen kotouttamistoiminnan piirissä.

Pelko reaktiosta vastaanottokeskuksessa ei saa estää vastaanottorahan sanktiomahdollisuuden käyttöä, linjaa eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä (kesk).

Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan joissain vastaanottokeskuksissa sanktiomahdollisuutta ei käytetä, koska ”sanktioiminen isossa keskuksessa nähdään turvallisuusriskinä”.

Tarkastusvaliokunnan jäsen, entinen sisäministeri Päivi Räsänen nosti asian esiin eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Hän kertoi valiokunnan saamasta tiedosta, jonka mukaan velvollisuuksistaan laistavia turvapaikanhakijoita ei aina rankaista lain mahdollistamalla vastaanottorahan sanktiolla, koska sen pelätään aiheuttavan vaarallisia reaktioita vastaanottokeskuksissa.

”Yksi syy, joka [valiokunnassa] nousi esiin, oli se, että asiakkaiden sanktioiminen nähdään turvallisuusriskinä eli pelätään, että henkilöt reagoivat turvallisuutta vaarantaen siihen, jos heiltä vähennetään vastaanottorahaa”, Räsänen kertoi eduskunnassa.

LUE LISÄÄ: Paljastus eduskunnassa: Turvapaikanhakijoiden sanktiota ei käytetä, koska se on ”turvallisuusriski”

Turvapaikanhakijoiden saamaa vastaanottorahaa on mahdollista alentaa 20 prosenttia hetkellisesti, jos henkilö ilman perusteltua syytä kieltäytyy tarjotusta työ- tai opintotoiminnasta. Tarkastusvaliokunnan kotouttamismietinnöstä kuitenkin selvisi, että tätä sanktiomahdollisuutta ei ”juuri” ole käytetty, mihin yksi syy ovat mainitut turvallisuuspelot.

Päivi Räsäsen kertoman tiedon lähde on lisäselvityspyyntö, jonka valiokunta teki Maahanmuuttovirastolle (Migri). Kirjallista lisäselvitystä ei ole julkaistu eduskunnan sivuilla.

Turvallisuushuoli nousee esiin valiokunnan kysyessä, miten paljon vastaanottokeskuksissa on tehty vastaanottolain mukaisia vähennyksiä sillä perusteella, että vastaanottokeskuksen asukas ilman perusteltua syytä toistuvasti kieltäytyy hänelle osoitetusta työ- tai opintotoiminnasta.

”Sanktiokäytänteet (varoitukset ja vastaanottorahan leikkaus) ovat käytössä keskuksissa yksiköstä riippuen, joissain yksiköissä opiskeluihin osallistumatta jättämisestä asiakasta ei sanktioida lainkaan, toisissa yksiköissä varoituksia ja vastaanottorahan leikkauksia tehdään n. 5–10% keskuksen asiakkaille”, selvittää Migrin vastaanottoyksikön ylitarkastaja Tiina Järvinen vastauksessaan.

”Syynä sille, että asiakkaiden osallistumattomuutta ei sanktioida voi olla esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät näkökohdat (asiakkaiden sanktioiminen isossa keskuksessa nähdään turvallisuusriskinä tilanteessa, jossa asiakkaiden prosessi on kestänyt jo useamman vuoden)”, Järvinen jatkaa.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä kertoo Uudelle Suomelle, että lisäselvityksessä mainittu syy oli esillä valiokunnan keskusteluissa. Puhetta oli hänen mukaansa myös muista sanktion käyttöä rajoittavista käytännön syistä.

Miten valiokunta suhtautui siihen, voiko tällainen huoli reaktioista sanktion käyttöön estää lainmukaisen sanktion käyttöä?

”Ei tietenkään saa estää, se on ihan selvä”, Ala-Nissilä sanoo.

Valiokunta linjaa mietinnössään, että hallituksen tulee lisätä turvapaikanhakijan vastaanottopalveluihin sisältyvän opintotoiminnan velvoittavuutta. Valiokunta piti myös tarpeellisena selvittää, miten vastaanottorahaa voidaan kehittää ”kannustavampaan suuntaan aktiivisuuden ja oppimisen edistämiseksi”.

Olavi Ala-Nissilän mukaan linjaukset viittaavat lopulta myös sanktion käytön lisäämiseen.

”Se oli periaatteellinen linjaus, että velvollisuudet ja oikeudet pitää olla tasapainossa – että maahanmuuttajalla on myös oma velvollisuus osallistua kotouttamiseen ja kielikoulutukseen ja muuhun. Jos ei osallistu, niin sitten se säädösten mukainen sanktio pitää vain toteuttaa”, Ala-Nissilä sanoo.

Käytännön toimenpiteitä valiokunta ei lähtenyt tässä asiassa esittämään.

”Niin konkretiaan emme menneet, mutta nostimme tämän asian esille [mietinnössä]. Ja Räsänen ihan oikein nosti sen esiin keskustelussa”, Ala-Nissilä sanoo.

Ala-Nissilän mukaan on Migrin ja viranomaisten tehtävä varmistaa, että sanktiota tarvittaessa myös käytetään.

Uusi Suomi ei tavoittanut valiokunnan puheenjohtajaa Eero Heinäluomaa (sd) kommentoimaan asiaa.

LUE MYÖS:

Eero Heinäluoma paljasti ”murheellisen tosiasian”: Enemmistö Suomeen tulijoista ei opi suomea – vastaanottorahan sanktiota ”ei ole käytetty”

OECD: Maahanmuuttajanaiset eivät työllisty Suomessa – kotihoidontukea uudistettava

”Tuskin Suomi poikkeaa muista maista, joihin on maahanmuuttoa” – Eduskunnassa varoitus Ruotsin lähiöongelmista

Faktakulma

Valtaosa turvapaikanhakijoista osallistuu

Migri on aiemmin kertonut tarkastusvaliokunnalle, että kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista 88 prosenttia osallistui aktiivisesti vastaanottokeskusten työ- ja opintotoimintaan vuoden 2017 alussa. Asiasta ei ole tuoreempaa valtakunnallisesti yhteismitallista tietoa, Migrin vastauksesta selviää nyt.

Hakijoiden opintoihin osallistumista seurataan keskuksissa opettajien toimesta ja ”niistä raportoidaan vastaanottokeskuksen sosiaalipalveluille yksiköstä riippuen päivittäin tai muutaman viikon välein”. Turvapaikanhakijat eivät ole varsinaisen kotouttamistoiminnan piirissä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Turvapaikkaprosessin hallinta on epärehellinen kantaväestöä kohtaan. Valehtelu ja veronmaksajien kuopaaminen ei kestä päivän valoa. Vihreävasemmistoinen hallintomekanismi kääntää kaiken turkkarien eduksi.

Haha ! Turvapaikanhakijoiden « aktiivimalli » on myös hieman erilainen kuin muilla kaduntallaajilla. Se on mallia « saat kaiken, ei tartte tehdä mitään !! ».

Ja nyt sitten yksittäinen kansanedustaja hämmästelee vaikka sama show on jatkunut jo neljättä vuotta.

Saako tulossa olevat vaalit poliitikot mukaan tähän jumalattomaan näytelmään?

Pertti Kostiainen

Pelkääkö noi turvapaikan hakijoita?
Ei voi olla totta, miten tämmöistä puhetta hyväksytään eikö tämä ole rasismia?
Tietenkin jos asia on näin totta niin sitten uimme syvissä vesissä jos viranomaiset eivät uskalla tehdä päätöksiä koska pelko.

Marita Suo

Kaikki systeemin hyväksikäyttö mahdollisuudet pitää elimonoida. Ei täällä voi toimia, kuten haluaa osallistumatta velvotteisiin ja nauttimalla vain oikeuksista. Suomalaisilla on aktiivimalli, jota täytyy noudattaa, muutoin sanktiot " paukkuu". Kaikille samat säännöt jotka ovat myös velvotteita, ennen oikeuksia.

Nita Hillner

Järki uupuu liian monilta ja siksi maailma on epätasa-arvoinen paikka liian monelle. Järki ja sydän paikallaan on kaiken a & o.

On rasisteja, kukkahattutätejä, vihan riivaamia, naisia pakkovallalan alla, väärinymmärettyjä miehiä jne. Kun kaikki nämä tahot unohtavat jääräpäisen ideologiansa, on meillä toivoa paremmasta.

Kalervo Niementaus

Ketä minun pitää uhata vetää pataan, ettei aktiivimalli koskisi päivärahaani? Entä kun tulee malli2, tahi 3 ja millainen tämän uhkauksen pitää olla..riittääkö kun sanon spostissa että "Kalervo-setä on hyvin vihainen", vai pitääkö linkittää juutuupivideo liitetiedostona?

Pertti Yritys

Suomessa saa alkuasukkaille tehdä mitä vain jos vähänkin vastustat niin rikosnimikkeet on niin kovia ,että häkki heilahtaa ja oikeudessa rapsut on niin kovat ,ettei toistakertaa voi osoittaa mieltään,jos vastustat Poliisia on se vähintään tapon yritys ja rangaistukset sen mukaan! Mamuja suojellaan eikä uskalleta puuttua epäkohtiin!