Torstai 20.6.2019

Nyt tuli ulostulo kokoomuksesta: ”Suuret hoivayritykset hyödyntävät sekavaa tilannetta – Ei ihme, että henkilökunta uupuu ja äänestää jaloillaan”

Luotu: 
29.1.2019 16:11
Päivitetty: 
29.1.2019 17:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    ”Nykymalli muistuttaakin villiä länttä, joka on otollinen maaperä suurille hoivayrityksille hyödyntää sekavaa tilannetta, joka ei tunnu olevan kenenkään vastuulla”, lääkäritaustainen kokoomuksen kansanedustaja sanoo. Kuvituskuva.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho ottaa blogissaan kantaa viime päivien vilkkaaseen keskusteluun vanhusten hoivasta. Laiho on taustaltaan lääkäri.

Julkisen keskustelun käynnisti Esperi Caren hoivakodin tapaus. Hallituspuolue kokoomus on ollut keskustelussa silmiinpistävän hiljainen, vaikkakin puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi asiaa siitä kysyttäessä. Muista hallituspuolueista, keskustasta ja sinisistä on kritiikkiin vastattu. Kokoomuksen tavoite on ollut sote-uudistuksessa valinnanvapaus, kun taas keskusta on ajanut laajaa maakuntamallia.

Laiho muistuttaa, että nykyjärjestelmässä kunta on vastuussa asukkaiden lakisääteisten palveluiden asianmukaisesta ja laadukkaasta hoidosta.

”Nykytilanteen ongelmat ovat monisyisiä. Merkittävä asia on puutteellinen palveluiden hankinta-ja kilpailutusosaaminen kunnissa. Monissa, erityisesti pienemmissä kunnissa, ei ole osaamista ja taitoa tehdä laadukkaita ja sopimusteknisesti ja sisällöllisesti laadukkaita kilpailutuksia ja hankintoja. Kun ongelmia ilmenee, huomataan sopimuksen puutteet, ja ei ole osaamista tai uskallusta puuttua tarpeeksi tiukasti sopimusrikkomuksiin”, Laiho kirjoittaa.

Laihon mukaan suuret hoivayritykset hyödyntävät nyt sekavaa tilannetta – ja vain jatkavat kasvuaan, jos mitään ei tehdä.

”Nykymalli muistuttaakin villiä länttä, joka on otollinen maaperä suurille hoivayrityksille hyödyntää sekavaa tilannetta, joka ei tunnu olevan kenenkään vastuulla. Mitä pidempään nykyiset sekavat ja monin paikoin osaamattomat hankinnat jatkuvat ihmisten elämän tärkeillä palveluilla, tilanteeseen ei saada muutosta. Mitä pidempään Suomessa poliittisesti ei saada tehtyä päätöksiä sosiaali-ja terveyspalveluiden järjestämisestä, yksityiset terveys-ja hoivajätit jatkavat kasvuaan. Tämä kaikki sen takia ettei saada poliittisesti ratkaistua yli 10 vuoden vatuloinnin jälkeen miten Suomessa järjestetään sosiaali-ja terveydenhuolto. Samanaikaisesti henkilöstö yrittää tehdä työtänsä arvojen ja todellisuuden välisessä ristiriidassa. Ei ihme, että henkilökunta uupuu ja äänestää jaloillaan”, Laiho kirjoittaa.

LUE MYÖS: Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Hallituspuolueista onkin viime päivinä argumentoitu, että paljon kritisoitu sote-uudistus parantaisi tilannetta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi eilen, että sote-uudistuksen myötä vastuu palveluista siirtyisi nykyistä järeämmille harteille, kun kuntien sijaan vastuutahoina olisivat maakunnat. Myös Laiho puhuu vahvemmista palveluiden järjestäjistä.

”Sosiaali-ja terveyspalvelujen uudistaminen on välttämätöntä sillä tarvitsemme vahvempia palveluiden järjestäjiä ja laadukkaita ja turvallisia palveluita yhä ikääntyvälle väestöllemme.  Sote-uudistuksen sisältämä henkilökohtainen budjetti mahdollistaa asiakkaan tuomisen palvelujen keskiöön. Kun vanhuksella on mahdollisuus valita eri hoivapaikkojen välillä, parhaat hoivapaikat selviytyvät ja laatuun on panostettava. Valvonnan keskittämisellä valvonnan määrään ja suunnitteluun on samalla paremmat lähtökohdat. Tarvitsemme myös ihmisten ulottuville avointa ja julkista tietoa palvelujen laadusta ja sisällöstä sekä vertailukelpoisia laatumittareita. Niissä palveluissa, joissa käytetään verorahaa, on päätöksenteon ja laadunhallinnan oltava avointa ja läpinäkyvää”, Laiho linjaa.

LUE LAIHON BLOGI PUHEENVUOROSTA: Vanhustenhoidossa nykytilanne on kestämätön

”Meidän päättäjien on pystyttävä tekemään päätöksiä sosiaali-ja terveydenhuollon järjestämisen osalta. Julkisesti rahoitettujen lakisääteisten palveluiden järjestäminen on saatava laajemmille ja osaavammille hartioille. Nykytilanne ei vain voi jatkua, jos tunnemme vastuumme asukkaiden asianmukaisesta ja inhimillisestä palveluiden järjestämisestä. Epävarmuus tulevasta on poissa sekä henkilöstön että palvelujen tarvitsevien hyvinvoinnista ja palveluista”, Laiho kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Ex-ministeri Guzenina nosti vanhan hallitusriidan esiin – ”Olisi ihanaa sanoa, että olin vuonna 2012 väärässä, en ollut”

Sanna Marin: ”Esperi Care on räikein esimerkki” – Sdp väläyttää välikysymystä hallitukselle

Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Korhonen

Meillä on astumassa palvelukseen pian uusi sukupolvi terveydenhoitohenkilöstöä, joiden koulutuksesta on tingitty eikä soveltuvuustestejä ole vaadittu lainkaan. Hieman pelottaa mitä tapahtuu kun tämä joukko siirtyy yksityisille hoiva-aloille, joissa johdollekin on lähes sama miten potilasta hoidetaan kunhan vain saadaan rahastettua enemmän voittoa yrityksen omistajille.

Mark Andersson

Sote-lehmänkauppa on ollut Suomen poliittisen historian yksi tuhoisimmista teoista.

Maakuntamallissa saattaa olla jotain järkeä sovellettuna, mutta tuossa kokoomuksen mallissa ei ole mitään muuta näkyvissä kuin tuhoa kansalle.

Kytkykauppa on syy, joka on viivyttänyt uudistusta ja lisännyt kaaosta. Toivon mukaan kok-kepu eivät saa hankettaan puliveivattua läpi eduskunnan ennen kuin ne siirtyvät oppositioon.

Jesse Karhu

Aika paksua ulostuloa Kokoomus leiristä. Kun nykyiselläänkään valvonta ei ole ollut riittävää vaikka kyse on ainoastaan kuntatason kokoisesta toiminnasta, eikä kilpailutuksia osata järjestää edes valtionhallinnon tai Kelan kokoisessa orgamisaatiossa ilman markkinaoikeuden tuomioita, niin miten kilpailutukset ja valvonta yhtäkkiä osattaisiin hoitaa maakunnissa kun hankittavat ja valvottavat määrät kasvavat.
Ja palvelusetelillä asiakkaan tuominen keskiöön on sumutusta. Valitettava tosiasia on, että myös jatkossa ne onnellisemmat ja paremmat palvelupaikat tulevat olemaan täynnä ja muita kalliimpia, joten monen on tyydyttävä sihen mitä on tarjolla.
Lisäksi koko soten myötä rakennettava halintohimmeli ja maakunta sitä ja kunta tätä rakenne sotkee kuvioita ja lisää kustannuksia entisestään.

Pasi Käyhkö

Maakuntauudistus-mallissa päätäntävalta loittonee yhä kauemmas ihmisistä. Emmekä tarvitse pienenä kansana yhtään väliportaan hallintoa ja kuluja lisää.
Mielestäni asia on mietittävä asiantuntijoiden eli lääkäri - ja hoitohenkilökunnan kanssa
uudelleen.

Seppo Simonen

Kun juuri on todettu tämän Esperi Caran episodin myötä nykyisen ryöstömarkkinoiden sekavan kunnallisen mallin toimimattomuuden niin tähän tarvitaan uusii sote ja maakuntamalli korjaamaan tilanne.
Olisi aika sote vastustamienkin tämä ymmärtää.

Pasi Käyhkö

Yksityisten roolia pyritään uudessa mallissa vahvistamaan. Joten ei nyt ilmitulleet asiaa tue millään lailla.
Mutta, tämähän on ollut vain kahden puolueen sulle-mulle peli. Sinisille olisi kelvannut mikä tapa vain.
Eihän Suomen kansa nyt ihan kaikkeen usko.

Ralf Karlsson

Kun teidän oma ministerinne Sosiaali ja terveysministeriössä ei ole kartalla mitä hänen alaisuudessaan toimiva Valvira tekee ja miten se hoitaa valvontatehtävänsä niin millä ihmeen tavalla yksi hallintoporrras lisää selkeyttäisi tilanteen? Älä nyt satuja kerro täyskasvuisille ihmisille.

Pentti Westerholm

Suomessa on myös hyvin hoidettuja vanhusten hoivakoteja.Sieltä nyt mallia ottamaan miten asiat hoidetaan hyvin.Samaa standardia sitten maanlaajuisesti.Oli toimija yksityinen tai julkinen.Sanktiot ja lupien poisto jos hommat eivät toimi.Meillä oli alkoholitarkastus takavuosina tehokkaasti valvottu niin, että moni menetti ravintolan lupansa.Miksi ei vanhustenhoitoa pystyisi valvomaan.Ravintoloita on kuitenkin hieman enemmän kuin vanhainkoteja.

Tommi Messi

Ongelmana on myös se, että alalle tulee nuoria sosiaali ja terveys alan työntekijöitä, jotka eivät osaa vaativa kunnon perehdystä omaan tehtävään, työehtosopimuksen ehdot on täyttä hepreaa. Tämä nähty myös tapauksissa joissa "tehdään" paikallinen sopimus hyvin huonolla tavalla. Osa henkilökunnasta laittaa nimen alle kyselemättä. Eli hyväksikäyttäminen on niin laaja-alaista ettei sitä voi edes käsittää.

Matti Kouri

Kepun "kaksospojat" Simonen ja Tammela taas puolustamassa sotea. Hyvä näin. Sitkoa riittää!

Kysyisin kuitenkin mm. tästä valinnanvapaudesta. Oliko se niin, että sotekeskuksen valittuani saan vapauden valita uudelleen vasta aikaisintaan 6 kk kuluttua.

Siis en silloin pääse vaihtamaan Esperiä vaikkapa Attendoon, jos huomaan takapuoleni palaneen rakoille vaihtamattomien vaippojen vuoksi. Siis tämä ihan pikkuisen kärjistettynä esimerkkinä.

Ei pojat, kyllä teidänkin olisi aika herätä ja myöntää, että sote lähti väärille urille sinä onnettomana yönä, kun Sipilä meinasi marssia Saulin puheille, ja hätäpäissään sitten kokoomus ja kepu tekivät tämän kuuluisan lehmänkaupan maakuntahallinnosta ja valinnanvapaudesta.

Seppo Simonen

Tämän Esperi Caren sekä Attendon ja Mehiläisen hoivakodeissa julkitulleiden hoidon puutteiden takia tarvitsemme muutoksen. Muutos saadaan aikaiseksi uudella sote ja maakuntamallilla.
Matti Kouri myös yllätettiin tämän nykysysteemin heikkouksilla joten on parasta olla kehumatta nyky käytäntöjä.

Teijo Myllylä

Kokoomus ja kepu haluaa laillistaa ryöstämisen. Sotehan on siihen oiva väline. Ei siinä potilas tai työntekijät paina mitään. Eikä yritysten vahva puoli ole koskaan ollut veronmaksu, etenkään näiden ulkkarifimojen. Mikä tässä nyt on vaikea käsittää, oudointa on että kepu ja kokoomus paheksuvat menoa. Itse ne tätä ajavat.

Timo Hietanen

Suomi on maailman ykköshyväntekijä väkilukuun suhteutettuna muuta maailmaa
kohtaan. Tulisiko kansainväliseen julkisivuun ryppyjä, jos nyt välillä pikkurikollisen
viekkaudella huolehtisimme omista kansalaisistamme? Imaamien pyhäkoululaisten
hellimiseen on jo uponnut miljardi toisensa perään eikä ole tuntunut yhtään missään.
Vai mitä ovat asiasta mieltä Vihreät, Demarit, Vasemmistoliitto etunenässä kimpaten
muidenkin puolueiden paskoessa vuodesta toiseen omaan härmäläiseen pesäämme.
Pieni maa ei voi olla itsekäs? Voimme vain olla kokoamme Suurempi Koko Maailman
Sosiaalitoimisto tuhansien kilometrien päässä oleville kaikille halukkaille? On kyllä
arvovalinnat tehty jo kauan sitten ja niiden jälkisammutusta tämä kaikki nyt on.

Jukka Mikkola

Kylmä tosiasia on se, että terveys- ja hoivapalveluilla ei voida tehdä bisnestä. Mitä enemmän yksityinen palvelun tarjoaja haluaa katetuottoa, sen huonompi on asiakkaan asema.

Markkinavoimat näyttävät ottaneen niskalenkin poliitikkojen hövelillä myötävaikutuksella. En usko alkuunkaan sitä, etteikö kentältä olisi tullut aikaisemmin signaaleja Arkadianmäelle.

Tässäkin asiassa Suomi-neito on kiivennyt jo pitemmän aikaa takapuoli edellä puuhun.

Wille Neoff

Haloo päättäjät!!!
Ihan yksinkertainen ja edullinen ratkaisu ongelmiinne.
Entinen kunnalliskoti takaisin ja nyt se olisi vain valtiojohtoinen, oikeat työntekijät ja kaikki rahat jäisivät Suomeen ja työntekijöiltä normi kulutuksena veroina takaisin valtiolle.
Vaikka tulisi useampikin lisä työpaikka niin siitä huolimatta se olisi valtiolle halvin.
Hyviin suunnitellut työt vähentävät uupumusta ja sairauspoissaoloja. Kunnissa taas lisääntyisi työpaikat ja koko. valtion toiminta piristyisi.
Tämä nykyinen säästäminen ja yksityistäminen on tehnyt yhteiskunnastamme sairaan ja eheyttämiseeen tarvitaan toimia joilla saamme rahavirrat käännettyä kotimaan hyväksi.
Nykyinen hallitus ei. osaa/halua nähdä rahan virtausta ulkomaillle/pienen etupiiriin taskuun.