Keskiviikko 26.6.2019

”Jokainen kansanedustaja pääsee nyt ottamaan kantaa vanhustenhoidon tilaan” – Eduskunta äänestää hallituksen toimista

Luotu: 
30.1.2019 13:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Jokainen kansanedustaja pääsee nyt ottamaan kantaa, onko heidän mielestään vanhustenhoidon tila niin hyvä, että siitä on varaa leikata. Meidän mielestämme ei ole”, Antti Lindtman (sd) sanoo.
|

Eduskunnan oppositiopuolueet haastavat hallitusta vanhustenhoidosta yhteisellä välikysymyksellä.

”Koko oppositio on yhdistynyt yhteisen välikysymyksen taakse”, sanoo suurimman oppositiopuolue sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

”Jokainen kansanedustaja pääsee nyt ottamaan kantaa, onko heidän mielestään vanhustenhoidon tila niin hyvä, että siitä on varaa leikata. Meidän mielestämme ei ole”, hän jatkaa.

LUE MYÖS: Riita vanhustenhuollosta puhkesi suorassa lähetyksessä – Guzenina: Nyt kokoomus jo peruuttaa

Välikysymyksen tarkoituksena on mitata hallituksen nauttima luottamus. Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Sen jälkeen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Sdp:n, vihreiden, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, rkp:n ja kristillisten lisäksi mukana ovat myös Liike nytin kaksi kansanedustajaa sekä Paavo Väyrynen Seitsemän tähden liikkeen kansanedustajana.

Eduskunnassa keskiviikkona kokoontuneet oppositiopuolueiden edustajat olivat kutsuneet myös vanhusten hoiva-alan työntekijäjärjestöjen edustajia kertomaan käytännön työn arjesta nyky-Suomessa.

”Saimme kuulla, että nimenomaan viime vuosina tilanne on heikentynyt todella paljon resurssien osalta. Se johtuu siitä, että viime vuosina vanhustenhuollosta on leikattu. Kunnilta on leikattu valtionosuuksia, vanhuspalvelulakia ja hoitajamitoitusta on heikennetty tilanteessa, jossa vanhustenhuolto ei ennestäänkään ole ollut kunnossa”, Lindtman toteaa.

LUE MYÖS: Keskustan johto hermostui: ”Sdp tekee vakavalla asialla vaalipolitiikkaa”

Oppositiopuolue rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson korostaa, että nykyisen tilanteen edessä kaikkien päättäjien on oltava nöyriä.

”On todettava se, että vanhustenhuolto nykypäivän Suomessa ei toteudu sillä tavalla kuin kansalaiset saisivat odottaa. Jokaisen vanhuksen pitäisi saada tuntea olonsa turvalliseksi vuorokauden ympäri. Nyt tilanne ei ole sellainen”, Henriksson sanoo.

Samaan aikaan hän korostaa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus ei ole ottanut vanhustenhuollon tilaa ”niin vakavasti kuin olisi pitänyt”.

”Olisi syytä olla nöyrä ja sanoa, että meillä on ongelma, eikä näin saisi olla hyvinvointi-Suomessa. Päinvastoin ollaan oltu ylpeitä siitä, että valvonta on toiminut. Minusta valvonta on toiminut, mutta liian myöhään. Sen olisi pitänyt toimia aiemmin. Jos pystyttäisiin toimimaan paremmin ennaltaehkäisevästi tällainen Esperi Care -tapauskin olisi ehkä voitu välttää”, Henriksson arvioi.

Vanhuspalvelut ovat osa sote-palveluita, jotka hallitus haluaa uudistaa vielä kevään aikana. Lähes koko vaalikauden valmistelu uudistus on parhaillaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Valiokunnan jäsenenä Henriksson ei halua ottaa kantaa käsittelyyn, mutta kertoo, että asiantuntijakuulemisista on edetty nyt lausunnon muodostamiseen eli niin kutsuttuun valmistavaan keskusteluun.

LUE MYÖS: Nyt tuli ulostulo kokoomuksesta: ”Suuret hoivayritykset hyödyntävät sekavaa tilannetta – Ei ihme, että henkilökunta uupuu ja äänestää jaloillaan”

Sdp:n Lindtman puolestaan arvioi, että ”hallituksen sote-rakennelma” heikentäisi tilannetta vielä entisestään. Hän pelkää, että uudistuksessa tavoitellut kolmen miljardin euron säästöt kustannusten kasvuun luovat säästöpainetta vanhustenhuoltoon.

”Kun hallitus on avaamassa palveluita entistä enemmän markkinoille, niin samaan aikaan sote-rakennelma lähtee siitä, että siellä entistä enemmän luotetaan yritysten omavalvontaan. Esperi Care -esimerkki osoittaa, että tässä on suuri riski.”

”Kun markkinamalli käy kukkarolle kalliiksi, kuten asiantuntijat toteavat, ja silti siellä on kustannusleikkuri, se tulee tarkoittamaan säästöjä. Ei voi ajatella, että kiireellistä leikkaustoimintaa voisi lopettaa, joten iso osa säästöpaineista kohdistuu vanhuspalveluihin.”

LUE MYÖS: Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Loistavaa loistavaa SDP Antti Lindtmannin voimin käy omien viime hallituskaudella laadittujen hoitajamitoitus suositusten kimppuun. Toinen hyvä seikka on tllaajavastuun toteutumattomuus kunnissa sillä kunnat on työntäneet ikäihmiset yksityisiin hoivakoteihin. 295 kuntaa huseeraa päätöksiä niin näinhän siinä käy.
Hallitus on korjaamassa tämän sotkusopan uudella sote ja maakuntamallilla isommille hartioille mutta pääoppositio SDP-lle se onkin kuin myrkkyä. Oletan ettei kansaa enää voi propagandalla agiteerata.

Mikko Järvinen

Samat ongelmat koskettavat myös vammaisten palvelutaloja. Hoitajia karsitaan . Jäljelle jääneet eivät selviä työkuormasta. 31 vuoden aikana on tapahtunut karmea muutos, yhteiskunnan heikko-osaiset. (esim. lapset, vanhukset, vammaiset, työttömät) ajautuvat raadolliseen bisnekseen ja todelliset voitot vievät pieni eliiti.
Ironista on, että juuri kokoomus on 31 viime vuoden aikana ollut hallitusvastuussa enemmän kuin mikään muu puolue. Kokoomus pääsi hallitukseen vasta 1987 silloin alkoi hyvinvointivaltion systemaattinen tuhoaminen.

Ilkka Paananen

Ei kun nuo 200 puhuvaa päätä autiolle (kylmälle) saarelle. Takaisin pääsee sitten kun tämä nimenomainen asia on puhuttu auki ja se s...nan sote on sovittu. Alan olla suuren ajattelijan Huhtasaaren kanssa samaa mieltä 'politiikka on rikki'. Vinkki tiedotusvälineille: älkää kysykö näiltä mitään mistään. Tuota huttua tulee kyllä houkuttelemattakin.

Seppo Simonen

On suorastaan pönttömäistä väittää uuden sote ja maakuntamallin huonoudesta verrattuna tähän 295 kunnan sekosoppaan tllaajavastuun kantamisesta.
Nyt on tämä hallitsematon markkinamafia toiminnassa kun kunnilla ei ole osaamista ja vastuuta toiminnastaan.

Markku Koivisto

Sen sijaan kunnilla on verotusoikeus silloinkin kun valtionosuudet vähenevät. On täysin kuntien oma asia miten oikeutensa ja verorahansa kohdentavat. Semmoinen on se kuntien itsemääräämisoikeus, SDP:lle pyhä. Entä vastuu? Sekö on hallituksen niskassa?

Ensio Jauhiainen

rahaa on ollut jakaa Sipilälle että voi konkurssilla keinotella ja piilottaa omaisuutta vakuuskuoriin veroparadiisiin ..Ylen selvitys: Sipilän entiset yhtiöt saaneet julkista rahaa yli 30 miljoonaa euroa
18.06.2017 klo 13:13
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on saanut aiemmin omistamiinsa yhtiöihin tuntuvasti julkista rahaa, kertoo Ylen selvitys .
Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, uutisoi Yle. PETE ANIKARI
Ylen mukaan lähes kaikista Sipilän aiemmin omistamista yhtiöistä löytyy rahoittajana tai osakkaana jokin julkinen toimija. Julkinen rahoitus ei ole poikkeuksellista Suomessa, mutta Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, Yle uutisoi.
Yle kertoo, että Sipilän aiemmin omistamat yhtiöt ovat saaneet julkista rahaa vähintään yli 30 miljoonaa euroa. Yhtiöt ovat saaneet lainoja, sijoituksia ja tukia Finnveralta, Tekesiltä, Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta Sitralta sekä alueellisilta ely- ja TE-keskuksilta.
Seura-lehden aiemmin julkaiseman uutisen mukaan myös Sipilän vaurastumisen taustalla Solitra-kaupoissa oli valtionyhtiö Ruukilta lainatut rahat.
Omistuksia lukuisissa yrityksissä
Julkinen tuki ei ole tuonut aina toivottua tulosta. Ylen mukaan Sipilän omistamista yhtiöistä kolme on ajautunut konkurssiin, yksi yrityssaneeraukseen ja yhden toiminta on lakannut. Yhtiöitä on myös fuusioitu eli yhdistetty toisiin tai jätetty käytännössä lepotilaan, eli niillä ei siis ole enää varsinaista liiketoimintaa.

Seppo-Juha Pietikäinen

Eduskunta äänestää hallituksen toimista lukee otsikossa.

Hoivapalvelu ym. sopimukset on tehty Suomen kunnissa, eikä Suomen hallituksessa.

En muista pitkään näin räikeää politiikan tekoa vakavalla asialla, jossa myös välikysyjien
omat puolueet kunnissa ovat päättäneet hoivapalvelusopimuksista.

Seppo Simonen

Olisiko nyt niin että SDP on tuuliajolla jossa hiiret hyppii pöydälle kun kissa on poissa.
Ei ainakaan performanssia osaamista puutu sillä eikös varajohdossa ole teatteritaiteen maisteri erikoisalana tramaturgia Timo Harakka. Tämä poliittinen näyttelemä tuli nyt hyvään saumaan käsitellä nyky soten heikkouksia.

Timo Hietanen

Kyllä tämä kansan kosiskelu menee ohi, viimeistään huhtikuun eduskuntavaalien
jälkeen. Ja kaikki puolueet voivat taas taakanjaon merkeissä keskittyä Suomen
ulkopuolisen maailman pelastamiseen rahaa jakamalla kaikille halukkaille.