Sunnuntai 19.5.2019

”Kova, kylmä kilpailutus, ryöstökalastus sote-alalla” – Keskusta ja kokoomus kiistävät ”markkinamallin” Politiikkaradiossa

Luotu: 
29.1.2019 18:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Tämä on se, mitä oppositiosta yritetään silmänkääntötempulla sanoa toteamalla tämä [sote-uudistus] markkinamalliksi, koska näin ei todellakaan ole”, Hannakaisa Heikkinen sanoo.
|

Hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen (kesk) ja Sari Sarkomaa (kok) korostivat tiistaina Yle Puheen Politiikkaradiossa, että sote-uudistus kasvattaisi nimenomaan julkisen vallan roolia, ei yksityisyritysten.

Oppositiopuolueissa hallituksen ajamaa sote-uudistusta on kutsuttu markkinamalliksi. Heikkisen mukaan nimitys on harhaanjohtava. Sekä Heikkinen että Sarkomaa kritisoivat nykytilaa, jota Sarkomaa kutsui ”kovaksi kylmäksi kilpailuttamiseksi” ja Heikkinen ”ryöstökalastukseksi”.

Sote-uudistus on saanut oppositiolta osakseen kovaa kritiikkiä, kun keskusta sai mallissa haluamansa laajan maakuntauudistuksen ja kokoomus taas valinnanvapauden. Oppositiosta varoitetaan, että Esperi Caren tyyppiset tapaukset vain yleistyisivät sote-uudistuksen myötä.

”Tämä on se, mitä oppositiosta yritetään silmänkääntötempulla sanoa toteamalla tämä [sote-uudistus] markkinamalliksi, koska näin ei todellakaan ole. Jatkossa maakunta on se järjestäjä siellä taustalla, joka päättää ne kriteerit. Ja vain ne kriteerit täyttävät tahot, olipa ne julkistaustaisia, yksityisiä tai kolmannen sektorin toimijoita, he pääsevät tarjoamaan niitä. Tällä hetkellä kun tämä kilpailutus on menossa, kunta päättää, kuka tuottaa, ja se asiakas joutuu pakosta ottamaan sen paikan, joka on tarjolla. Mutta jatkossa on toisinpäin. Se asiakas on paljon suuremmassa päätösvallassa”, Heikkinen sanoi.

”Koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ydintavoite on se, että vahvistetaan sitä, että julkinen valta vastaa, että verovaroin jokainen suomalainen saa laadukkaat palvelut oikea-aikaisesti ja ne myös tuotetaan kustannusvaikuttavasti. Ja silloin, jos julkista rahaa yksityinen palveluntuottaja saa, se ikään kuin otetaan vahvempiin näppeihin. Enää ei julkinen valta ole pelkästään kilpailuttaja, vaan se on vahva järjestäjä, joka määrittelee ne laatukriteerit, hinnan ja hoitopolun. Tämä on mittava parannus”, Sarkomaa sanoi.

LUE MYÖS: Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Sarkomaa totesi, että tällä hetkellä kilpailutuksen maailmassa on pärjännyt parhaiten muutama suuri yritys. Esperi Caren tapauksen myötä etenkin hoitoalan liitot ovat nostaneet esiin myös muiden suurten alan yritysten, kuten Attendon ongelmat. LUE MYÖS: Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä – valtaosa rikastuneista on naisia

”Tällä hetkellä on markkinoilla ryöstökalastus. Moneen pieneen kuntaan otetaan jatkuvasti ja kiihtyvällä tahdilla yhteyttä isoista ylikansallisista yrityksistä. Halutaan ostaa joko hoivakiinteistöjä tai sitten halutaan tarjota kokonaispakettia, jossa myös hoiva ulkoistuu. Moni kunta heikossa taloudessa todella miettii, että olisiko tämä helpoin pääsy, kun ei ole tietoa maakunta- ja sote-uudistuksen toteutumisesta”, Heikkinen sanoi.

Sarkomaa visioi, että sote-uudistuksen myötä myös pienet yritykset ja ammatinharjoittajat saisivat paremmat mahdollisuudet toimia hoiva-alalla. Valinnanvapauteen kuuluva henkilökohtainen budjetti mahdollistaisi nykyisestä kilpailuttamisesta luopumisen ja asiakasseteli taas sen, että pienetkin toimijat pääsisivät tarjoamaan palveluita, Sarkomaa sanoi.

LUE MYÖS:

Nyt tuli ulostulo kokoomuksesta: ”Suuret hoivayritykset hyödyntävät sekavaa tilannetta – Ei ihme, että henkilökunta uupuu ja äänestää jaloillaan”

Ex-ministeri Guzenina nosti vanhan hallitusriidan esiin – ”Olisi ihanaa sanoa, että olin vuonna 2012 väärässä, en ollut”

Tutkija varoittaa tuomitsemasta yksityisiä hoivakoteja – julkisella puolella rämmitty jopa pahemmin

Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rauno Kujala

Kuinka tyhmä pitää kokoomuslaisten ja keskustalaisten olla, että pitää itsestäänselvää asiaa kiistää. Vai onko niin, että nämä em. puolueet ovat niin realiteeteista pudonneet, että eivät tiedä mitä puhuvat. Uskoisin kuitenkin vain näiden puolueiden edustajien, ja ennenkaikkea, hallituksen vain valehtelevan niinkuin aina ennenkin.

Pasi Mattila

Ja tämän lisäksi sitä terveypalvelun vuodimaksurajaa nostettiin, eikö se silloin ole sotessakin sellainen mihin asti se yksityinen voi pyytää maksua. Oliko se nyt 680€/v aika paljon ne silloin voivat sieltä riistää rahaa ohi. Säästäähän valtio mut kansa maksaa. Ihan tuo rahastaminen on kaikissa Sipilän toimissa takana jollei sitten omien auttaminen. Mielestäni omistajaksi kestä vastaavana ei Sipilä olisi saanut tehdä päätöstä entisen firmansa suhteen. Koska vaikka lapset sitä nimellisesti pyörittävät nii on hän kuitenkin siellä taustalla. Mielestäni se oli virkamies aseman väärinkäyttöä ja näin ollen rangaistava teko

Mikko Toivonen

Vaikka itse olen vastuullisen markkinatalouden kannattaja niin kyllä on pakko todeta, että Kokoomus ja Kepu ovat eräissä ihmisten perustarpeissa kuten sotessa ja vanhustenhoivassa, mutta parissa muussakin tärkeässä ja suuressa asiassa, kuten metsänhoidossa ja energiapolitiikassa toimineet täysin vastuuttomasti ja nyt lopulta jäätyään ihan rysän päältä kiinni strategioidensa seuraamuksista välttelevät edelleenkin vastuutaan ja lähettävät vain parhaita moottoriturpiaan muuttamaan mustaa valkoiseksi.. Hävetkää ydin ja ykköstoimianne!
Ottakaa nyt vihoviimein vastuu esiin hautaamastanne paikasta ja alkakaa toimia yhteiskunnan eikä vain ideologiakavereiden hyväksi. Se on nimittäin ainoa pelastuksenne punavihersosialismilta ja holhousvaltiolta.

Jukka Mattsson

Luit varmana tämän?
"Oxfam-järjestön johtaja Winnie Byanyima taas katsoi, että korkea työllisyys ei ole hyvä asia, jos suuri osa työllisistä tulee hyväksikäytetyiksi työssään.

Juuri Oxfam julkaisee säännöllisesti tilastoja köyhyydestä ja eriarvoisuudesta sekä kuilusta köyhien ja rikkaiden välillä. Vuonna 2017 järjestö kertoi, että kahdeksan maailman rikkaimpiin kuuluvan miehen omaisuus on jo yhtä suuri kuin puolen ihmiskunnan omaisuus – noin 3,6 miljardin ihmisen."

Aika hyvin toimii markkinatalous. Helpottaisi jos nämä kahdeksan suostuisivat jakamaan rahoja hiukan "laajemmalle". Se olisi heidänkin etu.