Perjantai 24.5.2019

Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Luotu: 
28.1.2019 16:16
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Hoitajat uhkaavat lakolla, lääkkeet menivät sekaisin ja paikalle kutsutaan ambulanssi; hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi eivätkä hoitajat näe lääkärin päätöksiä; haavanhoitoon ei ole aikaa, suihkutuksia on vain kerran viikossa ja ruoat tekee siivooja; asukaslistalle oli kirjattu henkilö, joka ei tosiasiassa ole asunut yksikössä vuoteen.

Tässä esimerkkejä Valviran perusteista sulkea välittömästi Kristiinankaupungissa toimineen Esperi Hoivakoti Ulrikan toiminta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja hallintavirasto katsoi yksityisen hoivakodin vaarantaneen hyvin vakavalla tavalla asiakasturvallisuutta ja päätti sulkea sen viime torstaina. Lue lisää: Pääministeri Sipilän lausunto Esperistä kuohuttaa – ”Mitä ihmettä? Olisiko jo aika myöntää ongelmat?”

Uusi Suomi tutustui Valviran päätökseen koskien Esperi Caren Hoivakoti Ulrikaa.

Päätös tehtiin nopeasti ja ilman Esperi Caren erillistä selvitystä. Valvira perustelee poikkeuksellista päätöstä sillä, että ”käsittelyn viivästyminen saattaisi aiheuttaa huomattavaa haittaa ihmisten terveydelle”.

”Palveluntuottaja on saanut aluehallintovirastolta tiedon toimintayksikön keskeyttämiseen johtaneista asiakasturvallisuusriskeistä. Palveluntuottaja ei ole korjannut toimintaansa asianmukaisesti, eikä Valviralla ole perusteltua syytä tämänhetkisen tiedon mukaan olettaa, että palveluntuottajan omavalvonta korjaisi asian”, Valvira katsoo.

Lue myös: Tapaus Esperi Care: Tämä on Hoivakoti Ulrikan tilanne nyt – ”Tämän vuoden puolella tilanne on eskaloitunut”

Kuusi päivää ennen keskeyttämispäätöstä lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ilmoitti aluehallintovirastolle, että Hoivakoti Ulrikan työntekijät uhkaavat lakolla henkilökunnan riittämättömyyden vuoksi. Vastuuhenkilöä yksikössä ei ole ollut tammikuun aikana, vaan sitä on johdettu 200 kilometrin päästä. Lue myös: Tapaus Esperi Care järkyttää – SuPerin edustaja varoittaa: ”Sote toisi meille valtavan määrän uusia vastaavia”

Viikko sitten tiistaina aviin otti yhteyttä Pohjanmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikön johtaja ja pyysi selvittämään epäiltyä lääkevirhettä. Ulrikaan oli kutsuttu ambulanssi tajuttoman potilaan vuoksi. Tajuttomuuden syyksi oli epäilty lääkevirhettä ja myöhemmin huomattiin, että potilaan lääkitys oli joulukuussa käynnistetty liian vahvana. Hänet siirrettiin kaksi päivää myöhemmin Kristiinankaupungin kuntoutusosastolle.

”Perusteluna oli riittämätön henkilökunta”, toteaa Valvira.

Vielä saman tiistain aikana Esperi Carelle ilmoitettiin, että aluehallintovirasto tekee tarkastuksen yksikköön seuraavana päivänä.

”Esperi Care Oy:n aluepäällikkö ja aluejohtaja eivät olleet saapuneet toimintayksikköön selvittämään tilannetta, vaikka he olivat tietoisia yksikön kriisitilanteesta ja tarkastuskäynnistä”, Valvira kertoo.

”Esimerkiksi haavanhoitoja ei ole ehditty tekemään, koska hoitohenkilökuntaa ei ole ollut riittävästi. Suihkutuksia on tehty vain kerran viikossa, koska hoitohenkilökunta on ollut riittämätöntä.”

Samana päivänä Kristiinankaupungin oma virkalääkäri tarkasti Ulrikan potilaat. Yksi toimitettiin Vaasan keskussairaalaan keuhkokuume-epäilyn vuoksi.

Asiakas kaatui kahdesti – kuoli päästyään sairaalaan

Kristiinankaupungin sosiaaliasiamies oli viime syksynä saanut tiedon tapauksesta, jossa Hoivakoti Ulrikassa ollutta asiakasta ei ohjattu sairaalahoitoon, vaikka tämä oli kaatunut. Sairaalaan hänet ohjattiin, kun hän kaatui toistamiseen.

”Sairaalassa on todettu käden murtuminen ja asiakas on kuollut pian sairaalaan menon jälkeen. Lisäksi sosiaaliasiamiehen tietojen mukaan hoitohenkilökunnan käytös toimintayksikössä on ollut epäasianmukaista”, Valvira kertoo päätöksessään.

”Perushoito ei ole asianmukaista”

Valvira kiinnittää näiden tapausten ohella huomiota siihen, että päivittäinen perushoito ei Esperi Hoivakoti Ulrikassa ole ollut asianmukaista. Arvion se pohjaa hoitohenkilökunnan selvitykseen.

”Esimerkiksi haavanhoitoja ei ole ehditty tekemään, koska hoitohenkilökuntaa ei ole ollut riittävästi. Suihkutuksia on tehty vain kerran viikossa, koska hoitohenkilökunta on ollut riittämätöntä”, Valvira toteaa.

Lisäksi virasto huomauttaa, että lääkevirheen vuoksi kuntoutusyksikköön ja keuhkokuume-epäilyn vuoksi Vaasan keskussairaalaan siirrettyjä ei olisi voitu hoitaa Ulrikassa, koska ”toimintayksikössä on ollut ainoastaan yksi yöhoitaja ja hän ei ole pystynyt seuraamaan heidän vointiaan riittävän usein”.

Riittämättömän henkilökunnan vuoksi yhtä potilasta oli hoidettu ainoastaan vuoteeseen. Hän olisi tarvinnut kahden hoitajan apua, mutta henkilökuntaa ei ollut riittävästi. Asukashuoneita pidettiin lukossa, koska yksi levoton asukas kierteli huoneissa pihistelemässä tavaroita, mutta hoitajia ei riittänyt tämän valvontaan.

Lääkkeitä ja lääkedosetteja säilytettiin keittiössä keskellä keittiökoneita vastoin aiheesta aiemmin annettua nimenomaista ohjeistusta, eikä lääkkeitä muutenkaan säilytetty asianmukaisesti. Yhden potilaan lääkkeet olivat menneet sekaisin. Hoivakodin tukipalveluita oli osin ulkoistettu niin, että arkisin yksi henkilö vastasi sekä ruoanlaitosta että siivouksesta neljään saakka iltapäivällä.

”Hoito- ja hoivahenkilökunnan työaikaan on sisällytetty pyykkihuolto kokonaisuudessaan sekä muut tukitehtävät iltaisin ja viikonloppuisin. Näin ollen hoitotyöhön ei ole jäänyt riittävästi aikaa.”

Länsi- ja sisä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuskäynnillä kävi myös ilmi, ettei hoitajilla ollut pääsyä tietojärjestelmään, minne lääkärit kirjaavat uudet tiedot asiakkaiden voinnista ja palveluiden tarpeesta. Asiakkaille oli puettu hygieniahaalarit, vaikka henkilökunnalla ei ollut tietoa, onko siihen lääkärin määräystä.

”Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan asiakkaiden itsemääräämisoikeus ei toteutunut”, toteaa Valvira.

”Tarkastuskäynnillä henkilökunta ei ole tiennyt asukaskunnan määrää sitä kysyttäessä. […] Aluehallintovirasto ei ole saanut ajantasaista tietoa toimintayksikön asiakkaiden hoitoisuudesta, koska hoitohenkilökunta ei ole kyennyt kertomaan asiakkaiden hoitotarvetta. Lisäksi aluehallintovirastolle esitetyssä asiakasluettelossa oli mukana asiakas, joka ei ole ollut toimintayksikössä asiakkaan vuoteen.”

Lue myös: Li Anderssonilta kova tylytys Juha Sipilälle: ”Arvoisa pääministeri, ei! – Esperi Care on jäävuoren huippu”

Lue myös: Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä – valtaosa rikastuneista on naisia

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Tämä todellakin osoittaa kunnallisen päätöksenteon vajavaisuuden ja valvonnan nyky systeemissä. Muutoksen tuo ainoastaan uusi sote ja maakuntamalli jossa maakuntatasolla tulee laajempi näkemys kokonaisuudesta.
Somemedian tykitys osoittaa taasen kuinka mielipiteitä johdetaan keskitetysti sopulipopulistisesti punavihervasemmisto toimesta.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #8

Seppo, etkös sinä kuuri viime viikolla väittänyt, että nykyinen järjestelmä on sosialistinen ja haluaisit markkinatalousmallin? Tällä viikolla nykyinen järjestelmä onkin markkinatalousmalli ja sinä haluaisit sosialistisen. Miten ensi viikolla?

Ari Ojala

Väkisinhän tässä jäljet sivuaa SDP:tä. Esperi Care oli Suomen Punaisin Ristin omistama ja sitten se myytiin firman johtohenkilöstölle ja sijoitusyhtiölle v 2010. SPR:n puheenjohtajana toimi demari Erkki Liikanen v 2008-2014.

Ralf Karlsson

Kukahan mahtaa olla sosiaali ja terveysministeri nykyään kun punavihervassemmisto ei ole ollut hallituksessa kohta neljään vuoteen. Ai niin Saarikkohan se siinä ministeriössä antaa työnäytteitä miten Keskustalaiset vanhuksiamme hoitavat nyt ja tulevaisuudessa. Valviran toimintakin on Saarikon alaisuudessa. Saarikko ministerinä om ollut aivan pihalla koko virkakautensa aikana ja on tuskallista kuunnella kun häntä haastatellaan niin hänen vastauksensa ovat täysin puusta revittyjä. No vaaliväittelyissä Keskusta löytää edessään tämänkin asian.

Seppo Simonen

Juuri kun nyky hallitus haluaa suitsia pois tälläisen markkinoiden pellossa elämisen uudella sote ja maakuntamallilla eikö se ole todella puuttumista asiaan toisin kuin esim. SDP-n jarruttaessa hallituksen hyvää työtä asian korjaamiseksi.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #9

Hallituksen haluamassa SoTe- ja MaKu-mallissa maakunnan valvonnan hartiat tulisivat olemaan kapeammat ja kauempana, sekä yrityksen omavalvonta painopisteenä. Joten kyllä siinä pellossa eläminen kasvaisi. Tosin, sehän sopisi....

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #15

Käyhkö ja Karlsson, teiltä taisi vahingossa unohtua, mitä mm. LI Andersson ja monet muut ovat kertoneet hoivapalveluiden huonosta tilasta jo vuosien ajalta. Sen varmaan muistatte, ketkä olivat sosiaali- ja terveysministereinä 2011 - 2015 ja ketkä valtionvarainministereinä. Demareita kaikki. Miksi he eivät korjanneet jo silloin tiedossaan olleita hoivapalveluiden epäkohtia. Tähän on oikeus lainata Käyhköä, mutta kääntäen, demarithan se " vastuunkantaja " on ollut. Neljä vuotta. Tuolloin demareilla kävi huonosti ja siitä oppineina demarit nostivat nyt sopivasti ennen kevään vaaleja nämä jo heiltä hoitamatta jääneet hoivapalvelujen epäkohdat tikun nokkaan. Jos niin "onnellisesti" sattuisi käymään, että demareista tulee pääministerpuolue, hoivapalveluiden ongelmat ratkeavat hetkessä kuten muutkin vaalilupaukset. Käyhkö ja Karlsson, kyllä teidän sitten kelpaa hehkuttaa onneanne meille kateellisille kepulaisille.

Matti Kouri
Vastaus kommenttiin #19

Kovin on Arvo huonomuistinen! Tarkoituksellako?

Muistatko, kun demarit Guzeninan ollessa ministerinä v. 2012 esittivät hoitajamitoitusta kirjattavaksi lakiin?

Ketkä vastustivat henkeen ja vereen? No kepu ja kokoomus!

Tässä asiassa voi sinua syyttää aivan selkeästi valheesta tai sitten olet täysin tietämätön asioista.

Matti Kouri

No mutta Seppo!

Eikös siellä jossakin soten sopukoissa ollut kokoomuksen kauppatavara valinnanvapaus, joka oli hintana teidän haluamalle maakuntahallinnolle?

Valinnanvapaus taas pitää sisällään yksityisen sektorin terveys- ja sosiaalipalvelut, joita mm. tämä Esperi Care nykyisin puhtaimmillaan edustaa. Siis esimerkiksi 2017 ei senttiäkään veroina suomalaiselle yhteiskunnalle, vaan voitot siirrettiin 15 % korkokuluina kansainväliselle sijoittajalle veroparatiiseihin.

Missä muuten "kaksoispoika" Tamminen, kun ei ole vielä kanssasi puolustamassa tätä Sipilän hallitusta ja sen tavallista kansaa vahingoittavia päätöksiä.

Harri Kovala

Seppo, et sitten ole tutustunut Sote- ja MaKu-uudistukseen? Siinähän nimenomaan tultaisiin vähentämään ulkoista valvontaa ja lisäämään yritysten omavalvontaa.

Maakunta saisi nykyistä kapeammat ja kauempana olevat hartiat.

Kristian Kardén

Yksityisellä hoivakodilla ei siis ole minkäänlaista velvollisuutta itse toimia sääntöjen ja määräysten mukaan, ellei "tuleva maakunta" ryhdy valvomaan. Yrityksen periaatteenahan on ilmeisestikin säästää kaikesta, lähtökohtana potilaat. En ymmärrä, miten "sopulipopulistinen punavihervasemmisto" liittyy potilasturvallisuuteen.

Martti Muukkonen

Kun tieota on viranomaiselle tullut.
Kun yleisesti puhutaan ettei suomessa ole korruptiota eikä ylimitoitettua kestitystä,
niin voi vain arvuutella, miksi lepsuilua ja virkarikkeitä valvovan viranomaisen taholta sallitaan? ja vuosien aikana annettua palautetta on vain jeesusteltu.
toivottavasti esim oikeusasiamies tai muu instanssi katsoo valvonnasta vastuullisten toimet.

Pertti Vaulasvirta

Yksityisen palvelun tilaajan on ymmärrettävä että yhtiöitä, kuten myös kunnan oman palvelujen tekijöidenkin, valvonta oltava kunnossa. Yritykset ovat hyviä tekemään palvelut tehokkaammin kuin kunnat mutta ilman hyvää valvontaa ne toimivat helposti vain oman lyhytnäköisen etunsa mukaisesti.

Pertti Vaulasvirta

Yksityisen palvelun tilaajan on ymmärrettävä että yhtiöitä, kuten myös kunnan oman palvelujen tekijöidenkin, valvonta oltava kunnossa. Yritykset ovat hyviä tekemään palvelut tehokkaammin kuin kunnat mutta ilman hyvää valvontaa ne toimivat helposti vain oman lyhytnäköisen etunsa mukaisesti.

Pasi Anttila

Oikeesti? Luulin että he tekevät hyvää hoivatyötä ihan sen takia että niin kuuluu tehdä ja jopa itse haluavat tehdä. Aikuisiahan he ovat. Jos valvonta on ainoa syy että he tekevät mikä oikein on on syy väärä. Hyvä hoito ennen voiton maksimoimista tulisi olla selvä asia vaikka heitä ei valvoisi kukaan.

Ilkka Paananen

Esperi on hyvin hoidettu yritys. Kallis velka on emokonsernille ja hillot siirretään paratiisisaarelle postilokero-osoitteeseen. Kyllä se vaan on niin, että kokkareet ajavat maan tuhon tielle. Koulutuksesta leikataan ja nyt sitten vanhuksetkin jätetään lopullisesti heitteille. Olikos ne kokkareita joku vuosi sitten, jotka vaihtoivat poliittisen uran terveysbisnekseen. Käykää äänestämässä!

Johannes Sivula

Pikavippilainojen tasoista velkaa tarvitaan erikoisesti veronkiertoon.

Esperi Caren pääomistaja on veroparatiisiyhtiö ICG.

"Vuodesta 2016 lähtien Esperi Caren pääomistaja on brittiläinen pörssissä noteerattu sijoitusyhtiö Intermediate Capital Group (ICG) joka hallitsee yli 30 miljardin punnan omaisuutta.
ICG:n vuosikertomuksesta, joka voidaan lukea ja ladata netistä, ilmenee mm. että yhtiö omistaa useita tytäryhtiöitä ja rahastoja Cayman-saaren veroparatiisisssa. Samoin Englannin Kanaalisaarilla Jerseyssä on useita tytäryhtiöitä, puhumattakaan Luxemburgista ja Irlannista.

Uusimmalta tilikaudelta yhtiö jakoi osinkoa yli 80 miljoonaa puntaa ja tavoitteeksi ilmoitetaan korottaa osinkoa 6 - 8 prosenttia joka vuosi.
Tällainen sijoitusyhtiö keskittyy vain rahan tuottamiseen.

NÄMÄ ULKOMAISET SUURYHTIÖT SAAVAT NÄMÄ RAHANSA SIIS MM. MEIDÄN SUOMALAISTEN VANHUSTEN KURJUUDESTA JA HOITAJIEN SELKÄNAHOISTA. , SUOMALAISTEN VERONMAKSAJIEN PIIKKIIN.