Keskiviikko 22.5.2019

Juha Sipilä kertoi haastattelutunnilla, miksi lupasi kotinsa turvapaikanhakijoille: ”Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla”

Luotu: 
27.1.2019 14:12
Päivitetty: 
28.1.2019 13:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi sunnuntaina, miksi hän lupasi Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön vuonna 2015. 

”Kodinluovutuksen taustalla oli tietty kovia kokenut lapsiperhe. He olivat joutuneet vainon kohteeksi kotimaassaan kahdesta syystä: koska olivat kristittyjä muslimaassa ja koska olivat auttaneet länsimaisia hyväntekijöitä kotimaassaan. Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa elämäänsä kotimaassa, jokaisen perheenjäsenen henki oli uhattuna. Päätimme vaimoni kanssa, että tämä kyseinen perhe voisi asua yhdessä meidän kanssa Kempeleen-kodissamme”, Sipilä kertoi pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

”Turvaviranomaiset arvioivat, että tätä perhettä kohtaan Suomessa tunnettu viha tulisi olemaan niin suuri, että heidän henkensä oli uhattuna Suomessakin. Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla”, pääministeri jatkoi.

Sipilä herätti lupauksellaan suurta huomiota syksyllä 2015.  Lue tarkemmin: Juha Sipilän jättiyllätys: ”Eihän tätä voi kuin ihailla”

Päivitys 28.1.: Vuonna 2015 Sipilä ei puhunut yhdestä turvapaikanhakijaperheestä, vaan sanoi perheensä päättäneen, että heidän kotinsa ”on pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käytössä”. Iltalehden mukaan hän sanoi myös tarkemmin, että he voisivat väliaikaisesti majoittaa noin 20 turvapaikanhakijaa. LUE TARKEMMIN: Juha Sipilältä iso lupaus tv:ssä: ”Kotimme on turvapaikanhakijoiden käytössä”

Nyt Sipilä arvioi haastattelutunnilla, että olisi järkevää, jos turvapaikanhakijoilla teetettäisiin testi tai koe suomalaisen yhteiskunnan normeista. 

”Lisäksi olen kuullut, että suomalaisen yhteiskunnan käytänteistä kertomisessa on ollut joitain puutteita - tämä on korjattava”, hän sanoi.

Sipilä muistutti Oulun seksuaalirikosepäilyihin liittyen, että eduskunnassa on parhaillaan esityksiä, joilla muun muassa kovennetaan törkeimpiä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

”Turvapaikkapolitiikkaa käsittelevien kv-sopimusten osalta käymme läpi tulkinnat.”

Juttua tarkennettu jälkikäteen lisäämällä tietoa Sipilän vanhoista lausunnoista.

Lue myös: 

Kovaa ryöpytystä kansainvälisistä sopimuksista Juha Sipilän hallitukselle: ”Tämä on surullista teatteria”

Kaksi asiantuntijaa sanattomina hallituksen aikeesta: ”Normaalin rajat muuttuvat”

Professori Scheininiltä tymäkät terveiset hallitukselle palauttamiskiellosta: ”Siinä se selvitys”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Jos toimittajat uskaltavat niin voisivat selvittää mitä tämä tarkoittaa:
"Turvaviranomaiset arvioivat, että tätä perhettä kohtaan (pakolaisperhe jonka perheenjäsenet joka olivat kaikki kristittyjä) Suomessa tunnettu viha tulisi olemaan niin suuri, että heidän henkensä oli uhattuna Suomessakin."

Mitä tämä tarkoittaa?
Kuka ja ketkä tahot koettiin MIGRIN taholta niin suureksi uhaksi että perhettä ei uskallettu Suomeen sijoittaa?

Myöhemmin Sipilä kertoi että Suomessa pitää pystyä elämään turvassa!

Sipilän selittelyihin tulee aina vain oudoimpia selityksiä.

Janne Pohjala

Naulan kantaan. Suomessa nimen omaan kaivattiin näitä perheitä, ei vain nuoria miehiä.

Ketkä uhkasivat tätä väitettyä perhettä? Voiko toimittajat käydä haastattelemassa tätä perhettä, Sipilä?

Jos nämä eivät taloa käyttäneet, niin Sipilä löytänyt ketään muuta tulijaa, jonka olisi kelpuuttanut taloonsa? Kutsu kuitekin esitettiin lukuisissa mediossa kautta maailman.

Todellakin on tarvetta että Keskusta kantaa poliittisen vastuun Sipilän tekemisistä 2019 vaaleissa. Tällaiset muistuttavat miksi se on välttämätöntä.

Erkki Laitinen

Sipilän suunnitelmat menivät myttyyn, kun Kempeleessä tai aivan lähellä ilmeni ulkomaalaistaustaisen tekemä raiskaustapaus. Kansa nousi kapinaan ja Sipilä vähän hätääntyi. Nyt sitten syyttelee epämääräisesti joitakin tahoja.

Risto Nikander

Se on SUURI rikos ja anteeksiantamaton typeryys, naiivisuus silloin, kun PÄÄMINISTERI panee maksajaksi Suomen kansan ja vähäosasisen kansalaiset. Omat varat ovat verottajalta turvassa "kuorissa". Olisi antanut asunnon ilman maailman uutiseksi tullutta lausuntoa, niin olisi ollut ihan OK.
Niinkuin esim. presidentti Niinistö tekee luopuessaan ahneudesta moniin palkkoihin.
Mikähän sinunkin ymmärryksesi on näistä asioista! Esim. pääministerioydetä.

Petri Kokko

Onko kansalaisilta kysytty haluavatko he osallistua muiden maiden kansalaisten elättämiseen? Minulta ei ainakaan, enkä tunne pienintäkään myötätuntoa näitä elintasosurfareita kohtaan joita tänne tunkee ovista ja ikkunoista.

Jari Ikonen

Herääpä sitten sellaisia kysymyksiä että;

- Kun kerran turvaviranomaiset olivat tutkineet tämän kyseisen perheen olevan riskissä joutua vihan kohteeksi niin kenen taholta uhka tuli ja miksi juuri tämän perheen taustat ovat tutkittu ? Olikohan syynä juuri se että tarkoitus oli muuttaa Sipilän asuntoon?

- Mikä on pääministerin käsitys siitä että oliko hänen julkinen ilmoituksensa antaa talonsa "turvapaikaksi" jonkunmoinen vetovoimatekijä Suomeen hakeutuville? Miksi tätäkään ei toimittaja kysynyt tätä haastattelua tehdessään?

-Samaan aikaan sitten tuli tuhansia muita turvapaikanhakijoita joista osan henkilöllisyyttä ei takuuvarmasti tiedetty niin miksi heidän kohdallaan toimittiin toisin? Eli miksei arvioitu toisinpäin sitä että minkälaisen uhan nämä aiheuttavat ihan tavallisille tallaajille (ts. ei ministereille tai muulle eliitille) ?

- Miksi silloinen turvapaikan hakijatulvan vastaava valtionvirkamies Päivi Nerg valehteli virkatehtävissään suorassa TV-lähetyksessä, että kaikkien tulijoiden henkilöllisyys, taustat ja tuloreitti tiedetään? Toimiko hän silloisen sisäministeri Petteri Orpon käskyjen mukaan vai oliko hän täydellisesti "pihalla" tilanteesta? Kumpi tahansa vaihtoehto merkitsee joko yksin hänen itsensä tai yhdessä sisäministerin kanssa karmeaa virkavirhettä.

- Millaisen rangaistuksen Nerg sai valehtelustaan? Oliko Sipilän hallituksen ojennus se että Nerg näillä meriiteillä Nerg ylennettiin vielä isomman hankkeen (SOTE) vastaavaksi virkamieheksi? Luulempa että kaikki sisimmässään tietävät karmean vastauksen.

- Nyttemmin ministerit Orpo ja Mykkänen ovat julkisesti kertoneet olevansa alusta pitäen (2015) olleensa tietoisia yhteiskunnallista riskeitä. Voi kysyä ovatko siten Orpo & Sipilä & Soini kumppanit osavastuussa Turun puukotuksista ja muista henkirikoksistä sekä raiskausrikoksista?

Tällaista mietti tämäkin tavis ja toivoisi vastauksia. Tulee mieleen vanha sanonta "Totuus ei pala tulessakaan" - joka väistämättä tässäkin lopulta pätee.

Maan tavan mukaan näitäkin asiaa aletaan pohtia vaalien jälkeen, luulen näin.

Esko Riikonen

Kiitos hyvästä ja asiallisesta kommentista. Ministeri voi näköjään ottaa riskin kansalaisten ja yhteiskunnan turvallisuudesta. Paljon ikävää on tapahtunut, mutta näitä kahta ei häritse. Ovat tyytyväisiä tekoihinsa?
EU-oikeuden mukaan meidän ei olisi tarvinnut ottaa kymmeniä tuhansia turvallisesta maasta. Annettiinko lopulta toimintakäsky rajojen ulkopuolisen tahon toimesta. Sekin pitäisi selvittää.

Jukka Mikkola

Viisautta yli 2000 vuoden takaa. Roomalainen kirjailija Publilius Syrus on sanonut:
”Luottamus on kuin ihmisen sielu; kun se on kerran lähtenyt, ei se enää palaa.”
Sipilän suhteen tilanne on käynyt valitettavasti nyt näin.

Matti Kurki

Koska tämä paskanjauhaja joutuu sanomisistaan vastuuseen. Kuuluuko tosiaan laestadiolaiseen perinteeseen, että valehdellaan asiasta kuin asiasta aivan pokkana ja pidetään muita ihmisiä tyhminä. Ilmeisesti kaikki kepulaiset uskovat mitä tämä pelle kertoo heille tupailloissa, mutta kyllä tämä saisi nyt jo loppua. Ihan kuka tahansa tilalle tuleekaan, niin parempi aika koittaa Suomelle. Tunkki nurkkaan ja uudet tuulet puhaltamaan. Ja lopuksi: herra Sipilä. Olisi kiva kuulla minkälaisiin projekteihin on sijoitettu ne yli 32 miljoonaa euroa, jonka olet kupannut omille, lastesi ja kavereiden firmoille valtion avustuksina. Kaikki äänestämään.

Seppo Simonen

Kuunnelkaa Yle ykkösaamussa vuodelta 2015 Juha Sipilän sanomiset siis silloin hän jätti sanomatta että kyseessä oli kristitty perhe ja varmaaan ymmärrätte miksi jätti kertomatta. Kuuntelin tuon aivan livenä äsken ilman toimittajan selityksiä.

Arvo Tammela

On todella uskomatonta, että samat Sipilän mollaajat ovat jaksaneet toistaa jo lähes neljä vuotta samaa levyä. Eikö heillä todellakaan ole mitään muuta kerrottavaa. Kirjoittaisivat edes omia blogikirjoituksia. Jos ei löydy muuta kuin Sipilä niin vaikka hänestä. Hänestä löytyisi teille varmasti uusiakin aiheita, kun oikein ahkerasti muistilokeroitanne kaivelette.

Ilkka Paananen

Sipilä on päässyt niin sanotusti iholle ja pään sisälle. Tuosta johtuu oireilu. Osalla kommentoijista myös ilmiselvästi kaipuu takaisin maaseudulle, josta joutunut aikoinaan pois lähtemään. Paha olo etsii purkautumistietään.

Niilo Mäkelä

Sillä lausunnolla taidettiin saada kymmenkertainen määrä ns hädänalaisia pelastettavia. On toki vaikea todentaa missä määrin kerrotaan oikeita tietoja.
Soveltuvuus oloihimme eri kulttuuritaustalla on vaikea yhtälö.
Meillä syntyvillä kustannuksilla voitaisiin auttaa moninkertainen määrä lähempänä heidän omaa kulttuuriaan.
Ent poliisi sanoi että rangaistusten korottaminen ei auta vaan pitäisi nostaa alarajaa sillä tuomiot yleensä lähtevät alarajasta varsinkin ensikertalaisilla.

Simo Tamminen

"Tyypillinen lestadiolainen patolokinen valehtelija". Tämätapaisia heittoja on erilaiset somekeskustelut nykyisin pullollaan. Aina kun vain on pienikin mahdollisuus halveksia jonkun arvoja niin tuollainen heitto on helppo. Somemaailmassa voi niputtaa, surutta, ihmisryhmän valehtelijaksi ja kaiken halveksitun aikaansaajaksi. Kunhan se vain on mahdollisimman kaukana , heittäjän omista arvoista. Nykyaikana henkilö joka pyrkii elämään jonkinlaisten yhteisöllisten arvojen mukaan on vapaata riistaa. Katkeruus, viha, kauna ja suvaitsemattomuus tuntuvat olevan niitä hyväksyttävimpiä arvoja jotka ovat keskusteluissa vallitsevia. Asiallinen keskustelu puuttuu eikä toisen, omista poikkeavia näkökantoja yritetäkkään ymmärtää vaan kuitataan halveksivilla heitolla.

Esko Riikonen

Kun uskaltaa arvostella toimintaa, kun otetaan maahan taustaltaan täysin tuntemattomia ihmisiä kymmeniä tuhansia ilman mitään kontrollia, se on suvaitsemattomuutta. Ne yhteisölliset arvot ovat hyvin tulleet esille Oulun tapauksissa. Kun asiallinen keskustelu ei auta, se muuttuu usein äänekkäämmäksi. "Asiallisuutta" vaativat, että mihinkään epäkohtiin ei saisi puuttua.

Esko Riikonen

#"Tyypillinen lestadiolainen patolokinen valehtelija". Tämätapaisia heittoja on erilaiset somekeskustelut nykyisin pullollaan. Aina kun vain on pienikin mahdollisuus halveksia jonkun arvoja niin tuollainen heitto on helppo.#

Miksi kutsut ihmistä, joka samasta asiasta kertoo kaksi aivan vastakkaista tarinaa.

Pentti Westerholm

Sanomiset ja teot on syytä eritellä.Sipilä ei ole vuokrannut asuntoaan maahan muutajille.Hän lupasi nostaa työllisyysastetta ja se on toteutunut yläkanttiin.Siitä on seurannut bruttokanstuotteen nousu ennätyslukemiin.Vaikka sitä ei luvattu.Seuraavalle vaalikaudelle hän lupaa nostaa edelleen työllisyysastetta.Tämän toteutuessa saadaan rahaa tiestön korjauksiin ja muihin täsmä korjauksiin ,koulut,urheilutilat jne...Sipilällä on näyttöä miten homma tehdään.SDP ja VIhreät miettivät vielä ,ketä verotetaan eniten.Heidän talouspolitiikka perustuu verotuksen nostamiseen.Siitä seuraa vain työttömyyden lasku ja ostovoiman heikennys.Vaaleissa voi sitten jokainen vapaasti valita kummalla linjalla haluaa edetä.Sitä saa mitä tilaa!

Erkki Laitinen

No huhhuh! Usko se on joka auttaa. Sipilä eikä hallitus ei sanottavasti ole vaikuttanut työllisyyteen. Kansainvälinen imu ja tilastokikkailut ovat suurin tekijä. Hiukan voi vaikuttaa myös palkanalennukset ja pidennetty työaika. Seuraavalla vaalikaudella ei työllisyys nouse. Sen tietävät kaikki, jotka asioita vähänkin seuraavat. Turha lupailla parempaa.

Arvo Tammela

Laitinen, pidennetty työaika vuodessa 24 h ja päivässä noin 5 minuuttia. Miten sinä noin pessimistinen olet kun uskot jo nyt ettei työllisyys nouse seuraavalla vaalikaudella. Etkö siis luota Antti Rinteen, Li Anderssonin ja Pekka Haaviston muodostaman hallituksen toimintakykyyn. Kyllä he varmasti lupauksensa pitävät. Onhan meillä tuoreessa muistissa heidän edustamiensa puolueiden edellisen vaalikauden saavutukset.

Juha Tyyki

Kun islamilaisessa valtiossa muslimi kääntyy kristityksi, voi se olla jopa hengenvaarallista, ja vielä vaarallisempaa se on, jos hän ryhtyy käännyttämään muita muslimeita. Juha Sipilä teki hienon teon, kun lupasi talonsa perheelle, joka ilmeisesti on ollut juuri tälläinen käännynnäisperhe arvostukseni Juhaa kohtaan nousi 1000%. Juha ei todellakaan ole nimikristitty, vaan hän todistaa uskonsa elävyyttä käytännön kristillisillä teoilla, joka tuo talolupaus oli. Tietenkään hän ei voinut paljastaa perheen olevan kristitty, koska se olisi vaarantanut heti perheen ja myös Sipilän perheen turvallisuuden.
Kristityn ihmisen oikeus ja velvollisuus on auttaa kärsiviä lähimmäisiä, olivatpa he mitä uskontoa tahansa ja tulivatpa mistä tahansa,se on oikeaa keistillisyyttä.
Jumala antaa tapahtua tämän, että muslimeja virtaa Eurooppaan, mutta Hänellä on meille euroopan kristityille erityinen tehtävä, meidän tulee saarnata heille evankeliumin ilosanoma ei vihata heitä, kääntyvätkö he sitten kristityiksi vai eivät, se on Jumalan kädessä, pakottamalla ei voi ketään käännyttää.
Olen aiemmin ollut syvästi maahanmuuttokriittinen, mutta minulle on nyt kirkastunut se, että on Jumalan tahto tämä, että muslimeille, jotka maassamme ovat, pitää saarnata evankeliumin sanoma, koska ilman tätä kansainvaellusta he olisivat jäänet pimeyteen.

Uskon myös että Juha Sipilä on Jumalan Suomelle antama pelastaja suuri Jumalan mies, joka on pelastanut Suomen talouden, jotta voimme olla valona tänne tulevile muslimeille.

Jouni Suninen

Sipilän puheet ja teot ristiriidassa.

Hänen mukaansa siis juuri nämä kristityt turvapaikanhakijat (käännynnäiset) olisivat Suomessa vaarassa? No, ainoan vaaran käännynnäisille muodostavat muslimit, ja heitä Sipilän hallitus on tänne nimenomaan kelkkonut. Suomen pitäisi jatkossa ottaa muslimimaista vain kristittyjä turvapaikanhakijoita.

Kari Aaltonen

Kempeleen kettu on vienyt veronmaksajien rahoja piilottanut ne ruskeisiin kirjekuoriin, luvannut kotinsa kuusitoista vuotiaille, jotka näyttävät kolmekyppisiltä, jäänyt moneen kertaan kiinni, vääristeltyään totuutta ja jos vielä vaaleissa joku äänestää keskustaa, on kyllä saanut ohjeistutsen suviseuroilta.

Arvo Tammela

50 kommentoijaa. Näistä 35 on keksinyt pääministeri Juha Sipilästä mitä kuvottavampia nimityksiä, osa useampaan kertaan.
Heillä ei ole ilmeisesti minkäänlaista tajua toisen ihmisen kunnioituksesta puhumattakaan sivistyksestä.

Arvo Tammela

Riikonen, muistatko Juha Sipilän vastanneen koskaan samojen henkilöiden häneen kohdistamiin täysin asiattomiin syytöksiin.
Minä en ole. Eikö tämä kerro Sipilästä juuri sitä, että hän kunnioittaa kirjoittajien sananvapautta. Olen vakuuttunut siitä, että Sipilää syyttävistä varsin moni ei näin toimisi. Jos Sipilä olisi pienellä sanallakin jotain kielteistä lausunut, siitä vasta mökä olisi nostettu. Olisiko Esko Riikonen ollut hiljaa?

Pentti Westerholm

Maahanmuuttajia tarvitaan,mutta ei raiskaajia ja rikoksen tekijöitä.Tämän estämiseksi on tehtävä toimenpiteitä.Yksi on Sipilän ehdottama testi.Mikäli henkilö läpäiseen sen hän on tietoinen kulttuurin ja maan tavoista.Vielä kun otetaan allekirjoitus sitoutumisesta noudattaa sääntöjä.Rikkomuksista pelistä pois ja takaisin ..sinne jonnekin.

Pentti Westerholm

Euroopasta tulijat olisivat tervetullut lisä,mutta etenkään koulutetuilla ei ole kovin suurta intoa asettua tänne.Tunnen suuren joukon engelsmanneja lähinnä ovat kiinnostuneet lomailemaan täällä.No, on heitä n.2000 kotoutumassa,mutta ei se riitä mihinkään.Venäjältä olisi tulijoita enemmänkin,täytyisi vain avata veräjää enemmän auki.