Lauantai 15.6.2019

Emma Kari: Nyt tulevat suuret päiväkotiketjut, jopa 40% lapsista yksityisellä – ”Voitontavoittelua rajoitettava”

Luotu: 
29.1.2019 16:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Emma Kari vaatii ”voitontavoittelun rajoittamista varhaiskasvatuksessa”.
|

Vihreiden kansanedustaja ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Emma Kari ottaa kantaa varhaiskasvatusketjujen yleistymiseen.

Helsingissä yksi päiväkoti suljetaan ja seitsemän muun päiväkodin turvallisuutta selvitetään, kun paljastui, että useita Ankkalampi-ketjun päiväkoteja on Helsingissä toiminut ilman asianmukaisia lupia.

”Yksityiset varhaiskasvatusketjut ovat yleistyneet viime vuosina merkittävästi ja niiden liikevaihto on kasvanut. Joissain kaupungeissa lapsista jopa 40 prosenttia on yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä”, Karin medialle lähtetyssä tiedotteessa sanotaan.

”Suurten varhaiskasvatusketjujen tuleminen Helsingin markkinoille on luonut uuden tilanteen. Samalla myös Helsinkiin ajetaan vahvasti varhaiskasvatuksen palveluseteliä, jonka on pelätty palvelevan nimenomaan suuria yksityisiä ketjuja”, Kari sanoo tiedotteessa.

Kari vaatiikin ”voitontavoittelun rajoittamista varhaiskasvatuksessa”.

”Perusopetuslaissa on säädetty selkeästi, että opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Yksityiset koulut eivät siis saa tehdä voittoa, mutta yksityiset päiväkodit saavat. Ei ole mitään kestävää perustetta sille, että sama periaate ei voisi koskea varhaiskasvatusta. Sekä lapsiasiavaltuutettu että opettajien ammattijärjestö OAJ ovat nostaneet esille yksityisten toimijoiden voitontavoitteluun liittyvät riskit”, Kari sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Korhonen

Entistä enemmän verotuloja katoaa ulkomaille Esper Care tapaisen yritystoiminnan seurauksena ja porvarihallituksemme tietää sen erittäin hyvin. He eivät kuitenkaan välitä tästä sillä käytännössä heidän kaveripiirinsä rikastuvat ja he itse hyötyvät tulevaisuudessa näiden kavereiden "räätälöidyistä suojatyöpaikoista" poliittisen uran jälkeen. Nämä verovarat jotka menetetään maksatetaan sitten korkeampina veroina tavallisten kansalaisten selkänahoista sekä heikentämällä heidän palveluita. Malli on sama porvarihallituksella kuin Esperilläkin, mutta mittakaava on vain eri.

Hannu Rautomäki

Miten yksityisen liiketoiminnan voitontavoittelua rajoitetaan, kun se on päätavoite?

"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike. Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos

Jukka Mattsson

Emma voisi tutkia mitä tapahtuu Postissa! Eikö johdon toiminta vaikuta yhtään voitontavoittelulta?
YT:t päällä koska postin määrä mukamas laskee. Ihanko totta? Nettiostokset ovat korvanneet moninkertaisesti vähentyneet kirjeet ja lehdet. Roskapostin määräkin on järkyttävä.

Johtajien saatava bonarit ja työntekijöistä ei tarvitse välittää. Ihan sama voiton maksimointi kuvio kuin Esperi Caressa!