Keskiviikko 22.5.2019

Esperi Care poisti ilmoituksen tehneen hoitajan – Valvira: ”Laki on yksiselitteinen”, vastatoimet kielletty

Luotu: 
30.1.2019 15:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    SuPer kertoi tiistaina, että liiton jäsen oli ”Esperi Caren hallinnon toimesta poistettu työpaikaltaan tänään, kun hän on ilmoittanut esimiehelle kouluttamattoman työntekijän käyttämisestä ainoana yövuorolaisena haasteellisessa asumispalveluyksikössä”. Puheenjohtaja Silja Paavola (kuvassa) lisäsi, että vastaavia tapauksia on ollut vuosittain kymmenittäin, ”ei pelkästään Esperi Caressa vaan muidenkin isojen hoiva-alan yritysten yksiköissä”.
|

Faktakulma

Henkilökunnan ilmoitusvelvollisuus sosiaalihuoltolaissa

”Sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluvan tai vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajina toimivien henkilöiden on toimittava siten, että asiakkaalle annettavat sosiaalipalvelut toteutetaan laadukkaasti.

”….henkilön on ilmoitettava viipymättä toiminnasta vastaavalle henkilölle, jos hän tehtävissään huomaa tai saa tietoonsa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa.”

”Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena.”

Lähihoitajaliitto SuPer väittää Esperi Caren ja muiden suurten hoivayritysten pyrkivän hiljentämään epäkohdista ilmoittavia työntekijöitä jopa irtisanomisen voimalla. Valviran ylitarkastaja sanoo Uudelle Suomelle, että laki on yksiselitteinen: epäkohdista ilmoittavaan työntekijään ei saa kohdistaa vastatoimia.

Lue tarkemmin: Super: Esperi Care ”yritti pimittää” ongelmat – Yksityisten jättien hoitajilta tulee ilmoituksia jatkuvalla syötöllä

SuPer kertoi Twitterissä tiistaina, että liiton jäsen oli ”Esperi Caren hallinnon toimesta poistettu työpaikaltaan tänään, kun hän on ilmoittanut esimiehelle kouluttamattoman työntekijän käyttämisestä ainoana yövuorolaisena haasteellisessa asumispalveluyksikössä”. Puheenjohtaja Silja Paavola lisäsi, että vastaavia tapauksia on ollut vuosittain kymmenittäin, ”ei pelkästään Esperi Caressa vaan muidenkin isojen hoiva-alan yritysten yksiköissä”.

”Olemme joutuneet hakemaan jäsenelle korvauksia laittomasta irtisanomisesta”, Paavola lisää.

Paavolan käsitys oli, että superilainen työntekijä oli tiistaina irtisanottu ilmoitusvelvollisuuden täyttämisen vuoksi Hän kuitenkin kertoi Helsingin Uutisille olettavansa, että irtisanominen perutaan.

Talouselämän tavoittama Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo sanoo, että työntekijä poistettiin Esperi Caren Helsingin toimipisteeltä, mutta tämän työsuhdetta ei ole päätetty.

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo ei ota kantaa Superin väitteen paikkansapitävyyteen. Hän kertoo yleisesti, että sosiaalihuoltolaki on hyvin selkeä työntekijän ilmoitusvelvollisuuden osalta.

”Sosiaalihuoltolakiin on kirjattu, että henkilöstöllä on lakiin perustuva ilmoitusvelvollisuus kertoa epäkohdista tai ilmeisen epäkohdan uhasta asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa. Se on henkilöstön velvollisuus, siitä ei ole kahta sanaa”, Uusitalo sanoo Uudelle Suomelle.

Laki myös suojaa vahvasti ilmoituksen tehnyttä työntekijää työnantajan vastatoimilta.

”Pykälässä sanotaan yksiselitteisesti, että epäkohtailmoituksen tekijään ei saa kohdistaa vastatoimia”, Uusitalo toteaa.

Lain mukaan ilmoitus voidaan myös tehdä salassapitosäännösten estämättä.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei ole työsuojeluviranomainen, eikä irtisanomisasian selvittäminen kuulu sen toimivaltaan. Sen sijaan virasto on ohjeistanut sosiaalialan toimijoita henkilöstön ilmoitusvelvollisuudesta. Palveluntuottajien omavalvonnan nimissä työpaikoilla pitäisi olla selkeät menettelyohjeet ilmoitustilanteiden varalta.

”Tämän pitäisi olla palveluntuottajilla tiedossa”, Uusitalo sanoo.

”Jos nyt alkaa tämän kohun seurauksena tulemaan viestiä, että jotenkin estetään ilmoittamisvelvollisuuden toteutumista, niin sitten pitää miettiä, miten siihen tulee reagoida valvonnassa ja miten voidaan tukea mahdollisuutta ilmoituksen tekoon”, hän pohtii.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd) pitää SuPerin väitteitä vakavina.

”Työntekijöillä on lain mukaan ilmoitusvelvollisuus, ja työnantajan on puututtava välittömästi epäkohtiin. On äärimmäisen vakava viesti, että lähihoitajien liitto Super kertoo, että esimerkiksi Esperi Care työntekijöihin on kohdistunut vastatoimia, kun he ovat toteuttaneet ilmoitusvelvollisuuttaan”, Filatov kirjoittaa Kaupunkiuutisissa.

Lue myös:

Hoitiko Esperi Care sotaveteraaneja oikein? – Nyt tutkii Valtiokonttori

Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Faktakulma

Henkilökunnan ilmoitusvelvollisuus sosiaalihuoltolaissa

”Sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluvan tai vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajina toimivien henkilöiden on toimittava siten, että asiakkaalle annettavat sosiaalipalvelut toteutetaan laadukkaasti.

”….henkilön on ilmoitettava viipymättä toiminnasta vastaavalle henkilölle, jos hän tehtävissään huomaa tai saa tietoonsa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa.”

”Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen seurauksena.”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teijo Myllylä

Tätähän hallitus on halunnut. Yksityinen yritys yrittää lyödä rahoiksi. Ei tässä ole mitään epäselvää, tahtotila on toteutunut. Ja rahastus on tulostiedoista päätellen onnistunut. Kärsikööt potilaat ja työntekijät.

Sami Suni

Dodiih, jospa laskettaisiin yhtälöön mukaan Esperi caren TJ:n palkkio(joka on revitty hoitajien selkänahasta), sekä yhtiön voitto. Voisi, tai siis pitäisi laittomasti irtisanotun työntekijän vaatimuksen olla noin kahden miljoonan euron luokkaa, ei siitä mene läpi kuitenkaan kuin mac 1/4 osa.

Markku Koivisto

Jospa nyt katsotaan rauhassa mitä todella on tapahtunut. Ihan siltä pohjalta, että THL on aivan eri mieltä Superin "hyökkäyksestä" yksityisiä hoitoyksiköitä vastaan. Se ilmoittaa saaneensa kielteistä tietoonsa paljon enemmän kunnallisista laitoksista kuin yksityisistä toimijoista.
Kaatukoon Sote jos on kaatuakseen, muttei millään epärehellisellä manipuloinnilla. Siitä tässä perimmillään on kysymys.

Aarne Jylhä

Samaa jäin kaipailemaan. Kohuotsikoita on yksittäisten hoitajien toimista kyllä ollut . Kuulin eduskunnan keskustelusta kummallisen väitten " Rahan moraali " ei semmosta ole . Oikeassa elämässä ja varsinkin tämänkaltaisissa tapauksissa saat sen minkä onnistut varastamaan. Nyt hetken aiheesta kohistaan mutta niin vain homma jatkuu samanlaisena. Vieläkun kokomus onnistuu klikkiyttämään hoitajat bonuksilla säästetyistä kuluista niin a;vot .

Viljo Asikainen

Nyt on kysymys tästä yksittäistapauksesta, epäkohdasta raportoineen työntekijän rankaisemisesta tämän johdosta. Tämä on laitonta. Espiri tietää tämän mutta voimiensa tunnossa uhmaa selvää lainsäädäntöä luottaen olevansa suurpääoman edustajana Sipilän hallituksen suojeluksessa.