Maanantai 22.7.2019

Keskustan johtaja Esperi Caresta: ”Nyt on vallalla markkinamalli, jonka sote-uudistuksen vastustajat haluavat jatkuvan”

Luotu: 
28.1.2019 18:52
Päivitetty: 
28.1.2019 19:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Terveysjättien nykytoiminta jatkuu, jos sote-uudistusta ei tehdä, Hannakaisa Heikkinen (kesk) sanoo.
|

Keskustan varapuheenjohtaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen sanoo tiedotteessaan, että ”vasemmistopuolueet ja -poliitikot ymmärtävät tahallaan väärin pääministeri Juha Sipilän kannanottoja hoivayritys Esperi Caresta”.

”Se, että Valvira on puuttunut Esperi Caren toiminnan kiistattomiin ja vakaviin puutteisiin osoittaa, että valvonta Suomessa toimii. Tämän pääministeri totesi”, Heikkinen sanoo.

LUE LISÄÄ:

Pääministeri Sipilän lausunto Esperistä kuohuttaa – ”Mitä ihmettä? Olisiko jo aika myöntää ongelmat?”

Li Anderssonilta kova tylytys Juha Sipilälle: ”Arvoisa pääministeri, ei! – Esperi Care on jäävuoren huippu”

Näkökulma: Antti Rinne ja Li Andersson saivat Esperistä vaaliaseen

Heikkisen mielestä sote-uudistus parantaisi nykytilannetta.

”Ilman maakunta- ja sote-uudistusta isojen hoiva- ja terveysjättien työstökalastus jatkuu. Nyt on vallalla markkinamalli, jonka uudistuksen vastustajat haluavat jatkuvan”, Heikkinen tviittaa. (Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) puolestaan muistutti tänään MTV:n tv-uutisissa, että kunnilla on tällä hetkellä vastuu hoivan toteuttamisesta. Saarikko uskoo, että paljon kritisoitu sote-uudistus parantaisi valvontaa, sillä maakunta on kuntaa vahvempi toimija isomman kokonsa ja osaamisensa vuoksi.

Alan valvontavirasto Valvira sulki Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Caren laitoksen Hoivakoti Ulrikan toistaiseksi, koska laitosta epäillään vakavista laiminlyönneistä.

”Se, että Valvira on tähän puuttunut, on hyvä asia ja kertoo sen, että suomalaisessa yhteiskunnassa valvonta toimii. Tietooni on tullut se, että myös kyseinen yritys on itse myöntänyt virheensä ja myös sitä kautta on edellytykset sille, että toiminta korjaantuu”, keskustalainen Sipilä sanoi sunnuntaina Ylellä.

Sipilän lausunnon kritiikki on kohdistunut siihen, että pääministeri sanoi valvonnan toimivan, vaikka Esperi Caren toimintaa on kritisoitu jo muutaman vuoden ajan. Yhtiön ongelmia, kuten henkilöstön alimitoitusta on nostanut esiin muun muassa ammattiliitto Tehyn lehti, jonka kyselyssä peräti puolet vastaajista pelkäsi liian kiireen vaarantavan potilasturvallisuuden Esperin vanhustenhoivassa.

”Totta kai myös valvonnassa on edelleen parannettavaa. Sote- ja maakuntauudistus antaa mahdollisuuden paitsi valvonnan parantamiseen, mutta mahdollistaa myös sen, että jatkossa nykyisen kaltaisia vanhusten- tai vammaisten asumis- ja hoivapalveluiden kokonaisulkoistuksia ei talousvaikeuksissa olevien kuntien tarvitse edes harkita”, Heikkinen sanoo.

LUE MYÖS: Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Toden totta, kepulit yrittävät kääntää värikartan päälaelleen. Esperi Care on tunnistettu jo vuosia ja siitä on myös juurikin tässä valossa jo silloin kirjoitettu. Nyt Sipilän hallituksen ajama sotesählinki maakuntahallintoineen ja vapaavalintoineen ynnä seteliseurauksin tähtää juuri tähän Esperi ja hyvä veli ja uskovainen maailman tulemiseen raha haaveineen vailla vastuuta vastuullisen julkisen tilalle ja sen rahat rysimään. (rysä-rysimään)

Kari Aaltonen

Kyllä ei voi kuin ihmetellä tätä leskustan touhua, laitetaan kaikki sekaisin ja isoon ääneen syytellään muita, voisi koko porukka lähteä kehä kolmosen ulkopuolelle, sen lypsyjakkaran päälle istumaan ja lopettamaan sen lypsäämisen täällä Stadissa.

Juhani Lempiäinen

Vaikka palveluasumisen puutteista nyt kohkataan, pahimmat puutteet on kuitenkin kotihoidossa, jossa on huonokuntoisimmat vanhukset ilman mitään valvontaa. Palveluasumista ajetaan alas samalla kun vanhusten määrä voimakkaasti lisääntyy. Kotona asumista vaikeuttaa lisäksi mm. kiinteistöveron jatkuva nousu, joka lopulta pakottaa vanhuksen kotoaan pois. Näin ei-kasvukeskusten asunnot muuttuvat arvottomiksi eikä niilläkään varoilla ylläpidetä vanhusten hoitoa.

Ilkka Paananen

Sillon kun ollaan vallassa niin hallitaan ja sitten kun ollaan oppositiossa vastustetaan. Kyllä on mukavoo seurattavaa tovereiden porvareiden vaikerrus. Kokkareet ei oikein osaa kantaa vastuuta. Muistuu mieleen vihreitten karkailu sateenkaarihallituksesta vähän ennen vaaleja. Lapsellista populismia. Nahkurinorsille tunkua.

Arvo Tammela

Ihmeiden aika ei ole ohi. Kun Sanna Marin kertoo edustamansa puolueen tekevän välikysymyksen Esperi Caren toiminnasta ei yksikään Hannakaisa Heikkistä ja Keskustaa syyttävistä henkilöistä syyttänyt Marinia populistiksi. Ehkä he eivät tiedä, miten merkittävä hoivapalveluiden tuottaja jakaa suuret voittonsa. Suoraan vasemmistopuolueiden eri vaaleissa ehdokkaina oleville henkilöille. Eiköhän Sanna Marin ole siinä joukossa kuten Li Andersson ja monet muut.
Niin ja tämä hoivapalveluiden tuottaja on Tradekan hallinnoima yhtiö. Tradekan hallinnossa on suuri joukko demareita ja vassareita. Eipä siis ihme ettei kommentteja ole tullut.

Juha Saarinen

Arvo Tammela, kun puhut Tradekan hoivapalveluja tuottavasta Medi Group OY:stä ja sen Onni hoivapalveluista, niin vihjaat sen jakavan suuret voittonsa vasemmistolaisille poliitikoille. Vihjailun sijaan olisi hyvätä, että kertoisit kenelle ja miten paljon näitä voittoja jaetaan. Mikä osuus voitosta jaetaan em.poliitikoille? Se olisi reilua meitä lukijoita kohtaan. Ainakin minua nuo tiedot kiinnostaisivat,

Jukka Mattsson

Eikös näissä Kepuleiden hoivakuvioissa ollut ihan muutamapäivä sitten joku Nuorisosäätiön rikolliskytky joka oli vielä salattu sopimuksin?

Kyllä Lars Leevi Lestadius kääntyisi haudassaan jos tietäisi kuinka hänen opetuslapsiaan käytetään rikollisten suojakilpenä!

Arvo Tammela

Juha Saarinen, eiköhän nuo tiedot sinullekin viimeistään vaalien jälkeen tule. Tradekan edustajiston vuosien 2014 - 2018 keväisin pitämien kokousten pöytäkirjat voit käydä lukemassa. Niistä selviää mm. se, kuinka paljon yhtiö on siirtänyt ylijäämiään käyttörahastoonsa , josta sitten sääntöjensä mukaisesti yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Esim. 2018 peräti 11 milj.euroa. Mielenkiintoinen tieto oli se, että edustajiston yli 100 henkisessä joukossa oli pelkästään demareita ja vasemmistoliittolaisia, kuten myöskin 20 henkisessä hallituksessa. Palkat ja kokouspalkkiot näyttivät olevan korkealla tasolla, joten kyllä jäsenten eduista pidetään hyvää huolta.

Simo Tamminen

Esperi perustettiin jo v.2001. Heille on lähes alusta lähtien ollut huomautettavaa. Tässä on jo mennyt monta hallituskautta eikä mitään olla tehty. - Huolimatonta - ja välinpitämätön valvontaa kuntapäättäjiltä. On käynyt samoin kuin kuntien rakennuttamille kouluille, päiväkodeille, terveyskeskuksille, vanhustentaloille ja muille vastaaville. Jälkihoito ja kunnossapito jätetty retuperälle. Poikkeuksena tietenkin tilat ja talot joissa kuntien hallintohimmelit toimivat. Ne kun on yleensä pidetty kunnossa.

Ralf Karlsson

Valvontaketju Esperi Care<---Valvira<----Sosiaali ja terveysministeriö ja ministeri Saarikko. Hyvin toimii taas Kepun järjestelmät. Onneksi nämä asiat tulevat ilmi ennen kuin eduskuntaa äänestää Sotesta. Tolkun edustajat tulevat kaatamaan tuon korttitalon ja Keskustan hallintohimmelin.

Kari Haapakangas

Taisit unohtaa -tahallasiko- yhden, sen ensimmäisen valvojan, eli kunnan. Sehän on palvelun tilannut ja sehän se on vanhukset tuohon palvelukotiin osoittanut.

Kovin hirveän innostunut en ole kokoomuksen valinnanvapausmallista, mutta olisipa se ainakin mahdollistanut asiakkaiden, so. vanhusten joukkopaon tuosta laitoksesta. Silloin kun he, tai heidän omaisensa, saisivat itse valita hoitopaikkansa.

Aila-Kaija Koskinen

Vuosikausia kestänyt sotesta riitely on juuri mahdollistanut tämän tilanteen, missä vanhustenhoidossa tänään mennään. Peli on jo menetetty ja mikään puolue ei tässä näytelmässä saa puhtaita papereita, ei myöskään julkinen terveydenhuolto. Parasta olisi etteivät poliitikot olisi sotkeutuneet koko asiaan vaan asiat olisi annettu alan asiantuntijoiden tehtäväksi. Hyvät veljet, sisaret ja jopa toverit ovat hyväksyneet tämän mädännäisyyden ja ovat kaikki yhtä syyllisiä vanhustenhoidon huonoon tilaan tässä entisessä sivistysvaltiossa nimeltä Suomi

Arvo Tammela

Tulipa sdp:n eduskuntaryhmän laillisuusasiantuntijalta kova syytös Keskustasta. Laillisuusasiantuntijalta odottaisi syytöksensä perusteeksi faktoja. Demarien peli näköjään kovenee päivä päivältä. Onkohan pelko varman vaalivoiton menettämisestä hiipinyt "lakiasiantuntijan" persuuksiin, kun kilpailevan puolueen valehtelu oikein isosti on kommenttinsa ainoa tieto. Ei mitään viime päivien suurimmasta puheenaiheesta Esperistä.

Valtteri Aaltonen

Myönnän, että kielenkäyttö ei ollut täysin asiallista ja sitä osin pahoittelen. Turha provosoituminen, kun tässä yritetään vääntää mustaa valkoiseksi. Olisi ollut parempi sanoa, että Heikkinen tässä väittää asioita, joita en usko hänen itse pitävän totena. Ottaen huomioon miten lukuisat asiantuntijat esimerkiksi ovat varoittaneet eniten palveluita tarvitsevien aseman heikkenevän jos hallituksen sote-uudistus menee läpi.

Tähän mennessä Kokoomus on nimenomaan hehkuttanut, miten sote-uudistuksessa avautuu yli 5 miljardin sote-markkina ja miten nyt tuodaan yritykset hoitamaan sotea. Eikä keskustakaan tähän asti tuota ole kiistänyt. Nyt sitten Esperin tiimoilta paniikissa yritetään kääntää kelkkaa 180 astetta ja markkinoida, että itse asiassa sote-uudistuksessa vahvistetaankin julkista.

Veijo Hukari

Tässä on hyvin paljon mahdollisuuksia asialliseenkin keskusteluun korkojen käyttämisestä voitonjaossa, hoitosopimusten sisällöstä, hoitopaikan erilaistumisesta ja monesta muusta asiaan liittyvästä kysymyksestä. Jostain syystä keskustelijat ovat keskittyneet toisten puolueiden mollaamiseen ilman sisältöä.

Teppo Raininko

Opposition mielestä nykyinen sote-malli on hyvä eikä sitä pidä muuttaa. Nämä nyt esiin tulleet ongelmat ovat tapahtuneet tämän nykyisen sote-mallin voimassa ollessa. Ne eivät ole tapahtuneet tulevaisuudessa, eivät siis siinä tulevaisuudessa, jossa mahdollisesti hallituksen ajama sote-uudistus toimii. Joka muuta väittää, yrittää väittää mustaa valkoiseksi.