Sunnuntai 24.2.2019

Li Andersson: Suomeen väännetään 4 sote-jätin hintakartellia – ”Heidän markkinautopiansa ei toteudu missään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.1.2019 18:35
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa Li Andersson puheenjohtajatentissä. Vasemmistoliitto esittää tänään keskiviikkona julkaistussa vaaliohjelmassaan muun muassa terveyskeskusmaksuista luopumista koko maassa, aktiivimallin perumista, maksuttoman esiopetuksen ulottamista jo 5-vuotiaisiin, oppivelvollisuusiän pidentämistä 18 vuoteen ja sote-uudistuksessa paluuta Juha Sipilän (kesk) hallitusta edeltäneeseen aikaan.
|

Oppositiopuolue vasemmistoliitto esittää tänään keskiviikkona julkaistussa vaaliohjelmassaan muun muassa terveyskeskusmaksuista luopumista koko maassa, aktiivimallin perumista, maksuttoman esiopetuksen ulottamista jo 5-vuotiaisiin, oppivelvollisuusiän pidentämistä 18 vuoteen ja sote-uudistuksessa paluuta Juha Sipilän (kesk) hallitusta edeltäneeseen aikaan.

”Sote-uudistuksessa palataan Sipilän hallitusta edeltäneelle parlamentaarisen yhteistyön linjalle ja rakennetaan alueellinen sote-palvelujen kokonaisuudesta – niin palvelujen järjestämisestä kuin tuotannostakin – vastaava hallinto. Sen jälkeen monikanavarahoitus yhdistetään yhdeksi tasa-arvoa ja vaikuttavuutta edistäväksi kokonaisuudeksi. Näin voidaan parantaa palveluiden laatua ja monipuolisuutta sekä kehittää niitä”, vasemmistoliitto linjaa eduskuntavaaliohjelmassaan.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson kritisoi tänään oikeistopoliitikkojen ”markkinautopiaa” ja otti samassa yhteydessä esimerkiksi sote-uudistuksen. Anderssonin mukaan Sipilän hallituksen ajama sote-uudistus johtaisi siihen, että neljä suurta hoiva-alan yritystä jakaisi markkinat keskenään ja päättäisi hinnoittelusta eli muodostaisi hintakartellin.

”Tämä heidän [oikeistopoliitikkojen] markkinautopiahan ei toteudu missään. En tiedä yhtäkään maata, jossa ajatus siitä, että tämä markkinaehtoisuus johtaisi täydelliseen lopputulokseen oikeasti toteutuisi. Sen sijaan tämä soten malli, jota he nyt ajavat esimerkiksi, tämä Suomen historian suurin yksityistämisprojekti sosiaali- ja terveydenhuoltoon, niin sehän johtaisi tällaiseen vapaan markkinatalouden antiteesiin, eli monopolisoituneeseen markkinaan, jossa meillä on neljä isoa yritystä, jotka jakaa markkinat keskenään. [Se] johtaa tilanteeseen, jossa ne pystyvät myöskin hinnoittelemaan yhdessä, luottaen siihen, että julkinen valta joutuu maksamaan viulut joka tapauksessa, koska on tarvetta niihin palveluihin ja ne on silloin sisään rakennettu osaksi meidän sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää”, Andersson sanoi puolueen vaalistartissa keskustellessaan vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaan, filosofi Tuomas Nevanlinnan kanssa.

LUE MYÖS: 

Riita vanhustenhuollosta puhkesi suorassa lähetyksessä – Guzenina: Nyt kokoomus jo peruuttaa

”Kova, kylmä kilpailutus, ryöstökalastus sote-alalla” – Keskusta ja kokoomus kiistävät ”markkinamallin” Politiikkaradiossa

Töitä 30 h/viikko, Suomeen ilmastoruokaohjelma

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelmassa ovat myös muun muassa seuraavat linjaukset:

”Laaditaan kansallinen ilmastoruoka-ohjelma, joka tähtää lihankulutuksen vähentämiseen sekä ymmärryksen lisäämiseen ruoantuotannosta. Siirrytään julkisissa hankinnoissa ja ruokailuissa kasvispainotteiseen lähiruokaan. Lihan, kananmunien ja maidon osalta kuntia ohjataan suosimaan suomalaista luomutuotantoa. Uudistetaan eläinlakia tukemaan tuotantoeläinten lajityypillistä käyttäytymistä. Kielletään eläinten liikkumista voimakkaasti rajoittavat emakkohäkit sekä siirtymäajan jälkeen myös maidontuotannossa parsinavetat.”

”Toteutetaan rajattu joustavan työajan kokeilu, jossa työaikaa lyhennetään 30 tuntiin viikossa erilaisilla työaika- ja palkkamalleilla sekä yrityksissä että julkisella sektorilla. Uudistetaan vuorotteluvapaajärjestelmä. Vuorotteluvapaan hyödyntäminen täytyy olla mahdollista 10 vuotta töissä olleille. Vuorotteluvapaan ajaksi on voitava palkata kuka tahansa tehtävään soveltuva henkilö, joka on jäänyt aidosti työttömäksi.” LUE MYÖS: Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen?

”Työehtosopimuksia vahvistetaan säätämällä niiden rinnalle laki vähimmäispalkasta. Alipakkaus kriminalisoidaan petoksen tunnusmerkistöä muuttamalla.”

”Suomi ei hae eikä valmistele Naton jäsenyyttä.”

LUE MYÖS: 

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia

Li Anderssonin esitys läpi: Jäsenäänestys tulee vuoden 2019 hallitusohjelmasta

Mistä rahat?

Vasemmistoliitto ei ole liittänyt vaaliohjelmaansa laskelmia siitä, miten heidän esittämänsä muutokset rahoitettaisiin. Puolue kuitenkin toteaa näin:

”Yritystukia uudistamalla varoja voidaan uudelleenkohdentaa vähintään puolen miljardin edestä. Verovälttelyn ja harmaan talouden vastaisilla toimenpiteillä valtion verotuloja voidaan kasvattaa sadoilla miljoonilla. Vasemmistoliiton esittämillä muutoksilla arvioidaan valtion verotulojen kasvavan ainakin puolen miljardin verran.”

Li Andersson toisti puolueen vaalistartissa, että puolueella on uudistuksilleen kolme keskeistä rahoituslähdettä.

Anderssonin mukaan yritystukia karsimalla lisärahaa tulisi puoli miljardia euroa, harmaaseen talouteen ja verovälttelyyn puuttumalla useampi sata miljoonaa. Kun lisäksi otetaan huomioon vasemmiston veroesitykset eli muun muassa pääomatuloverotuksen kiristäminen, lisätuloja tulisi Anderssonin mukaan yhteensä lähemmäs miljardi euroa.

LUE MYÖS: Vasemmistoliitto haluaa lentoveron – ”Keski- ja suurituloiset maksavat”

Verotuksen osalta puolueen ohjelmassa linjataan näin:

”Pääomatulojen verotusta uudistetaan progressiivisemmaksi ja listaamattomien yritysten omistajien kohtuuttomat osinkoverohelpotukset poistetaan. Samalla pienten pääomatulojen verotusta kevennetään.”

”Otetaan käyttöön varallisuusvero. Suurten perintöjen ja lahjojen verotusta kiristetään. Vakuutuskuorten, kapitalisaatiosopimusten, tiettyjen sijoitusrahastojen, holding-yhtiöiden ja muiden vastaavien omistusjärjestelyiden veroetuja karsitaan, jotta yhtiöiden osakkeiden suora omistus on yhtä kannattavaa kuin omistaminen erilaisten omaisuusjärjestelyiden kautta.”

LUE MYÖS:

Sanna Marin: ”Muutos alkaa 14.4.2019, kun Antti Rinteestä tulee pääministeri”

Rkp:n Henriksson tylynä Sipilän hallituksen sote-uudistuksesta: Meillä on yksinkertaisempi malli – lisää palveluseteleitä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Korhonen

Li on aivan oikeassa. Hintakartelli on mitä todennäköisin lopputulema SOTEssa. Ei Kokoomuksella muuten olisi niin suurta kiimaa runnoa läpi SOTEa. Heidän pienet piirit haistavat helpon rahan ja yritysten lopulliset omistajajärjestelyt on helppo rakentaa veroparatiisien kautta.

Mikko Toivonen

Kyllä näitä ovat muutkin pohtineet "jo 5 vuotta sitten"
Näkymä on ollut kristallinkirkas. Se on sotella juuri se mikä oli silloin "5" vuotta sitten nähtävissä Esperi-Attendo-Mehiläinen-etc vanhus rahastuksella nimenomaan vastuuttomasti ja ainoana tarkoituksena voiton tuottamine tai maksimoiminen ihan pelkästä rahasta eläville yksityisille pörssiyhtiöille ja niiden johdolle. Sille sitoutetulle johdolle.

Tämä Esperistä lähtenyt vanhusten rahastaminen on täsmälleen se mitä seuraisi kokoomuksen hellittämättä ajamasta sote pörssi uudistuksesta missä vastuullisen julkisen verorahat siirrettäisiin vapaa valintaa hevosena käyttäen pörssiyhtiöiden hallintaan ja jaettavaksi niihin jo sijoitettujen kokoomusmyyrien avulla ties minne.

Siksi vastuullisen kansan on kaikin mahdollisin keinoin estettävä nyt kaavailtu riisto lehmänkauppa: Maakuntahallinto ja palkkiovirat kepuille ja terveydenhuolto ha vanhusten hoiva rahat kokoomukselle pörssiterveysrahastajien avulla.

Tämä sote ei edes ole ainoa hallituksen perusteellisesti virheellinen ja kaveri tai omapiiri politiikkaa tukeva muilutus. Sellaista on koko hallituksen ykköshanke eli metsien muuttaminen savuksi tai polttoaineeksi jollain fischer-tropsch menetelmän versiolla ja metsien aivan mieletön hakkaaminen manipuloiduilla kasvutilastoilla.
Myös koko sähköntuotanto ja energiaturvallisuus ja oikeat ratkaisut kuten nopea metaanin käytön lisääminen liikenteessä ovat pantu hidastukseen jo Härmälän (Kepu) aikoina jolloin torpattiin LNG valtameri terminaalin rakentaminen Inkooseen. Sen sijaan kuvitellaan ja propagoidaan biopolttoaineita joiden tuotto sataisi kepu laariin vaikkei niillä ole mitään mahdollisuutta muuhun kuin mittavaan vahingon aiheuttamiseen luonnollemme ja ilmastollemme. Vihreätkään eivät lainkaan tajua missä mennään vaan rypewvät joissain kestämättömissä sähköautoilluusioissa

Pasi Käyhkö

Onhan siellä hallituksessa istunut puolueita laidasta laitaan. Mutta kerroppa nyt meille kaikille minkä puolueen olisi pitänyt olla ohjaimissa, että vuosien 2008-2009 romahdus olisi vältetty ja myös sen jälkeinen velkaantuminen.

Raimo Tulkki
Vastaus kommenttiin #6

Se johtui vain ja ainoastaan siitä että eduskunta valitisi tämän mr.käteisen pm. hommaan kun sillä ei olluty mitään muuta asiaa kuin saada etuliitteeksi päämisteri, vähän samalla lailla kuin tämä kempeleen elinkeinoasiamies joka veti herneen nenään kun ei päässyt pm.ksi, no helpotti hiukan kun nimettiin sitran yliasiamieheksi ja sitten puhuteltiin ulkomailla tittelillä president? KÄTEISELLÄ OLI SAMA , HEI ME TIENATAAN TÄLLÄ..